abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Otevřená veřejná správa

    23.1.2015 12:22 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Otevřená veřejná správa
    Přečteno: 597×
    Narazil jsem při procházení abíčka na skupinu "Otevřená veřejná správa a školy", ale asi 5 let se v ní nic neděje. Máte nějaké informace, kde a jak otevřenou správu dělají? Nasazení OO/LO? Weby a intranety na FOSS případně i vlastní zakázky finálně ve vlastnicví úřadů a s GPL licenci? Rád bych tohle téma znovu po čase zvednul, zvláště díky tomu, že omezeným způsobem do části veřejné správy na lokální úrovni mluvím a rád bych získal přehled.

    Odpovědi

    23.1.2015 12:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Likvidací poslední bašty na Ovajih skočila veřejná správa do středověku. A školy podle mě taky chcípají na úbytě, protože veřejná správa a školy jsou spojené nádoby. Jestli se výhledově změní, tak leda že by to nařídila ona nenáviděná EU.
    25.1.2015 22:39 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    tak to je celkem smutné.
    26.1.2015 11:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Protože jsi to nenapsal jako blogpost, ale dotaz v poradně, kde tohle téma brzy buď zapadne, nebo ho někdo jako irelevantní zamkne, tak ještě dodám:

    Píšeš že omezeným způsobem do části veřejné správy na lokální úrovni mluvíš. Pokud tomu tak skutečně je a máš snahu s tím skutečně něco dělat, tak se zkontaktuj rovnou se mnou. Mohu ti nejenom navrhnout příslušné "know-how", ale navíc i nasměrovat na lidi co mají s open source ve školství reálnou zkušenost. Byť jsou aktuálně díky aroganci politické zvůle zašlapáni do bezvýznamnosti.
    26.1.2015 00:48 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Licence na SW od Microsoftu:
    za posledni 4roky statni sprava zaplatila cca 6.8miliard Kc,
    na nasledujici 4roky bylo schvaleno 4.6miliardy Kc...

    IT systemy:
    vybudovani za poslednich 5let stalo 100 miliard Kc, rocni vydaje jsou cca 15 az 20 miliard Kc
    nikdo nevi kolik IT systemu ve statni sprave vlastne je...
    26.1.2015 02:53 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    To by se nejprve musel někdo vzbudit tam nahoře, respektive asi pravděpodobně vzdát se tučných provizí, aby toto šlo realizovat i z druhé strany z pohledu škol. Prakticky ze správy sítě na střední škole - pro komunikaci s úřady je zapotřebí Microsoft Office pro docx formáty, silverlight ve windows kvůli nějakým webovým aplikacím, ten správný účetní program pro windows, u výuky např. pro testování autoškoly ty správné programy pro windows, atd. atd. Jistě pro výukové pc se snažíme používat maximálně opensource - LibreOffice kde to jde, inkscape, gimp, netbeans, ... na serverech většinou Linux, ale administrativa striktně jen ten správný SW.
    26.1.2015 08:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Tak přesně tohle je přístup pro který je situace jaká je. 8-/
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 26.1.2015 09:50 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
      Vedení dvou místních škol mne požádalo, jestli bych jim nedělal IT správce. Domluvili jsme se na otevřeném směru a tak jsem to začal i realizovat. No nebudu to příliš rozepisovat. První, co začalo vadit byl OpenOffice, protože kantorstvo jej neznalo a doma měli většinou pokradené různé verze MS Office. Jedna ze škol měla malý prostor na učebnu a tak jsme do ní nacpali notesy místo plechovek. Bylo to akorát, ale kantorstvo se vzbouřilo, že to nemá myši. Nikoho už nezajímalo, že když se vedle dají myši, tak do sebe všichni budou drcat, protože na ně není prostě prostor. Bylo to opět dáno tím, že kantorstvo mělo doma plechovky s hlodavcem a neumělo s touchpadem. Přesto všechno jsme bojovali a neměli jsme špatně nakročeno. Jenže přišli volby, vyměnili se partaje a vedení škol bylo odvoláno. Pochopitelně zároveň s ním jsem odešel i já a jaký směr to nabralo, to snad není nutné psát. Otevřené se zavřelo a jelo se vesele dál.

      Já osobně bych už nic takového nechtěl dělat, protože jsem prokoukl jak to celé ve školství funguje. Je to absolutně prohnilé a vůbec nezáleží na tom, kdo jakou odvede práci, nikdo ji neocení a komunikace je na podprůměrné úrovni. Nikdo Vám neřekne nic do očí, protože neví, jaké máte známosti a přeci jen je to dobrý flek. Těch pár jedinců, kteří mají vysoké kvality to nespasí. Spíše se nechají vyštípat zbytkem.
    26.1.2015 10:44 camenic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    tvoje starosti & gatesovi prachy 8-D
    pavlix avatar 26.1.2015 10:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    První, co začalo vadit byl OpenOffice, protože kantorstvo jej neznalo a doma měli většinou pokradené různé verze MS Office.
    Jak může vůbec kantor, který není schopný napsat kus textu v podobném programu, hodnotit znalosti někoho druhého, dávat za ně známky a určovat, zda bude dotyčný puštěn do dalšího ročníku? Vyhodit na hodnu pro nedostatek morálního kreditu.
    Bylo to akorát, ale kantorstvo se vzbouřilo, že to nemá myši.
    To je ovšem docela chyba.
    Já osobně bych už nic takového nechtěl dělat, protože jsem prokoukl jak to celé ve školství funguje.
    Ryba smrdí od hlavy, jen se teď děsím toho, že tím celým budu muset projít znovu jako rodič.
    Těch pár jedinců, kteří mají vysoké kvality to nespasí.
    Hlavně nemají dlouhou životnost. Když je situace ve škole špatná, tak prakticky každý den můžou odejít na flek, kde se k nim budou chovat slušně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.1.2015 11:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Řekl bych, že jsem světem českého školství natolik protřelý, abych mohl potvrdit tuto smutnou skutečnost. S dodatkem, že ani doma není nikdo prorokem.

    Naštěstí to ale neplatí pro místo kde pracuji, byť jde také o školu. Ovšem trend je jasný. Paradoxní, nicméně logický. Těmi brzdami a zpátečníky jsou totiž vždy ty nejvyšší špičky, které se bytostně bojí veškerých novot.

    Nejhůře vzdělávatelní jsou právě ti, co sami učí. Je to dáno jejich pocitem, že v jejich kebuli už není místo pro něco tak podřadného, jako znalost IT. V jejich představách o vesmíru se totiž točí IT kolem nich a nikoliv naopak. Proto odmítají akceptovat, že v této oblasti probíhá vývoj, kterému se musí přizpůsobit, chtějí-li moderní technologie využívat tak aby jim vůbec k něčemu byly. Sebemenší tlak na to aby se pokusili změnit své zlozvyky vnímají jako opruz, který je nad rámec jejich povinností. A tak raději zabíjí hromadu času naprosto nesmyslnou činností, než aby věnovali jeho pouhý zlomek tohoto času tomu, aby se totéž naučili dělat snáze, rychleji a ke všemu ještě správně.

    Když tohle píšu, tak mám před očima nejenom svou ženu, ale také celou řadu svých kamarádů, známých i bývalých spolužáků ze škol, jimiž jsem prošel.
    26.1.2015 11:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Amen!
    26.1.2015 14:07 camenic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    ano,je to vsechno židovina
    26.1.2015 15:05 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Že by se ozval "krvavý" Sálus? ;-)
    26.1.2015 15:05 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Dat kantorstvu na praci notebooky bez mysi je teda pekne zakerne :-)
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    26.1.2015 15:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Dát kantorstvu na práci tablety je tupl zákeřné ;-) U nás doma neprošel jiný než Asus Transformer Pad - s klávesnicí a USB portem pro myš.
    pavlix avatar 26.1.2015 15:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    A dát jim na práci tak málo místa, že se jim tam nevejde notebook a myš, to je snad ještě horší :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.1.2015 15:26 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    To taky, ale imho pokud tam meli zidle tak by melo byt dostatek mista i na tu mys. Zidle je snad sirsi nez notebook.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    pavlix avatar 26.1.2015 15:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Notebook, na kterém se dá slušně pracovat, je široký jak ta židle. Jako já jsem jednu dobu pracoval na desetipalcovém ke spokojenosti, ale nemůžeš z toho dělat standard a posadit k tomu kohokoli.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 26.1.2015 22:35 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Prostor na myš ano, mezi notebooky (T400) se vešla, leč pohyby s ní už byly problematické.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 26.1.2015 22:30 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    No ona původně byla místnost schválena jako technická, ale po kolaudaci z toho udělali výpočetku. Jinak to nesplňovalo normu na metry čtvereční / osobu. Prostě se ojebává naprosto všechno.
    26.1.2015 10:49 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Aktualni situace na jednom nejmenovanem ministerstvu: ICT = elektrikar, udrzbar. Open source pouze dohled, nekolik PHP webu a tiketovaci system pro helpdesk(nemuzu potvrdit jestli to neumrelo) a uvazuje se o postovni gateway(clamav,assassin) tot vse = cca. 5-10 serveru ze 100. Linux = soukroma iniciativa bez podpory, protoze to nikdo neumi a nepouziva.
    26.1.2015 23:39 Delaunay | skóre: 17 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Už to také nesleduji, ale nejspíš se nic podstatného nezměnilo. Nejspíš stále víceméně platí:
    1. Na trhu nejsou nezaměstnaní odborníci, kteří by byli ochotni pracovat pro veřejnou správu.
    2. Přetrvávající fenomenální nepružnost běžných uživatelů.
    3. Nikdo stále nepřišel na to, jak si nakrást na šíření bezplatného softwaru.
    27.1.2015 08:25 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    U nas na Slovensku je to podobne. Riesenia su asi styri a su zoradene podla pravdepodobnosti.

    1.Tlak spolocnosti(verejnosti) na zmenu

    2.Vlade dojdu peniaze a niekoho napadne vytiahnut zo zasuvky stary napad s OSS ako prostriedkom na setrenie.

    3.MS zbankrotuje

    4.Do vlady sa dostanu ludia, ktory to budu chciet riesit a vidia v tom vyznam.

    27.1.2015 21:41 Delaunay | skóre: 17 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Jak příznačné, že vyhlídky na přerušení dosavadního spíše tolerovaného rozkrádání peněz z veřejných rozpočtů prostřednictvím IT zakázek srovnáváme s něčím tak vysoce pravděpodobným, jakým je zánik společnosti, která v posledních letech stabilně dosahuje zisků značně překračujících objemy státních dluhopisů vydávaných oběma našimi zeměmi dohromady :-)
    pavlix avatar 27.1.2015 10:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřená veřejná správa
    Na trhu nejsou nezaměstnaní odborníci, kteří by byli ochotni pracovat pro veřejnou správu.
    Nezaměstnaní odborníci? Co si mám pod tím představit?
    Nikdo stále nepřišel na to, jak si nakrást na šíření bezplatného softwaru.
    Open source nemusí být vůbec nasazován bezplatně a rejžovat se na něm dá taky. Že na to ještě někdo nepřišel, je příliš silné tvrzení.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.