abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom

    10.6.2005 14:55 peto
    Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Přečteno: 24×
    Dobry den Existuje pod linuxom nejaky nastroj, ktory by vedel zoptimalizovat "pracovnu mnozinu" (working set) programu, teda zistit ktore funkcie sa v programe normalne casto volaju a podla toho ich potom pri naslednej rekompilacii poprehadzovat, aby zaberali menej stranok v pamati?
    (viem, ze taky nastroj existuje, aspon pod oknami, funguje podobne ako spravca pamate)

    Odpovědi

    10.6.2005 15:10 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Asi hledate pojem profilovani. Jinak nedovedu si predstavit, jak muze zprehazeni funkci v pameti podle jejich vyuziti snizit mnozstvi zabranych stranek. Mozna tak zefektivni cachovani.
    10.6.2005 15:25 peto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Aj cachovanie, ale ja si to predstavujem takto: funkcia1 je na stranke 1 (je tam aj kopec inych funkcii, ktore sa nepouzivaju),f2 na stranke 2 atd. Tieto stranky sa casto pouzivaju, preto musia byt vsetky v pamati a preto zaberaju viacej miesta ako keby boli vsetky za sebou (tie co sa nepouzivaju sa potom mozu odswapovat)
    Hladat som to hladal, ale nic som nenasiel, mozno zle klucove slova...
    10.6.2005 15:51 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Jo tak, vy uz jste na tom tak spatne, ze se spolehate na mmapnute knihovny, ktere se neodswapovavaji, protoze jsou uz na filesystemu.

    Zacit muzete u parametru -p gcc.
    10.6.2005 16:10 peto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Asi sa nerozumieme, mne ide o celkovu optimalizaciu velkosti pouzitia pamate systemu. Ale neva, hlavne ze ja viem, ze sa to tak da (pokial sa ovsem nejaky soft nespolieha na to, ze jedna funkcia ide hned za druhou a nerata z toho nejake adresy). Akurat sa snazim zistit, ci existuju nejake nastroje (prepinace linkera a pod.), ktore toto robia automaticky v zavislosti od vystupu profilera (napr.).
    Alebo napr. nastroj, ktory by zanalyzoval struktury v programe a vypisal, ktore by sa dali pomenit aby zaberali menej miesta (koli zarovnaniu). Nie, ze by som si to nevedel vhodne navrhnut sam, ale optimalizovat cudzie programy, to je ine..
    10.6.2005 16:50 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Skutečně se tím dá něco získat? Funkce, které se navzájem volají jsou často v jednom zdrojáku, takže ve výsledku budou někde poblíž sebe. A optimalizovat takhle sdílené knihovny (kde některé programy můžou strávit většinu času) nemá IMHO moc smysl...
    10.6.2005 17:32 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizacia potrebnej pamati pod linuxom
    Ked zoberies skutocne kravsky velku aplikaciu tak jej kod bude mat v pamati kolko 100 MB? A data? 5-50x viac. Aj tak ten stroj musi mat podstatne viac pamate ako ma kod aplikacie. Setri na pamati dat a nie na pamati kodu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.