abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Na co se často ptáme 1: LILO

    15. 8. 2003 | Vlastimil Ott | Systém | 34578×

    Nový seriál, který se pokusí zodpovědět otázky, které si často klademe a zodpovídáme v diskusi na ABCLinuxu. První díl se zabývá zavaděčem operačních systémů, který je instalován jako standardní -- LInux LOader (LILO).

    Nový seriál, který se pokusí zodpovědět otázky, které si často klademe a zodpovídáme v diskusi na ABCLinuxu. První díl se zabývá zavaděčem operačních systémů, který je instalován jako standardní -- LInux LOader (LILO).

    Zavaděč operačních systémů je program, který je uložen v prvním sektoru každého disku (angl. boot sector). Rozlišujeme disky fyzické a logické. Fyzické disky jsou ty, které připojíme na "kšandu" (šedý plochý pás z vodičů) nebo disketové, CD-ROM a ZIP mechaniky. Každý fyzický disk začíná sektorem, který se nazývá Master Boot Record (dále MBR).

    Logické disky se vytvářejí na disku fyzickém (ne ovšem na výměnných médiích), existuje určitá filozofie pro jejich vytváření, která však není námětem tohoto článku. Logické disky se v terminologii označují jako partition; každý fyzický disk musí mít alespoň jeden logický disk (teprve na něm je vytvářen systém souborů). Každý logický disk začíná také boot-sektorem. Zavaděč se obvykle instaluje do MBR prvního fyzického disku, protože ten je načítán jako první. Při bootování (zavádění operačního systému) jsou nejprve načítány MBR fyzických disků, potom eventuálně boot-sektory disků logických.

    V BIOSu počítače, do kterého se dostanete stiskem určité klávesy po zapnutí počítače, lze určit, v jakém pořadí budou načítány MBR přístupných disků (typické pořadí je disketová mechanika, CD-ROM, harddisk). Pokud MBR prvního fyzického disku neobsahuje zavaděč (což je velice neobvyklé!), čtou se MBR dalších fyzických disků. V zavaděči, který je uložen v MBR, lze přesměrovat proces bootování do dalších boot-sektorů jednotlivých logických disků např. tímto způsobem (teoreticky vzato, v praxi asi nevyužívané):

    1. Prvni_operacni_system
    2. Linux

    Tato nabídka je uložena v MBR prvního fyzického disku, první položka reprezentuje systém v prvním logickém disku, druhá systém v druhém logickém disku. Po vybrání položky číslo jedna se spustí nějaký operační systém, po vybrání druhé položky se zobrazí další nabídka:

    1. Prvni_Linux
    2. Druhy_Linux

    Tato nabídka je uložena v boot-sektoru druhého logického disku, Prvni_Linux je systém v druhém logickém disku, Druhy_Linux je systém ve třetím logickém disku.

    Tolik jen k objasnění principu, na jakém vše funguje. V další části článku už se budu věnovat konkrétním dotazům, které zazněly v diskusi. Apropos, důležitá připomínka: po každé změně konfiguračního souboru je nutné spustit jako root program lilo, aby se změny uplatnily.

    Praxe

    Mám nainstalované Windows a Linux. Linux spouštím "jen" se spouštěcí disketou. Co mám dělat, abych spustil Linux bez té diskety?

    Základem je pochopitelně mít nainstalované LILO. Instalační programy to za vás udělají samy, ale je možné, že budete požadovat specifické řešení. Proto je dobré vědět, jak všechno funguje. Především se vyplatí vědět, že instalační programy všech mně známých verzí operačního systému Microsoft Windows přepisují MBR svým zavaděčem. Proto je nejlepší, pokud požadujete Windows a Linux na jednom počítači (tzv. dualboot), postupovat následovně:

    1. Nainstalujte Windows. Zavaděč Windows je instalován do MBR.
    2. Nainstalujte Linux. Instalační program vám pravděpodobně nabídne takovou konfiguraci zavaděče, aby bylo možné spouštět všechny systémy. Zavaděč je instalován do MBR, původní je přepsán.
    3. Vytvořte si startovací disketu. Ta je určena pouze pro dané rozdělení disku; po přerozdělení disku a instalaci dalšího Linuxu (nebo operačního systému obecně) je vhodné vytvořit disketu novou.

    Konfiguračním souborem zavaděče je soubor /etc/lilo.conf. V něm jsou uloženy záznamy, které určují, odkud se mají načítat zaváděcí kódy jednotlivých systémů. Důležitou věcí je program lilo, který načte tento soubor a potřebné boot-sektory zapíše. Proto je po každé změně konfiguračního souboru nutné tento program (jako root) spustit. Obsah souboru /etc/lilo.conf může vypadat třeba takto:

    boot=/dev/hda   # zavaděč je uložen v MBR prvního fyzického disku
    prompt          # zobrazí se nabídka
    delay=100       # a po 10 sekundách
    default=linux   # se automaticky spustí linux

    other=/dev/hda1  # další systém sídlí v prvním logickém disku
      label=windows  # v nabídce má název "windows"
      table=/dev/hda # tabulka rozdělení disku pro Windows

    image=/boot/vmlinuz # linuxové jádro, které spouštíme
      label=linux       # název v nabídce je "linux"
      root=/dev/hda2    # disk, který bude připojen jako kořenový
      read-only         # musí být připojen pouze pro čtení

    Při bootování se z nápisu LILO napíše jen LI. V čem je problém?

    Při procesu bootování provádí zavaděč několik operací. Po každé úspěšně provedené akci vypíše na obrazovku jeden znak slova "LILO". Po zobrazení celého slova je vše provedeno správně a řízení je předáno obrazu jádra, který už načte samotný systém. Pokud však dojde k chybě, lze pomocí vypsaných znaků určit, o jakou chybu se jedná. Popis těchto chybových stavů najdete v dokumentaci k programu; zde se omezím na pravděpodobně nejčastější chyby.

    Výpis Význam Možné řešení
    (nic) LILO (ani žádný jiný zavaděč) není nainstalován, nebo je oddíl, na němž je LILO, zakázán (neaktivní). Náprava je možná použitím programu na dělení disku (např. fdisk, cfdisk) a zpřístupněním diskového oddílu (partition).
    L (cislo_chyby) Zavaděč v MBR byl spuštěn, ale není schopen načíst nabídku systémů. Čísla chyb viz níže. Nastavení správné geometrie disku v konfiguračním souboru /etc/lilo.conf. Možné je ovšem i fyzické poškození disku.
    LI Zavaděč byl spuštěn, načetl údaje o kódu s nabídkou, ale není schopen jej spustit. Opět chyba geometrie disku, nebo špatná instalace zavaděče. Nastavení správné geometrie disku v konfiguračním souboru /etc/lilo.conf, nebo opravení souboru /boot/boot.b (spuštěním programu lilo).
    LIL nebo LIL? Byl spuštěn kód zobrazující nabídku, ale není schopen přečíst zdrojový soubor s touto nabídkou (obvykle /boot/map). Nastavení správné geometrie disku v konfiguračním souboru /etc/lilo.conf. Znovuspuštění lilo. Možná je fyzické poškození média.
    LIL- Tabulka popisující zavaděč je poškozená. Znovuspuštění lilo.

    Občas se také stává, že zavaděč vypíše znak "L" a pak obrazovku zaplňuje nulami nebo jinou hodnotou. Tato čísla nejsou náhodná, opět se jedná o chybové kódy. Zde je krátký přehled těch, se kterými se občas setkáváme:

    Chybový kód Význam Možné řešení
    0x00 Interní chyba. Často způsobená nekonzistencí dat na disku. Druhou možnou příčinou je použití parametru linear v oddíle, který leží za 1024. cylindrem, což je omezení ze strany BIOSu. Více man lilo. Spusťte znovu lilo. Druhý případ: místo linear použijte parametr lba32, což ale nemusí fungovat na počítačích (BIOSech) starších více než pět let.
    0x02 Adresa na disku nenalezena. Problém s diskem nebo médiem. Zkuste bootovat vícekrát; fyzické poškození je ale asi prokazatelné.
    0x04 Sektor na disku nenalezen. Nemusí ještě znamenat fyzické poškození disku, ale opět problémy s geometrií.
    další kódy V dokumentaci k programu.

    Chtěl bych, aby se po spuštění počítače automaticky spouštěl systém Windows!

    Důvod: Otec na tom počítači také pracuje a nemá rád změny. A nechci, aby mu naskočil Linux, když nebude při bootu nic vybírat.

    Tento požadavek je častý, protože ne všichni členové rodiny, kteří využívají jeden počítač, mají pro naše experimenty pochopení. A také je neslušné někomu něco vnucovat proti jeho vůli. Jak už vyplynulo z předchozího textu, lze tuto situaci vyřešit jednoduše, a sice přidáním parametru

    default=windows

    někam na začátek souboru /etc/lilo.conf. Hodnota windows přitom reprezentuje systém, který je uložen v prvním logickém disku. Můžeme také experimentovat s parametry prompt a timeout.

    Chtěl bych na počítači vyzkoušet několik distribucí Linuxu a všechny je zavádět pomocí LILO.

    Existuje více řešení, mně se osvědčilo asi to nejjednodušší. Slackware mám jako hlavní, sídlí v /dev/hda2, ostatní distribuce jsou v dalších oddílech. Ze Slackware jsem nainstaloval LILO do MBR a ostatní systémy přidávám jako "cizí", ne tedy jako Linuxy:

    image = /boot/vmlinuz
      root = /dev/hda2
      label = Slackware9.0
      read-only

    other = /dev/hda5
      label = MujLinux

    other = /dev/hda7
      label = Mandrake8.1

    other = /dev/hda9
      label = EvilEntity

    Zjistil jsem totiž, že pokud místo sekce other použijete image i pro ostatní Linuxy, bude zavaděč hledat všechny možné soubory, které v adresáři /boot na daném oddíle očekává. Protože je pravděpodobně najde, použije je, ovšem začne načítat jádro Slackware, čímž se dostanete k hlášce "Kernel panic". Každý oddíl musí mít pochopitelně svůj zavaděč ve svém boot-sektoru. Takové LILO se však obvykle neprojeví na obrazovce, ale přímo bez dotazu spustí systém ze svého oddílu:

    boot=/dev/hda5 # nebo /dev/hda6 apod.
    timeout=0

    image=/boot/vmlinuz
      label=MujLinux
      root=/dev/hda5 # nebo /dev/hda6 apod.
      read-only

    Bylo by samozřejmě také možné zobrazit nabídku se dvěma verzemi jádra, která by se spouštěla ze stejného logického disku. Opakuji, tento záznam je třeba vytvořit v systému, který jsme spustili výběrem položky "MujLinux" ve výše zmíněné ukázce.

    boot=/dev/hda5 # boot-sektor je v logickém disku
    timeout=0

    image=/boot/vmlinuz
      label=MujLinuxNormalni
      root=/dev/hda5
      read-only

    image=/boot/moje_nove_testovaci_jadro
      label=MujLinuxTestovaci
      root=/dev/hda5
      read-only

    Tuto variantu jsem netestoval, takže je možné, že bude nezbytné doplnit další parametry (opět man lilo). Domnívám se navíc, že ten, kdo testuje vlastní jádro, je také schopen vytvořit si korektní zavaděč systému.

    Narazil jsem na menší problém s LILO: když nainstaluji LILO do MBR, zůstane mi tam i po zformátování. Počítač naběhne s "LI". Jak ho z disku nejjednodušeji odstranit?

    LILO je uloženo v MBR, prvním sektoru fyzického disku. Tento sektor je přepisován téměř vždy, když se instaluje nový operační systém. Postará se o to instalační program daného systému. Někdy k naší spokojenosti, jindy je nutné zavaděč upravit. Pokud chceme startovací kód z tohoto sektoru odstranit, aniž bychom instalovali další systém, máme několik možností. Výsledkem je ale asi vždy nefunkční počítač, protože nedojde ke spuštění žádného kódu, a tudíž ani žádného operačního systému. Pokud není na novém disku nainstalovaný žádný operační systém, MBR obsahuje kód, který zobrazí zprávu typu "NO SYSTEM DISK" nebo podobnou.

    Systém Windows bez ptaní přepíše MBR svým zavaděčem, který je konstituován tak, aby zaváděl pouze Windows (ve starších verzích ještě i MS-DOS s podporou sítě, nebo bez ní, apod.). Existuje však záloha tohoto sektoru, kterou můžeme obnovit dosovským příkazem

    fdisk /MBR

    a která přivede počítač do těžko odhadnutelného stavu. V Linuxu pro zhruba totéž slouží příkaz

    lilo -u

    Je však nutné mít zálohu původního boot-sektoru (nemusí to být nutně jen MBR) v souboru /boot/boot.NNNN, který je vytvářen vždy při instalaci nového zavaděče. Podle mého názoru nemá v praxi tato činnost velké opodstatnění, protože o vše se postará instalátor, příp. samotný program LILO.

    Potřebuju nainstalovat vypalovačku, kamarád mi řekl, že mám jádru předat jakýsi parametr. Jak to mám udělat?

    Instalace vypalovačky je typický případ, kdy musíme předat jádru parametry při jeho startu. Slouží k tomu další příkaz, který uvedeme v konfiguračním souboru. Zmíněný dotaz vyřeším příkazem

    append="hdc=ide-scsi"

    kde hdc je zařízení vypalovačky. (Podrobnosti o tomto tématu najdete v seriálu o vypalování). Jádru takto můžeme předat mnoho důležitých informací, např. pokud náhodou nepozná množství operační paměti, můžeme je zadat přímo.

    append="mem=96M"

    Jak to udělat, aby bylo LILO grafické?

    Pokud je známo, grafické LILO nabízejí standardně jen některé distribuce. Každopádně bude asi nutné stáhnout aktuální verzi a zkompilovat ji s podporu grafického výstupu. Přiznám se, že jsem to nezkoušel.

    Chci animované LILO!

    Znění této otázky je vymyšlené, ale téma je časté. Na této stránce najdete podrobný anglický návod, na stránkách Linuxu na každý den najdete i český návod. Pochopil jsem také, že je nutné nainstalovat nové LILO, které umí zobrazit animace.

    Skvělé :o( Nenašel jsem tady to, co jsem hledal!

    Tento text se snaží pomoci těm, kdo se potýkají se základními problémy při konfiguraci LILO. Je pravděpodobné, že zde nenajdete řešení svého problému, proto neváhejte využít diskuse na hlavní straně ABCLinuxu. Hlavní účel tohoto seriálu ale je, aby v diskusi nepadaly pořád ty stejné dotazy, jejichž řešení lze najít během deseti sekund. Všechny informace jsem čerpal z "veřejně přístupných zdrojů", čímž mám na mysli dotazy a odpovědi z diskuzí, manuálové stránky, případně další dokumentaci k programům. Vše můžete najít na Internetu nebo na svém disku např. v adresáři /usr/doc/.

    Pro fanoušky

    Nechci vyvolávat rozepře a plamenné hádky, proto jen čistě fakticky. LILO není jediný zavaděč ve světě GNU/Linuxu, v poslední době mu slušnou konkurenci dělá také GRUB, který je v některých distribucích upřednostňován. Jak jistě všichni víme, nemá cenu srovnávat dva programy se stejným účelem použití, protože každý z nich má své fanoušky. Proto se omezím na informaci, že GRUB má své možnosti a také problémy, o kterých však může vzniknout jiný článek. Pokud vám instalátor nabídne volbu mezi těmito dvěma programy, zavřete oči a naslepo klikněte. Vyjde vás to nastejno. No flames, pls ;-).

           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.8.2003 07:46 alian
    Rozbalit Rozbalit vše XP boot
    Neviete niekto prikaz na prepisanie MBR pre winXP, pre DOS to bolo fdisk /mbr ale ako to urobim v XP?
    15.8.2003 08:21 Marian
    Rozbalit Rozbalit vše XP boot
    Je to vcelku jednoduche. Nabootujes s instalacneho cd XP/W2000, zvolis repair, vyberies c console, zobrazi sa kde je adresar s windoze, vyberies ho cislom (1), spusti ca ti command lajna (treba admin password), pre vypisanie prikazov das help, na prepisanie mbr sluzi prikaz FIXMBR, das yes potom exit(=reboot) a budes bootovat s aktivnej particie. Vyskusane cca 100 krat funguje vzdy. Bye
    15.8.2003 12:43 Lubos
    Rozbalit Rozbalit vše XP boot
    Pred mesicem jsem rusil linux (potreboval jsem urgent misto na disku) a mel jsem ten samej problem, pomohlo (az jsem se divil) nabootovat z Win98, nedat instalaci a hodit se do prikazove radky a tam oblibene fdisk /MBR
    21.8.2003 12:47 Pit~o
    Rozbalit Rozbalit vše XP boot
    Jednoduxa haluz, ale 100% funguje... aj na NTFS :) z bootovatelnej diskety spustit
    a:\>fdisk.exe /MBR
    musi byt dos 7.1 a vyssi.
    31.12.2005 20:23 Vratislav Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XP boot
    Naprosto běžně používám pro win XP startovací disketu pro winme/9x a použiji příkaz fdisk/mbr. Je úplně jedno jestli máš na disku fat nebo ntfs, s mbr to nemá co do činění. Prostě to funguje.
    15.8.2003 08:13 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše grub
    No. Sice vyvoj grubu nesleduju, ale kdyz sem budoval nejake miniservery se sw raidem (rh 7.3,2x18GB scsi barracuda a pod.) nebyl sem schopen ho nainstalovat na oba disky. Instalak to puvodne "nejak" udelal, ale na webu sem o tom tehda moc nenasel. Lilo je v tomto smeru daleko pritulnejsi :-)
    15.8.2003 10:43 mm
    Rozbalit Rozbalit vše grub
    tak, tak. lilo vie bootovat z /dev/md? ak je to raid level 1 (mirror). 'osysne' tie disky ktore su v raide a v lilo.conf nie je ani zmienka o /dev/hd?. super !
    15.8.2003 18:37 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše grub
    Mal som ten isty problem, mam disky na radici raid1, stacilo ten disk dat na dosku, odpojit ostatne disky nakonfigurovat spravne lilo a spustit ho. Potom uz len stacilo zase zapojit ostatne disky a prehodit bootovaci disk na radic a vsetko bolo OK.
    15.8.2003 09:14 Eagle
    Rozbalit Rozbalit vše praxe :-)
    Vyber systemu u me doma vypada asi takto:
    1. Windows XP Home Edition
    2. Linux
      • Slackware
      • Debian
      • Slackware.orig
    :-) Takze je to vyuzivane. Krome toho mam nainstalovane jen jedno LILO a to v /dev/hda8, coz je / toho slacku. V /boot (/dev/hda1) mam vsechny kernely a prislusne System.map. Chybove hlasky se mi zadne neobjevuji, systemy se spousteji dle ocekavani, tak to asi funguje (mam to tak asi 3 tydny).
    15.8.2003 11:37 agent
    Rozbalit Rozbalit vše praxe :-)
    A jak si pod 2.) dostal ty odrazky? Mam to takhle, pro bezpecnost :-) : 1.windows 2.linux 3.linux.old 4.linux.orig ... Dik za info.
    Pavel Dobeš avatar 15.8.2003 09:27 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše ??? :)
    Kolik musim zadat dotazu, abych se dockal clanku? Existuje neco jako spoluucast na financovani clanku na prani? PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    15.8.2003 11:27 Borg | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše To bych chtěl docela vědět
    To bych chtěl docela vědět o jaký článek máte zájem,né že bych ho sepsal. Ale jen že jsem vše zatím našel na netu nebo knihách o Linuxu. :-)
    Pavel Dobeš avatar 15.8.2003 12:25 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše To bych chtěl docela vědět
    Nevim jen me to napadlo. Zajimala me metodika vybirani clanku. Ja LILO nepotrebuji mit popsane v clanku, ale treba o tom animovanem jsem nic nevedel... proste to chodi, je to vyledene a tak se o to dal nezajimam. A tak bych si chtel rozsirit obzory i u ostatnich programu :) Ja pokladam dotazy, pokud se v necem vrtam. A pokud me to chodi, tak se o to moc nestaram. A tak mozna pouzivam neco, co by slo udelat lepe a nebo nevyuzivam cely potencial programu (u nekterych to ani dost dobre nejde). V clancich je uveden osobni nahled/zkusenost a to je nekdy k nezaplaceni. Kdyz jsem zacinal s Linuxem, tak me uchvatil WindowMaker a zkousel jsem si prelozit spoustu dock-aplikaci. Hodne jich neslo a ja byl zoubaly. Kdybych v tu dobu dostal do ruky clanek o uskalich kompilace (myslim, ze to byl cely serial), tak bych vedel, ze jsem neexportoval nejake cesty, coz vim ted (ikdyz jsem to vedel jeste predtim, nez clanek vysel). Treba by mohla byt burza clanku. Kazdy mohl napsat, co by chtel za calnky a ostratni by hlasovali. Kazdy tyden by mohli dat treba 3 hlasy a nebo si na nejaky clanek priplatit (kdyby ho moc chteli). Clanky by vychazely podle poradi hlasu a ctenari by dostavali to, co by nejvice chteji. Proste napad :) uz ted se daji posilat navrhy na clanky redakci, ale tohle by bylo zajimavejsi (myslim, ze i pro Leose) jakozto i pro kadeho jineho majitele Linuxoveho serveru. PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    15.8.2003 19:21 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše To bych chtěl docela vědět
    No, jako teoretický model by to mohlo být zajímavé. Až na ty peníze. Ty mezi sebe netahejme. Psaní na objednávku je dost zvláštní. Já bych na to žaludek asi neměl. To vám radši odpovím v diskusi, pokud budu umět. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.8.2003 12:48 Leo Hadacz
    Rozbalit Rozbalit vše odkaz na GRUB
    kliknutim na odkaz GRUB v clanku jsem se dostal na stranky, kde se ve FAQ pise, ze "Grub is a distributed web crawler."
    15.8.2003 13:06 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše Z jiného soudku
    Nic proti článkům o LILO, ale už poměrně dlouhou dobu postrádám, jak na ABC linuxu, tak třeba na rootu, články zabývající se nějakou jinou činností než jenom konfigurací systému a pojednání o různých knihovnách. Prostě je na tom vidět, že je to psané "systémáky" pro jiné systémáky. Ale co třeba články o stříhání videa nebo zpracování audia pod linuxem ? Já jsem si třeba teď dělal takovej malej průzkum, co vlastně existuje pod linux za software, co by stál za nasazení do malého domácího studia, konkrétně tedy nějaký ten HDR, efektové procesory, syntezátory a MIDI sekvencing. Čekal jsem, že toho moc nebude a to co bude, bude dost nedodělané a primitivní. Ovšem výsledek mě nejen příjemně překvapil, ale vyloženě ohromil. Pokud by byl zájem, mohl bych o tom něco sepsat. Je toho ale tolik, že by to vydalo na spíš na větší seriál :))
    15.8.2003 16:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Z jiného soudku
    Ahoj, kdyz se mrknes do historie, najdes clanky o nastavovani hardwaru, treba prostoroveho zvuku. Strih video jsme take chteli a neco se i pripravuje. Kazdopadne kdybys neco napsal (ci kdokoliv jiny), byli bychom moc radi. Je to vzdy jen o lidech a jejich casu ci znalostech. Ad burza clanku: to je slozitejsi. Planovane clanky patri mezi ceniny kazdeho portalu, takze kdyz my budeme verejne provozovat takovou sluzbu, tak tim jenom pomuzeme nasi konkurenci, ktera z ni bude tezit. Na druhou stranu uz ted mame v nasi neverejne konferenci autoru stenici, ktera preposila nasi konverzaci konkurenci. A ta pak se snazi pretahovat nase autory a slibuje jim vice penez, kdyz serialy uverejni u nich. :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.8.2003 19:27 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Z jiného soudku
    je to psané "systémáky" pro jiné systémáky :-D :-D Nejsem systémák, bože!! :-) Ale díky za kompliment (?). Ad hudba, video: Nejsem bohužel ani muzikant nebo profesionální střihač. LILO jsem nastavoval několikrát a všechno si můžu načíst. Ale jak se stříhá video, to se nikde nedočtu. A ani to není můj obor zájmu. Když tomu rozumíš a máš zmapovanou scénu, tak sedni a piš. Dělají to tak všichni autoři (IMHO). To nemyslím nijak ve zlém. PS. Kontaktuj mě, chtěl bych se tě něco zeptat. (Nebo se zaregistruj, pls.) --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.8.2003 22:37 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše clanky, stenice na ABC, navrh p.Dobese
    chtel bych podporit navrh pana Dobese tam nahore. Ne snad proto, ze si myslim, ze je to dobry napad, ale protoze si myslim, ze je v nem neco, co jiz dlouho hledam - totiz najit nejake nove cesty, jak to s temi portaly a tou celou komunitou pujde dal. Mam takovy nepekny pocit ( a pan Literak mi to s tou stenici potvrdil), ze se portaly pretahuji o autory a maji problemy vubec nejake clanky prinest. Sleduji denne asi 10 ruznych a mam pocit, ze se nam to zadira. To nemluvim ani o zive, kde se sedla ten linux. Mym snem je portal, kde si mohu vymenit zkusenosti s kolegy, kteri maji stejny zajem o nejake tema. Ta diskuze ale podle mych zkusenosti nemuze byt verejna. Tak trochu to musi byt exklusivni. A vysledky diskuze by pote byly podkladem pro clanky, ktere by pak nebyly preklady nejakych manualu. Portal by plnil funkci moderatora a koordinatora. I kdyz je ABC jiste jeden z lepsich, nech nas udelat to proste jinak a ne jako to delaji vsichni a jen o trochu lepe.
    16.8.2003 18:53 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše clanky, stenice na ABC, navrh p.Dobese
    I kdyz je ABC jiste jeden z lepsich, nech nas udelat to proste jinak a ne jako to delaji vsichni a jen o trochu lepe. tohle nechapu. na koho presne to smeruje? kdo ma koho nechat delat to jinak? a jak jinak? klidne mi posli sve namety postou ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    19.8.2003 09:26 jerry
    Rozbalit Rozbalit vše jak na to
    mám disk s woknama jako master1,na druhym kanale mam jako master disk s linuxem.pokud chci do linuxu,tak jen vypnu ramecek s master 1 a ono mi to startne do linuxu.Ale.Po čase se něco zpotvoří a naskačou mi na obrazovce samý 01.Proč?Vzhledem k tomu jsem tukan,tak pokaždý přeinstaluju linux,páč nevím ,jak Lilo opravit.popište mi to blbuvzdorně
    19.8.2003 19:01 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše jak na to
    páč nevím ,jak Lilo opravit. A proč jsem asi ten článek napsal, člověče?! Zkus si ho přečíst. popište mi to blbuvzdorně Kdo? Já? Proč? Nezájem... :-( :-( :-( --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    21.8.2003 09:01 JERRY
    Rozbalit Rozbalit vše jak na to
    VÁŽENÝ PANE Ott možná jste nějakej guru co to má v malíčku,ale jako člověk jste na muj vkus moc namyšlenej.Pokud vím,tak jsem se jen zeptal,proč mi to po čase hapruje.Místo toho jsem se dočkal odpálkování,pokud chcete lidi od linuxu odradit,tak v tom pokračujte.pokud chci poradit,poradím,pokud nechci ,mlčím.Takový týpky co mi na dotaz řeknou,najdi si to na webu(v dokumentaci,audítkách) je tu plno,pokud by to tak dělali všichni,tak každý století musíme vynalézat kolo.Jsou i jiný věci na světě,než ležet celej den u kompu a študovat dokumentaci.proto jsem i váš článek uvítal a snažil jsem se využít tuto diskusi.
    21.8.2003 18:26 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše jak na to
    Milý 'Jerry', všimni si, prosím, že na tebe neřvu velkými písmeny jako ty na mě. Vezmu to popořadě:
    • možná jste nějakej guru co to má v malíčku: Ne, nejsem, člověk pořád s něčím začíná.
    • ako člověk jste na muj vkus moc namyšlenej: Jak to můžeš vědět, když mě neznáš?!
    • Pokud vím,tak jsem se jen zeptal,proč : Tak to asi nevíš, nezeptal ses. Vyřváváš tady.
    • Místo toho jsem se dočkal odpálkování:Právem.
    • pokud chcete lidi od linuxu odradit,tak v tom pokračujte: V čem? V psaní článků, které mají pomoct "tápajícím"? Každý ať si vybere, co chce, mně je to celkem jedno.
    • Takový týpky co mi na dotaz řeknou,najdi si to na webu: Jestli mám být já takový týpek, tak jenom připomínám, že jsem tě na žádný web neodkazoval.
    • proto jsem i váš článek uvítal a snažil jsem se využít tuto diskusi: To jsem rád. Ale udělal jsi několik závažných chyb:
      • Jsi nevychovaný: neumíš ani pozdravit, ani slušně požádat. A taky nevím, jestli se umíš vyjadřovat normálním, slušným způsobem.
      • Pleteš si tuhle diskuzi s placeným technickým servisem nějaké firmy. Nejsem operátor na telefonu, abych tancoval, jak ty pískáš.
      • Nemáš odvahu podepsat se celým jménem.
    Pokud jsi schopen položit kultivovaný dotaz, ptej se. Můj mail najdeš v mém profilu. Napiš mi a můžeme si povykládat.

    Vlastimil Ott

    Mimochodem: Ty chybové kódy jsou popsány v souboru /usr/doc/lilo_verze/README, našel jsem ti ten tvůj:

    0x01 "Illegal command". This shouldn't happen, but if it does, it may indicate an attempt to access a disk which is not supported by the BIOS. See also "Warning: BIOS drive 0x may not be accessible" in section "Warnings".

    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    21.8.2003 07:03 jmeno ne
    Rozbalit Rozbalit vše lilo snad
    lidi nikdy nedavejte na hadr linux s widlema... budete lini a bezet bude furt windows(rada zacatecnikum)
    27.6.2009 23:17 Shark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: lilo snad

    No ja to vyresil tim ze jem linux istaloval na SATA a na widle jsem to prepnul v biosu na ata a ted jem lenivej to kvuli widlim prepinat z SATA 

    25.8.2003 17:03 Jan Cermak
    Rozbalit Rozbalit vše Doplnujici info...

    Jeste bych snad dodal (pokud jsem to neprehledl), ze lilo je take nutne spustit i pote, co zmenite soubor napr. /boot/vmlinuz (vetsinou pri rekompilaci jadra atd.) aniz by jste treba editovali /etc/lilo.conf

    Je to z toho duvodu, ze po spusteni prikazu lilo se nejen znovu nacte lilo.conf , aktualizuje MBR a "menu", ale take se napr. zmeni /boot/map - a to podle /boot/vmlinuz (popr. jineho souboru, ktery mate uveden za image=)

    Pokud to neudelate, lilo nacte spatnou mapu a dostanete (misto nabootovani) maximalne kernel panic

    That's all

    ad)/boot/map existuje, protoze lilo narozdil od grubu nezna zadny filesystem. /boot/vmlinuz mu nic nerekne a tak musi mit nejakou absoulutni adresu umisteni jadra.

    To je take jeden z duvodu, proc nekteri lide pouzivaji grub ... proste casto zapominaji napsat lilo ...

    THAT'S ALL !!

    28.8.2003 14:16 borek
    Rozbalit Rozbalit vše instalace LILO a Linux
    mam disk rozdeleny na 3 partition .Nainstalovan mam W2K na 1. z nich - mohu nainstlovat linux (Debian) primo na nekterou ze zbyvajicich partition a zavadet ho pomoci LILO nebo to musim udelat jinak - sloziteji ??diky za radu
    2.9.2003 13:52 jan hluštík
    Rozbalit Rozbalit vše Pěkný článek
    Článek se mi moc líbil. Stručný, výstižný, bez zbytečných detailů, ale přesto se z něj lze pochopit to podstatné (i když člověk není IT-man). Osobně bych ho ale potřeboval nejvíc tak před rokem, dvěma. Doufám, že budou nějaké další. Díky autorovi.
    24.2.2004 21:19 big_momma
    Rozbalit Rozbalit vše Windoze a linux
    Chcem mat na jednom pc nainstalovany redhat a win. Asi pred mesiacom som nainstaloval Redhat, ale LILO mi neponukol nabootovat windows. Tak som ho horko tazko odinstaloval a skusil este raz, ale pise mi, ze particia na lilo nesmie byt za 1024 cylindrom. nechcem posuvat particiu, de mam windows, a tak by som bol rad, ak by ste mi niekto poradili. budem rad, ak mi to aj poslete na email matejko(zavinac)centrum.sk. diky moc.
    29.4.2005 11:48 ada | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windoze a linux
    Jsem sice BFU, ale už se problémem LILO a Multiboot zabývám asi 14 dní, tak vím, že novější verze by už neměly mít tohle omezení popř. že stačí zadat do lilo.conf lba32
    20.9.2005 12:23 Tonda
    Rozbalit Rozbalit vše kde najdu dokumentaci ?
    Nedelam s linuxem dlouho a mam problem s lilem. Tady ho sice resi a odkazali me na dokumentaci, ale uz nerekli kde ji mam najit. Muzete mi poradit, kde bych ji mel najit.
    vencour avatar 1.10.2005 14:57 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kde najdu dokumentaci ?

    Hodně toho najdeš v manuálových stránkách - man lilo, man lilo.conf by mělo stačit?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    8.9.2007 13:51 Zdenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme 1: LILO
    Dobry den vsem, rad bych se zeptal na jednu vec. Nainstaloval sem Kubuntu 7.04 a zjistil jsem ze je tam GRUB, mohl by mi nekdo poradit jak si tam zavest Lilo. Diky moc
    9.10.2007 14:44 martin_g
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme 1: LILO
    Kubuntu je tusim zalozene na debiane takze by malo stacit: apt-get install lilo alebo aptitude install lilo
    26.6.2023 13:16 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme 1: LILO
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:59 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme 1: LILO
    The writer is fiery about obtaining wooden furniture on the web and his examination about best wooden furniture has understood the arrangement of this article. 먹튀검증

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.