abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Load Average

    1.4.2009 16:38 jakub
    Load Average
    Přečteno: 8083×
    Ahoj,

    co presne znamenaji tri cisla oznacena jako Load Average

    Vim ze je to vytizeni systemu, ale nevim v cem, v procentach?

    Priklad, mam na vystupu 0.95 5.40 7.80

    Poradi nejaky profik?

    predem dekuji

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Jendа avatar 1.4.2009 16:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    Průměrný počet procesů, které zrovna využívají, resp. chtějí využívat procesor.

    První číslo je za poslední minutu, druhé za 5 minut a 3. za 15.
    1.4.2009 17:00 jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    "procesu? aha, tak ze podle toho nezjistim prumerne vytizeni serveru ze? Jestli stiha nebo nestiha
    1.4.2009 17:57 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average

    Kupodivu tohle cislo je zajimavejsi nez zatizeni CPU v procentech. %CPU je jen pro manazery :) . Blby je, ze tohle cislo neni absolutni a zavisi na poctu CPU. Podle me "5" na single CPU systemu znamena docela zatizenej system, "20" -> system vubec nestiha. Nejvice jsem videl asi 560 ale to bylo na AIXu. Kazdej admin ma asi zazity jiny konstanty.  Dalsi zajimavy cislo je IO Wait protoze tvuj system klidne muze bejt pretizenej a pritom se CPU muze flakat.

     

    Řešení 2× (ilicz, nanuk)
    2.4.2009 10:29 RoJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average

    Load average konkretne byva klouzavy prumer delky runqueue (zalezi na systemu), neboli tedy zjednodusene kolik procesu by se rado dostalo k lizu na CPU v dane casove jednotce. Neni zavisle na poctu CPU, na tom zavisi threshold, kdy vam velikost runqueue zacne vadit. Spolecne s %CPU a context switches je to dobry ukazatel zamestnanosti vasich CPU. Jednotlive jsou ty hodnoty nejasne a samy o sobe vam o systemu reknou asi tolik, jako pohled pres zavrene okno o tom, jak se obleci (ano, v zime muze take svitit slunicko na krajinu bez snehu, vypada to na triko a je pritom pod nulou, ale to zjistite jen teplomerem nebo otevrenim okna).

    Cili -

    %CPU (idealne pro jednotliva jadra) vam reknou kolik procent casu se stravilo skutecnou praci. Pokud je to dlouhodobe nad 90%, kouknete na dalsi dve hodnoty a zvazte upgrade/prikoupeni CPU

    load vam rekne, kolik bylo pracechtivych. Do 1x pocet_zpracovavajicich_jednotek je to puste flakani CPU. Do 2x PZJ je to na soucasnych procesorech celkem v pohode. 3xPZJ a vice uz je na povazenou a pokud se to casteji opakuje, prohlednete si zbyle dve hodnoty a zvazte prikoupeni/upgrade CPU

    context switche (sloupec cs, pripadne csx ve vmstat, napriklad) - ukazuje pocet prepnuti uloh/threadu v danem casovem rozmezi. Prepnuti kontextu s sebou nese nejakou rezii, napriklad ulozeni stavu predchozi ulohy, casto i nutnost vylit cache CPU a nalit do ni data a kod noveho kontextu, a po tu dobu vam CPU nedela nic uzitecneho a nepocita se to do %CPU. Muze tedy dojit i na situaci, kdy mate obrovsky load, ale %CPU treba na 40%, zadne swapovani ani velke IO, a pritom je system jak slimak. V tom pripade se podivejte na cs, bude to asi v tisicich ci desetitisicich a to vam pak ani Power6 nepomuze, protoze bude proste vetsinu casu jen velmi rychle cekat na data z pameti.

    PZJ - to je zavisle na architekture. U starych procesoru je to proste procesor. Dnes to ale je slozitejsi, protoze mame vicejardova CPU a jeste muze kazde jadro nabizet vicero vice ci mene paralelnich procesnich jednotek. Napriklad na intelech muzete mit quad-core a kazdy core s HT, takze mate 1 cip, 4 jadra, ale 8 zpracovavajicich jednotek. Pak hodne zalezi na velikosti sdilene cache a na tom, jestli server zpracovava jedny binarky dokola nebo mnoho zcela ruznych. Pak mate SUNovske T2 apod, kde mate 8 jader, kazde s dvema paralelnima pipeline a kazda pipeline ma ctyri sady registru (HW thready), ktere toci dle potreby (nizka rezie prepnuti mezi dvema HW tasky). Tam je tedy PZJ 64, ale musite se pak peclive divat a srovnavat load, csx a %CPU pro jednotlive HW thready, abyste urcil, jestli potrebujete vic CPU nebo jinou architekturu. Kvuli temto vecem vam uz davno nestaci koukat jen na load nebo jen na %CPU.

    Zakladni scenare jsou tyto:

    Vysoke %CPU a vysoky load - asi chcete vic a rychlejsich CPU. Nezapomente na primerene navyseni pameti, at nezacnete tuhnout na ni nebo na discich.

    Vysoke %CPU a nizky load - asi chcete rychlejsi CPU, asi mate malo paralelni nebo vubec neparalelni aplikaci. Holt smula, pripravte si penezenku, asi skoncite u IBM P6. Ostatne s tou chybu neudelate ve vetsine scenaru, pokud tedy na to mate. Mozna vas ale vyjde lepe poohlednout se po softwaru, co dela totez, ale paralelne.

    Nizke %CPU a vysoky load - mate asi paralelni provoz, pricemz kazdy thread vyrizuje jen kratke pozadavky nebo ma vysoke IO, takze casto odchazi dobrovolne z CPU. Chcete vic zpracovavajicich jednotek (asi vic CPU, nebo vymenu za vicejadrove), ale pokud mate navic vysoke IO, tak bych asi zkusil nejdrive vice pameti a rychlejsi disky/sit. Kvuli tomuhle delali SUNove svoje T procesory. Tohle byva typicky stav webovych a aplikacnich serveru.

    Tolik asi obecna voditka. Jedno slovo nakonec - neverte prosim moc udajum o %Wait. IO Wait uz na mnoha novejsich systemech bud neni nebo je nesmyslny a je to casto i explicitne uvedeno v manualech. Nekde mate dokonce tohle policko proste nastavene natvrdo na 0 a existuje jen kvuli kompatibilite. Kdysi to byvala doba, kterou se cekalo na IO, jenze mame DMA, cache, silne paralelni provozy atd, a to vsechno vec zkresluje natolik, ze je ta postaru merena a pocitana hodnota proste k nicemu, krome tech nejjednodussich pripadu (single-core desktop, mozna :-)

    2.4.2009 13:19 r.v. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average

    Tak cenný a nabitý diskusní příspěvek jsem dlouho nečetl - smekám !

    2.4.2009 14:20 iji | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    +1
    1.4.2009 18:05 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    Když je load averege >> 1, tak je pravděpodobné, že se nestíhá (ne však jisté), a když je << 1, tak je systém nezatížený (třeba ale taky visí na něčem jiném).

    Zatížení serveru ovšem znamená pro různé lidi různé věci... Takže co si pod tím představuješ ty? Koleno v křivce středního času odpovědi na SQL dotaz? Co chceš vědět za číslo?
    1.4.2009 18:13 jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    No potrebuji vedet za jak dlouho se dotaz na serveru zpracoval, kolik casu potreboval apache, kolik mysql atd..
    1.4.2009 16:55 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average

    Ceho je to vystup, program, command?

    NN

    2.4.2009 00:42 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    Rekl bych, ze top.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    2.4.2009 02:43 jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    No top jo, ale potrebuji to vypisovat v prohlizeci.. cili asi v php
    2.4.2009 15:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    /proc/loadavg
    2.4.2009 18:23 Jarko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    v tom sopuboru mam radek

    0.00 0.00 0.00 1/70 4759

    coz mi nic nerika..
    2.4.2009 18:46 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average

    proc(5):

    První tři položky v tomto souboru jsou hodnoty průměrné zátěže (load average) udávající počet úkolů (jobs) čekajících ve frontě na spuštění (stav R) nebo čekajících na čtení/zápis disku (stav D), zprůměrované po 1, 5 a 15 minutách. Jsou to stejné hodnoty, jako poskytuje uptime(1) a další programy. Čtvrté pole se skládá ze dvou čísel oddělených lomítkem (/). První představuje počet současně vykonávaných entit plánovače jádra (procesů, vláken); bude menší nebo rovno počtu CPU. Hodnota za lomítkem je počet entit plánovače jádra, aktuálně přítomných v systému. Páté pole je PID systémem naposledy vytvořeného procesu.
    2.4.2009 14:16 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average
    uptime
    petka avatar 2.4.2009 20:59 petka | skóre: 25 | blog: heydax | Klasterec N/O
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Load Average

    Ja jsem si udelal vytah z top a posilam to do grafu http://93.91.157.25/2hodiny.html

    Ubuntu server - Asus E35M1​-M ​- AMD Hudson M1 , 2x Technisat Skystar2 , 2x 1GB Lan , WiFi mod AP ,vdr,mysql,apache2...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.