abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: jaké distro?

    16.2.2015 22:30 coolnet
    jaké distro?
    Přečteno: 696×
    Zdravím všechny přítomné. Potřeboval bych poradit ohledně distribuce. HW je cca 5let starý a jedná se o notebook.(konkrétní typ vynechám,jelikož je HW starší/běžný/rozšířený a měl by dnes již fungovat na všech distribucích) Chtěl bych jednoduchý systém pro uživatele,který stačí jednou nainstalovat/nastavit a pak jen aktualizovat. Samozřejmě plně česky a s českým forem,kde jako nováček nebudu za "lamu". Přecházím z W7 ...důvody vynechám...nic extra nepoužívám,všiml sem si,že vše co potřebuji k "E"životu nabízí i linuxové distra. Děkuji moc.

    Odpovědi

    16.2.2015 22:43 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Lubuntu
    16.2.2015 23:00 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Xubuntu 14.04 LTS
    pro tve info, *ubuntu distribuce je v podstate vse Ubuntu, ale jako vychozi je nastaveno jine graficke prostredi, s tim ze po instalaci lze doinstalovat a prepinat na jine

    Informace pro prechod z Windows na *Ubuntu
    Pred instalaci na HDD lze system vyzkouset z CD/DVD v rezimu LiveCD
    16.2.2015 23:15 RickettsialPox | skóre: 20 | Praha, Žižkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Myslím, že s novým GUI průvodcem instalace atp. je Arch Linux dostatečně přístupný začátečníkům, načež ti jej doporučuji... :) (Především proto, že Ubuntu a spol. jsou vydávané ve verzích - tedy po čase bys musel buď upgradovat, či reinstalovat...)
    Největší prvek každého hrdinského činu je strach. Život definuji jako "/dev/life >> /dev/null".
    17.2.2015 00:03 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    hele Mateji :) zapomenu na "desitky" vlaken co jsi tu zalozil na reseni problemu s instalaci/odladeni Arch Linuxu , zapomenu na to ze o sobe tvrdis ze znas Linux uz 5let, ze mu rozumis, vyznas se v nem a jsi genialni programator... opravdu mas pocit ze Arch Linux pro pokrocile uzivatele je vhodne distro pro zacatecnika kterej chce jen nainstalovat a fungovat ? ;) kdyz nainstaluje *buntu LTS, tak ma 5let podporovanej system i kdyz ve verzi... to neni o moc horsi nez mel s Windows, kde stejne 1x/rok nejspis preinstalovaval na stejnou verzi, coz tady mu odpada :)
    17.2.2015 07:59 RickettsialPox | skóre: 20 | Praha, Žižkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Zaprvé - založil jsem pouze 3 vlákna týkající se důležitého nastavení! A především - já instaloval OS od píky - bez průvodce, bez ničeho! Ale čtu novinky ze světa Linuxu a GUI průvodce instalací je tu již 2 roky! Pročež ano - Arch je skvělá distribuce i pro začátečníky... Především - v Ubuntu také není vše na stříbrném podnosu - respektive vznikají tam téměř totožné diskuze! (Kolikrát mi nefungovalo co mělo.) Však toto není Windows - komerční produkt - tedy nejde o to podstrčit uživateli hotové a stoprocentně funkční řešení...
    Největší prvek každého hrdinského činu je strach. Život definuji jako "/dev/life >> /dev/null".
    17.2.2015 11:22 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    od piky nebo ne, jako pokrocilej uzivatel jsi mel problemy...
    v *buntu ROZHODNE bude pripraveno toho asi 100x vice pro zacatecika, nebude to na 100% ale na 99%...
    stejne tak ROZHODNE nemam nic proti Arch, linux znam uz 20let, ale zacatecnikovi proste nelze doporucit nic jineho nez *buntu/Mint, obzvlast pokud chce wiki/fora v cestine, nainstalovat a pouzivat...
    pokud by se nekdo zeptal "co mam nainstalovat za linux distribuci abych se neco naucil, pochopil principy, naucil se ovladat system z terminalu, rad tomu budu venovat cas a energii" doporucil bych Arch, Gentoo. Pokud by nekdo chtel se opravdu ponorit, doporucil bych LFS...
    17.2.2015 11:31 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    btw: ono se staci podivat/porovnat oficialni pruvodce instalaci pro Arch a pro Ubuntu
    Václav 20.2.2015 06:22 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Arch pokud vím žádné oficiální instalační GUI nemá. A člověku co začíná bych doporučil Ubuntu, Mint, OpenSuse, ale rozhodně ne Arch.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    20.2.2015 07:48 Hanz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Můžeš mi prozradit, jaký konkrétně GUI průvodce pro instalaci ArchLinux máš na mysli ???? Naposledy jsem archlinux instaloval cca... VČERA a opravdu žádný grafický průvodce tam není..... No a pokud myslíš ty různé odnože Archu jako je Manjaro, atd, tak ano, ty mají grafický instalátor, ale už to NENÍ Arch !!!!
    16.2.2015 23:31 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?

    Fedora s KDE. Nebo OpenSUSE.

    (A jako obvykle doporučuji vyvarovat se všeho, co byť jen vzdáleně připomíná Blbuntu nebo Debilan (pokud jde o distribuce), a také všeho, co připomíná Gnome nebo Unity (pokud jde o desktopová prostředí). Jmenované exempláře mají lví podíl na zoufale nízkém rozšíření Linuxu na desktopu.)

    Trvání na českých fórech je ovšem nesmysl — naprostá a drtivá většina podstatných informací je zpravidla soustředěná na anglicky psaných fórech. Podpora češtiny je asi tak ve 100% distribucí. Jak se tak dívám, například KDE „umí“ v tuto chvíli 52 jazykových variant. (Nebo možná víc, jen můj oblíbený ArchLinux nemá pro všechny z nich balíčky.) Takže s lokalizací samotného systému lze počítat celkem s jistotou, ale pokud jde o česky psaná fóra … no, v nejhorším případě existuje Google Translate, že jo, kdyby někdo angličtině fakt nerozuměl.

    16.2.2015 23:54 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Trvání na českých fórech je ovšem nesmysl
    tobe zase hrablo vid ? co ti dava pravo zpochybnovat pozadavek tazatele ? to ze ty ses zahrabal v zurichu nemeni nic na tom ze nekdo ma pozadavek na fora ve svem rodnem jazyce...

    coolnet: Andreje neber tak vazne, on je to normalni fanatik, psychopat a chronickej hater ;)
    17.2.2015 00:07 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?

    Nepadol cez hranu Archlinux ?

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 17.2.2015 02:33 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Linux Mint, OpenSUSE, mageia, debian, ubuntu a fedora u všeho bych asi volil buď MATE, nebo XFCE


      Linux Mint je distribuce, která je od základu velmi dobře nastavena a i vzhledově vypadá velmi dobře. Jelikož je založená na Ubuntu, tak na ni existuje spousta návodů. Oproti ubuntu je konzervativnější a nedělá z lidí testovací opice.


      openSUSE je na tom podobně jako Mint, ale velkou výhodou je konfigurační nástroj Yast, který je stejně konfigurovatelný jak v textovém, tak v grafickém režimu, což člověku usnadní mnoho práce. Dále bych vyzdvihl instalace programů na jedno kliknutí přímo z webu. Návodů není tolik a česká komunita patří k těm menším.


      Mageia má podobně jako OpenSUSE dobrý konfigurační nástroj v grafice, avšak v textovém režimu již není tak komplexní a na některá nastavení mají utility zvlášť. Jak je to dnes s komunitou netuším, dost se na ní podepsala společnost Mandriva, avšak mageia získává uživatele zpět i když asi pomalejším tempem.


      Debian Je velmi kvalitní distribuce, leč nemá nějaký jednotný konfigurační nástroj a to ani v grafice a ani v textovém režimu. Instalace a správa je díky tomu komplikovanější (je třeba si něco přečíst), ale všude je plno návodů. Uživatelská základna je velmi široká a vstřícná.


      Ubuntu je distribuce, do které se občas zavádí kontroverzní novinky, které rozdělují i jeho komunitu na souhlasné a nesouhlasné hlasy. Návodů je všude plno. Vyjadřovat ke komunitě se nebudu, to vynechám.


      Fedora Ta snad zavádí ještě více novinek, než Ubuntu, ale oproti všem zmiňovaním distribucím musím vyzvednout jejich instalační příručku, kde se vše nachází přehledně na jednom místě. Komunita je v pořádku a uživatelská základna bude o něco vyšší, než u openSUSE a mageii. Nicméně občas se naskytnou problémy, které jsou trvalejšího rázu, což je většinou dáno množstvím novinek v distribuci. Tu bych asi na nainstalovat --> nastavit --> aktualizovat nevolil. Na druhou stranu uživatelé fedory jsou tak nějak o krůček napřed co se inovací týče.
    17.2.2015 08:08 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    To jsi celkem pěkně shrnul. Za mě - tedy s tím, co mám posledních pár let zkušenost, tak bych to viděl na Mint nebo teda *buntu.

    Dneska by se mi už nelíbilo, že mi nějaká gui aplikace kecá do konfiguráků, ale na druhou stranu, každý nějak začínal a kdysi mi to taky bylo fuk (openSuse, MDK).

    Arch bych samozřejmě pro začátečníka vynechal. I kdyby šel třeba do něčeho jako Antergos, tak je to stejně Arch. Přijde mi to stejné, jako jít (pro začátečníka) do Sabayonu.

    Nainstalovat se to může možná jednoduše, ale stejně člověk potom kouká neustále do wiki - což pro někoho, kdo začíná je na prd..
    19.2.2015 17:52 coolnet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Děkuji všem za názory a rady. Přešel/vybral sem si PCLinuxOS KDE ...četl sem hodně zkoušel sem mnoho a jsou pro mě "to pravé" pouze dvě distra Linux MINT MATE a PCLinuxOS. V obou distrech vše klikacím stylem,fajn forum aj. U PCLinuxOS navíc není nutnost přecházet na novější verzi...LTS verze Mintu je fajn,přece jen má jistá omezení. Navíc se mi zdá chod PCLinuxOS svižnější.

    Díky a at se všem daří.
    19.2.2015 18:26 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    pro zajimavost, jakou jinou distribuci s KDE si predtim vyzkousel ?
    19.2.2015 19:40 coolnet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    skoro všechny livka... fedora,opensuse,mageia,kubuntu,mint kde,slax :)))... ,skoro vše...ale fedora není pro mě. ..samozřejmě sem vše neinstaloval..pro začatečnika s mym vyběrem jsem spokojeny. Proč?
    20.2.2015 07:19 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jaké distro?
    Každému, co jeho jest. Označ (se) prosím řešení :)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.