abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Skvely Linux na miru

    20.1.2019 16:42 Lubos
    Skvely Linux na miru
    Přečteno: 795×
    Dobry den,
    potrebuji se zeptat, jestli existuje nejaka moznost nebo distribuce Linuxu, pripadne klidne moznost upravit stavajici distribuci (nejlepe Ubuntu ale klidne i kteroukoliv jinou), aby bylo mozne si system svobodne poskladat presne podle sebe, napriklad:
    -novy kernel
    -nove ovladace HW
    -stare graficke desktopove prostredi
    -nektere programy stare, nektere programy nove
    -pripadne mit vedle sebe nekolik ruznych verzi toho sameho programu (s tim, ze pokud by kazda verze vyzadovala jine knihovny a balicky, tak mit i ruzne verze knihoven s tim, ze kazda verze programu by odkazovala na ty spravne knihovny a balicky ktere potrebuje)?
    Dekuji moc.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    20.1.2019 17:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Jo.
    20.1.2019 20:38 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Ubuntu MATE - najlepsie long term support 18.04 ma stare Gnome2 rozhranie Ubuntu XFCE - taktičez lts verzia 18.04 ma XFCE rozhranie

    niekto by mohol odporucit MX linux s XFCE

    pripadne Ubuntu Studio ma XFCE a kopec programov pre audio,video

    LTS ma dlhodobu podporu aj ked nevyhnes sa cez 400mb updtov
    20.1.2019 18:13 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Možná rozvést co má být skutečným cílem tohoto zadání. Místo popisu cesty, z pohledu mnohých asi končící v ......
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 20.1.2019 18:57 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Než řešit závislosti mnoha balíčků, tak bude rychlejší http://www.linuxfromscratch.org/
    k3dAR avatar 20.1.2019 23:23 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    kdyz uz pises na abc i root, zkopiruju co sem ti psal na root...

    nenapsal si zda resis upravu instalacniho/live iso, nebo instalaci na disku, nicmene me reakce plati pro oboje (uprava iso je samozrejme komplikovanejsi nez doisntalovani balicku do systemu)

    ad novy kernel:
    lze jednoduse pridat pripravene: https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/?C=N;O=D

    ad nove ovladace:
    - ty jsou jednak soucasti kernelu
    - nebo fw k wifi bez ktere nechodi (v Ubuntu (minimalne od) 18.04 jsou uz nonfree FW soucasti zakladniho linux-firmware balicku, ve starsich verzich bylo potreba ho pridat, pripadne muze jit o jeste jine oddelene fw, napr. pro wifi broadcom b43, pro tu je potreba pridat balicek firmware-b43-installer)
    - pak muze jit o ovladace co nejsou soucasti jadra a nebo ty z jadra jsou upravene pro specialni potrebu nejakeho hw, ty pridat pujdou ale neda se rict universalne jak, zalezi co je a od koho to ovladac/patch/atd
    - pak jde o uzavrene ovladace AMD nebo NVidia, u AMD je amdgpu (bez uzavrene casti soucast jadra/systemu) pridatr uzavrenou cast lze nainstalovanim amdgpu-pro ze stranek AMD, u NVidia jde o ovladac nvidia kterej bud nainstalujes pres nastaveni/dodatecne_ovladace, nebo kdyz vis jakou verzi tak balicek nvidia-cisloveerze, nebo stahnes ze starnky Nvidie
    - pak jde o userspace X.Org/Mesa ovladace, ty jsou vazane na dalsi souvisejici balicky/knihovny X.Org a Mesa, bud muzes pockat az vyjde Ubuntu 18.04.2 kde X.Org i Mesa povysej, nebo muzes sahnout po PPA ktere je (neoficialne) nahradi za novejsi (dle verze co je v PPA, nikoliv vylozene posledni)

    ad stare desktopove prostredi:
    - NE, NE, NE, uz ses ptal poruznu nekolikrat, pokud chces starej desktop, nainstaluj si stare distro, jakkoliv by to slo teoreticky i jinak, bylo by to tolik (zbytecne) prace a potreba znalosti ze bys na otazky co si polozil musel odpovidat i ze spani za 1vterinu.

    ad nektere stare progreamy:
    - neplati pro vse a take to chce praci (i kdyz mene nez pro starej desktop), bud zkompilovat starou verzi se starejma knihovnama staticky slinkovanejma do 1 binarky, takze pak nebude pouzivat pri pusteni programu nove knihovny systemu, nebo pouzit kontejner, kde starej system a stare knihovny staremu programu TY pripravis...


    ~~~~~~~~~
    jinak to jeste zjednodusim, protoze v jinem vlakne si psal ze Xfce ti v podstate skoro vyhovuje (az na lightdm prihlasovaci obrazovku ktera s Xfce nesouvisi) a par drobnosti, nainstaluj si Xubuntu 18.04 LTS, pro vice moznosti Xfce si pridej Xubuntu-Dev PPA's, pro novejsi jadro si pridej mainline ubuntu kernel(pokud myslis ze to potrebujes) pro virtualizaci a kontejnery si nainstaluj virt-manager... mas to hotova za >=tisicinu casu nez bys venoval s nejistym vysledkem do toho co se v #0 ptas ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.1.2019 00:09 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Krmíme trolla a myslím, že i dost známého.
    21.1.2019 01:09 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru

    Jak se to pozná? Že je dotazu chybí zdůvodnění, že vznikne současně na rootu i abc, že se tazatel diskuse dál neúčastní?

    Docela mne překvapilo, že takový mohykáni jako fvwm jsou stále součástí dnešních distribucí (tedy aspoň Xubuntu 18.04).

    21.1.2019 07:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Pozná se to dle stupidity dotazu. Pokud by to tazatel myslel vážně, tak zkouší, experimentuje a neptá se tak blbě.
    21.1.2019 14:01 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    +1
    21.1.2019 00:07 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Obecně moc ne.

    Nový kernel, nové ovladače HW ano, to má každé moderní distro.

    Staré desktopové prostředí ne. jádro se vyvíjí a prochází změnami i stejně knihovny a ABI/API. Tyto změny se do prostředí a aplikací promítnou jako změny do novějších verzí těchto prostředí a aplikací. Pokud chceš forwardportovat nějaké staré prostředí na nové jádro, bude to na tobě. A je to dost práce. Mnohé stabilní dlouhodobě podporovaná distra (RH, CentOS, Debian) mají spoustu práce dělat opačnou práci, backportovat nové programy na stará jádra. A to nedělá upstream, ale přímo maintaineři distra.

    Mám několik přátel, kteří na serverech jedou Gentoo, protože práce ohnout něco novějšího, co není v distru, na CentOS je otročina. Takže možná na Gentoo se ti může dařit, ale bude to jen na tobě.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.1.2019 00:20 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Také jsem kvůli jednomu projektu jel na serveru tumbleweeda. V některých případech jsou tyto řešení lepší, než dlouhodobá podpora.
    Max avatar 21.1.2019 07:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely Linux na miru
    Vyhnout se u některého sw aktualizacím je zbytečné bezpečnostní riziko.
    Každopádně mít bokem starší verze sw nebývá většinou problém(pokud nejsou opravdu hodně za zenitem) stejně jako více verzí stejného sw.
    Zdar Max
    PS: myslím, že ArchLinux, nebo Gentoo jsou na takovou věc vhodné
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.