abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    27.7.2014 16:26 afaga
    Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Přečteno: 929×
    Hello.

    Chcel som sa spytat ake su vase technologicke (nie philosophy based) dovody pre pouzivanie linuxu oproti inym unix like systemom na desktope a serveroch. Predstavujem si to nejak takto

    Dobry komentar (priklad) ->

    Server - RHEL

    1) pouzivam ho lebo potrebujem selinux 2) pouzivam ho lebo potrebujem ext4 ktory je lepsi ako zfs (priklad)

    Zly komentar (priklad) ->

    Server - RHEL

    1) pouzivam ho lebo mam vacsie skusenosti s linuxom (viac sa mi paci) 2) pouzivam ho lebo je lacnejsi 3) pouzivam ho lebo je to to co prikazalo vedenie firmy pouzivat

    Najlepsie by bolo porovnanie oproti / vzhladom na nieco...ale ak s tym nemate skusenosti tak mozte len vypisat preco je ta ktora technologia z technologickeho hladiska to prave orechove pre vas. Nemusite sa limitovat len operacnymi systemami ale moze to byt virtualizacia, storages, (typy serverov), programovacie jazyky, webservery atd.

    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 27.7.2014 17:24 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    SERVER - Debian

    Stable větev přináší bezproblémový provoz, široká škála software, mnoho návodů, velká komunita.

    SERVER - openSUSE

    rychlé zprovoznění díky konfiguračním nástrojům, které jsou totožné jak v terminálu, tak v grafice. Velké plus je instalace sw jedním klikem přímo z webu.

    Tyto dvě distribuce používám i na Desktopu a to ze stejných důvodů jen u Debianu spíše testing, a to kvůli vyšší a novější nabídce sw vybavení.

    DESKTOP - Mageia

    Jednoduché použití balíčků RPM a to díky URPMI. Též velmi dobré konfigurační nástroje. Velmi snadná instalace ovladačů grafických karet.
    30.7.2014 01:49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Takže, názor výše asi od nějakého začátečníka jsme si přečetli. A teď skutečná, lehko dohledatelná a nevyvratitelná pravda.

    Debian stable obsahuje velmi starý software, kvůli tomu je v podstatě nepoužitelný. Vydávání nových stable verzí je nekonečně pomalé, trvá klidně tři i více let.

    Debian testing má sice novější, ale stále velmi starý software. K tomu přistupuje nestabilita (testing = verze určená k testování). Na serveru je testing pochopitelně zcela nepoužitelný a na desktopu s mnoha potížemi a omezeními.

    Debian unstable má sice relativně novější software, ale je nestabilní a proto je nepoužitelný jak pro server, tak pro desktop.

    Nejhorší ovšem je, že Debian má amatérskou kvalitu, protože je je dílem dobrovolníků. Pro zajištění kvality a stability je třeba se obrátit na profesionálně vyvíjené distribuce. Např. pro desktop jsou kvalitní profesionální distribuce RHEL a SLED.

    Co se týče amatérské distribuce Mageia, tak zde na abc lze nálézt desítky záporných názorů na tuto amatérskou distribuci.
    30.7.2014 01:53 dlouhosrstý španělský jezevčík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    No, profesiálně vyvíjená je i jedna další distribuce, ale já dávám vždy přednost spolehlivosti výše uvedených.
    Jendа avatar 30.7.2014 02:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Ty kritizuješ Debian za starý software a potom doporučíš RHEL?
    30.7.2014 10:10 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Hm, "skutečná, lehko dohledatelná a nevyvratitelná pravda" je že debian stable je v podstatě nepoužitelný? Zajímavé...
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 30.7.2014 11:24 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Pánové, berte jeho názor s rezervou, to je jen útok na mou osobu. Jen blázen si skutečně může myslet, že za profesionální distribucí musí být komerční firma. Tím nechci říct, že by RHEL a SLED byly špatné distribuce, ale všichni, až na jednoho víme kam jsou určené. Takže hoďte na něj síť a bude klid.
    30.7.2014 11:35 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    Ach jo. Konspirační teorie pod každým článkem v novinách, NSA s termokamerami v pisoárech a teď už se ani na dobrý trolling nemůže člověk spolehnout.

    Vážený bezejmenný přispěvateli. Pro zisk zápočtu z předmětu "Úvod do trollování I(a)" je nutné prokázat kreativitu, originalitu a schopnost přednést urážky a posměch inferencí, nikoliv přímočaře a primitivně. Rozebereme-li si váš příspěvek podrobně, dopouštíte se už zezačátku dvou základních chyb.

    • Nazvat člověka registrovaného na tomto portálu již sedmým rokem začátečníkem otupí vašemu příspěvku útočné ostří tak jako máloco.
    • „Forward“ deklarace nesmyslů, o které hodláte svůj elaborát opřít za skutečné, lehko dohledatelné a nevyvratitelné pravdy poukazuje na váš nedostatek zkušeností s tvorbou přísěvku tohoto žánru. I ten nejpraštěnější argument je vždy nutné podpořit nějakým zdrojem či konkrétním faktem!
    • Způsob, kterým pilíře vašeho příspěvku konstruujete je přinejlepším průmerný. Výběr několika faktů, které následně vhodně ohnete a prezentujete tak, aby působily jako jednoznačně negativní trpí absolutním invenčním vakuem. Tohle už jsme každý četli tisíckrát.
    • V předposledním odstavci vašemu už tak pokulhávajícímu textu doslova podrážíte nohy. Notebooky s Debianem 6 na Mezinárodní vesmírné stanici by se vašim poznámkám o amatérismu asi chechtaly, stejně tak administrátoři Seznamu nebo Spotify (poslední jmenovaná sice přešla na Ubuntu LTS, ale to je téměř totéž, jen s pětiletou podporou). Ránu z milosti zasazujete příspěvku porovnáním Debianu s RHEL či SLED. SLED 11 SP3 má doopravdy titěrné množství oficiálně podporovaných balíčků jejichž verze jsou ještě starši než ty v Debianu 7. Kdyby nedávno nevyšel RHEL7, byl by na tom Debian Stable z těchto distribucí z hlediska aktuálnosti software dokonce nejlépe.

    Celkově tedy hodnotím vaší práci jako nedostatečnou. Pokud nemáte dostatek studijního materiálu, doporučuji zadat do vašeho oblíbeného vyhledávacího enginu fráze jako „How to become a good troll“, „Key to success at Internet trolling“ a podobně. Lecčemu se můžete přiučit i na konkurenčních českých portálech zabývajících se informačními technologiemi. Některé z nich zastřešují skutečné mistry svého oboru.

    Mnoho zdaru a nedejte se odradit prvním neúspěchem.

    Jendа avatar 27.7.2014 17:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Desktop (Debian) - bojím se, že už jiných unixů nebude tak dobrá podpora HW, od tiskáren přes ACPI, WiFi karty, modemy, proprietární ovladače grafických karet po specializované periferie jako softwarově definovaná rádia.
    27.7.2014 20:10 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Desktop: Debian - bezproblémový provoz, široká škála software, mnoho návodů, velká komunita.

    Server: CentOS - dlouhodobá podpora, podpora měřícího hardware komerčními firmami (ovladače).
    27.7.2014 20:09 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    RHEL/Centos - LTS (predlzena podpora).
    28.7.2014 09:10 pet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    SERVER - Gentoo

    + Mám vše v rukou

    + Čistá kompaktní instalace

    + Náš sw kompilován na serveru přes pkg management se stává "nativním"

    - Instalace déle trvá

    DESKTOP - Gentoo

    + Vyvíjím pro Gentoo

    + Mám vše v rukou

    + Aktoální sw

    - Instalace i update déle trvá

    28.7.2014 16:49 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    lebo potrebujem ext4 ktory je lepsi ako zfs

    Tak tohle srovnání Trabantu s Ferrari mě královsky pobavilo, objektivně i „filozoficky“.

    28.7.2014 16:54 arch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    +1

    H0ax avatar 28.7.2014 17:01 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    ignoruješ slovo "příklad" záměrně nebo jsi jen nepozorný?
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    29.7.2014 23:27 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    a "dobry" zas vypadlo vam. dtto selinux.
    30.7.2014 08:36 afaga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Mozno len nerozumel mojej cobolskej reci ! :-[
    28.7.2014 17:49 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    Ja sa bavím na tom ako sa stále náhliš za výkonom, ktorý je možné získať nastavením.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    28.7.2014 18:00 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    Server - Debian
    Velké spektrum balíčků, jednoduchá správa software přes aptitude.
    Server - CentOS
    1) Větší kompatibilita pro komerční programy. (jednou jsem dostával edu licenční SAS Miner na Debian a dalo to dost práce). 2) SElinux

    Desktop
    openSUSE.
    Velmi kvalitní podpora KDE prostředí, rozsáhlý repozitář, většina desktop funkcí uřiditelná přes Yast. Mirně konzervativní distro s možností připojení v podstatě aktuálních repozitářů pro části, které bych rád aktuální.
    (na hlavním systému se nic nerozbilo po 5 letech a při přechodu asi přes asi 5 aktualizací.)

    29.7.2014 16:46 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y

    Server - CentOS

    • SELinux v základní instalaci. Nebýt SELinuxu, klidně bych používal Debian Stable

    Desktop - Arch Linux || Fedora

    • (Arch) vždy bleeding edge software
    • (Arch) velmi jednoduchá a naprosto funkční správa softwaru
    • (Arch) kromě obsáhlých oficiálních repozitářů je k dispozici komunitní AUR
    • (Arch) ABS pro jednoduché sestavování vlastních balíčků
    • (Fedora) konzervativnější přístup by měl (teoreticky) snížit riziko, že se něco neplánovaně rozbije

    30.7.2014 13:39 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Server - FreeBSD, casem planuji prejit na OpenBSD. Stabilita, ZFS a takova "filozoficka idea" ze na server proste UNIX patri :-)

    Desktop - Debian Testing / Gentoo. Debian pouzivam > 8 let, stabilita, system se kterym jsem se zzil a nejak nevidim duvod proc menit, gentoo mam pul roku v dualbootu spis na otukavani a experimenty. Oboji ext4, myslim ze na desktopu se prace na ruznych souborovych systemech nijak neprojevi takze je to asi jedno.
    30.7.2014 17:24 Bratr Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Freebsd planuji openbsd, důvod Unix na server patří :-D
    "filozoficka idea"
    ?
    31.7.2014 12:57 ES
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    No samozdrejme, co nejednodusi system ktery se nesnazi delat "nic sam od sebe". Je maximalne pruhledny a variabilni, stabilni a bezpecny.....

    Tak jako linuxak pouziva Linux protoze chce tak BSDckar pouziva xBSD protoze take chce. stejna filozofie.
    Jendа avatar 31.7.2014 15:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vase technologicke dovody pre pouzivanie X oproti Y
    Tak jako linuxak pouziva Linux protoze chce
    Já nepoužívám Linux protože bych chtěl.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.