abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Externi HDD a Linux - bez problemu?

    29.5.2015 21:11 molly
    Externi HDD a Linux - bez problemu?
    Přečteno: 816×
    Predem se omlouvam pokud je toto naprosto hloupa otazka, ale radsi se zeptam nekoho znaleho nez do toho pujdu. Linux s prestavkami pouzivam jiz od roku 1997... ale co si pamatuji... byl problem s externimi disky nebo NTFS vseobecne. Dnes uz tomu asi tak nebude (doufam). Ale stejne se musim zeptat nez to koupim. Je nejaky problem s externimi HDD na Linuxu v dnesni dobe (a hlavne naformatovanymi na NTFS)? Jelikoz se k nim vetsinou dodava software, ktery pochopitelne jede jen na Win (jako treba automaticke zalohovani nebo sifrovani) mam trochu strach do toho investovat aby mi to pak na Linuxu jelo. Navic Linux neni uveden jako podporovany OS, ale myslim, ze je to jedno.Nejake autozalohovani bych stejne nepouzival... jde mi jen o to abych na to mohl ukladat normalne soubory a zase je dostat zpet a aby to diky tomu NTFS bylo pokud mozno pristupne i z Win (tzn. zadne formatovani na ext4).

    Napriklad tento bych chtel koupit:

    https://www.alza.cz/western-digital-my-passport-ultra-metal-2tb-modro-cerny-d2165824.htm

    Pouzivanana distribuce: Xubuntu 15.04 Pocitac: All In One Lenovo Ideacentre B550

    Dekuji za jakekoli pripominky nebo rady. Preji pekny den.

    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 29.5.2015 21:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    USB disky, tedy USB Mass Storage, funguje bez problémů už roky.

    Jen si dej pozor, jaký suborový systém si tam vyrobíš, aby si s tím ty systémy, kde to budeš chtít používat, rozuměly.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.5.2015 21:46 molly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    Dekuji... melo by to dobre fungovat jako multiplatformni disk, kdyz to nejdriv na Win naformatuji na NTFS (pokud to uz nebude predem) a pak na to budu pristupovat z Linuxu i Win?
    xkucf03 avatar 29.5.2015 23:47 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    • AFAIK všechny ty disky fungují v základu jako USB mass storage zařízení, takže podpora v GNU/Linuxu je samozřejmost. Když tam budou nějaké funkce navíc, tak je maximálně nevyužiješ (např. tlačítko pro zálohování). U některých zařízení jako modemy se vyskytuje zákeřnost, že se po připojení tváří jako CD-ROM mechanika a simulují CD, na kterém jsou ovladače – a do skutečného režimu (např. ten modem) se přepnou až po tom, co si ten ovladač nainstaluješ (typicky je jen pro MS Windows) a ten pošle zařízení nějaký příkaz. Ale tohle se jednak někdy podařilo reverznout, takže ten příkaz pošleš i z GNU/Linuxu a zařízení pak normálně používáš. A jednak u disků to nedává smysl – ovladače a software pro případné nadstandardní funkce je přímo na tom disku, a nemusí se tam tudíž dělat opičárny s tím, že se zařízení tváří jako něco jiného.
    • HW šifrování má tuším nějaké SCSI příkazy, přes které se disku pošle heslo a ten se odemkne. Někde jsem viděl i podporu v GNU/Linuxu, byť tehdy experimentální. Každopádně bych tohle ale nepoužíval, protože nevíš, co je uvnitř – ten disk nemusí šifrovat vůbec a je jen zaheslovaný nebo šifruje, ale má ještě zadní vrátka (druhý klíč od NSA nebo někoho jiného).
    • Většina obchodů má možnost vrácení zboží do 14 dní bez udání důvodu. Tohle není případ šmejdů, kteří si půjčí foťák na dovolenou a pak ho vrátí. Nevidím problém v tom, že si disk koupíš na zkoušku, a když nebude fungovat, tak ho vrátíš. Jen bych v tom případě napsal recenzi/komentář na webu toho obchodu, aby to ostatní nemuseli ani zkouše, když to nefunguje.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.5.2015 23:55 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    Mel jsem tu asi pred tydnem disk v externi krabicce naformatovany NTFS, funkcnost cteni i zapis bez problemu. Disky ktere neumi plug and pray se snad uz ani nedelaji.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    30.5.2015 01:00 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    v posledních 5 letech jsem nepotkal disk, který by nebyl jako USB mass storage. Tedy v linuxu je připojil jako každé jiné blokové zařízení. A přirozeně filesystém je pak čistě věcí volby.

    Nicméně neodpustím si rýpnutí. Když se objevily ty All-In_One zařízení, tak jsem si říkal, pro koho to proboha je? Chápu fixnost u tabletů a omezené hardwarové modifikace u notebooků, díky jejich portabilitě, ale dopustit v desktopu v podstatě fixní konfiguraci,která způsobí, že celé zařízení vyhodím, když jakákoliv komponenta bude nedostačovat, si dokážu přestavit asi jedině, že bych to nacpal úředníkům v openspace kanclu, kde budu šetřit místem a vyhozením krabiček tam namáčknu o stůl nebo dva navíc. Ale příčetným způsobem se o tomto rozhodnout pro sebe asi ne.

    A stejně na tom je i ten disk. Díky té kapacitě to vypadá, že bude používaný nejen jako přenosné zařízení, ale i dost jako úložné zařízení. Moje zkušenosti jsou takové, že portable disky odcházení tak 5-8x častěji, než stabilní 3,5 disk, který se točí v serveru (nebo i v desktopu). Otřesy, zrychlení, teplotní změny, změny polohy životnosti ukrajují. Sice disky jsou na to dost adaptované, ale stejně jim to neprospívá. Z disků které jsem používal a mí přátelé tak skoro polovina odešla. A za stejnou cenu mám v interní 3,5" 3TB ve slušné kvalitě jako WD Red.
    30.5.2015 01:23 molly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    Vsem diky za rady... Zminujes ze je to nespolehlive, protoze to casto odchazi ... ale chapej, ze ja proste potrebuji neco na zalohu a do All in One nic nenamontuju :)

    Kazdopadne uz me nebavi tahat svoje xxGb zalohy z netu.
    xkucf03 avatar 30.5.2015 02:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?

    Pak je tu ještě možnost koupit zvlášť rámeček a zvlášť disk. Tzn. disk můžeš vyměnit, až odejde, a taky můžeš prohazovat v jednom rámečku víc disků (třeba zálohovat na nějaké, co ti zbyly po nějakém upgradu).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.5.2015 09:41 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    Přesně tak, a pokud nejde primárně o přenosnost tak třeba i 3,5" nebo malý NAS s 3,5 palcovým(i) diskem(disky), který na stole bude za All-in-one a bude dělat ony zálohy. 2,5" jsou skutečně na přenos. dokážu si představit že na ně natlačím xxGB odejdu do práce tam je sklopím do datových prostor tam.

    Nebo se zálohování dá řešit i dokinou. Znám lidi, kteří mají zálohovací disky jako jsem měl kdysi DVD. Mají dokovací stanici a ve skříni na polici několik disků se zálohami.
    30.5.2015 11:34 molly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi HDD a Linux - bez problemu?
    Bude to hlavne na zalohovani. Prenaset to nepotrebuji, takze koupim nejaky 3,5.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.