abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Kvalita driverů v linuxu

    1.9.2004 18:01 capellen
    Kvalita driverů v linuxu
    Přečteno: 253×
    Po létech s windows bych rád nasadil na PC linux. Vedle toho, že některý HW se mi pod linuxem zatím nepodařilo zprovoznit vůbec, mi ostatní HW "jede" s alternativními drivery, tj. s drivery, které oficiálně nejsou výrobcem ani podporovány, natož vyvíjeny. A teď mám dotaz: u windows je - pokud vím - maximální funkčnost HW (a jeho systémová) podmíněna hned několika požadavky:

    driver musí být: 1. dodaný výrobce HW a certifikován M$ 2. dodávaný a podporovaný výrobcem 3. alespoň kompatibilní s použitou čipovou sadou

    Distribuce linuxu (obecně) vystačí s ovladači splňujícími pouze bod 3, tj. nezbytné minimum pro "jakous takous" funkcionalitu. Do jaké míry tedy tato řešení představují možné snížení výkonu HW a do jaké míry se mohou podílet na nestabilitě celého systému?

    Není mi jasné, jak lze současně "vytáhnout" z HW maximum, a přitom nepřihlížet a nevyužít odlišností toho kterého výrobce, a jet jen na "čipovou kompatibilitu"....

    Jak to tedy v linuxu vlastně funguje? Můžete někdo přiblížit laikovi? Díky.

    Odpovědi

    1.9.2004 18:46 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Body 1 a 2 nejsou pravdive ani pod Windows, naopak napr. alternativni drivery k TV kartam jsou podstatne kvalitnejsi nez vyrobci produkovane hruzy (totez plati pro Linux, i linuxove ovladace pro TV karty davaji daleko lepsi vysledky, nez ovladace pro Windows od vyrobce).

    Dale certifikace MS nic nevypovida o vykonu HW s danym ovladacem, ale (teoreticky) je zarukou, ze dany ovladac nezrusi Windows. Jiz nekolikrat se ukazalo, ze nezarucuje ani toto.

    Dalsi debata je zcela bezpredmetna, pokud neuvedete, jaky HW chcete pod Linuxem zprovoznit. Tohle je poradna, ktera slouzi k reseni konkretnich problemu. Plkani o kvalite ovladacu a obecne debaty na tema MS vs. Linux povedou jedine k dalsi neproduktivni flamewar.
    1.9.2004 20:06 capellen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Dobra, konkretizuji: mam zvukovku audigy2 Platinum ex. Na original ovladace sice mnoho lidi zehra, nicmene zadne jine alternativni ovladace napr. plne nepodporuji specificke funkce jako 24bit ASIO, dalkove ovladani, CMSS apod. Druhy priklad: muj motherboard i865 napr. widnows ihned zprovozni, avsak nekorektnene (DMA, neoptimalizovany prenos po IDE, pomale USB apod.). Teprve original ovladace od Intelu zminene funkce spravne nakonfiguruji. Na prvni pohled tedy windows taky fungujou hned, ale jak?... O to mi slo.
    2.9.2004 00:42 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Audigy? No ale to je presne naopak - ASIO naopak plne podporuji pouze alternativni ovladace, a to dokonce i pro karty, u kterych to neni ve Windows ovladaci od vyrobce podporovano vubec. Co se tyce zakladni desky, nevim o zadnych zasadnich problemech s linuxovymi ovladaci u dostatecne aktualnich distribuci.
    2.9.2004 01:21 capellen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Pokud vim, uvedene drivery umeji snad lepe pracovat s latenci a pak nabizeji ruzne efektove udelatka, pokud se kdo vyzna v programovani. Bohuzel, ostatni funkce, ktere oficialni drivery podporuji nativne tyto podporuji pouze experimentalne... A prave experimentalni funkcnosti se obavam jak ve win, tak i v linuxu.
    2.9.2004 01:48 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    No mozna byste ty alternativni drivery mel radeji vyzkouset. Co se tyce "kvality" ovladacu a "podpory" se firma Creative Labs radi smele ke kutilum paskvilu pro TV karty.
    Valoun avatar 1.9.2004 18:48 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    IMHO lisi se opravdu ten HW v necem jinem, nez v nalepce? kdyz pouzivaji dve karty stejny chip, tak patrne pouzivaji i stejne instrukce, kterymi je ovladas, ne? A na tech neni prilis co k vymysleni ... Linux prehlizi jen ty samolepky.

    Kdyz ti da Microsoft certifikat na linuxovy ovladac, tak to pobezi rychleji? Nebo dostanes pocit vyssi stability?

    A proc by mel vyrobce HW psat ovladace? Vzdyt on vyrabi HW! Nechcete nahodou aby si pekari vyrabeli trouby?

    Tento prispevek berte s nadsazkou (je to jen muj nazor), ale zamyslete se nad nim.
    2.9.2004 01:22 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Aby mohl delat PORADNE ovladace, MUSEL by DOKONALE rozumet jadru a to nerozumi .... Spravne by ten vyvojar jadra, mel bydlet s vyvojarem toho HW .....
    Never give up ! Stay ATARI !
    Valoun avatar 2.9.2004 03:20 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    A 8.dne stvoril buh dokumentaci, aby se v tom pozemskym bordelu chudak programator vyznal... Cele je to o otevrenych specifikacich, dobre dokumentaci a zdrave spolupraci zainteresovanych subjektu.

    Aby HW taiwanec napsal dobre ovladace musel by DOKONALE rozumet VSEM operacnim systemum, pro ktere chce ovladac napsat ...
    1.9.2004 18:52 Antonín Kolísek | skóre: 33 | blog: PDA | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Tak např. myslíte že je velký rozdíl v ovladačích různých druhů CDrom (ATAPI) mechanik? Není a proto je pro všechny jediný ovladač. Nehledě na to, že se komunikace IDE zařízení musí držet určitých norem, proto není ani potřeba psát pro každý typ jiný ovladač. Možná to tak je u windows, ale věřím že i tam je jediný rozdíl (až na nepatrné vyjímky) tak možná název zařízení. Co se týče grafických karet nak mnoho výrobců vydávají binární ovladače (moduly) a zdrojové kódy neukazují (totožné u windows) např. nvidia, ati,.... U síťových karet je to obdoba. I když je XX výrobců síťových karet, pokud obsahuje např čip Realtek 8139 je jedno, že je karta Edimax, Planet, nebo kdo ví co. Prostě obsahuje jistou čipovou sadu a Linuxu je jedno kdo ji vyrábí.

    Ještě trošku z praxe: u síťových karet obsahující čip Realtek mám mnohem lepší zkušenosti ve výkonu pod Linuxem než-li ve windows. Taktéž ovladače od nvidie (karta Geforce 2) vykazuje lepší výkon než-li ve windows. Takže kladná kvalita ovladačů v Linuxu je nepopiratelná :)
    2.9.2004 01:19 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    2Cappelen:

    Asi takhle, PC je srot, obycejna hromada srotu s nesourodyma vlastnostma .... Ty tri body pod Windows je to nejhorsi co je ....Vysvetlim ...

    1. Windows je binarni humus a rozhodne sam o sobe neni kompaktibilni s tou tunou HW, takze je tu vyrobce HW a ten doda ovladace, ovsem do OS, ktery dela nekdo JINY !!!! Coz je to nejhorsi, co muze byt ..... taky to tak vypada ....

    2. Proto 100 procentne kompatibilni HW (atari, amiga, atd) - co maji presne dany HW bezi jeste dnes na kvalitnim OS ....

    Stejna situace je u mac, kdy Mac POSTAVY HW i OS i OVLADACE = DOKONALA SOUHRA ....

    3. stejne je na tom i linux, mas jadro a tam je vse a vse funguje suprove, ale pokud das nejake alternativy, tak uz narusis system .... Ja mam KT600, R9700Pro, Audigy, TV wonder, vse je nativne podporovano a NEDOVEDES si predstavit o kolik mam LEPSI obraz pod linuxem (TVtime) a LEPSI zvuk ... (xmms), system nepada (W2k taky ne), aplikace jsou na sebe vazane a vzajemne se vyuzivaji (ve Win ne, tam se tlucou kodeky, aplikace) software je ciste a veskera konfigurace je v textu (humus registry a podobny bordel v c:\windows je HOTOVO )...

    Jen tak pro zajimavost:
    TV Wonder je z roku 1998 a bezi pod linuxem leta, pod Windws mi bezel pouze pod Win98 (ale win98 jsem pouzival jediny den ve svem zivote) a pod XP a 2000 ani skrt, az ted ATI udelalo PRVNI poradne ovladace ...

    Audigy mi pod Win praska a obcas NECO prepne z 5.1 na stereo, pod Linuxem nic nepraska a mam porad 5.1 ....

    Cim starsi HW pod linuxem, tim vetsi jistota, ze pobezi, cim starsi HW pod Windows, tim vetsi jistota, ze nepobezi
    NEVIM, co to znamena preinstalovavat linux, kazdou chvili, jak idiot ....

    Tohle vse, co jsem napsal je vykoupeno jednou veci a to je SPRAVA linuxu, to neni brnkacka a spousty lidi to odradi a pak nadavaji, ale to je jejich problem .... Zalezi na kazdem , ale ja osobne nikdy nepouzival Win95 a Win98, to jsem radsi zlepsoval Atari a Win2000 se mozna daji, ale Gatesovi bych za to nedal ani korunu ....

    Problem je, ze je vsechno o penezich (a vzdy bude) a tak je vse postavene na Win + Office a ostatni poserte se a tak to porad bude a ba co vice, bude to horsi .... Ale ja, ja mam jeste stale na vyber ....

    Never give up ! Stay ATARI !
    2.9.2004 08:35 reboot | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Uvediem dalsi priklad :):) WinXP, KT400, C-Media Electronics Inc CM8738, Tv karta - Fly Prime 34. Original ovladace aj na zvukovku aj na Tv tuner . A skuste naraz pouzivat daky winamp a Tvkartu :) XP-cka urobia iba BLIK a uz znova bootujete (a uz chcu sendovat reporty no ktore aj tak kazdy urcite Kaka :))-to bude ta kvalita asi :) A to nehovorim o ztahovany z TV karty :) vo win nemozne :).Na druhu stranu linux :) podpora rovno v jadre :) a vsetko v pohode a bez problemov.
    2.9.2004 11:47 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Máte úplnou pravdu. Pod Win98 jsem provozoval ATI TV WONDER s těmito výsledky: Originální drivery měly dobrý obraz, ale zvuk trpěl (zdánlivě) náhodilým zvyšováním úrovně impusního charakteru. Takže jsem raději používal alternativní drivery.

    Pod Windows XP byly se zvukem stejné problémy, ale PowerVCR dokázal spolupracovat pouze s ovladači od ATI.

    Když jsem přešel na základní desku s čipsetem nForce2, tak po nainstalování kombinace PowerVCR a ATI ovladačů se mi Windows XP kousnou hned po nabootování.

    Zkusil jsem WinVCR a myslel jsem, že to bude použitelná kombinace. U poslednich ovladačů od ATI si neuvědomuji, že bych si povšimnul vyše zmíněných problémů se zvukem. Zato je WinVCR jediná aplikace, která mi s velkou pravděpodobností shodí XP. Určitě to ale nebude její vinou.

    Takže pokud chci plně využít ATI TV Wonder, tak používám LINUX. Skvěle spolupracuje se Mplayerem a TVtime, pro nahrávání používám mencoder. Zatím jsem nenerazil na nějaké vhodné grafické rozhraní pro nahrávání.

    Co se týká SB Live, tak pod Windows XP používám KX drivery. Originální drivery od výrobce nepodporují ASIO, navíc není možná kombinace AUDIGI + SB LIVE.

    Další příklad: Tiskárnu EPSON C70 jsem si koupil právě kvůli tomu, že s alternativními ovladači mohu pod LINUXEM využít její možnosti maximálně. Jinak EPSON patří k těm několika málo výrobcům, který dodává obdobné ovladače jak pro Windows, tak pro LINUX. (originální ovladače nepodporovaly CUPS, ale už se to možná změnilo)
    2.9.2004 14:38 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    hm ... ano, taky si poplacu ... sb-live mi pod w98 delalo problemy (takove ty modre screensavery, ze tenhle modul tohle, na adrese tolik, obcas zatuhy), drivery jsem zkousel postupne vsechny ... bez vysledku ... o neco min to padalo, kdyz se zakazal LPT, a taky se to trochu zlepsilo po zakazani podpory pro dos... takze winamp dokazal hrat treba i pul hodiny...

    pod linuxem sem s tim problem nikdy nemel .. proc asi?
    20.9.2004 13:25 X-agon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Jen bych uvedl par mych zkusenosti s ATI TV Wonderem - pod Win98 funguje vyborne (i zvuk) - pouzivam Btwincap ovladace a nejlepsi obraz dostavam v DScaleru (TVtime je taky vyborny, ma v sobe filtry z Dscaleru, ale chybi mu napr. Teletext a nektera dalsi nastaveni). Akorat grabovat neco pod Windows je opravdu za trest.

    Pod WinXP mi to funguje taky, ale pri instalaci Btwincap to hazi nake problemy. Zarizeni sice hlasi chybu, ale jede to :-)

    Na grabovani je nejlepsi samozrejme Linux, tam to beha excelentne, na svem Duronu 950MHz jsem to valil (mencoder) realtime do MPEG 4, 800kbps, 576x432, 25fps, 44100, 128kbps MP3 a jeste jsem to stihal i sledovat.
    2.9.2004 14:37 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Máte nějak převrácené pojmy. To, co nazýváte "alternativními drivery", jsou ve skutečnosti drivery primární a jedině správné.

    V linuxu jsou ovladače (až na pár výjimek) nedílnou součástí systému (= linuxového jádra) a tím je nejlépe zajištěno, že nebudou kolidovat se systémem ani samy mezi sebou. Lepší řešení z hlediska funkčnosti, konzistence a staility snad ani není. Srovnávat to s nějakou certifikací nemá smysl.
    2.9.2004 15:29 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Co to proboha znamena jedine spravne? Ovladace do jadra vytvareji lide ktere casto nemaji pristup k plne dokumentaci HW a tak uz z principu nemuze jejich ovladac byt jedine spravny,
    2.9.2004 21:57 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Jediné správné proto, že z hlediska návrhu linuxu je to jediný korektní způsob, jak ty ovladače udělat. I kdyby jádro bylo tisíckrát navrženo na práci s binárními ovladači třetích stran (jako že není), tak stejně ten výrobce nikdy nevydá ovladače pro všechny platformy, na kterých linux běží. O potencinálních dopadech na stabilitu a bezpečnost nemluvě.

    A na tom nic nemění to, že některé ovladače píšou borci bez jakékoliv dokumentace a nezřídka za použití osciloskopu :((
    2.9.2004 15:30 capellen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Díky za Vaše příspěvky. Jako laikovi mi z toho tedy vyplývá, že ovladače pod linux jsou minimálně stejně výkonné (ne-li výkonnější) jako originální drivery dodávané výrobcem pro windows. Linuxové drivery jsou většinou širší koncepce (tj. kompatibilní "for general use"), zato ale mají podporu zakomponovanou přímo v jádru systému, takže z hlediska systému jsou výkonnější a stabilnější. Ovládání specifických funkcí konkrétního hardwaru v linuxu je pak záležitostí utilit, čímž nedochází k "zapatlání" systému podobně jako u windows. Pochopil jsem to správně?
    2.9.2004 15:41 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Za prve nechapu co to znamena ovladani specifickych funkci HW, to je prece prave funkce ovladace. Za druhe, 'zapatlani systemu ala windows' nehrozi prave proto, ze ovladace jsou (ve vetsine pripadu) primo zakomponovany do jadra. Co to znamena 'general use'? V tomhle bude situace podle me stejna jako ve win. Stabilita bude lepsi nez ve win taky diky koncepsi(prime zahrnuti do jadra). Vykon, s tim si nejsem uplne jistej, nemuzes mit dobry vykon kdyz nejses schopnej vyuzit vsechny vlastnosti zarizeni, a ty nemuzes vyuzit kdyz je nemas verejne zdokumentovane.
    2.9.2004 17:06 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    Ano presne tak to je ... :-)))
    Never give up ! Stay ATARI !
    2.9.2004 17:08 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kvalita driverů v linuxu
    To bylo 2 capellen
    Never give up ! Stay ATARI !

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.