abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: zavedenie v lilo moznosti noveho a stareho jadra

    29.12.2003 23:07 sykora | skóre: 18 | blog: LINUX
    zavedenie v lilo moznosti noveho a stareho jadra
    Přečteno: 37×
    Prosim o pomoc pri zavedeni noveho jadra systemu. Potebeboval som kompilovat jadro co sa mi aj podarilo. Nahradzoval som verziu linux 2.4.21-0.13 mdk verziou 2.4.22.tar.bz2 . Pred zostavovanim jadra somsi kopiu toho stareho ulozil pouzitim prikazu ( mv linux linux.old ) a tak do adresara LINUX na /usr/src/ som skompliloval nove jadro. Mojim problemom je, ze neviem tento system nabutovat, kedze nemam na booku floppy a tiez neviem upravit LILO tak aby som mal na vyber s dvoch jadier systemu linux. Vie mi s tym niekto pomoct? Chcem si nechat stabilnu verziu (9.1 , ale chcem aj spustat 9.2 ako default ) Na stranke www.pczona.sk/jadroalilo/jadroalilo.php su obrazky s mojho systemu. Citajte nazov obrazku title. Dakujem vopred za pomoc, Nasiel som viac ako 2oo odkazov na zadanie lilo a jadro.

    Ondrej.

    Odpovědi

    29.12.2003 23:12 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše zavedenie v lilo moznosti noveho a stareho jadra
    No a z tech dvouset odkazu jsi alespon nektere precetl? Nastuduj minimalne tento clanek a pak se ptej dal, kdyz nebudes necemu rozumet.
    30.12.2003 02:36 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše zavedenie v lilo moznosti noveho a stareho jadra
    tusim ve fedore je v man 5 lilo.conf hned na zacatku nadherna ukazka toho co psat do lilo.conf ze ktere pochopi i houpaci kun, jak vytvorit vice zaznamu pro boot. vem v lilo.conf vsechny radky od (vcetne) image= ber az do (bez) toho co nastane driv z: radek s image= radek s other= konec lilo.conf prilep beze zmeny tyto radky na konec souboru lilo.conf zmen vzdy za rovnitkem to co je za pridanym image a co je za pridanym label. pak uloz lilo.conf a pust "lilo -v" a divej co to napise, jestli te to bude desit, tak hledej ve slovniku nebo na googlu a pak tady... ...priznavam, ze u starsich verzi lila/jinych distribuci je tadle ukazka utopena docela daleko v manovsky strance, tak proto snad jeste ze setrvacnosti odpovim i na takovouto ignorantskou otazku...
    2.2.2004 20:17 JanVar
    Rozbalit Rozbalit vše zavedenie v lilo moznosti noveho a stareho jadra
    co treba takhle:

    boot=/dev/hda map=/boot/map install=menu vga=normal default="linux" keytable=/boot/cz-lat2.klt prompt nowarn timeout=300 message=/boot/message menu-scheme=wb:bw:wb:bw image=/boot/vmlinuz label="linux" root=/dev/hda5 initrd=/boot/initrd.img append="devfs=mount hdc=ide-scsi acpi=off quiet" vga=788 read-only image=/boot/vmlinuz-2.4.21-0.13mdk label="old_linux" root=/dev/hda5 initrd=/boot/initrd-2.4.21-0.13mdk.img append="quiet devfs=mount hdc=ide-scsi acpi=off" vga=788 read-only
    2.2.2004 20:19 JanVar
    Rozbalit Rozbalit vše zavedenie v lilo moznosti noveho a stareho jadra
    sorry, ono ulitlo formatovani :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.