abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: přestavba

    20.8.2012 13:58 marek_hb
    přestavba
    Přečteno: 1579×

    ahoj,

    asi mě za chvíli doma čeká malá přestavba sítě a tak bych potřeboval trochu poradit a zkonzultovat moje představy:

    stávající stav:

    2x notebook

    1x desktop

    1x router WL500gP_V2 a v něm přes USB připojený Western-Digital-320GB

    nevýhody:

    malá rychlost (samba/ftp z USB přes wifi cca 3MB - přes dráty taky, pokud sdílím přes dráty z desktopu/notebooku tak samozřejmě víc)

    postupně ubývající místo na disku

    moje myšlenka:

    koupit buď větší disk přes LAN: wd-my-book-live-1tb

    nebo NAS: nas-zyxel-nsa310-home-storage-1tb

    dokud se neobjevily tyhle servery od zyxelu, tak mi přišly NAS docela drahý a klonil jsem se k tomu WD - ted se nemůžu rozhodnout, ale vyhrává spíš ten zyxel (možnost rozšíření, více konektorů, možnost nahrát vlastní OS - doufám a podobně)

    otázka je co s routerem - mám ho asi dva roky a vesměs plní co má, ale ať koupím WD, nebo zyxel, tak přestane být stěžejní USB (respektive bude stačit jedno kvůli tiskárně - a i tenhle důvod by u zyxelu možná odpadl, protože má USB) - ale rychlost není nic extra - pokukuju po tomhle: tp-link-tl-wr1043nd

    co nedokážu posoudit je spotřeba WD/zyxel

    co vy na to prosím?

    Odpovědi

    20.8.2012 14:12 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    WD a router s Gbit sitovkou..
    20.8.2012 14:42 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    ok, proč ne ten zyxel?
    20.8.2012 16:01 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    No hlavně je potřeba si odpovědět na to, jak chcete, aby síť vypadala celkově a kolik chcete investovat.
    1. Já osobně bych nekupoval jednodiskový NAS v žádném případě. Když už koupím procesor, aby řídil nějaké disky, tak ať má alespoň 2 optimálně 4. Nebo alespň má tu možnost v budoucnu.
    2. Za druhé bych si rozvážil kam rozvést dráty, protože prostě drát je drát a Gigabit bude dostačovat v domácnosti dost dlouho.
    3. Za třetí pokud nechci oddělovat wifi a drátovou síť, nepotřebuji router stačí mi AP, nač mezi wifi a drátem mít routovací služby, provoz jen zpomalí a v domácí síti oddělení nepotřebuji. A pokud dělá router dělá NAS a připojení ven, tak bych ho nechal v režimu routeru, stejně ven je tak pomalá rychlost, že to router nebude limitující.
    Josef Kufner avatar 20.8.2012 16:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    No, s tím pomalým připojením ven bych to moc nepodceňoval. Pokud má štěstí, tak může mít klidně i desítky Mbps a to už se kdejaký líný šrot může pěkně zadýchat...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.8.2012 22:26 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Pokud to nebude dělat wifi, ale jen routing, tak to zvládne do jedné linky i podprocesorovaná krabička, 100 Mbps je cca 12 MB/s, což je cca 9 000 paketů za sekundu, bez šifrování jen přeposlat nebo vyměnit IP hlavičku za NAT, to zase tak moc práce není.
    Josef Kufner avatar 21.8.2012 01:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Moje stařičká Via Epia nestíhala překládat FTP provoz z Internetu do LAN (HTTP jelo v pohodě) a přitom FTP není zdaleka nejnáročnější protokol.

    Postupem času na takovém domácím serveru přibývají různé služby, např. tiskárna, pošta, zálohování, mpd,... Je lepší ten výkon nepodceňovat a už na začátku tam dát něco silnějšího, co se umí dobře podtaktovat, když není výkon potřeba.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    the.max avatar 7.9.2012 22:36 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    taky jsem se potykal s malou propustnosti epie. nakonec jsem to vyresil tak, ze jsem vyhodil imitaci sitovky (realtek) z pci a strcil jsem tam 3com, Zlepsilo se to, ale i tak to nebylo idealni, druha brzda asi byla via-rhine. nakonec jsem to nahradil necim vykonnejsim s dvouportovou sitovkou na pci-e a je klid
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    20.8.2012 21:10 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba

    síť má vypadat vpodstatě jako dosud - časem přibudou počítače u dětí v pokoji, dost často se tady pohybují různé další netebooky / smartfouny které nemám "pod kontrolou"  - tzn v úložišti budu hodně řešit oprávnění, přístupy a tak podobně

    bod po bodu:

    1) jednodisk - na disku budou bud věci "nedůležité" nebo zálohované - jako je to ted s tím usb, tak myslím že to neva + ten zyxel umí připojit další disk přes esata. Pokud si myslel jako raid kvůli rychlosti, tak nemám představu jak moc by to mohlo být znát - nechám si poradit

    2) drát / bezdrát - počítám, že dráty povedu akorát do děcáku + do budoucna k tv  (když nebude přes wifi) - notebooky se furt někde tahají

    3) nevím, jestli se dělají ap se sdílením usb (tiskárna), rychlost mám 30/15, přes noc a ráno 100/100, jinak asi rozdělení wifi - drát nepotřebuju,

     

     

    21.8.2012 22:44 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Ad 1) nemyslel jsem RAID k vůli rychlosti, ale čistě proto, že za rok dva můžu chtít další prostor a nemám kam ten disk dát. Ad 2) ok. Mám raději dráty, ale argumenty beru. Ad 3) nemyslel jsem AP s USB portem, starý router by zůstal a dělal by jen routování (plus USB tiskárnu). Bez wifi. AP by dělalo wifi.
    22.8.2012 10:43 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba

    ok, disky promyslím. co se týká toho AP - doma už mám tolik různých krabiček, že se je budu snažit teď spíš eliminovat, než přidávat další - takže asi vyhraje ten nový router + nas

    u toho zyxelu jsem zjistil, že nemá ani ftps ani https pro přístup z venku - to se mi moc nelíbí, al eminimáýlně freenas by tam měl jít nainstalovat, u toho WD by zabezpečený přístup z venku měl být rovnou

    22.8.2012 13:01 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Eliminace krabiček je rozumný důvod, ale tím člověk vyrábí také body "Single point of failure". Před časem jsem měl jako domácí ADSL modem, router a wifi AP, jeden modem Zyxel 660, a velmi často mi padal internet. Pak jsem našel, že pád nastane v situaci, kdy je na wifi intenzivní komunikace. A následně i z jiných případů jsem hodně přesvědčen, že ty levné krabičky sice mají ve specifikaci, že mají vlastnost A, B a C. s nějakými parametry, a při použití každé z nich samostatně se to potvrdí, ale když se použijí všechny dohromady tak výkon v lepším případě padně dolů, v horším případě padne a případně restartne se celá krabička.
    22.8.2012 18:00 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba

    i když tady: http://www.alza.cz/zyxel-nsa-310-d294215.htm píšou, že má:

    Zabezpečení:
    Podpora HTTPS a FTPES (FTP over explict TLS/SSL)

    Šifrovaná dálková replikace dat NSA/NSA
    Šifrované zálohování NSA/externí disk

    moc tomu nerozumím - na helplince od zyxelu říkali, že zrovna HTTPS ani FTPES nemá ... tak nevím

    20.8.2012 16:37 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Перестройка!
    21.8.2012 14:56 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Pokud chceš USB tak ber spíš TP-LINK TL-WDR4300 má rychlejší USB (asi tím že má výkonnější CPU) a má 2x USB než ten 1043 (mám oba do obou jde nainstalovat openwrt).

    21.8.2012 15:16 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba

    dík za info - ještě mi doporučují tento:

    http://www.czc.cz/netgear-n300-gigabit-router-jnr3210-/110155/produkt - taky podle mě nevypadá špatně

    21.8.2012 18:25 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Asi bych se díval po těch co mají podporu v OpenWrt a nespoléhal pouze na originál fw.

    Jinak pokud nechceš OpenWrt tak možná Netgear WNDR3700 má 680MHz MIPS CPU takže by měl stíhat, ovšem nemám s ním žádné skušenosti.
    21.8.2012 18:50 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    proti open/dd wrt nemám nic, usb bych měl jen pro tiskárnu - tam bych takový výkon asi nepotřeboval, na ostatní bych měl ten NAS

    kouknu do databáze openwrt

    dík za nápad

    23.8.2012 21:10 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba

    ahoj, takhle to asi dopadne:

    http://www.czc.cz/zyxel-nsa310-home-storage-1tb/112220/produkt

    http://www.czc.cz/tp-link-tl-wdr3600/112305/produkt (levnější varianta té 4300 - výkonově snad ok)

    snad mě nečeká žádný špatný překvapení ...

    4.9.2012 23:17 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    kdybys nahodou neco chtel vedet o tom NASu, tak ho cerstve mam ...
    5.9.2012 12:03 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    já už taky - koupil jsem nakonec 2 TB variantu - chystám se ho o víkendu provětrat a něco sem o něm napsat :-)

    zatím jsem spokojenej - až na jednu "drobnost" - o které fakt nevím jak se mi povedla a nevím, jak ji dořešit :-/

    co se té kombinace co jsem koupil týká, tak jsem spokojenej - jen jsem ještě musel vyměnit kabely :-) - při čtení desktop -> NAS dosahuju 55 MB/s, zápis 35 MB/s přes kabel, přes wifi na notebooku (ve stejné místnosti) 13/4

    5.9.2012 12:12 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    co mě překvapilo nemile je pomalé kopírování v KDE - jak přes FTP, tak přes sambu dosahuju max polovičních rychlostí - spíš tak třetinových, ale neměl jsem zatím náladu to řešit a kopíruju v MC
    5.9.2012 18:53 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    Zkus si zapnout NFS a hrnout to pres to, ftp je imo blbost na vnitrni siti.

    Jinak u me taky spokojenost, za tu cenu (bral sem bez disku za 1270) mit inteligentni krabicku, ktera zere stejne jako driv disk v usb ramecku :) ... jeste planuju tam na to hodit debian, abych mohl plne pouzivat rsync na zalohy webservru.
    5.9.2012 20:51 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    zkusím, já ho koupil za nějakých 3250 bez daně v 2TB variantě a myslím, že zatím dobrý - ted na něj valím data a zálohy a čekám na volný den abych se zavrtal do nastavení jak nas, tak routeru a případně pro radost převrtal doma kabely a vůbec to nějak vylepšil :)

    jen mě s.rou ty fotky v háji, ale to snad nějak vyřeším :-/
    5.9.2012 23:09 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přestavba
    a nemuze to byt nakym nastavenim toho nasu na auto? ja jsem vse povypinal a ted navecer tam hodil i ten debian viz - http://7bits.nl/blog/2012/04/15/chrooted-debian-on-zyxel-nsa310 - takze uz mam v cronu rsync a vsechno delam vlastne jen v tom debianu (rtorrent etc), original fw ted uz slouzi jen k bootu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.