abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 727 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Kurz Linuxu

    24.7.2003 18:17 Mamlas
    Kurz Linuxu
    Přečteno: 395×

    Dobry vecer,

    Chtel bych "podstoupit" rekvalifikacni kurz administrace Linuxu. Ma nekdo zkusenost se skolicimi stredisky? Muzete nejake doporucit? Nejlepe v Praze, popripadne v Brne.

    Uz jsem se na par mist koukal, ale nevim pro kterou firmu se rozhodnout, preci jenom kurzy se cenove i naplni lisi.

    Dekuji

    Odpovědi

    24.7.2003 19:06 Patvor
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Vsechno to je vetsinou zamerene na konkretni distribuci. Podle me jsou vsechny tyto kurzy _absolutne_ k nicemu. Co byste se chtel naucit ?
    24.7.2003 19:38 Mamlas
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu

    Konfigurace a sprava: TCP/IP, DNS, Apache, SMTP, FTP, NFS, Samba, bezpecnost ... atd.

    Respektuji vas nazor. Na strane druhe vite jak to v dnesnim svete chodi. Pokud nemate akreditaci, certifikat (lidove receno papir) a nejste soukromy podnikatel, tak je to s prominutim o hubu shanet zamestnani.

    Uvazuji o tom, protoze se stehuji do Prahy. Tudiz jsem nucen zmenit zamestnani.

    Nicmene dekuji
    25.7.2003 00:05 RWS
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    No, ja bych to rekl jinak. Papiru muzes mit, kolik chces-to ze mas papir, podle me, jeste nic neznamena, teorie je jedna vec a praxe druha. Hodne velkou sanci bys mel, kdybys uz mel nejaky reference-kdyz mas co ukazat, tak si muze zamestnavatel overit, co umis. Sousta lidi o sobe napise takovy kecy-nedavno nas sefik dostal jeden hezkej zivotopis, tak toho clovika prezdival Superman:) Jinej clovek se driv zase obodoval na samy 10 a pak nezvladnul ani Brainbench.

    Pokud nemas uz nejaky vetsi reference, treba ze jsi zapojenej aktivne do nejakych projektu, tak je to hlavne o znamosti-bohuzel to tak je, nekolikrat jsem se o tom presvedcil.

    Osobne bych rekl, ze na kurzech muzes zacit. Ale pochybuju, ze jdou nekde na kurzech hodne do hloubky-to uz musis sam ve svym volnym case investovat.

    25.7.2003 00:11 Mexiko | skóre: 25 | Chrudim
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Souhlasim s predchozim, kdyz jsem videl nektere nabidky kurzu, tak se mi obrazne receno zjezily i ty zbytky vlasu - nad vysokou cenou a nizkym poctem hodin. Podle mne to musi byt pouze povrchne a prevazne zamerene na jednu distribuci. Spise bych doporucil stazeni nebo nakup dobre literatury a investovat mnoho hodin usilovne prace. A co se tyka ziskani dobreho mista, tak taky bohuzel souhlasim s tim, ze to bude o znamostech nebo fakt velka nahoda. Ale kdyz se jedinec nepreceni ani nepodceni, tak ale snad sance na dobre misto je.
    25.7.2003 09:58 rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Re: certifikaty: pozrite sa na www.brainbench.com
    25.7.2003 00:20 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    A co se zkusit domluvit tady? :-)
    25.7.2003 09:33 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu

    Postupoval jsem způsobem, jak tady píše Mexiko, tedy s literaturou a snahou. Také jsem si myslel, že takové kurzy jsou zbytečné. Pak nám zaměstnavatel koupil školení u Suse. Je nás tady hodně, tak se dokonce dohodlo, že Suse přijede do naší učebny! Teprve teď jsem poznal, že se sám naučím jenom části z velkého celku, protože o ostatních vůbec nevím a pokud ano, nemám představu o jejich důležitosti.

    I když jsem se odborníkem nestal (viz. některé moje dotazy tady), dalo mi to hodně a určitě nějaký kurz doporučuju.

    25.7.2003 15:22 jurating | skóre: 6 | Selice
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Síce je veľmi dobré mať prehľad, ktorú dajú kurzy,ale prax ukázala, že lepšie ísť na kurz s určitými vedomosťami, preto odporúčam naučiť sa základy až potom na kurz, aby som sa mohol viac zamerať na linux, ako na rozdiel medzi login-om a logout-om
    Neni dolezite CO sa pyta ale KTO sa pyta...
    25.7.2003 18:45 Mamlas
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Diky vsem. Brainbench celkem pomohl.
    25.7.2003 21:27 Patvor
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Na SuSE pozor. Je to znacne nestandardni distribuce. Pouziva upravene nastroje (byt i jen prejmenovanim), jinou logiku usporadani FS, jinou logiku instalace a spravy (Yast, Yast2, Sax, Sax2 atd. atd.) Cele s cilem ZISKAT a PODMANIT. Naucite-li se jako prvni spravovat - pouzivat SuSE Linux, vsechny ostatni (standardnejsi) distribuce Vam budou pripadat "divne". Nejdriv se naucte neco Red Hat like, pak treba Slackware a zkuste Debian (deb balicky, apt-get). Pak se teprve podivejte na SuSE.
    25.7.2003 21:49 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Za pořadí tě asi debianisté sežerou ;) Pokud jde o LSB nebo jiné ,papírové` standardy, tak je na tom SuSE dobře -- jeden čas na tom bylo lépe než Debian + RedHat dohormady (dneska už je splňují prakticky všichni)... což je ironie, protože jinak je SuSE skutečně dost specifické, počínaje licencováním a konče tím, že se tam všechno jmenuje jinak, jak píše kolega, a jako první Linux bych ho také nedoporučoval Jestli začínat Debianem nebo něčím RPM-based, těžko říci, RPM-based distribucím se asi v praxi nevyhneš... Každopádně je dobré si prohlédnout konfigurační nástroje specifické pro danou distribuci -- a pokud možno je nepoužívat, protože tím se naučíš klikat, a ne jak to funguje -- no a např. RedHat je mění co dvě verze ;) takže bys splakal nad výdělkem
    Josef Kufner avatar 27.7.2003 21:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz Linuxu
    Ham ham, Mlask. :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.