abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: DNS v lokalni siti

    11.6.2007 10:14 Dalibor
    DNS v lokalni siti
    Přečteno: 612×
    Dobry den,

    chtel bych poprosit o radu s nastavenim site:

    Mam router, ten je pripojeny do internetu pod fixni IP 212.111..... Na tento router jsou naveseny dalsi pocitace se statickymi IP (192.168.0.3, 0.4, 0.5 atd.) Z PC 0.3 jsem udelal mailserver a webserver, nastavil jsem na routeru smerovani prislusnych portu na nej (na IP 192.168.0.3) a take jsem upravil DNS jedne sve domeny tak, aby smerovaly na fixni IP routeru (212.111.....). Kdyz zkousim z venku - z jine site mailserver a webserver, tak vse bezi jak ma, DNS take dobre nastavene. Ale kdyz se pripojim do site pod router (192.168...) a zkousim se pripojit na domenu, kterou mam na tuto sit nasmerovanou, tak me to nedokaze s tim webserverem v lokalni siti spojit (nenalezeno), to same plati pro mailserver. Ven na net se dostanu, z venku dovnitr na server take, ale z vnitrku dovnitr mi to na server nefunguje..

    Asi by to chtelo smerovat dotazy z pc v lokalni siti na DNS v teto siti, ktery by mi na dotaz www.example.com hodil rovnou IP 192.168.0.3 (takhle mi odpovi DNS z Forpsi fixni IP 212.111...), ale nechce se mi starat jeste o DNS server...

    Nevite, jestli by nesel nastavit nejak ten router aby me dokazal odkazat rovnou na IP v lokalni siti? Nebo nejak jinak tuto chybu podchytit?

    Diky moc za pomoc, staci nakopnout ;-)

    Dalibor

    Odpovědi

    11.6.2007 10:24 magnum
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    no otazka je co je to za router...

    ale pri web a mail serveri je asi najjednoduchsie nahodit aj dns server a ten pouzivat na vnutornej sieti. (nemusi byt named staci dns cache napr dnsmasq to urcite zvladne...).
    11.6.2007 10:33 Dalibor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    router je WRT-311, takze spis takove APcko s jednoduchym routerem.

    zapomnel jsem dodat, ze ten server je na windows (v zajmu jednoduchosti instalace ;-), nic narocneho..

    neznate nejaky free dns server pro windows?

    Diky, Dalibor
    11.6.2007 10:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    S Windows vám tady asi nikdo neporadí, navíc taková diskuze je zde mimo téma. Navíc nainstalovat webový a DNS server do Linuxu je podle mne daleko jednodušší, než do Windows…
    11.6.2007 10:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    Pokud nechcete nic nastavovat na DNS, vytvořte si ještě jednu síť (třeba 192.168.1.x) a do ní zařaďte web server a mail server. Počítače v síti 192.168.0.x nebudou vědět, kudy se do této sítě dostat a pošlou dotaz na defaultní bránu-router, ten udělá NAT a přepošle paket na web/mail server. web a mail server ale nesmí mít IP adresu z 192.168.0.x, protože jinak se bude pokoušet odpovědět přímo - odpověď ale musí jít zase přes NAT routeru.

    Jako daleko jednodušší mi připadá zprovoznit v lokální síti DNS cache, která bude na některé dotazy odpovídat sama. Osobně pro takovéhle věci používám dnscache z djbdns. Jak se nastaví jsem psal třeba v této odpovědi na podobný dotaz.
    14.6.2007 17:45 Dalibor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    Super, diky za radu, tahle zabrala. Jeste mi ted zbyva zpristupnit tiskarnu, ktera je ted jakoby v jine siti, ale na to uz prijdu.

    Jeste jednou diky za radu!
    14.6.2007 20:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    Mělo by stačit na routeru povolit průchode firewallem na routeru na příslušný port „tiskárny“. Klient zjistí, že IP adresa „tiskárny“ je mimo jeho síť, pošle tedy paket na defaultní bránu (router), a ten už k tiskárně cestu zná.
    11.6.2007 10:54 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DNS v lokalni siti
    Pokud nechcete nic instalovat tak odpoveď je jednoduchá.

    Na tom serveru povolte přístup i z vašich neveřejných IP z kterých má být server přístupný.

    No a místo DNS ve vlastní síti - což nechcete - upravte na všech PC soubor hosts (/etc/hosts)tak aby tam byl záznam pro váš server

    neveřejná_IP_serveru název_serveru_tak_jak_je_v_DNS
    10.0.0.1        soban.doma      soban
    10.0.0.10       router.doma     router
    127.0.0.1       localhost
    
    No a pokud máte nastavené aby se nejdříve prohledal hosts a až potom dotaz na dns tak vám v místní síti budou PC používat místní IP.

    PS. Soubor hosts používají i windows. (Někdy ale pod windows ten soubor není nutno vytvořit a nevím jak je to ve vistách což vám poradí jinde.)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.