abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 435 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD

    30.6.2003 11:08 Dex
    Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Přečteno: 213×
    Dobry den, snazim se najit nejaky (alespon priblizny) postup jak nainstalovat (napr) Debiana na notebook 486 DX/4 75MHZ 16MB RAM cca 400MB disk. Nemam k tomuhle stroji FDD a nemam v umyslu ji kupovat :-) ale chtel bych na nem provozovat Tucnaka. Napadlo mne pripojit disk pres redukci k nejakemu jinemu PC podobne konfigurace ale netusim jak prenest "system" na disk tak aby bootoval - jsem z tohohle pohledu BFUcko (vzdy byla k dispozici alespon FDD) - pak mam k tomu booku sitovku od 3Com ktera je podporovana normalne takze apt-get :-) a bude to v pohode jenom nevim jak zacit...

    Jde mi mimo jine taky o to aby fungovaly predevsim PCMCIA sloty :-) infraport a podobne blbustky vcetne spravy baterii...

    Predem diky za rady - tusim ze to bude malickost jenomze prave tuhle malickost jsem (zatim) na netu nenasel a proto zkousim diskuzi.

    Dex.

    Odpovědi

    30.6.2003 11:38 Pavel Jakubisko | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    cau hele, mrkni na konfu linux@linux.cz : http://www.linux.cz/lists/archive/linux/ nedavno sem tam neco podobneho resilo - muzes to prenaset pres hocijake porty - LPT nebo sitovku. Ja tohle asi brzy take budu resit, tak pak poreferuj, jak si dopadl.
    30.6.2003 11:49 Dex
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Prohledal jsem to (snad dobre :-)) ale nic jsem nenasel :-( jinak mne ani tak nejde o prenaseni dat pres LPT apod. - potrebuju tam nejak dostat Linux co nabootuje a zrejme ho budu muset vyndat z booka ven - jenom nevim co pak :-)
    30.6.2003 13:13 Petr Mika | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    dalo by se to vyresit redukci tak ze si disk z notebooku pripojite do pocitace ktery ma asponm tu flopku, pote uz je to jen otazka vytvoreni 2 disket ze kterych se nabootuje a spusti instalace ze site bez flopky a cd-rom je to holt tezke porizeni
    30.6.2003 13:19 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Muzes aspon bootovat z CD? Pak by ses asi neptal, protoze to by bylo opravdu triviální. Paklize na HD máš něco co tam momentálně provozuješ (a jseš s tím na síti), tak si tam můžeš natáhnout třeba zipslack (nebo jine loadlin distro, tusim monkeylinux), natáhnout si neco z debianu (tady se nechytam, deb moc neznam) a chrootnout se do instalaku a pak apt-get. To je jen taková základní kostra, pak se to dost komplikuje jak se vytocit na tak malém disku s tak malou pametí (nemůžeš to asi celé nacpat na ramdisk a preformatovat celej disk, na to je té pameti asi fakt málo). Na tomhle stroji by to chtelo asi opravdu si tu disketovku aspoň někde půjčit, nebo to instalovat na jiném počítači. Ten disk by měl jít normálně zalilovat, myslím, že to není ani týden, co se tu přesně tohle řešilo (bios=0x80 nebo tak nějak, lilo nepoužívám).
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    30.6.2003 14:07 Dex
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Opravdu pokud bych mel CD-ROMku tak bych se neptal :-))) Pujcit si floppy k tomuhle booku mne samozrejmne napadlo jako prvni reseni ale bohuzel se v mem okoli nevyskytuje nikdo kdo by ji mel (je to ext. floppy k ThinkPadu 701C) Snazim se najit v Linuxu neco jako "prikaz sys v dosu" :-) Proste dam disk do jineho PC, rozdelit ho a zformatovat neni problem, pak ale potrebuju nejak presunout "zakladni veci" na disk a nastavit to tak aby to po spusteni v booku najelo a bylo to schopno pouzivat sit - pak uz je to jednoduche... ;-) Na tom booku je momentalne OS/2 ;-)
    30.6.2003 15:11 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    No tak primo ekvivalent prikazu sys je lilo :-) Da se rict, ze doslova. Samozrejme pokud to chces delat, tak asi to strcit do jineho pocitace obdobne konfigurace a instalovat to primo na ten HD z CD minimalni instalaci (nejjednoduzsi je hodit ten HD jako jedinej HD, nebo primary master, jinak by sis musel pohrat prave s tim lilem a myslim, ze je to zbytecne). Nainstalis, vyzkousis jestli to bootuje a pak to strcis do toho notasu a jedes a doinstalujes si tam co potrebujes. Ta slozitejsi cesta je nabootovat na uz existujici instalaci treba i jineho Linuxu a ted podle navodu, kterej jsem kdesi videl (bylo to v nejakem debian install guide, nebo tak nejak) nainstalit zaklad debianu. Pak do toho budouciho rootu chrootnout, udelat si kopii lilo.conf, poeditovat (nejaky ten bios=...) a pak lilo a vnutit mu to poeditovany konfigurak (man lilo a mas udelanej sys). Zbytek jako v predhozim pripade: strcit do notasu a pokud jsi to udelal spravne, tak jedes. Oproti predchozimu neporebujes ani to 1. instalacni CD. Asi uplny extrem by bylo naformatovat ten HD, nakopnout na to kernel a initrd ktere bootuje ten zavadec na CD. Vyrobit si vlastni lilo.conf, ktery pouze natahne ten kernel a initrd a zase to musis spravne nastavit aby to pracovalo se spravnym diskem. Pak to hodis do toho notasu a melo by to nabootovat, jako by jsi nabootoval z CD a pak sitova instalace. Ale to je myslim pro uplne fajnsmekry, protoze to mozna chce i nejakou upravu initrd, ale mozna taky ne. To hrani si s kernelem a initrd asi chce si precist aspon LDP, nebo man lilo. Pripadne to Debian installation guide, nebo jak se to jmenuje (melo by to byt na instalacnim CD). Cesky preklad jsem tusim zahledl na qwert.cz.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    30.6.2003 18:06 Dex
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Tak to vypada ze vyhrabu ze skrine starou 486ku pripojim na ni disk a budu instalovat klasicky pres floppy :-) Nemate nekdo nahodou zkusenost co se stane kdyz se prenda disk s linuxem do jineho stroje nez na kterem byl nainstalovan? Nikdy jsem nemel prilezitost to vyzkouset :-) nebo spis duvod?! :-)
    1.7.2003 08:57 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    No tohle jsem už udělal několikrát a pokaždé to jelo, pokud tam nebyl moc velký rozdíl generací. V moderních distribucích mimo mandrake bývá pokud vůbec optimalizované jádro, max ještě glibc. Pokud to budeš instalovat na 486 tak by rozhodně neměl být problém. Snad jen další exotické periférie, ale ty můžeš dodělat kdykoliv později. Tomu jde předejít už jen tím nejsložitějším způsobem, nahodit si instalačku na ten disk a pak ho strčit do noťasu a instalace ze síťě, nebo přes bootp+tinyftp jak tu doporučuje kolega.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    1.7.2003 09:49 Dex
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Asi to udelam pomoci te 486ky - sehnal jsem hodne podobnou konfiguraci akorat pochopitelne nema PCMCIA a s tim nemam vubec zadne zkusenosti a pak ma jeste grafiku a radic disku na VL-BUSu(ten book) - ta 48troska co jsem sehnal ho ma taky ale od jine firmy - mno snad to nejak dopadne :-) Diky vsem za rady a porady :-)
    1.7.2003 09:50 Dex
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Asi to udelam pomoci te 486ky - sehnal jsem hodne podobnou konfiguraci akorat pochopitelne nema PCMCIA a s tim nemam vubec zadne zkusenosti a pak ma jeste grafiku a radic disku na VL-BUSu(ten book) - ta 48troska co jsem sehnal ho ma taky ale od jine firmy - mno snad to nejak dopadne :-) Diky vsem za rady a porady :-)
    1.7.2003 21:26 Zbyněk Rektořík
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Nedávno jsem instaloval debiana na notebook486 tím způsobem že jsem vyndal disk strčil do mašiny s Pentiem 4, nainstaloval základ včetně podpory PCMCIA a zase zpátky šoupnul do 486 a všechno v pohodě. Zbytek se doinstalil po síti.
    2.7.2003 09:10 Sebastian Agee | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše ...
    Muzete mi trochu priblizit "zaklad"? Myslite tim rescue + root disk + nejake 4 diskety s ovladaci?? Pokud to nekde komolim predem se omlouvam :-)
    30.6.2003 18:16 Jiří Unčovský
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Pokud BIOS podporuje start systému ze sítové karty, pak na nějakém počítači rozchodit tftp a bootp a nastatovat systém ze sítě. U debianu jsou už obrazy připraveny.
    1.7.2003 21:08 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace Debianu na notebook 486 bez FDD
    Jenom jsem to tak zbezne proletel, ale nehledate nahodou LPTlinux? --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    2.7.2003 09:07 Sebastian Agee | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Distribuce pro 486, 16M, 120HD
    ...Tezko rict ... co to vlastne je?? :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.