abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Omezení přihlášení na sambe

    13.12.2004 09:58 edmund
    Omezení přihlášení na sambe
    Přečteno: 158×
    Mam linuxovy server se sambou a pouzivam ho pro prihasovani do domeny z winXP. Potreboval bych nejak omezit dobu, kdy se mohou nekteri uzivatele prihlasit. Mam dve skupiny: Ucitele a studenti a chtel bych, aby se ucitele mohli hlasit vzdy a studenti jen v dobe mezi 7,00 rano do 17,00 vecer. Jak to nejlepe resit? Napadlo me, ze bych mohl mit dva soubory smbpasswd, jeden se vsemi uzivateli a jeden jen s uciteli a nejakym skriptem je pomoci cronu zamenovat. Myslite, ze by to mohlo fungovat? Jde pomoci samby nejak zaridit, aby dovolila nekterym uzivatelum jen omezeny pocet soucasnych prihlaseni?

    Odpovědi

    13.12.2004 10:16 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Nebylo by lepe pouzit prostredky, ktere jsou k dispozici ve Windows?
    net user student /time:M-F,07:00-17:00
    net user ucitel /time:all
    
    13.12.2004 10:25 edmund
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Pokud by to slo nejak tak abych to nemusel psat na kazde stanici pro kazdeho studenta, tak by to mohlo byt reseni a aby se to ridilo podle casu na serveru a ne na stanici. Ma s tim nekdo nejake zkusenosti?
    13.12.2004 10:31 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Dat to do logon skriptu?

    P.S. Vy mate jiny cas na serveru a na stanicich? Nebylo by dobre ho synchronizovat? Podle casu na serveru se to urcite ridit nebude.
    13.12.2004 11:39 edmund
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Cas se mi samozrejme synchronizuje v logon scriptu, jen me napadlo, jestli nemusim ty prikazy provest jeste pred logon scriptem, to by pak stacilo, aby si student zmenil cas a mel by vyhrano. Da se do logon scriptu nejak predat parametr? Treba prave prihlaseny uzivatel a jeho skupina? asi by nebylo nejrozumejsi mit v logon scriptu omezeni pro 300 studentu.
    13.12.2004 11:49 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Ten prikaz staci provest jednou na kazde stanici. :-)

    Na parametry logon skriptu pro Windows se asi musite zeptat nekde jinde. Jak si uzivatele zmeni cas pred prihlasenim? V BIOSu? No tak ho zaheslujte.
    13.12.2004 12:40 edmund
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Zkusim se stim nejak poprat a trochu experimentovat s prikazem net. Jde o to, ze clenove skupiny studenti se meni, mizi a pribyvaji jini a tak potrebuji aby se to nejak samo aktualizovalo. Ten logon script vypada jako vhodna cesta....
    13.12.2004 12:47 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Mno urcite by slo napsat nejaky skript, ktery by z linuxu "vycucnul" nove uzivatele a vytvoril pro ne ten logon skript. Nejlepsi by bylo, kdyby slo omezovat logon time pro skupiny, coz bohuzel nejspis nejde, mozna pres AD, coz je vam stejne platne jak mrtvemu zimnik... :-(
    13.12.2004 17:13 edmund
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Kdyz o tom tak premyslim,. tak mi prijde jednodussi udelat ten script, ktery mi bude zamenovat dva soubory ve spravny cas.
    vladky avatar 8.2.2005 10:14 vladky | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Skusil by som to riesit zakazovanim uctu smbpasswd -d a nasledne povolenim uctu smbpasswd -e nejakym skriptom spustanym cez cron.
    13.12.2004 17:29 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    PAM má na tohle modul pam_time, ale Samba si autentizaci asi řeší po svém :-(
    13.12.2004 18:32 Martin H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    No, napadá mě: potřebujete, aby se studenti nemohli přihlásit, nebo aby neměli dostupná sdílení?

    Pokud jde o sdílení, pak je to řešitelné přes Logon script a speciální script volaný CRONem, který mění práva k adresářům nasdíleným sambou.

    Třeba: v 6:55 spustit script, který provede chgrp studenti /home/samba/sdilení_pro_studenty

    a v 17:05 spustit script, který provede chgrp ucitele /home/samba/sdilení_pro_studenty

    Tim se zamezi připojení a i nalistování v průzkumníku a pod. Student se sice připojí, ale nemá k dispozici sdílení.

    Pokud by šlo o to úplně zamezit Loginu, pak Vám asi nezbyde, než taky třeba Cronem měnit smbpasswd - smbpasswd.ucitele a smbpasswd.studenti
    13.12.2004 18:38 Martin H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Ještě mě napadla další věc: cronem spouštět script, který volá smbpasswd -d uživatel pro zakázání Loginu a smbpasswd -e uživatel pro povolení loginu.

    Pro získání uživatelů lze využít script, který čte /etc/passwd a hledá skupinu STUDENTI, ostatní ignoruje. Takový script lze napsat během chvíle ...
    14.12.2004 09:53 edmund
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Diky za podnetne navrhy. Asi pujdu metodou zameny smbpasswd, kde budu mit jeden jen pro ucitele, ten je relativne staly, ucitele se behem roku moc nemeni, a druhy se vsemi a budu je cronem vymenovat. Jde mi skutecne o to, aby se studenti mimo urcenou dobu nemohli vubec prihlasit k pc.
    10.11.2008 20:54 Petrt Stejskal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Omezení přihlášení na sambe
    Koukám, že se tu řeší věci mně blízké. Sice zatím nepotřebuju ovlivnit časy pro přihlášení, ale zajímá mě, jak vyřešit přihlašování winxp do domény na sambě. Sice to mám udělané a podle mne i správně, protože to chodí, ale má to mouchy. Přihlásí se to jen někdy, je to dost nespolehlivý. Nikdy uživatel neví jak to dopadne a "rekord" držíme na osmý pokud v řadě za sebou. Má někdo nějaký tip? Synchronizaci času dle serveru mám, ale jen baťákem, čili po přihlášení. Mám na serveru zavedeny účty strojů, uživatelé jsou ve skupinách a dokonce jsem přidal do group i skupinu users. Pokud to má někdo pořešené spolehlivě, pošlete prosím stručný návod. Prohledal jsem obrovské množství diskuzí a dal jsem si dohromady jakýsi ucelený návod, ale asi je někde nějaká slabina. Díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.