abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk

    mikirc avatar 4.1.2011 10:53 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    Přečteno: 507×
    Zdravim, potreboval bych disk vytvoreny ve virtualboxu s naistalovanym systeme (linux) pripojit jako jako normalni disk. Nebo spis lepe receno potrebuji zkopirovat veskera data z toho virtualniho disku na fyzicky disk. Jinak to nejde, protoze bezici system nepovoli zkopirovat nektere systemem pouzivane soubory.

    A proc to chci. K memu PC dodalo HP linuxovou distribuci, tak je proste nejlepe fungujici oproti vsem ostatnim, bohuzel je jen OEM verze. Takze si sam nemohu pri instalaci rozhodou kam co pujde a jak bude rozdelen disk. Takze to pri instalaci zformatuje cely HDD a uplne dementne jej rozdeli. No a ja uz mam na PC win Xp, ktere nechci uz reistalovat a disk mam hezky rozdelen na linux. Takze chci ten linux naistalovat do virtualboxu a pak se pokusit jej prenest na fyzicky disk a modlit se ze to bude fungovat. Za tu namahu to stoji.
    Byl jednou jeden...

    Odpovědi

    4.1.2011 11:08 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    K memu PC dodalo HP linuxovou distribuci, tak je proste nejlepe fungujici oproti vsem ostatnim, bohuzel je jen OEM verze.
    O tom silne pochybuji. Co je to za distibuci ?
    No a ja uz mam na PC win Xp, ktere nechci uz reistalovat a disk mam hezky rozdelen na linux. Takze chci ten linux naistalovat do virtualboxu a pak se pokusit jej prenest na fyzicky disk a modlit se ze to bude fungovat..
    Do pytle, proc si proste nenainstalujes linux, ktery si sam vyberes, jak chce a kam chces ? K cemu tam cpat, distro, ktere ti neda ani na vyber, kdyz je tak super ? Nainstaluj si tam neco normalniho. Bez virtualboxu a dalsich ptakovin, u kterych se budes cituji:

    "modlit, ze to bude fungovat.."

    nechapu tvou logiku,

    NN
    mikirc avatar 4.1.2011 13:07 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    Logika je takova ze upravena distribuce od HP na tom notasu funguje proste nejlepe. Vyzkousel jsem asi 10 dister a zadne neni schopne se mu vyrovnat co do rychlosti a hlavne co do spotreby na baterii.
    Byl jednou jeden...
    Bilbo avatar 4.1.2011 15:16 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    Treba na HP mini co jsem si koupil ja byl Suse Linux Enterprise desktop. Disk byl od vyrobce rozdelen na 20 GB system, 4 GB recovery partition a na zbytku disku se po prvnim spusteni vytvorila ext3 partition a namountovala se na /home. Zadna instalacni media k tomu nebyla (ostatne ten HP mini ani nema optickou mechaniku :). Distribuce vcelku dobre fungovala (predevsim co se podpory HW v notebooku tyce), bohuzel SLED neobsahoval nektere dulezite balicky (napr. git, ale obecne vetsina vyvojarskych nastroju krome tech naprosto zakladnich jako g++ a gdb proste v repozitarich nebyla) tak jsem tam nakonec soupl jine distro. Tenkrat jsem to vyresil tak, ze puvodni partition jsem zredukoval na 6 GB a tu recovery jsem zazalohoval mimo a smazal (gparted ji neumel presunout, myslel si ze je to ntfs a pritom to byla obyc. ext2) a nove distro nainstaloval do zbytku. Tedy puvodni linux jsem tam nechal (dual boot), abych se mohl pripadne podivat jake se pouzivaji moduly, atd ... pro pripad ze bych mel v novem linuxu problem neco rozchodit.

    Jinak prenest system lze. Staci proste prekopirovat vsechny soubory (mimo tech amountovanych jako je /proc/, /sys a casto i /dev) a pak nainstalovat zavadec (dneska se uz asi ve vetsine dister pouziva grub).

    Tohle si lze zjednodusit pres bind mount:
    mkdir /tmp/cely_root
    mount --bind / /tmp/cely_root
    
    a pak v /tmp/cely_root vidim komplet filesystem, bez dalsich veci pripadne nekde namountenych (jako /proc, /dev, /sys ....)

    Pak muze byt potreba upravit fstab aby odpovidalo disku na ktery byl system prenesen, pripadne upravit konfiguraci grubu a pak dat chroot do noveho systemu, v novem systemu pripadne domountovat /proc, /sys, /dev, /dev/pts a dalsi a spustit reinstalaci grubu.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    4.1.2011 12:24 reddy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    nejjednodussi by bylo spustit ve virtual boxu nejake live cd a pak by nebyl problem ten nainstalovany system zkopirovat treba pres sdileni vboxu?
    mikirc avatar 4.1.2011 13:08 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    To mne nenapadlo, hned to zkusim
    Byl jednou jeden...
    Max avatar 4.1.2011 13:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    HP dodává Suse, nebo RedHat. A asi zřejmě používá svojí instalaci, tj. nějaký Smart Start apod., co ti rozdělý disk a nakopíruje na něj předpřipravený systém a po instalaci donastaví. Stejně tak to dělá s windows.

    Každopádně tak jako tak, běžící linuxový systém jde normálně zkopírovat. Ještě jsem se nesetkal s žádným, kde by to nešlo. Možná se snažíš kopírovat adresáře "/proc" a "/sys", který se samozřejmě nekopírují, protože jejich obsah je vytvořen při startu systému.
    Nebo kopíruješ nějak zajímavě a kopírují se ti i obsahy symlinků a dochází ti tak k množení se kopírovatných dat a následným potížím.

    Jinak pokud se opravdu nedaří, tak je tu možnost nabootování nějakého livecd a zkopírování systému přes smb.
    Jinak co vím, tak mi nikdy HPéčkovský CD nechtělo nabootovat a započít instalaci na jiném, než přesném typu HW, čímž virtuální stroj není. Proto se i divím, že se ti to podařilo do virtuálu nainstalovat, ale třeba to má s linux stroji HP udělán jinak a nic neověřuje.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    mikirc avatar 4.1.2011 13:57 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VB - pripojeni virtualniho disku jako fyzicky disk
    Je to suse a ma to vlastni hroznou instalaci. Ta uzivateli nedovoli vubec nic zmenit. Kdybych to vedel uz drive, ze se ji zadne jine distro nevyrovna tak bych to upravil kdyz to bylo nove, ale jak uz tam mam widle do skoly a se softem, ktery se tezko preinstalovava kvuli licenci tak se mi to opravdu nechce.
    Byl jednou jeden...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.