abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 778 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Rozdělení disku SSD+DHH

    2.9.2015 16:50 Lader
    Rozdělení disku SSD+DHH
    Přečteno: 808×
    Zdravím,

    Pořídil jsem si SSD disk 120GB a mám starý HD 500 GB. Chtěl bych přeinstalovat svůj domácí systém - Ubuntu 14.04.3.

    Můj nápad je takovýto:

    • Na SSD (celkem 120 GB):
      • / 48 GB
      • Swap 10 GB (mám 8 GB RAM)
      • /Home zbytek paměti (cca 62 GB)
    • Na HDD (celkem 500 GB):
      • /Media/Data

    Co myslíte, je to takhle dobrý nápad, nebo mám něco změnit?

    Není dobré si dát na něco pozor? Nebo se už postará systém o všechno další sám?

    Odpovědi

    3.9.2015 18:39 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH

    Dělení disku je přežitek z minulého desetiletí. Doporučuji Btrfs a subvolumes. Neexistuje důvod dělit datové oddíly předem a omezovat tak flexibilitu.

    Swap na SSD není dobrý nápad. RAM je dnes levná záležitost a má-li ten systém podporovat uspání na disk (hibernaci), možná je lepší dát příslušný swapovací oddíl na disk, aby nezabíral mnohem dražší SSD kapacitu. Oddíl pro hibernaci (má-li hibernace spolehlivě fungovat) by měl být aspoň stejně velký jako RAM a u malého SSD je škoda zabrat třeba 32 GB na swapovací/hibernační oddíl.

    3.9.2015 19:32 Lader
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Mohu tedy dát swap na druhý disk kde nebude systém? Někde jsem četl nějaký názor, že to nejde.
    Josef Kufner avatar 3.9.2015 19:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Swapovat můžeš do souboru. Samostatnou partition na to vůbec nepotřebuješ. Doporučuji však mít swap partition pro suspend na disk, ale stačí celkem malá a s nastavenou malou prioritou, aby zůstávala volná.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 3.9.2015 19:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    ... zbývající objem paměti na odswapování může být v souboru. Ono je potřeba mít hlavně swap volný, ne jen stejně velký jako paměť. Pokud máš 4GB paměti a 4GB swapu, ale programy zabírají 7GB, tak to neuspíš. Pokud však máš swap partition za běžného provozu vypnutou a zapneš ji těsně před uspáním, bude v ní místo a uspání je prakticky jisté. Ale stejně tak stačí mít swapovací soubor a malou partition.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.9.2015 13:58 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH

    Samozřejmě, že swap může být bez problémů na disku, kde není systém. Dokonce může být na obou discích zároveň nebo v různých jiných konfiguracích.

    Názor, že to nejde, je oxymoron. Zda něco jde nebo ne, není věc názoru. ;-)

    Problém by mohl nastat v případě, že by disk se swapovacím oddílem byl na řadiči vyžadujícím kernelové moduly, které by nebyly v initramdisku nebo přímo v kernelu. Pak by kernel při probouzení systému z hibernace příslušný swapovací oddíl nemohl vidět a místo probuzení a obnovení původního stavu systému ze swapu by buď dál normálně bootoval nebo selhal. Triviálním řešením tohoto problému je mít všechny potřebné moduly (a) v initramdisku nebo (b) přímo v kernelu.

    Řekl bych ovšem, že tento^^^ problém je příliš exotický konstrukt na to, aby na něj člověk narazil u běžného desktopového hardwaru.

    Josef Kufner avatar 3.9.2015 19:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Nebo stačí prostě mít jen /boot a /. Nic víc. Samostatný /boot jen kvůli šifrování toho zbytku.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.9.2015 00:58 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Já bych oddělil i /var/(log/). Alespoň dokud BTRFS nebude umět quoty na subvolume. Pak se mi splaší něco v systému a zahltí logy celý systém. A to je situace, kterou systemd nezvládá bez ztráty hvězdičky -- nedávno se mi to stalo a nemohl jsem se ani prihlásit na tty, abych promazal logy. Restart taky nedopadl, tak to bylo docela na otravu (boot s init=/bin/bash, zjistit co se vlastně stalo a následně promazání logů). Jinak, swap do souboru je nevhodné a nešťastné -- pro použití swapu v souboru je třeba alokovat operační paměť (jako na každou operaci s FS), která nemusí být k dispozici, když je potřeba použít swap. To už raději zcela bez swapu. Navíc, ještě nedávno byla v takovém případě (skoro) nemožná hibernace.
    4.9.2015 01:04 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Ha, teď se dívám, že btrfs quoty na subvol umí... To je mi novinka. Musím to prozkoumat...
    4.9.2015 01:37 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Tak už to vím... BTRFS přes celý disk je dobrá volba, jedině možná oddělit /boot/ a samozřejmě vytvořit EFI oddíl (pokud GPT).

    Zároveň bych vytvořil subvolume na /home/, /var/log/ a /tmp/ a nastavil jim quoty.

    To se dělá takhle:

    Na začátku povolím quoty:
    btrfs quota enable /
    
    Pak vytvořím plánovaný subvol:
    btrfs subvol create /cesta/
    
    a nastavím pro něj quotu:
    btrfs qgroup limit velikost /cesta/
    
    Podrobnosti jsou zde.
    svido avatar 4.9.2015 11:56 svido | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Koukám jako puk... Já stále používám rozdělení disků a docela dost (mám tak 6-8 partišen) na všech počítačích. SWAP dělám vždy 2x RAM. Mám to stejně i NASce, jen data jsou na LVM. Tak mě to učili na vysoký a nějak bych asi nepřenesl přes srdce, mít jen /boot a / jak to dělá Bubuntu

    BTFRS mám jen na externím disku. Jinak je všude ext4.
    4.9.2015 12:07 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Zvláštní, já (skoro) celou dobu jedu na 3 partišny swap,/,/home - i když na swap se vykašlu. Při 6GB pamětí jsem zatím nezpozoroval, že bych potřeboval swapovat..
    4.9.2015 14:14 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH

    Proč mít swap o velikosti 2x RAM? Mám-li například 128 GB RAM, měl bych snad mít 256 GB swapu? Vždyť to je naprostý nesmysl. Když chci 2x RAM, koupím si 2x RAM, ne? A je vymalováno. Swap o velikosti srovnatelnou s dnešní RAM se beztak nedá nijak efektivně využít pro provoz systému, protože zapisovat takové množství dat tam a zpět se prostě za uherský rok nestíhá.

    Dělení disků na partitiony se používalo v dobách, kdy neexistoval ZFS nebo Btrfs a kdy mělo smysl používat několik různých filesystémů. Mělo to naprosto zásadní nevýhodu v podobě dělení kapacity předem, bez možnosti ji pak nějakým způsobem realokovat. Tomu trochu pomohlo LVM, kde existuje možnost automaticky jedním příkazem změnit velikost LV a zároveň i filesystému, který na tom oddíle existuje, pokud to ovšem daný filesystém podporuje. Ve srovnání s výhodami Btrfs (vestavěný RAID, checksumy, replikace dat i metadat, atomické snapshoty, …) to ovšem bylo pořád ještě hooodně slabé, z dnešní perspektivy. Dnes má smysl mít pouze nešifrovaný /boot a šifrovaný /, u systému bez šifrování disku pak pouze /.

    Tak mě to učili na vysoký…

    Opravdu? Vysoká by měla učit obecné principy, nikoliv technické podrobnosti, které za pět let přestanou platit.

    4.9.2015 15:40 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Pravda je někde mezi. Swap v dnešní době má význam pouze pro uspávání. Oddělený /home se mi osvědčil - když jsem přecházel na jiný OS, tak jsem přeformátoval "/", ale "/home" jsem jen připojil. Ovšem také to není zcela bez rizika. U některých systémů dávám /var a /srv také do /home, resp. některé jejich podadresáře. Je to kvůli oddělení dat od systému, např. Apache a MySQL.

    Na vysoké škole nás učili spoustu věcí. Některé z nich platí dodnes, jiné zmizely v propadlišti dějin. Netušíme, co bude platit za dalších 5, 10, 20 let.

    Všude mám Ext4, zejména kvůli pohodlí. Časem to možná změním, ale v tuto chvíli mi vyhovuje. Externí disky a flešky mají různé FS podle potřeby.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    4.9.2015 21:23 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH

    Docela by mě zajímalo, jak pohodlné jsou s ext4 atomické snapshoty, RAID na úrovni filesystému nebo checksumy dat, když je někde kvůli pohodlí. ;-)

    4.9.2015 21:42 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    To je jednoduché: Snapshoty nedělám, RAID také ne :-)

    Na courání po historii a větvích zdrojáků mám Git.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    4.9.2015 01:36 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Obvykle na "/" nepotřebuji víc než 10 GB. Těch 48 GB považuji za zbytečný luxus - na Ubuntu 14.04 mám teď vyhrazen oddíl 16 GB, který je v tuto chvíli zaplněn jen ze 40 %.

    Nejmenším kořenovým oddílem, který jsem kdy provozoval, byl 1 GB a byl zaplněn z poloviny. Jako druhý oddíl jsem měl LVM, kde bylo vše ostatní hezky rozškatulkováno. Když mi někde chyběl nějaký GB, tak jsem ho za provozu přidal. Později jsem do LVM přidal další disk, na který jsem zcela bezbolestně přesunul /home - opět za plného provozu.

    Swap bych úplně zrušil, pro 8 GB RAM nemá skoro žádný význam.

    Zbytek vidím OK.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    4.9.2015 21:26 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH

    Když je nějaký oddíl zaplněný ze 40%, znamená to, že 60% je nevyužitých a ostatní oddíly se k těm 60% nedostanou. To skvěle ilustruje, proč jsou oddíly v mnoha směrech špatně.

    4.9.2015 21:38 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení disku SSD+DHH
    Ten systém je čerstvě nainstalován, mám ho sotva dva měsíce. Předpokládám, že ještě pár potřebných aplikací instalovat budu. Kromě toho tam v tuto chvíli mám /var i /srv, protože zatím nebyl důvod je přestěhovat.

    Nevyužitých je 10 GB, což v dnešní době není taková hrůza. A aplikace se k nim dostanou, když budou potřebovat.

    Psal jsem to kvůli těm původním 48 GB, které si tam vyhradil tazatel. Ubuntu si běžně vystačí s 6-10 GB, ale při upgrade na novou verzi krátkodobě potřebuje o něco víc. Zároveň není vhodné plnit oddíly na 100 %.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.