abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 701 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: instalace k3b

    30.6.2004 01:42 Jaromír2
    instalace k3b
    Přečteno: 185×
    Dobrý den, opravdu šedivím. Pokoušel jsem si nainstalovat k3b z source pomocí známé trojice příkazů. Po instalaci mi linux napíše že nezná tento program. Pokoušel jsem se nainstalovat tento program z balíčků tak mi to napíše požadavek na libselinux, když chci instalovat libselinux chce to libc.so.6, když chci instalovat glibc 2.3.3. chce to glibc common, a nakonec když chci instalovat glibc common chce to glibc. A zde jsem skončil . Prohlížel jsem web ale nic konkrétního jsem nenašel. Nevíte které balíčky nainstalovat aby to jelo. Nejvíce by mi pomohly odkazy. Dík

    Odpovědi

    30.6.2004 12:53 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Pokud Vám po trojkombinaci (./configure, make, make install) linux napíše, že ten program nezná, tak instalace neproběhla v pořádku a nejspíš jste přehlédl chybové hlášení jednoho z příkazů "svaté trojice". Nejjednodušší způsob jak vyřešit problém s libc.so.6 je zadat jej v Googlu a hned první odkaz je ten pravý. Je to tenhle. Na této stránce si vyberte link na knihovnu glibc, kterou potřebujete (tzn. 2.3.3 a případně i distribuci).

    Každopádně (jako linux-newbie, i když už víc než rok:-)) Vám doporučuji sledovat výstupní hlášky výše uvedených příkazů (i když je to někdy "opruz", znám to:-))
    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    30.6.2004 13:05 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Ehm, no - nejlepší je asi nejdřív si přečíst PORADNE dotaz a pak odpovídat - tak se na mě prosím nezlobte. (radši jsem měl mlčet)

    Jinak glib-common je tady, díval jsem se do "jeho" závislostí a jestli pro instalaci vyžaduje glibc, tak nevím, asi bych to zkusil takhle: glibc

    No nic, radši jsem měl opravdu mlčet. Jediná věc, kterou jsem Vám asi poradil dobře bude ten Google;-)
    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    30.6.2004 13:12 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Ono i radit nekomu at si upgradne glibc je docela potouchle :), to bych zkusil az jako posledni moznost.

    Takze

    a) Co je to za distribuci ze v ni neni k3b

    b) Nainstalovalo se to spravne? Je v promenne PATH adresar /usr/local/bin?

    c) Odkud je ten binarni balicek?
    30.6.2004 13:25 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    libselinux? Chm. Kromě PLD a experimentální větve MDK (Cookera), se vyskytuje jen v Fedora Core 2, a pokud máš FC2, tak pochybuji, že libselinux nemáš nainstalovanou od začátku ... takže jsi IMHO někde stáhl balíček glibc pro jinou distribuci ... upgrade glibc na náhodnou verzi z náhodné distribuce je kromě toho mizerný nápad...

    make install

    vypisuje, co kam instaluje (klidně ho spusť znovu, slušný make install je idempotentní). Pokud vypsal, že tu binárku někam nainstaloval, tak ji spusť plnou cestou. A pak si tu cestu přidej do PATH ... nebo to odintaluj a rebuildni s normálnějším nastavením cíle instalace ... KDE věci mívají tendenci instalovat se defaultně kamsi do pr...
    30.6.2004 19:28 Jaromír2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Dobrý den Moc jste mi pomohli protože z vašich názorů se dá leccos odvodit. Nechtěl jsem uvádět distribuci protože bylo napsáno že se to nemá ale přesto ji uvedu mám fedora core. S těmi balíčky je to asi tak že jsem stáhnul jeden a pak hledal druhý takže opravdu toto může být problém. Napadlo mne že bych mohl tyto balíčky updatovat ale update nástroj ve fedora core selhal. Taky může být problém v tom že tyto balíčky nebyly nalezeny, ale já moc nerozumím struktuře scriptu. S linuxem začínám. Ale hlavní věc já užívám gnome ne kde ale programy mi tam jedou zatím i z gnome nevidím v tom problém. Další věc když jsem začal studovat hlášky z config logu tak jsem narazil na uname s parametrem -X v man jsem nenašel co by to mohlo být. Dík a jestli Vás ještě něco napadne dejte prosím vědět.Jaromír
    30.6.2004 20:02 Kamorek | skóre: 33 | blog: předvolební mazec | VB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Ja jen bych poznamenal, ze nejlepsi uspech s tahanim balicku pro Fedoru mam ze svetoznameho :

    http://dag.wieers.com/packages/
    Taky si udělám nějakou studii.
    30.6.2004 20:19 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Repositáře prohledávám zásadně yumem (i to RPM níže jsem našel yumem), ale to by bylo asi na delší popis...
    30.6.2004 20:15 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    K3b je v FC2 přímo v distribuci: k3b-0.11.9-3.i386.rpm (a v updatech je k disposici verze 0.11.12). S klikacím nástrojem ti neporadím, protože takové věci na mé počítače vůbec nesmí ;) Nicméně rpm -Uvh z příkazové řádky ho nainstaluje.

    Ovšem z toho, že nemáš glibc-2.3.3, usuzji, že máš FC1, nikoli FC1. K3b pro FC1 je tu: http://download.fedora.us/fedora/fedora/1/i386/yum/stable/RPMS/k3b-0.11.12-0.fdr.1.1.i386.rpm.
    30.6.2004 22:28 Jaromír2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: istalace k3b
    Viktoria jede to. Chtělo to ale jeden balíček - libid3-3.8.so.3, nějak jsem se dopracoval k tomu že jde o id3lib-3.8.3-6.fr.i386.rpm po instalaci tohoto balíčku šel nainstalovat už i Vámi uvedený balíček s k3b. Moc děkuji. Rád bych ještě podotkl že příkazová řádka je pro mne hezký sen. Přecházím ale z oken (jak jinak) a hodně mi pomohlo právě klikací rozhraní a pevná linka na internet. Jaromír

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.