abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (37%)
     (16%)
     (28%)
     (19%)
    Celkem 43 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Dotaz: Je už vhodný čas na SSD do serveru?

    20.11.2010 17:43 Pavel 'TIGER' Růžička
    Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Přečteno: 2448×
    Dobrý podvečer,

    právě stojím před úkolem postavit jednoduchý datový server, moc se mi líbí technologie SSD disků, ale nevím, jestli už je vhodný čas. Dlouho jsem tento směr nesledoval, je v tomto směru něco nového, nebo plotna je stále plotna?

    Děkuji za Vaše názory Pavel 'TIGER' Růžička

    Odpovědi

    20.11.2010 18:44 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    hm, osobne si myslim, ze toto je debata na dlhe zimne vecery ( i ked zima sa blize, ze:) )

    podla mna pomer cena/vykon zatial nestoji za to .. ja mam 80GB SSD disk v desktop-e, kde skor kladiem doraz na tichost (a potom rychlost)..
    na serveri (i ked si nepovedal na co bude sluzit) by som skor isiel na rychlost a kapacitu .. nevyhodu pomalsieho sata disku 'zakryjes' raidom, stale pri rozumnej cene

    SSD disky sa pomaly uz tlacia aj do produkcnych diskovych poli - cena vsak stale este odradza aj naroocnych/velkych zakaznikov

    Heron avatar 20.11.2010 19:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    nevyhodu pomalsieho sata disku 'zakryjes' raidom

    Tenhle fud bude mít ještě hodně tuhý kořínek. Sekvenční rychlost ano (ta většinou není klíčová), rychlost náhodných operací nikdy. Točivý disk bude mít vždy latenci podle rychlosti otáčení, pro 7200rpm disky min. 14ms. Toho se nelze raidem nijak zbavit, hlavičky se vždy musí vystavit na příslušný sektor.

    To tazatel: Zkus popsat, k čemu by toto SSD úložiště mělo sloužit. Pokud je klíčové čtení (a ještě navíc malých dat), tak je SSD dobrá volba (i když toto lze nahradit dostatkem RAM pro IO cache). Pokud by se jednalo o intenzívní zápisy, tak to SSD může odejít do dvou měsíců (jak si vyzkoušela jistá velká Česká firma).

    20.11.2010 20:36 FooBar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Jen mala poznamka: to s vyznamem sekvencni rychlosti nemusi byt tak docela pravda. Filesystemy i databaze casto clusteruji data prave proto, aby se dalo vyuzit vyssi sekvencni rychlosti (oproti random seek).
    20.11.2010 21:14 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    nie som odbornik cez FS a nepoznam optim. algoritmy, ktore pouzivaju diskove polia ale raid (asi najcastejsie pouzivany radi5,resp. raid1) so spravnym FS (+ spravny block size k appl a pod. ) dokaze zrychlit citanie/zapis oproti single disku .. nie N-nasobne k poctu diskov, ale vyrazne ..

    preto bola moja rada, ak si ma kupit 2 SSD disky (single disk na serveri je celkom odvaha) kvoli rychlosti, alebo investuje do 3 sata diskov, tak sa priklanam skor k tomu 3-diskovemu rieseniu

    Heron avatar 20.11.2010 21:26 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Ano, toto platí pouze pro sekvenční přístup. Výsledná rychlost bude teoreticky lineárně růst s počtem diskových jednotek. Takže sekvenční rychlost 3xHDD může být 300MB/s, zatímco rychlost jednoho levného SSD pouze 240MB/s ;-).

    Ovšem, pokud bude požadavek na čtení menší, než je velikost jednoho raid chunk (typicky 64kB), tak se tento požadavek přečte z jednoho disku.

    Tedy pro čtení 4kB souborů (dejme tomu emaily) nemá RAID vůbec rychlostní přínos (blok se přečte vždy jen z jednoho disku). Zatímco SSD toto zvládá mnohonásobně rychleji.

    Na domácím počítači: Seagate 7200.12 umí číst náhodné 4kB bloky rychlostí 0.5MB/s (tedy 128 souborů za 1s), zatímco nejlevnější SSD Kingston 64GB V+ to umí 20MB/s (5120 souborů za 1s). Což je 40x rychleji. Na pořádném SSD ještě rychleji.
    20.11.2010 23:11 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    V případě jedné sekvence požadavků to samozřejmě platí. Na vytíženém serveru ale dochází k paralelnímu toku požadavků a tam je více spindlů v raidu výrazně znát. Samozřejmě to nedá přístupovou rychlost SSD, ale zase obvykle vydrží o pár měsíců déle :)
    20.11.2010 21:29 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    muzu vedet o jakou firmu se jednalo, pripadne nejake detaily?
    Heron avatar 20.11.2010 21:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Jistá firma, kterou se Google snaží sesadit z Českého trůnu. Bližší detaily moc nevím jen to, že na produkčních serverech zkusili místo HDD SSD a za dva měsíce tam opět dali HDD, protože SSD bylo v křemíkovém nebi. Všechny do jednoho.
    23.11.2010 23:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Grrr! Přídavné jméno český není přivlastňovací a píše se s malým č.
    protože SSD bylo v křemíkovém nebi. Všechny do jednoho.
    Žádné překvapení. SSD je dobrý tak do desktopu nebo někam, kde je potřeba rychle číst. Intenzivní zápisy/přepisy - pá, pá. Navíc AFAIK jediný filesystém, který umí říct disku pod sebou, že už nepoužívá nějakou oblast (a ta se tak může používat pro wear-leveling), je ext4 a ještě s relativně novým jádrem (Tzn. nelze očekávat, že to bude na serverech moc rozšířené.)
    Quando omni flunkus moritati
    frEon avatar 30.11.2010 12:53 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    mam s tim uplne stejnou zkusenost...
    Talking about music is like dancing to architecture.
    1.12.2010 18:43 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    V enterprise diskových polích se SSD nějakou dobu již dají používat, většina zákazníků imho dává přednost klasice. Rychlost čtení je lepší mnohonásobně, rychlost zápisu však jen několikanásobně (v reálných aplikacích). Problémem na velkých polích je neschopnost obsloužit velké množství těchto disků "service processorem", který pak těžce nestíhá. Desktop segment nemám moc zmapovaný (to je ten, o kterém ve skutečnosti autor mluví..nebo si snad chce koupit 2x32GB SSD od Oracle do RAID-1 za $2000? pochybuju.) ale držel bych se Intelu / Sandforce, případně počkal těch pár týdnů na Intel G3
    brk avatar 20.11.2010 19:39 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Je to tak dva roky tomu, se známy u piva zmínil, že SSD zkoušel na serveru. Běžela na tom databáze webserveru s docela slušnou návštěvnosti. Web je mezi finalisty Křišťálové Lupy.

    Výkonnostně si to nemohl vynachválit, ale SSD tu zátěž vydržely čtvrt roku. Nevím do jaké míry se zlepšila životnost, ale tohle je zkušenost s tím nejlepším, co se dalo tenkrát koupit.
    USE="-qt -kde"
    20.11.2010 21:51 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Takže to upřesním ... měl by to být třídiskový server, pro zálohu uživatelských dat. Přepis bude minimalizován, a data budou převážně jen přibývat a budou jen pro čtení. SSD mne láká právě tou rychlostí, hlučností, zahříváním a spotřebou energie ... leč obava je z té životnosti. Přeci jen za ty desítky let víme, co vydrží normální disk, avšak SSD je tu krátce a není moc otestované. Musím přiznat, že ta čtvrtroční životnost mne dost vylekala. Přeci jen normální disk to ustojí alespoň rok. To je to, co mne zajímalo nejvíce, jestli se na oné životnosti něco změnilo ... co vydrží zmíněný disk V+ případně V2 od Kingstone o V+ jsem se toho dočetl poměrně dost, avšak o V2 nic moc. Přeci jenom s daty raději nebudu expedimentovat. Díky za Vaše názory.
    Heron avatar 21.11.2010 09:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?

    Zase na zálohy dat nepotřebuješ ani tak rychlost, jako spíše velikost a spolehlivost. To lze dát pomalu i na 5400rpm disky.

    Co se týče energie a zahřívání. Dnešní SSD mají 0.7W, dnešní (Green)HDD mají v provozu 5W a 1W v idle. To není takový rozdíl.

    Musím přiznat, že ta čtvrtroční životnost mne dost vylekala.

    Tak zase nám odejde přibližně jeden SAS disk za čtvrt roku (pravda, ne všechny). Máme jich sice dost, ale i tak padají jak listí na podzim. V tom seznamu se na ty SSD intenzivně zapisovalo, prostě normální provoz DB.

    To je to, co mne zajímalo nejvíce, jestli se na oné životnosti něco změnilo ... co vydrží zmíněný disk V+

    V+ mám v normálním Windows Desktopu 3/4 roku. Což ještě není nic moc na otázku spolehlivosti. Ovšem TRIM funguje, rychlost si drží stále jako nový.

    21.11.2010 14:37 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    No přiznám se, že jsem vypsal všechny výhody, které mne na té technologii lákají, oproti té jedné a to je ta nejistá životnost. Pak je tu pochopitelně ještě cena.

    Je jasné, že životnost nejvíce záleží na zátěži. Reklamujete takové disky, nebo to nemá vůbec cenu? Přeci jen, pořád jsou v záruce ... Hodiny a léta přeci jen nalítané nemají.

    Na tom desktopu teda nejspíše běží sedmičky, že? U desktopu bych předpokládal, že ta výdrž tři roky by mohla i vyjít.
    21.11.2010 14:52 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    u mna na desktope bezia 7micky, mmntalne ~51 dni (pouzivam intel x25-m mlc ) - isiel hodne dole - mna stal 211 Eciek, teraz stoji 161e

    dufam, ze 3 roky vydrzi ..

    Heron avatar 21.11.2010 15:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Reklamujete takové disky, nebo to nemá vůbec cenu?

    No samozřejmě, že je reklamujeme. Vždyť jsou po 12tis. (To je děs. I u 15k RPM SAS disků tam píšou kolik filmů se na to vejde :-().

    Hodiny a léta přeci jen nalítané nemají.

    Na to by se slušný obchodník neměl dívat. Prodává zboží pro 24/7 provoz, takže ho 20 000 hodin nemůže překvapit.

    Na tom desktopu teda nejspíše běží sedmičky, že? U desktopu bych předpokládal, že ta výdrž tři roky by mohla i vyjít.

    Jo, na desktopu mám W7. Nastavil jsem si delayed write (i v W7 to jde ;-)) a denně zálohuju (to je čtení, to nevadí). Z dostupných informací jsem spočítal životnost na (když tak mě kdokoliv SSD znalejší opravte):

    Počet přepisů buňky (MLC): 5000
    Velikost buňky: 256kB
    Počet buněk na 64GB: 262 144
    Počet zápisů na všechny buňky: 1.3 miliardy
    Velikost zapsaných dat při zápisu 4kB bloků (nejhorší možné chování k SSD): 5TB
    

    Což znamená, že nejhorším možným způsobem je možné celý disk přepsat 80x. Jestli to je nebo není moc, já nevím. Pochopitelně, pokud bude velikost SSD buňky menší, tak celkový počet zápisů vzroste. Já bral nejhorší možnosti. Na druhou stranu 5TB vytížená DB (8kB stránka, a jsme u toho) zvládne opravdu za pár měsíců.

    Osobně bych to na server nedal. Za ušetřené peníze bych nakoupil další RAM, ať má do čeho cachovat. Velikost místa bude větší, rychlost čtení, když se to dobře udělá, stejná (krom náhodného čtení malých bloků dat, ale to u zálohování nehrozí).

    30.11.2010 12:44 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Tak se schvalne podivame na specifikace SLC Intel SSD, ktere patri do serveru..
    A copak tam vidime? Zapis 1PB resp 2PB nahodnych zapisu?
    Jinak MLC vydrzi minimalne 2x vic zapisu, nez uvadite, a bloky jsou polovicni nebo i ctvrtinove. A to uz jste o rad nekde jinde.
    30.11.2010 12:51 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    A pro dokresleni jsou venku specifikace G3 s MLC Intel SSD.
    "Total 4KB Random Writes (Drive Lifespan): 30TB - 60TB"
    Heron avatar 30.11.2010 12:54 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Pochopitelně, pokud bude velikost SSD buňky menší, tak celkový počet zápisů vzroste. Já bral nejhorší možnosti.
    30.11.2010 14:41 cc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Vzhledem k tomu, co stojí SSD disky, bych se tím vůbec nezabýval. Koupil bych nějaký ne úplně nejlevnější několikadiskový NAS server s linuxem. Vrazil bych tam několik disků 5400 ot. SATA v raidu. A dostal bych zálohovací jednotku o kapacitě X terabytů. Cena bude úplně jinde a o té životnosti už vám tady napsali.
    30.11.2010 14:43 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    Můj skromný názor je že na zálohy jsou nejlepší velké, ne extra výkonné (tedy levnější) disky; pomocí hdparm můžete zařídit, aby celý den spaly, kromě času, kdy se bude zálohovat, takže hlučnost ani energie vás trápit (většinou) nebudou.
    30.11.2010 19:16 chsajarsa | skóre: 16 | blog: V_hlouby_destneho_pralesa | Lovosice(Praha)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?
    A co tam misto disku hodit treba pasky? LTO4 jsou uz nejakou dobu venku a je to presne na to na co potrebujes. Kapacita vice nez slusna a rychlost zapisu take pekna. Jde jen o to jak moc te trapi prachy, ale vzhledem k tomu ze chces zalohovat na ssd,tak asi moc ne :-)
    ~ QED ~
    poky74 avatar 27.11.2010 23:08 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je už vhodný čas na SSD do serveru?

    Zdravím, osobně bych to asi nerisknul, možná to zrcadlit v raidu a dát tak ke každému 2 záložní.

    A dávat to do serveru na zálohy mi nepřipadá jako dobrý nápad, tam přeci nepotřebujete rychlost tak jako kapacitu.

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.