abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?

    7.1.2015 16:17 petrfm | skóre: 23
    SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    Přečteno: 512×
    Ahoj, mozna je to blbost, ale prave proto se ptam. Jestlize si nainstaluju do kubuntu skype, tak pokud se spusti pod mym uzivatelem, muze vlastne pristupovat ke vsem mym slozkam v domovskem adresari, je to tak? Muze do vnitrni site, atd. Protoze to neni opensource, ale uzavrena binarka, nikdo nevi, co vsechno to vlastne v systemu dela, je to tak?

    Pokud navic aplikace vyzaduje roota (nevim, neinstaloval jsem jeste), tak muze uplne vsude a vsechno, ze?

    A ted otazka. Da se nejak aplikaci, ktera je potencialne rizikova vyhradit jen jeji vlastni pisecek, aby nikam jinam nemohla? V podstate ji jakoby spustit ve svem virtualnim prostredi - sandboxovat ji?

    Jde mi o to, abych minimalizoval moznost takove aplikace mi koukat do systemu.

    A posledni vec - da se neco podobneho udelat i na adroidu?

    Diky moc, P.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Odpovědi

    7.1.2015 18:05 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    Podivej, pokud mas paranoiu ze Skype, tak ho proste nepouzivej = problem solved. Neni to blbost, ale ve vysledku to bude zbytecne komplikovane..
    7.1.2015 21:23 robert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    Takový svinstvo jako Skype bych si na komp nikdy nedal.
    14.1.2015 20:36 cold | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    presne tohle sem tvrdil o icq pred x lety klasika, pak skype atd. tak to dopsiprdele nepouzivej, bohuzel nikomu stejne jako mne se nepodarilo presvedcit svoje zakazniky aby presli na G+ nebo treba jabber - pokud nekdo zna slovo jabber dost tezko bude potrebovat sysadmina tvuj uhel pohledu je "skype to mi smrdi, to neni bezpecny" i kdyz vim uplny hovno do detailu nikdy sem nespustil wshark atd. tak tady budu king zatimco me zivi tatinek, todle proste miluju ....
    admin@linuxsystems.cz
    Nicky726 avatar 7.1.2015 19:09 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    SELinux Sandbox
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    7.1.2015 20:18 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    Skype není nutné instalovat (pod rootem), standalone verzi (kterou nesmyslně nazývají „dynamic“, když je ve skutečnosti static) stačí někam rozbalit. Jde spustit pod LXC sandboxem nebo rovnou ve virtuálu, pokud se ho opravdu bojíte.
    7.1.2015 20:28 Jenda (nepřihlášen, na počítači mu běží memtest)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    Ano, aplikace na Linuxu jsou mizerně izolované. Trochu se to dá zlepšit SELinuxem/Tomoyo/AppArmor s tím, že musíš sandboxovat i Xka a to už je složitější. Myslím, že jediné použitelné řešení nabízí QubesOS, který integruje do desktopu virtuální stroje a aplikace spouští v nich.

    V Androidu to trochu osandboxované je defaultně. Tam je zase problém v tom, že na spoustě zařízení je potřeba používat bloby pro řízení modemu (např.) a v nich jsou díry a backdoory (hledej replicant backdoor), které umožňují třeba přístup tlf operátorovi.
    9.1.2015 09:44 kodl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SKYPE, apod., jak si chranit pocitac?
    + 1

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.