abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux - profesionálně

    28.1.2011 23:33 eizo
    Linux - profesionálně
    Přečteno: 1548×
    Zdravím,

    chtěl bych se profesionálně zabývat linuxem. Co pro to musím udělat, nebo lépe řečeno, co mě čeká ? Orientuji se na bezpečnostní systémy a bezdrátové sítě, které zasahují i do tohoto systému. Systém se mi jeví jako zajímavý, a líbí se mi.Používám ho cca rok (ubuntu) jako bežný uživatel bfu. Dostal jsem několik nabídek, ale téměř s nulovými znalostmi jsem nereagoval.

    např. co si mám laicky představit pod touto pozici :

    http://www.najdipraci.cz/d_nabidky.php?ID=48210

    Proto se ptám, co je potřeba ? a hlavně kde tyto znalosti získat ? Z literatury ? Kolega mi říkal, že se vše naučil z dokumentačního projektu, ale nevím nevím... Ze školení ? moc jsme jich nenašel ... :-( Ze školy ? Kamarád dělá vysokou školu (je u konce) a linux umí nainstalovat to je všechno..

    Budu vděčný za rady,zkušenosti,aj..

    Odpovědi

    Jendа avatar 29.1.2011 01:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Co pro to musím udělat, nebo lépe řečeno, co mě čeká ?
    Mnoho (5 ~ 10) let studia po odpoledních, večerech a nocích, nekonečné ladění konfigurace a pocity vítězství, když to konečně funguje.
    Proto se ptám, co je potřeba ? a hlavně kde tyto znalosti získat ? Z literatury ? Kolega mi říkal, že se vše naučil z dokumentačního projektu, ale nevím nevím... Ze školení ? moc jsme jich nenašel ... :-( Ze školy ? Kamarád dělá vysokou školu (je u konce) a linux umí nainstalovat to je všechno..
    Praxí, jak jinak. Co zkusit rozjet web/mail/Jabber/backup/GIT server pro kamarády? Co rozchodit uspávání se šifrovaným diskem? Co si postavit server, který bude přes PXE bootovat tlusté klienty? Co postavit WiFi síť s 802.1x RADIUS autentizací? Co zkusit rozjet Linux 2.6 na počítači 486 s 8 MiB RAM?
    Dalibor Smolík avatar 29.1.2011 02:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Co zkusit rozjet Linux 2.6 na počítači 486 s 8 MiB RAM?
    Dobrý :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Jendа avatar 29.1.2011 02:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Mně se to povedlo s 10 MiB. S 8 by to asi šlo taky, ale neměl jsem sílu překompilovávat busybox a jádro a vyhazovat z toho nepotřebné věci.
    Dalibor Smolík avatar 29.1.2011 16:31 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Já jsem provozoval Redhat 6.2 na 32 MB RAM, 486 ..to už šlo, dokonce tam fungoval i Staroffice 5.2, ale bylo to dost pomalé :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.1.2011 09:26 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně

    Hlavně ten dotyčný člověk musí mít velkou motivaci se učit novým věcem.

    29.1.2011 10:19 Kenji
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Hlavní je osvojit si filosofii Unixu. Pochopit ji a být jí nadšený.
    Když pak člověk sedne k Unixu, vždy ví co má dělat (resp. kde má hledat řešení úkolů, se kterými se třeba ještě ani nesetkal).
    Není to jen o tom umět zpaměti zkonfigurovat Sendmail nebo psát pravidla pro SELinux. To vše je druhořadé a člověk, kterému je Unix vlastní si tyto schopnosti do pár hodin osvojí..
    To vše se dá získat pouze několikaletou (většinou nevýdělečnou, ve vlastním volném čase) praxí a nadšením.
    Být opravdovým Linux nebo Unix administrátorem není jako být certifikovaný MS admin. MS adminovi stačí naopičkovat se kam má kliknout a našprtat se nějaké hlubší definice, kterými by mohl laiky oslnit. Narozdíl od Unix admina ho jeho práce nemusí vůbec bavit ani zajímat.

    Proto jak já vždy říkám - já nejsem technik, jsem filosof :-)
    29.1.2011 10:58 pupu | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně

    V prvni rade je treba si ujasnit, co to znamena 'profesionalne se zabyvat'. Je zasadni rozdil mezi kernelovym vyvojarem a treba systemovym administratorem, pritom oba mohou byt spickovymi profesionaly. Oboji vyzaduje jinou pripravu, jine znalosti a dovednosti.

    Ja osobne jsem administrator. Vystudoval jsem vysokou skolu se zamerenim na IT; pritom zjistil, ze naprostou vetsinu veci pro moji soucasnou praci jsem se naucil sam a jinde. Na druhou stranu pro programatora by byla 'nudna teorie' v oblasti matematiky a softwareoveho inzenyrstvi nezbytna (pokud se tedy budouci programator nehodla omezit na domaci smudlani malych aplikacek).

    Pri ziskavani znalosti se mi nejvice osvedcil postup 'stanovit si nejaky ambiciozni cil a pokusit se k nemu dopracovat; pritom jit cestou pokusu a omylu, studovat dokumentaci, hledat na siti, otravovat v konferencich a svoje zname... a nasledne si zajit na skoleni'. Jit na skoleni bez teto pripravy se ukazalo jako neucinne (jako ze jsem tech skoleni absolvoval dost a kvalitnich). Nejaka smysluplna certifikace take neuskodi. Vsechno co udelam si peclive dokumentovat a schovavat (clovek by neveril, jak se mu po letech muze hodit hloupy skriptik v Perlu)

    Administrator potrebuje znat hlavne svuj system; na druhou stranu se velmi hodi alespon trochu osahat i veci souvisejici. Doporucuji hlavne site (takovy pekny ambiciozni cil do zacatku muze byt treba 'ziskani CCNA') a operacni systemy pribuzne tomu vyvolenemu (pokud je to Linux, tak treba Solaris, BSD...), nicmene ani uzivatelska znalost Windows vubec neni k zahozeni.

    To je par myslenek, ktere mi probehly hlavou a ktere povazuji za podstatne. Nezminuji se o vecech obecnych - ze clovek nesmi zapominat na ostatni lidi a ostatni 'neprofesionalni' veci, ktere k zivotu patri, ze neni jen 'ten muj obor', ze co umis ti nikdo nevezme atd.

    29.1.2011 11:53 pupu | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně

    Jeste jsem si uvedomil jednu vec, kterou povazuji za samozrejmou, nicmene jak se zda samozrejma neni - jazykem IT je anglictina. Je nezbytne nutne vladnout obstojne alespon technickou anglictinou, jinak se dotycny profesional daleko nedostane.

    29.1.2011 13:58 EIZO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Děkuju všem za cenné rady .Angličtinu jsem nikdy moc nemusel, ale v IT je to, jak říkáte samozřejmost, a bez technické angličtiny se daleko opravdu dostat nejde a to nemluvím jen o linuxu ...
    pavlix avatar 29.1.2011 14:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Proto se ptám, co je potřeba ? a hlavně kde tyto znalosti získat ? Z literatury ? Kolega mi říkal, že se vše naučil z dokumentačního projektu, ale nevím nevím... Ze školení ? moc jsme jich nenašel ... :-( Ze školy ? Kamarád dělá vysokou školu (je u konce) a linux umí
    Školení je spousta, ale přihřívám si vlastní polívčičku, takže to více rozebírat nebudu :).

    Nicméně školení jsou dobrá pro výdělečné lidi z oboru, vyjde to na dost peněz.

    Co se týče vzdělávání, je pár vysokých škol, kde se dají tyhle věci naučit. Většinou je to ale tak, že škola má výrazně širší záběr a člověk se do hloubky dostane výběrem volitených předmětů apod.

    Člověk se může učit sám, a to nejlíp vytyčením skutečných cílů, které chce uvést do provozu a následným využitím všeho, co je dostupné. Zdroje na internetu v první řadě, papírová (i elektronická) kniha na cesty občas pomůže.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    petka avatar 29.1.2011 22:32 petka | skóre: 25 | blog: heydax | Klasterec N/O
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně

    pise se rok 2002 redhat 6.2 468SX 16MB RAM 3G HDD , jako router s wifi na wan a dale na lan s omezovacem rychlosti :-) jo to byla doba ...

    Ubuntu server - Asus E35M1​-M ​- AMD Hudson M1 , 2x Technisat Skystar2 , 2x 1GB Lan , WiFi mod AP ,vdr,mysql,apache2...
    Dalibor Smolík avatar 30.1.2011 00:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    No, v roce 2002 už byl Redhat 7.3 .. docela povedená distribuce.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Max avatar 29.1.2011 23:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Musíš pochopit fylozofii linuxu a GNU, musíš se naučit pracovat minimálně s debianem a redhatem (centos). Musíš umět nastavit a pracovat s:
    webserver (apache+popř. nastavení php), databázi mysql (popř. postgresql), umět zvládat nastavit sambu, nastavit dns a dhcp, rozchodit ftp (pureftpd nebo proftpd), nastavit firewall (iptables) a rozumět routování (statický i dynamický), rozchodit nějaký mailserver (postfix, popř. sendmail a k nim i pop3-imap, tzn. třeba dovecot), dále práci s proxy serverem (squid). Popř. pak ještě speciální věci jako oracle, různé aplikáče apod. komerční věci pod linuxem.

    Dost věcí se dá naučit z knížek + články a návody na internetu. Jinak redhat má celou řadu školení (ovšem počítej s tím, že se nejedná o nic levného).
    Nepočítal bych, že to stihneš všechno za rok (pokud by jsi se tedy tomu nezačal věnovat na full time).

    Otázkou také je, zda se na to chceš zaměřit obecně, tzn. vše, co jsem popsal výše, nebo se chceš zaměřit na nějaké služby a ty nabízet. Třeba webhostingová řešení. Nebo mailservery s firewallem a proxynou pro firmy atd. Možností je několik.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 29.1.2011 23:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Jop, předpokladem samozřejmě je, že základy už umíš. Tzn., že víš, jak vše funguje, jak fungují dhcp servery, přidělování adres apod., jak fungují mailservery, webservery, databáze, jak funguje routování a samozřejmě diagnostika problémů se sítí.
    Pokud ne, připiš si to na seznam, ale toto je obecná látka pro všechny OS.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.1.2011 15:19 Gregi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    "webserver (apache+popř. nastavení php), databázi mysql (popř. postgresql), umět zvládat nastavit sambu, nastavit dns a dhcp, rozchodit ftp (pureftpd nebo proftpd), nastavit firewall (iptables) a rozumět routování (statický i dynamický), rozchodit nějaký mailserver (postfix, popř. sendmail a k nim i pop3-imap, tzn. třeba dovecot), dále práci s proxy serverem (squid). Popř. pak ještě speciální věci jako oracle, různé aplikáče apod."

    Tak lepsie by som to asi ani ja nenapisal. Tymto si mi dal novu metu ;-) Dakujem. Inak nie je na skodu mat i znalosti z ovladania motoroveho vozidla skupiny prinajmensom skupiny B. Pretoze niekedy ten vytiahnuty siet. kabel upratovackou musis fyzicky nahodit a to pekne rychlo (tam ziadny perl, c++, VPN nepomoze). ;-)
    poky74 avatar 30.1.2011 11:35 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně

    Můj názor? Zahoď ubuntu, jsou distribuce které tě naučí mnohé a takové které se snaží aby ses učit nemusel, ubuntu patří do 2. skupiny, tudíž je to k výuce špatná volba.

    Dál by bylo dobrý si například pořídit nějaký domácí server, naučit se spoléhat pouze na shell a zahodit tím grafická klikátka, naučíš se pracovat rychle a efektivně.

    Určitě se nauč bash a nauč se psát si scripty, k tomu ti pomůže nějaké lehké grafické prostředí, tedy zahoď kde či gnome a používej třeba *box.

    Určitě se hodí zvládat i nějaký nízkoúrovňový jazyk, nejlépe čisté c, popřípadě pokud ti nevadí objekty tak c++.

    Důležité je odhodlání, ne takové to "měl bych se to naučit protože z toho budou peníze", efektivní je něco ve smyslu "to je zajímavé, jak to asi funguje", ale bývá časté že z toho prvního se časem, nějak automaticky dostaneš k tomu druhému :-).

    Pokud chceš být na profesionální úrovni, tedy na úrovni hluboké znalosti, tak se nevyhneš jádru, začal bych drobnostmi jako kompilace jádra na míru, pokud budeš mít znalost c/c++ tak si prohlížet zdrojáky, případně občas odeslat patch.

    Naučit se jak fungují různé služby (http server, dns server, mail server atd..) je naprostý základ, plus samozřejmě konfigurace služeb.

    Když píšeš že se orientuješ na bezpečnostní systémy tak asi budeš mít hodně z toho co jsem napsal již za sebou, každopádně držím palce :-).

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    31.1.2011 23:05 EIZO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Nemám jiný operační systém než Ubuntu a tudíž na něm všechno dělám.Problém je v tom, že je klikací a nenutí k akci.Proto chci na druhý PC nainstalovat debian, a pres ssh dělat výše uvedené věci, protože nevím jestli by mi na debianu fungovalo vse jako v ubuntu (mám celkem nový hardware) desku s integrovanou grafikou ASUS M4A88TD-V EVO/USB3
    Jakub Lucký avatar 31.1.2011 23:28 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Rozdil mezi Debianem a Ubuntu je maly... Zejmena v podpore HW
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jendа avatar 1.2.2011 00:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Pokud si nestáhne zrovna Lennyho, kde je 2.6.26… Naštěstí Squeeze vyjde co nevidět.
    MaSo avatar 1.2.2011 08:03 MaSo | skóre: 15 | blog: MaSo | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Přesně, jak psal Kuba; rozdíl mezi *buntu a debianem je minimální, protože *buntu vychází z debianu
    já na domácím serveru (AMD Duron@1400) provozuji Debiana jen v text. režimu, kde mi běží IPv6, www, mail, dhcp, samba, FW přes iptables aj.
    Na domácích PCs používám Ubuntu, na starém NB Debian a dost často chodím do konzolí a kutím něco v Bashi, který je dobré si osvojit (event. pak i perl, python, ...). Bash se dá požívat i jako CGI na www
    V první řadě tedy potřebuješ další PC, jak již sám píšeš, kde pak nahodiš nějaké služby, jak psal např. Max
    spoustu pomoci a rad najdeš i zde na ábíčku. Problémy, co řeší druzí, ti dost pomohou, takže sledovat ABC (nejlépe si ho dát jako hlavní stránku v prohlížeči :-))

    PS: regni se na ábíčko ;-)
    Webové síťové nástroje: http://nettools.mzettik.cz (pracuje se na tom - pomalu :-) )
    1.2.2011 08:55 EIZO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Vyplatí se počkat na vydání debian squeeze ?Nebo jakou verzi stáhnout ?Vidím, že na PC máš Ubuntu není přece jenom na desktop lepší ? PS : regnu se
    Jakub Lucký avatar 1.2.2011 09:28 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Na hraní/učení doporučím klidně testing nebo skoro ještě spíš unstable ( neznamená to, že je nestabilní, ale má nejnovější software ). Myslím, že ten toho naučí víc... V první řadě se potkáš s novinkami, které ve stable budou až za rok a déle a osaháš si pár problémů, třeba že některá aplikace bude mít bugy nebo rozbitý apt...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Dalibor Smolík avatar 1.2.2011 09:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Debian squeeze již vyjde zanedlouho, možná bych počkal. Ale pravda je, že na testingu nebo sidu se člověk naučí. Určitě bych to vyzkoušel na stroji, který není v ostrém provozu. Já mám na serveru debian lenny a na pracovních stanicích unstable a nestěžuji si. Jinak mezi debianem a ubuntu zas takový rozdíl není, obě distribuce jsou docela uživatelsky přívětivé. Pro porovnání jsem si dal na notebook Kubuntu a žádný rozdíl nevidím. Je úplně jedno, co si člověk dá na desktop.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Jendа avatar 1.2.2011 15:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Čekat netřeba, nainstaluj Squeeze rovnou.
    Vidím, že na PC máš Ubuntu není přece jenom na desktop lepší ?
    Jak se to vezme. Mně by to bylo celkem jedno, protože bych si stejně nainstaloval jenom to, co mám teď v Debianu. Pokud bych ale v Ubuntu nainstalovat celý desktop s GNOME, musel bych pak dva dny mazat hovadiny, které si to tam natáhlo (PulseAudio, splashy, GDM… a stejně bych pak nahradil GNOME za Xfce).
    1.2.2011 12:26 ondrab | skóre: 12 | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Já začínal na Slackware a když se na to zpětně podívám, líp sem začít nemohl. Naučit se na nastavit tuhle dřevní distribuci vydalo hodně času a energie. Ručně se konfigurovalo snad všechno ale právě tím člověk do linuxu pronikl.

    Od Slackware sem nakonec utekl přes Arch k Gentoo a nesleduju dění kolem něj. Myslím ale, že i v poslední verzi se bude stejně dřevní jako kdysi :)
    Keep on keepin' on.
    houska avatar 1.2.2011 09:20 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Ahoj,
    popíšu ti mou cestu k linuxu. Začínal jsem jako Elektrotechnické průmyslovce (uzlabina.cz) kde jsem se o linuxu dozvěděl jen zběžně, tam jsem se dostal k CZFree, které jede v podstatě celé na linuxu - rozhodně tam můžeš získat zajímavé zkušenosti.
    Pak jsem dělal technika v prodejně s VT, tam jsem se k linuxu nedostal vůbec. Odtamtud jsem šel na pozici správce sítě (widle, tiskárny, uživ. podpora) do firmy Netcentrum (provozovatel Centrum.cz), tam jsem přičichnul k linuxu a dostal jsem možnost spravovat vnitrofiremní linuxové servery (zaplatil jsem si u softtroniku i nějaké školení, není bez zajímavosti, že ho vedl Michal Kubeček).
    Odtud už byl jen krok ke správě "velkých" serverů centra (staral jsem se homepage).
    Tento měsíc jsem druhým rokem u seznamu, v týmu se staráme o novinky, lidé, spolužáky, super, reklamu, sport, spráci, sreality a další. Pokud to klapne tak co nevidět budu senior admin (ťuk, ťuk, abych to nezakřiknul).
    Pokud chceš klidně napiš na jabber, kontakt na mě najdeš na webu z mého profilu.
    21.2.2011 02:39 eizo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Chtěl bych všem poděkovat za jejich cenné rady.Rozhodl jsem se linuxu věnovat veškerý svůj čas.Stojím před otázkou jakou zvolit distribuci.Je mi jasné, že všechny jsou "stejné" či podobné a liší balíčkovým systémem, a drobnostmi. Ale jistě zde budou administrátoři, kteří mají zkušenosti, a vědí, co se nejvíce používá.Myslím si, že na serverech nebude nejrozšířenější ubuntu,nebo mandriva.Bude to spíše Debian či RedHat.Jaký upřednostnit ?Debian je asi rozšířenejší (a i zde mi byl doporučován), ale RedHat má různé školení a certifikace....Děkuju za každou radu či poznatek.
    21.2.2011 10:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - profesionálně
    Debian je sice hodně rozšířený, ale pokud máte ambice na práci v nějaké větší firmě, tak tam potkáte spíš Red Hat nebo SuSE. V každém případě bych ale nepřikládal volbě distribuce "na učení" příliš velkou váhu, jen bych doporučil, pokud nemáte po ruce někoho, kdo by vám ji nainstaloval a ze začátku s ní pomáhal, zvolit nějakou distribuci, která má pohodlnou a "bezbolestnou" instalaci a umožní vám snadno a rychle získat funkční systém, se kterým si budete moci hrát. Při učení se pak hned od začátku snažte rozlišovat, co jsou obecné poznatky a co jsou speciality vaší distribuce.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.