abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 745 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Zdroje software

    4.4.2008 15:23 DVD
    Zdroje software
    Přečteno: 1086×
    Potřeboval bych několik DVD,na kterých by byly zdroje software pro Mandriva Linux 2008cz a sice:Main,contrib,non-free,plf-free,plf-nonfree,a thac.A všechny tyto zdroje bych chtěl dvakrát - jednou pro 32bitů a jednou pro 64 bitů.A aby všechny tyto zdroje byly celé,ale stačí mít hlavně release.Kde ty DVD můžu sehnat,nebo kde si je můžu nechat vyrobit?Nebo alespoň ze kterých internetových stránek si je můžu stáhnout a vypálit na DVD,ale tak,abych nemusel klikat na každý balík - abych mohl klinout jednou a počkat,až se všechny balíky z te složky stáhnou.Co mám dělat?

    Odpovědi

    4.4.2008 15:56 snehurka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    wget -r
    4.4.2008 16:18 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Takže abych počítači nařídil co má stáhnout a kam to má uložit,musím napsat:wget -r ftp://ta_stránka_až_po_tu_složku /home/uživatel/staženo například.Pochopil jsem to správně?
    4.4.2008 16:33 snehurka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    jo to by mělo fungovat
    5.4.2008 16:45 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Protože ještě nemám internet,(používám zatím jenom veřejný),a nevím,jestli mi

    internet půjde:Existuje i jiná možnost,než ta,že si to stáhnu sám?Třeba si ta DVD někde nechat vyrobit.U jakého výrobce a jak a kde bych si to mohl objednat?
    5.4.2008 21:20 lelool
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    pozri

    mandriva
    5.4.2008 21:21 lelool
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    sorry

    http://www.mandrivalinux.cz/download
    7.4.2008 16:37 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Podíval jsem se na tu stránku,ale žádné zdroje,které sháním,tam nejsou.Jenom to,co jsem si koupil v obchodě s knihama:Kniha ke stažení a obsah čtyř DVD,které už mám:Samotný systém a některé zdroje software,ale neúplné-jen vzbrané balíky.Prostě tak,jak jsem to koupil v Knize.
    7.4.2008 21:33 lelool
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    18.4.2008 16:10 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Když si pořídím zdroje:Main,Contrib,Non-free,Plf-free,Plf-nonfree,Sos,Thac.Budu mít všechny zdroje,které se mi můžou někdy hodit,nebo ještě nějaké bych si mohl pořídit?Akteré ještě a od kud?
    18.4.2008 19:09 lelool | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Asi budeš mať všetko, hmm na čo?

    Ináč pod tým indexom balíkov sú vypísané všetky balíky pre Mandrivu, tak porovnaj s tým čo ponúkajú Main,Contrib,Non-free,Plf-free,Plf-nonfree,Sos,Thac.

    Sú aj balíčky upravené jednotlivými uživateľmi, napr. na

    Bibri

    Cyron

    atd.
    21.4.2008 15:25 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Stále nejsem schopný sehnat,kdo by mi poskytl připojení k internetu na můj počítač s Linuxem.Zatím chodím na veřejný internet,ale tam se nedá stahovat - nemají stahovač repozitářů.Uvažoval jsem,že si seženu krabicovou verzi Mandriva Linux 2008cz.(Zatím mám Mandriva Linux 2008cz koupené v obchodě s knihami,obsahuje knihu a 4 DVD a ty zdroje softwaru na nich nejsou všechny a ani celé)Ale otázka zní,kde to sehnat.Dále je tu otázka,jestli v tom balení bude více,než 4DVD,aby tam vešly a byly obsažené všechny zdroje:Main,contrib,non-free,plf-free,plf-nonfree,sos,a thac.A jestli budou dvakrát - jednou pro 32 bitů a jednou pro 64 bitů.A jestli ty zdroje na těch DVD budou celé(alespoň release) na rozdíl od mojich 4DVD,kde je jenom výběr balíků.
    10.5.2008 13:51 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Už se mi povedlo sehnat internet a stáhnul jsem si zatím zdroj Contrib-release. On je ale moc dlouhý, nevejde se ani na dvouvrstvé DVD. Proto jsem ho rozdělil na tři DVD s tím, že podadresář media_info jsem nakopíroval třikrát - na každé to DVD jednou (ten samý, bez upravování). Mám ty tři DVD udělané správně? CHci totíž potom je nakopírovat do svého počítače někam do adresáře a potom to přidat do Lokálních zdrojů software a potom aby mi z těch zdrojů šlo také instalovat.
    10.5.2008 15:27 lelool | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Ak je pripojenie na net, tak aký zmysel má sťahovať celý repozitár na disk? Jednoduchšie je pridať zdroje software a stiahnúť len to čo sa bude inštalovať. Pri ďaľšej verzii Mandrivy opáť celé genéza sťahovania, napaľovania...? To vychádza cca 2x ročne na dobrú zábavu.
    10.5.2008 16:04 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Nejanči, čoveče. Radši nám řekni, čeho chceš dosáhnout, zatím to nevypadá moc logicky. Všechny repozitáře na DVD ti může vytvořit někdo, kdo sedí na tlusté lajně a bude ochoten si s tím chvíli hrát - nemůžeš to jen vypálit, musí tam být informace o tom, že je to repo.

    Na DVD Mandriva 2008.1 CZ je téměř vše, co požaduješ, tedy ne úplně celé zdroje, ale rozhodně to nejlepší ze zdrojů, které zmiňuješ. Nerozumím tomu, k čemu ti to bude, mít všechny zdroje na disku. To je hodně desítek gigabajtů...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    11.5.2008 19:12 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Aby jsem to měl kdykoliv po ruce, když mi třeba nepůjde internet. Jinak: Vyřešil jsem to dobře? Jeden repozitář se mi na jedno DVD nevešel, tak jsem to vypálil na tři DVD, při čemž stažený podadresář media_info jsem vypálil na všechny tři DVD , nic jsem v tom media_info napředělával. Bude mi fungovat přidávání Lokálních zdrojů z těch DVD a následné instalování těch balíčků z toho? Pokud ne, co s tím musím ještě udělat?
    11.5.2008 21:11 Uživatel si přál zůstat v bezvědomí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Manuál k rpm

    Povel, který hledáš je (snad) rpm -a, ale radši si to pročti, nejspíš tam bude i umístění cache — systém máš nainstalovaný z DVD, ale dodatečné balíky z netu systém po instalaci obvykle schovává v cachei (někde ve /var). Pokud to chápu správně, chceš to mít po ruce pro případ výpadku sítě a problému se systémem, takže stačí zálohovat cache, popř. vypsat všechny instalované balíky ať víš, co potřebuješ (to by měl dělat "rpm -a" — radši počkej, jestli to potvrdí někdo s RedHatí odvozeninou, já dělám Debianí větev, v tomhle si moc jistý nejsem).
    11.5.2008 21:32 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Aby jsem to měl kdykoliv po ruce, když mi třeba nepůjde internet.

    V tom případě bude asi nejjednodušší vytvořit si vlastní mirror a pravidelně ho např. pomocí rsync synchronizovat oproti nějakému oficiálnímu mirroru. V případě že vypadne připojení k netu a budeš potřebovat doinstalovat nějaký software, tak ho budeš mít dostupný a především bude relativně aktuální, oproti jednorázovému stažení repozitářů (kvůli závislostem na aktuální verze knihoven).
    a) pokud máš doma rychý internet (a připojení občas vypadne...), tak si rsyncem vytvoř lokální mirrory repozitářů které chceš a cronem pravidelně spouštěj synchronizaci.
    b) pokud nemáš rychlý připojení k internetu, tak si vypal na DVD/nakopíruj na flashku nebo jakýmkoliv jiným způsobem přenes repozitáře k sobě na počítač (bez zbytečného kopírování adresáře media_info na každé medium stejného repozitáře), vytvoř si z toho na lokálu zdroj software a např. pomocí rsync začni synchronizovat. V tomhle případě by se měly stahovat jenom aktualizovaný balíčky.
    11.5.2008 23:11 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    jak tak sleduju dotazy od DVD-iho nevim jestli je tohle reseni pro zacatecnika ktery problemy (nejen) s hudbou

    DVD, pokud muzu radit, zastav se, zamysli a zkus nekam( do blogu?) kompletne napsat svou situaci, mam pocit ze tu mas hromadu dotazu, ktere vedou jeden od druheho ke slozitym resenim jednoduchych veci, kazdy jsme zacinali, kazdy jsme se tim prokousali, ale mam pocit ze ty jsi z toho hrozne vyjukany.... taky sem zacinal a taky mi lidi radili na me dotazy slozita reseni, prootoze si mysleli buh vi co neresim.... pritom sem tAky chtel jednoduche veci...

    lidi se snazi pomoct ale nikdo nevime celou tvou situaci...

    neodrazuju te, jen se zkus zklidnit zamyslet a zacit "od zacatku" ne na vsechno jsou manualy, obcas staci selsky rozum....

    omlouvam se za prilisnou oprimnost holt to dnesni vino dela svoje...

    ps: pro pokrocile: nema rpm moznost exportu zavislosti pro instalaci nejakeho baliku(aneb chci balik xx ten pozaduje y, t, es a tento vypis presmeruju do souboru) , jejich stazeni na jinem stroji(dle tohoto file-u) a lokalni instalace? stahovat kvuli par zakladnim programum cela repa mi prijde jako kanon na vrabce....
    12.5.2008 15:59 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Já ani nevyžaduji, aby moje zdroje software byly aktuální a obsahovaly všechny aktualizace. Mi šlo o to, abych měl dostatek software, více, než jsem dostal ke knize Mandriva Linux 2008 cz. Mohl bych, kdybych chtěl, přidávat zdroje a instalovat přímo z internetu, ale mi vyhovují lépe Lokální zdroje a ty se tu snažím vyrobit z Internetových zdrojů. Pořád však nevím, jestli to dobře řeším s těmi Medii_info, protože celý zdroj na jedno DVD nevejde. Ještě jsou tu možnosti: Co kdybych ten podadresář media_info vynechal a místo toho bych každý díl repozitáře opatřil vlastními hdlisty pomocí genhdlist. Příkaz genhdlist už umím, v tom není problém, ale chybí mi zase příkaz pro vygenerování Pubkeyů atd. Nebo druhé řešení - vypálit stažený media_info jenom na jedno z těch tří DVD, s tím, že až si ty DVD nakopíruji do adresáře, ze kterého si budu přidávat Lokální zdroj, tak si všechny balíky z těch tří DVD zase nasypu dohromady do adresáře. Co je lepší? Ta první možnost, nebo ta druhá, nebo snad ta původní, o které jsem mluvil v původním dotazu?
    17.5.2008 11:09 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Kde to je, jít do blogu? Co to je a jak se tam dostanu?
    17.5.2008 12:47 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software

    http://www.abclinuxu.cz/blog

    tam si založíš blog a nebudeš se muset ptát na všechno zvlášť ve fóru.
    17.5.2008 21:20 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Na www.abclinuxu.cz/blog jsem se podíval, ale vytvořit si svůj blog nejde. Chybí tam položka Vytvořit blog, na kterou bych najel.
    Jendа avatar 17.5.2008 22:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Musíš být registrovaný
    31.5.2008 19:35 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Všechny stažené zdroje software, včetně podadresářů Media_info jsem si vypálil na DVD. Zdroje, které byly moc dlouhé, že se na DVD nevešly, jsem rozdělil na několik DVD s tím, že jsem podadresář Media_info okopíroval na několik DVD znovu. Vypálené DVD jsem potom nakopíroval do pevného disku do /home/uživatel/zdroje. Potom jsem ve správci zdrojů software tyto zdroje přidával jako Lokální zdroje. Přidaly se dobře, včetně zatržítek Povolen. Potom jsem z těchto zdrojů pomocí správce software zkoušel instalovat a zatím to funguje. Myslím si, že jsem to už dělal dobře.
    1.6.2008 18:03 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Super, ale nezabírá to šíleně moc místa na disku? Hlavně pokud aktualizuješ systém z internetu a potom budeš chtít instalovat software z toho tvýho lokálního repozitáře, tak se můžeš dostat do problému s verzema knihoven, že budeš mít nainstalovanou moc novou knihovnu a ten starej soft bude vyžadovat starší verzi, ale ty aktualizovaný části zase tu novější. Myslim si teda že tahle situace může nastat, sám jsem to nezkoušel :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    6.6.2008 21:23 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdroje software
    Do těch 40 gigabajtů se to zatím vejde. Problém s aktualizacemi řeším takto: Buď budu mít jenom release - čili žádné aktualizované balíčky, anebo pokud budu chtít i aktualizace, stáhnu si zase celé zdroje Update a potom bych měl mít k novým verzím i nové knihovny a ke starším staré. Nemělo by mi nic chybět, žádné nevyřešené závislosti. S těmi aktualizovanými zdroji by to už asi zabralo více, než 40 GB celkem.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.