abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nerozjede se stolní počítač

    20.8.2011 14:09 Elektron112
    Nerozjede se stolní počítač
    Přečteno: 807×
    Nazdar, když ho zapnu, tak začne svítit kontrolka disku, která se po nějaké době vypne a stíví už jen kontrolka, která značí, že je ten komp zapnutý. Větrák větrá, nicméně signál do monitoru nejde žádný a ani klávesnice nesvítí. Jediné, na co reaguje, je zmáčknutí restartovacího tlačítka. Jednou se prý dokonce na půl hodiny rozjel Windows...

    Co by s tím mohlo být? Mám se podívat dovnitř? Předem díky

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    20.8.2011 14:38 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozjede se stolní počítač
    Cokoliv, to je jako by jsi napsal nejede mi auto, ale palubovka svítí a jednu chvíli popojelo.

    Dokážeš z toho říct kde je závada ? Asi ne.

    Rozebrat vyskoušet jednotlivé komponenty, přeměřit napětí atd.....

    Ovšem jako první bych vyresetoval bios.
    21.8.2011 14:35 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozjede se stolní počítač
    Někdy pomůže jen komp rozebrat a vyfoukat (ne vysát, to nepomáhá) prach (opačný chod vysavače, kompresor, fén - v nouzi i horký vzduch, ale nepal to pak na jedno místo, opalovací pistole na okna už ne ;] (leda by foukala i studeně :-P)).

    Hodně prachu bude i ve zdroji, takže křížový šroubovák, zdroj oddeklovat a taky to uvnitř vyfoukat.

    Taky bych zkusil vytáhnout a zasunout paměti, prach se mohl dostat i do slotů. Vytáhnout všechny zbytečné karty pro zapnutí pc (zvukovka, síťovka) kromě grafiky. Odpojit cdrom, disketovku.

    Jak říká kolega, vyresetovat bios (vytáhnout aspoň na hodinu baterku - méně ne, energie se drží ještě v kondenzátorech) nebo propojit propojku reset jumperu (jestli ho najdeš).

    Pokud to stále nepomáha, odpojit disk, i bez něj by měl pc naskočit a ukázat se nějaká bios obrazovka. Pokud je tam více modulů ram, zkusit to zapnout jen s jedním (vystřídat je), třeba je jeden vadný.

    Pokud by pc začal třeba nějak pískat, tak z toho jde taky určit kde je závada - popis těch signalizačních kódů je v manuálu desky, dá se vygooglit.

    No a pokud nic nepomůže, zkusit si popůjčovat komponenty - grafika, zdroj, paměti a bootnout to s nima.

    A pokud to ani tak nepůjde, je v háji deska (pravděpodobné) nebo (nepravděpodobné) procesoror - vyhoď to a kup si nový ;-).

    A u desky ještě můžeš mrknout na kondenzátory - časem vysychají / vytékají a zhoršují se jejich vlastnosti. Někdy to jde poznat tak, že kondenzator buď vyteče nebo stojí na jedné nožičče výš než na druhé (ale taky mohl být blbě zapájený) - pak může pomoct jejich výměna, ale nepájej to trafo páječkou, mohl bys oddělat CMOS součástky. A nebo aspoň spínej vypínač trafo pájky daleko od desky.
    Baník pyčo!
    Indiánský lotr avatar 21.8.2011 19:40 Indiánský lotr | skóre: 24 | blog: ucim_sa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozjede se stolní počítač
    Taky se přimlouvám za kontrolu kondenzátorů, už jsem se takovýmto problémem párkrát setkal a téměř vždy byly na vině kondenzátory, většinou jsou na desce osazeny s kapacitou 1500uF 6.3V ,takže pokud máš pajku a kondíky je to otázka chvilky :-) nebo to vyhodit a koupit novou.
    28.8.2011 11:19 Elektron112
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozjede se stolní počítač
    Tak jsem to otevřel; vytáhl síťovku, DVD mechaniky a disketovku; šťouchl do grafárny a nějak se to rozjelo... Tedy otevřel se BIOS na kartě Advanced s textem "During the last boot-up, your system hung for an improper CPU Speed setting. Your system is now working in safe mode. To optimize the system performance and reliability, make sure the CPU speed conforms to the specifications of your CPU.". Nechal jsem to tak, protože krom frekvence, která byla správná, se nic, o čem bych věděl, k čemu slouží, nedalo změnit, a dal jsem zpět síťovku apod. Teď je spuštěn asi po čtvrté a zatím funguje.

    Jenom mi vrtá hlavou, jak se to nastavení mohlo jen tak změnit?!
    22.11.2018 06:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nerozjede se stolní počítač
    První co udělám, když mi nejde počítač je, že ho vyfoukám od prachu. Fascinuje mě, kolik se ho tam dokáže usadit za tak krátkou dobu. Koupil jsem si malý kompresor ABAC https://www.kompresory-vzduchotechnika.cz/p/5563/prenosny-kompresor-o15-1-1-cm , který mám uložený ve skříni a čas od času ho vytáhnu a počítač s ním vyčistím.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.