abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware

    5.6.2022 11:02 Jirka
    sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Přečteno: 938×
    Ahoj. Mám dva servery. V každém serveru je 4x 1TB SSD + 4x 10TB HDD 7200rpm. Oba servery je možné rozšířit o HW raid, který je na VMware HCL listu. Servery disponují 4x 10Gbps + 2x 1Gbps sítí. Po HW stránce jsou servery naprosto totožné. Stav, kterého bych rád docílil je ten, že budu mít funkční bezvýpadkovou live migraci (VMware = vMotion, Proxmox = nevím). Co jsem tak nějak načítal, tak to, co hledám, by se mělo jmenovat "softwarově definovaná storage". Co jsem tak narychlo googlil, tak nejčastěji se to staví na TrueNASu nebo OpenFileru. Mě teď zajímá, zda-li je vůbec možné tohoto stavu docílit, nebo jestli je to celé blbost a bez dedikované sdílené storage to nepůjde. Výhodám "centrální" sdílené a redundantní storage rozumím, ale já bych si rád vyzkoušel tuto variantu (vSAN).

    Je to takto možné postavit ?
    Jde to vůbec ? A kudy případně do toho ?

    Prioritně mi jde asi víc o ten VMware než Proxmox.

    Jirka

    Odpovědi

    5.6.2022 13:28 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Trochu nechapu co si od toho slibujes. Kdyz odejde jeden server zustane ti zmigravovany virtual bez dat.
    5.6.2022 15:04 Bobprasak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Mozne to je ale na produkci bych to nedaval.

    Na obou serverech vytvorite stejny volume (at uz to bude mu hw raidu nebo cast lvmka to je fuk). Po te na obou serverech vytvorite virtualni stroje a kazdemu date volumi ktery jste vytvoril (pripojite ho jako raw). Tento volume pak publikujete z obou vmek jako iscsi volume. V ramci techto vmek vam musi bezet neco co umi udelat mirror na iscsi (mel by umet ten openfiler ale nemam s nim zadny zkusenosti). Z techto publikovanycn iscsi volumi udelat novy lun kyery publikujete zpatky vmwaru. Nad nim pak stavite normalni vmfs a nad nim pak mate vmka, ktera kohou vyuzivat vmotion apod. Ten openfiller by mel bezet v nejakym clusteru a ip adresa ktery publikuju novy vortualni lun by mela virtualni a plovouci mei nodama. Ve chvili kdy jeden node umre, mate zachovano pulku mirroru kyery je pristupny. VMka ktere publikuji lokalni storage jsou nemigrovstelna ale to nijak nevadi.

    Pokud Vam tohle reseni prijde hodne kostrbate, tak vezte ze hpe ho prodava(prodavalo) jako komplexni reseni pro male firmy. Ladeni ale takoveho bazmeku je pak skutecna lahudka a proto bych o tomhle reseni radsi niku moc nerikal a donutil ho si koupit slusnou storage :)
    5.6.2022 15:58 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Spreading I/O and data across several drives connected to multiple storage controllers in a cluster of hosts limits the impact of a failure to that device or host. Data stored on vSAN is redundant and distributed across the cluster on multiple vSAN hosts. Therefore, the data is still accessible even if a host is offline.
    Z deklarace výše to vypada, jako by clustering dat mezi storage jednotlivých node zajistoval primo vNAS (vrstva VMware)? https://core.vmware.com/resource/vsan-availability-technologies#sec10112-sub1

    Při vícenásobném selhání nodes ani opetovne dosažení quorum nepomůže pokud se na nem neučastní poslední aktivní node (disponujici jako jediny aktualnimi daty). https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/7.0/com.vmware.vsphere.vsan-planning.doc/GUID-D68890D8-841A-4BD1-ACA1-DA3D25B6A37A.html

    Pozn. Řešení snad vyzaduje minimálně tři node se storage.
    15.6.2022 10:01 drunkezz | skóre: 34 | blog: kadeco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware

    Myslim ze najmensie mozne je 2node + witness node

    MImochodom vSAN je v evaluation mode tusim normalne dostupny, cize na 60 dni full feature.

    D.

    Migi avatar 5.6.2022 18:58 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Proč nepoužiješ CEPH? V nove verzi Proxmoxu bys k tomu potřeboval třetí server, ale ve starších verzích (<7) bys měl být schopen to uchodit jen se dvěma kopiemi. Cele to nacvakaš behem hodinky ve webgui a hlavně je to nativní pro danou platformu, to tve řešení mi přijde nesmyslně složité.
    6.6.2022 10:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    ve starších verzích (<7) bys měl být schopen to uchodit jen se dvěma kopiemi
    A když ta starší verze Proxmoxu ukončí podporu, tak co? Nemluvě o tom, že provozovat cluster s dvěma uzly znamená koledovat si o split-brain malér.
    Quando omni flunkus moritati
    5.6.2022 20:38 PanZvedavy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    To co hledas je dedikovane diskove pole, bud to pres SAS(levnejsi varianta) nebo fibre channel. Je to nejblbuvzdornejsi reseni pro par serveru(jedno jestli proxmox nebo vmware), zadny ceph a podobny sracky.
    6.6.2022 05:42 makarena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    ZFS na oba servery a pak: https://pve.proxmox.com/wiki/PVE-zsync

    7.6.2022 07:31 Nebo se prihlaste
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Na to by melo stacit DRB9 od Linbitu.

    https://linbit.com/drbd-user-guide/drbd-guide-9_0-en/#ch-proxmox
    7.6.2022 19:43 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Pokud máš jen 2 PC = 2 nódy, zapomeň na cluster.
    8.6.2022 07:52 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Zda se mi, ze diskuteri resi HA - tedy kdyz necekane chcipne stroj, tak jiny hostitel hned premigruje a hostuje virtualku, ktera bezela na tom chciplem stroji.

    Ale dotaz znel zrejme jinak: "Stav, kterého bych rád docílil je ten, že budu mít funkční bezvýpadkovou live migraci" - chapu to spravne, ze "bezvypadkova live migrace" je to, ze admin da pokyn, aby se virtualka za behu prestehovala na jineho hostitele a to bez restartu..? Tedy ze se zde nejedna o HA?

    Pokud dotaz chapu spravne, tak k tomu neni potreba sdilene uloziste. V proxmox prostredi se hostitele spoji do tzv clusteru (nevim zda i pro cluster neni nutne aby byli alespon 3, ale mam za to, ze to neni nutne) a bezici virtualce se vyda pokyn, ze ma premigrovat na jiny cilovy stroj a ona se premigruje za behu (jen ten proces bezi o chvilku dele, nez se na pozadi prekopiruje cely disk na ciloveho hostitele, ale i to se deje bez vypadku a bez omezeni cinnosti disku - dal se zapisuje na disk, dal se z neju cte, jakoby se nic nedelo). Uloziste vubec nemusi byt sdilene a probehne to za ziva a bez restartu a bez vypadku. Bezne to pouzivam a bezne prehazuju virtualky mezi stroji z ruznych duvodu.

    V pripade HA musi byt 3 servery proto, aby se nestalo, ze server jen oslepne do site a jiny hostitel by hned zkousel nahodil virtualku s tim, ze by tak do jednoho uloziste zapisovaly 2 soucasne bezici virtualky, protoze to uloziste muze byt realizovane ruznymi zpusoby a existuji scenare, kdy je na obou strojich dostupne sdilene uloziste a pritom mezi sebou nemohou hostitele komunikovat, tak se vychazi z toho, ze kdyz hostitel alespon na jednoho dalsiho hostitele vidi, tak je vysoka pravdepodobnost, ze neni jen problem se siti.

    V pripade HA a mensiho ropzpoctu se da pouzit CEPH a je to levna a pouzitelna varianta. CEPH se da pouzit i v drahe a jeste mnohem vykonnejsi variante, ale i v pripade jednoduche a levne varianty se to v proxmox prostredi nastavi velmi snadno a funguje to celkem hezky.
    8.6.2022 07:54 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Jinak ze dvou hostitelu se HA cluster da udelat tak, ze se k nim prida jeden malicky stroj navic, ktery sice nedokaze hostovat zadnou virtualku, ale bude slouzit jen k tomu, aby se podilel na tom rozhodovani - tedy delal toho tretiho.
    8.6.2022 09:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    probehne to za ziva a bez restartu a bez vypadku.
    Na tohle pozor, bez výpadku to proběhne jenom v případě, že se na ta úložiště nezapisuje moc rychle a že se moc rychle nemění data v RAM. Když jo, musí se služby na té virtuálce na chvíli zastavit, jinak ta migrace nikdy nedoběhne.
    Quando omni flunkus moritati
    8.6.2022 10:25 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Takhle negativni zkusenost nemam... Pozitivnich spoustu. Normalne to interne udela a ma udelat snapshot - prenasi se snapshot, po preneseni snapshotu se udela synchronizace snapshotu do cile a prenese se ramka. Samo sebou to na "sekundu" udela pauzu, ale ze by to spadlo a udelalo reboot, to jsem jeste nezazil... Jak to presne myslis?
    14.6.2022 11:38 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Pro někoho je sekunda furt výpadek :-)
    Max avatar 14.6.2022 13:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Asi to myslí tak, že ta VM zapisuje vyšší rychlostí, než je rychlost přenosu dat na jiný hypervisor. Např. že virtuálka kontinuálně zapisuje řekněme 250MiB/s a mezi hypervisory je 2x1Gbit linka. To pak ta live migrace asi opravdu nikdy nedoběhne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.6.2022 14:54 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Ja myslim ze dobehne. Jen se na par okamziku pausne. Pokud to chapu spravne, tak Radek rozviji nejake hypoteticke mezni teorie o tom, ze za urcitych vyjimecnych situaci by nekdo pozdvihnul oboci a zatvaril by se nespokojene, ale k restartu ani k preruseni nedojde. Po tu dobu se virtualka max jen pausne a kazdy proces ve fronte se vyridi uz na druhem serveru a nikdo si niceho ani nevsimne. Nove pozadavky se do fronty nezaradi, protoze zadne nevznikaji a pokud nejake vznikaji venku, tak tyto situace jsou taktez osetrene. Tim nechci rict, ze se nikdy nemuze sejit situace, kdy treba vterinovy vypadek site nemuze zpusobit problem, ale mam za to, ze to je diskuse na uplne jine tema. Tazateli slo o to, ze chce mit moznost preskakovat z jednoho hostitele na druheho bez restartu virtualky a bez preruseni bezneho provozu. Evidentne na pokyn admina a evidentne jen pro ucely reorganizace virtualek na hostitelich bez toho, ze by zpusobil restart virtualky. Puvodni tazatel se uz nezapojuje do diskuse, tak asi uz neni moc co resit, ale prislo mi, ze by mohlo z toho vyznivat, ze to bezne nejde a ze tudy cesta nevede proto, protoze dojde k padu, nebo k zasadnim problemum, nebo ze by ta vec nikdy nedobehla atd... A tvrdim, ze to neni pravda a ze to vsechno v klidu probehne a dobehne. Muze se stat, ze v nejakem extremnim teoretickem pripade to treba nemusi byt uplne ok, ale takovy pripad si moc neumim predstavit a treba je to jen proto, ze se mam co ucit, co ja vim, ale nikdy jsem s tim problem nemel a pouzivam to bezne. Tak snad je to takhle jasnejsi i puvodnimu tazateli a necht si z te diskuse vytezi co potrebuje, pokud se nekdy tady ukaze...
    14.6.2022 18:59 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Nerozvíjím žádné hypotetické mezní teorie ;) myslel jsem to jen tak, jak jsem to napsal - že někdo bere i tu sekundu jako výpadek i když to v 99,99% případů výpadek "prakticky" není.

    Jinak opravdu se ve výjmečných situacích může stát, že by sync nedoběhl, ale to už se bavíme o trošku jiném prostředí než jsou 2 servery s 30TB prostoru. Tam už by určitě používali něco jiného než proxmox nebo základní vmware (včetně essentials plus) :-)

    14.6.2022 22:19 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Ano, souhlas. Takhle jsem to presne myslel. Ted jsme uz ve shode ;-)
    15.6.2022 01:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Ja myslim ze dobehne
    Myslet znamená ***** vědět.
    Quando omni flunkus moritati
    15.6.2022 07:45 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    ...a verit znamena "ani nemyslet". Ale podstatne je, ze vim jiste, ze zarucene dobehne :-)
    15.6.2022 20:16 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sdílená storage pro Proxmox nebo VMware
    Ahoj.
    Čtu to tady, ale zatím jsem byl v povzdálí a sledoval dění a zároveň si doma hrál a hrál...

    Odpověď mi dalo toto:
    https://core.vmware.com/resource/vsan-2-node-cluster-guide#sec7394-sub1

    Jirka

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.