abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    Dotaz: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link

    23.11.2012 15:17 Lucklion
    Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Přečteno: 2623×
    Zdravím vás,

    chtěl bych požádat, zda by mě někdo nemohl nasměrovat ke sdílení tiskárny HP laserjet 100 color MFP m175a. Pořídil jsem si internet a pro připojení jsem si zakoupil modem D-Link DVA-G3671B. Na PC používám Linux Mint 13.

    Zkoušel jsem postupovat dle manuálu modemu/routeru kde je návod na zprovoznění na win. Ten praví vepsat adresu http://10.0.0.138:631/printers/“název tiskárny“ a pak jen vyhledat ovladač dle označení tiskárny. Pokoušel jsem se o podobný způsob dle wiki , zde na ubuntu.cz. Adresu jsem vložil a vybral i tiskárnu a vše vypadalo,že se to nainstalovalo,ale bohužel tiskárna na nic neraguje.

    Pak jsem zkoušel zadat adresu do hplip, kde se nabízí volba tiskárny v síti. Ten tiskárnu nenalezl. Byla tam i volba jetdirectport. Ta byla nastavená na hodnotě "1" a dá se šoupat,ale to bohužel nevím co znamená :-(.

    Zkoušel jsem i system-config-printer,ale tam jsem narazil na problém: FirewallD is not running. Network printer detection needs services mdns, ipp, ipp-client and samba-client enabled on firewall.

    Přes usb tiskárna tiskne a skenuje bez problému.

    Google jsem zkoušel,ale už mě nenapadá kombinace po které by na mě vyrukoval s něčím co by mi pomohlo. Někde jsem také četl,že záleží na tiskárně jak komunikuje. Tuším,že to označovali jako GDI a GDL. Bohužel tyhle hodnoty jsem o své tiskárně nenašel.

    V opensuse jsem to kdysi nastavoval přes Yast,ale v Linux mint není žádný klikací nástroj a příkazy jak to nastavit přes terminál jsem nenašel:-( Jediné které jsem nalezl byli tyto: "sudo ufw enable", "sudo ufw allow mdns", "sudo ufw allow ipp". ,ale ty mi v ničem nepomohli.

    Mnohokrát děkuji za jakoukoli radu. Strávil jsem nad tím xhodin a už jsem fakt bezradnej. Obtíže jsem čekal, ale nečekal sjem ,že to nevyřeším, když všude preferují jak se jen do modemu zasune usb a už můžete tisknout z čehokoli co je připojené k síti.:-(

    Odpovědi

    24.11.2012 08:50 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Je tiskárna podporovaná tím zařízením?

    Skuste místo http zadat ipp://10.0.0.138:631/printers/nazev_co jsi zadal do okýnka.

    Totiž nevíme jako co to ten modem sdílí...

    Některé modemy to sdílí pod sambou a pod...skusit zda ji samba nenajde.

    Některé modemy potřebují zvláštní ovladač který je třeba nainstalovat, ovšem toto nebude ten případ to by v návodu bylo zmíněno že pro windows třeba nainstalovat program (ovladač).

    Jinak tiskne ta tiskárna když ji připojíš přímo k PC?
    25.11.2012 18:39 Lucklion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Adresu s ipp://..... jsem tam zadávat zkoušel,ale nic to nedělalo.

    Vyhledat to sambou asi neumím. Jedině v nástroji system-config-printer a dát tam místo http smb, takhle myslíte?

    O modemu jsme hledal informace,ale jsou dosti strohé a o ovladačích jsme nikde nic nečetl a ani v manuálu k modemu o tom není zmínky.

    Jinak tiskárna po připojení do usb počítače funguje jak má, tzn.: tiskne i skenuje.
    24.11.2012 21:07 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Podle té adresy http://10.0.0.138:631/printers/ to vypadá, že na tom routeru běží asi CUPS nebo něco takového a vám se podařilo ji do toho routeru přidat. Ověřte si na stejné adrese, jestli je ta tiskárna nasdílená pro okolní počítače, ale asi to tak bude.

    Ještě musíte tu nasdílenou tiskárnu přidat do CUPSu toho Mintu. To se dělá přes webový prohlížeč a adresu http://localhost:631, je tam sekce Administration a v ní tlačítko "Find new printers". To mně většinou síťové tiskárny bez problému nalezne a nechá naklikat. Pokud to automatické hledání nezabere, musíte ji přidat ručně. Adresu tiskárny vám prozradí CUPS routeru na adrese http://10.0.0.138:631/printers/.
    25.11.2012 19:10 Lucklion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    V menu-nastavení routeru jsem našel jedinou volbu a to je čtvereček na zatrhnutí pro print-server. Jinak jsme v nastavení nenalezl nic co by mohlo mít cokoli společnýho s nastavením tiskáren.

    Na adrese http://10.0.0.138:631/printers/ podle prohlížeče nic není. Když umažu :631 tak naskočí růžová stránky s nápisem not found 404.

    Jak jsem to dneska tak zkoušel tak bude problém asi v tom routeru, protože prohlížeč nenajde vůbec nic na adrese na který má být tiskárna přístupná. Ani na http://10.0.0.138:631/printers/název_tiskárny ani bez názvu tiskárny. Vůbec prostě.

    Zkusím ještě přeinstalovat firmware. Jediný který jsme našel byl na stránkách O2.

    Já si celou dobu myslel,že je to firewalem,ale nemám s tímhle žádný zkušenosti a ani nejsem nijak zvlášť vzdělanej v nastavování linuxu. :-/

    Každopádně dík za radu a chtěl bych Vás poprosit, zda by jste mi ještě neřekl zda je můj názor,že jde o chybu routeru na správné cestě. Já totiž opravdu nevím jak zjistit kde přesně je chyba a to se těžko odstraní, ještě s mými znalostmi.
    25.11.2012 21:32 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Na firmware bych šahal jen tehdy, jestli nová verze přináší opravdu něco důležitého.

    V dotazu píšete, že se vám tiskárnu do toho routeru přidat podařilo. Jak jste to udělal? Na jaké adrese? Jak jste zjistil, že tam je? Vytiskl jste nějakou testovací stránku?

    Máte u sebe v tom Mintu nainstalovaný CUPS? tedy, co se stane, jestli do prohlížeče zadáte http://localhost:631 ?

    Ještě k těm adresám: váš router by měl mít LAN IP adresu 10.0.0.138. Asi má, poněvadž, když ji zadáte, tak to nějak reaguje chybou 404 (není tam napsáno ještě něco? to by mohlo také pomoct). To :631 je číslo portu, na kterém poslouchá tiskový systém. Vám v té síti musí běžet dva - jeden na tom routeru a druhý na tom Mintu. Za lomítkem je pak cesta k dalším příkazům, nnapříklad /printers zřejmě slouží k zobrazení přidaných tiskáren. Zkuste zadat http://10.0.0.138:631/admin
    26.11.2012 13:03 Lucklion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Mě se právě nikde nepodařilo přidat na routeru konkrétní tiskárnu. Jen jsem tam zaškrtl fajfku pro print-server. Jinou volbu jsem tam nenašel a ani není popsána v manuálu.

    Cups mám nainstalovaný.

    Ano tohle je adresa mého routeru.

    Chybu 404 to hodí jen když zapíši adresu takto http://10.0.0.138/printers, takže bez toho čísla portu. S číslem portu mi prohlížeč napadne,že stránku nenalezl a nemohl se na ni připojit. Zkoušel jsem Operu a Firefox.

    Pravděpodobně nebude někde otevřený ten port,ale nevím jak zjistit kde to může být.

    Moc děkuju za snahu mi pomoct. Vážím si toho.
    25.11.2012 19:20 Povoleno?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    A máte povolen tisk přes síť, mě to taky nešlo a nemohl jsem na to přijít. Pak jsem si všimnul, že nemám fajfku u tisk přes síť, potom co jsem jí zafajfkoval jsem nemusel ani nic vepisovat, vše se mi dotáhlo samo (včetně ovladačů). Mnou popisované je ale z Fuduntu, což je fork Ubuntu/Fedora, ale vzhledem k tomu, že Mint je taky z Ubuntu, mohlo by to být podobné.
    25.11.2012 20:31 Lucklion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    A že se zeptám asi jako trochu mimoň,ale pro upřesnění. :-) Ta fajfka byla kde přesně? Někde v nastavení na Linuxu jestli tomu dobře rozumím?

    26.11.2012 17:21 Povoleno?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    To je v pohodě, jsem jen klikací BFU :) Cesta u mě v PC: Systém - Správa - Tisk - (záložka) Server - Nastavení - (fajfka) Povolit tisk přes internet. Pak už jen stačilo dát přidat tiskárnu cca půl minuty to něco chroupalo, pak na mě vyskočilo nalezena HP5520, udělal jsem klik a bylo hotovo. Sice to našlo 5520 a já mám 5525, ale tiskárna šlape jak má.

    Jen malá poznámka, toto jsem musel udělat jen ve Fuduntu (Gnome), ještě máme doma Linuxy Opensuse (KDE) a PCLinuxOS (KDE) a tam jsem dal jen přidat tiskárnu a vše bylo OK.
    27.11.2012 22:17 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Díval jsem se na nějakou diskuzi a na nutnost upgradu firmware si tam stěžovalo více uživatelů, takže je to na vás (http://www.alza.cz/d-link-dva-g3671b-to-d231924.htm#recenze).

    Na webu O2 jsou screenshoty toho webového administračního rozhraní. Pokud zadáte tu adresu http://10.0.0.138, měl byste se nalogovat do něčeho podobného. Daří se? Pokud ne, zkuste zresetovat celý modem - pozor, asi zmizí všechno nastavení, například konfigurace vašeho připojení nebo wi-fi a pak to budete muset nastavit znovu. Tak si vše někam poznačte, ať nejste offline.

    Taky se můžete obrátit na podporu u O2. V té diskuzi je na můj vkus příliš často zmíněna reklamace, takže máte třeba vadný kus.

    Ještě mě napadlo, že by byl podporován přístup pouze z MS Internet Exploreru, i když se mi to moc nezdá, ale je to O2...
    28.11.2012 11:23 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Abych trochu reagoval, většinou ADSL modemy nejsou vhodné na nic jiného, jak jako pouze modem a pokud máte i IPTV tak tu.

    Doporučuji koupit nějaký router do kterého se dá nahrát alternativní FW (openwrt, dd-wrt) a ten modem používat pouze jako modem.

    Po nahrátí alternativního FW se dá k tomu připojit pomalu cokoliv co pod linuxem normálně chodí.

    Pokud můžu doporučit tak pro Openwrt používám TP-LINK TL-WR1043ND dost doporučovaný a pokud vám stačí 2,4G wifi OK.

    A nebo TP-LINK TL-WDR4300 ten má jak 2,4 tak i 5G wifi a rychlejší CPU, víc RAM atd....

    Sice pak nebudete mít jednu krabičku, ale mělo by to fungovat OK.

    Případně můžete koupit nějakou krabičku s print serverem, ovšem to se pro jistotu pak někde zeptejte jak funguje s linuxem a vaší tiskárnou, ať nekoupíte nějakou co nebude spolupracovat - v tomto nemám skušenosti takže nemůžu doporučit.

    A nebo pokud moc netisknete můžete mít připojenu tiskárnu u desktopu, ovšem pak když budete chtít tisknout odjinud (z jiného PC, NT) budete muset mít desktop zapnutý.
    28.11.2012 11:28 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Nesouhlasím, měl jsem 3 různé xDSL modemy a tiskárnu Epson a HP a vše mi fungovalo OK. Myslím si, že bug bude v Ubuntu...
    28.11.2012 12:53 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Já netvrdím že to nemůže fungovat, může.

    Ovšem problémem může být ten modem, prostě pokud tam nebude podpora té tiskárny tak si neškrtne a podporu tam nedá.

    Je v tom modemu nějaký log? Detekoval ten modem tiskárnu? Atd...

    Jediné co by mohla skusit tak je jiný linux zda fakt není zrada v ubuntu, ale zase bez nějakých chybových hlášek se nehneme.

    Problém většinou je že ty adsl modemy jsou testované naproti windows a když to chodí tam tak je výrobce spokojen. :-)
    28.11.2012 14:15 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Souhlasím s Petrem. Jestli se po zadání té adresy 10.0.0.138 nic nezobrazí, tak to znamená, že na tom routeru něco důležitého nefunguje a s Ubuntu to nemá nic společného. Ostatně, ať Lucklion někde sežene jiný stroj, nejlépe s Windows, a vyzkouší to. (A dá nám vědět, pochopitelně.)
    28.11.2012 16:18 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Podle mě mu 10.0.0.138 funguje OK.

    Ovšem nefunguje printserver ten má sdílet tiskárnu na adrese 10.0.0.138:631/printers/něco a většinou je problém zjistit co má být to něco (nebo jak to ten router zprasil).

    Skus zadat do prohlížeče pouze http://10.0.0.138:631 zobrazí to něco ?

    A co http://10.0.0.138:631/printers zobrazí to něco?

    Pokud ano dá se stím pracovat pokud ne tak asi smůla.

    Možná kdyby se sledovala komunikace s routerem možná by se přišlo na to kde je chyba.

    Možná kdyby se zaplo logování na routeru by se přišlo na to zda router poznal tiskárnu, a kde je chyba....

    Ovšem to je všechno možná.... dokud se nedodají konkrétní logy tak ti nikdo nic víc neporadí.

    A štourat se v modemu taky moc dobře nejde pokud se nepřipojíš na com port ve vnitř a nezjistíš co tam jak běhá...
    1.12.2012 13:44 Lucklion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Ano přesně tak, 10.0.0.138 mi funguje v pořádku a router reaguje i na jakékoli jiné adresy aspoň reakcí,že tu stránku u sebe nenalezl,ale problém nastane když tam přidám číslo toho portu. To prohlížeč napíše,že nic nenalezl.

    Zkoušel jsem teď ještě přiinstalovat na pc OpenSUSE. Mají spousty klikacích nástrojů a tak není pro mě problém se aspoň pokusit přidat do firewallu nějakou službu. Ovšem ani ten tiskárnu není schopný detekovat.

    Zkoušel jsem i pc s win,ale ani ty se nějak nechytli.

    Tak mám podezření ,že bude modem mít problém v sobě. Zkoušel jsem zasílat mail i na d-link podporu. Tak uvidím jak se k tomu vyjádří.

    Diskuzi se stížnostmi jsem viděl. Docela si vyčítám,že jsem nekoupil rovnou tiskárnu s možností připojení do sítě a takhle bezhlavě se pokusil ušetřit. Přijde mi,že v poslední době klesá kvalita všeho a všude.

    Dobře, tak já zkusím nějakým způsobem zapnout logování a nahodit sem co to vypíše. Já jsem opravdu amatér a těžko z toho něco vyčtu.

    Mnohokrát děkuji za rady a pomoc.
    2.12.2012 00:46 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    No pokud ani na windows to nekomunikuje s tiskárnou - tak to vypadá že prostě ta tiskárna si nerozumí s tím routerem a s tím asi nic neuděláš.
    28.11.2012 19:00 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Ještě mě napadlo, že ten printserver na tom routeru může sdílet tiskárny pomocí smb protokolu. Tak si zkuste nainstalovat do Mintu balíček smb4k - ten je pro KDE a určitě dokáže procházet celou windows síť a nabídne vám i sdílené tiskárny či složky z každé stanice. Pokud se vám moc nezdá KDE, tak zkuste balíček smb2www - to by mělo být něco podobného, ale pomocí webového rozhraní, ale s tím nemám moc zkušeností.

    Třeba se vám tak podaří zjistit název té sdílené tiskárny, tedy co máte zadat za adresu/název při přidávání tiskárny do Mintu.
    pavlix avatar 29.11.2012 01:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Zkoušel jsem i system-config-printer,ale tam jsem narazil na problém: FirewallD is not running. Network printer detection needs services mdns, ipp, ipp-client and samba-client enabled on firewall.
    To není problém ale návod. Pokud nemáš FirewallD, které dělá věci za tebe, tak musíš povolit nějaké ty služby na firewallu. Zkoušel jsi to s vypnutým firewallem?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.12.2012 13:36 Lucklion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Já to asi špatně podal. Pro mě to byl problém :-) Protože jsme nedokázal ten firewall nikde ovládat. Na wiki-ubuntu je spousta návodů na programy sloužící ke správě firewall,ale v žádném z těch nástrojů jsem nedokázal nastavit ty služby ke kterým navádí tato věta a o FirewallD tam není nikde ani zmínky a nebo se přede mou sakra dobře schovala.

    Pak se mi povedlo najít nějaké příkazy do terminálu, pro zapnutí mdns a ipp,ale ten zbytek jsem nikde nenašel. Pro zapnutí v programu gufw tuším.

    V tomto programu, který mint obsahuje v základní instalaci je firewall pravděpodobně defaultně vypnutý.

    Nejhorší na tom všem je,že O2 si vydobila nějaké informační embargo na tenhle routeromodem a nikde o něm není skoro žádná zmínka. Tak jsme zkoušel tech. podporu O2,ale vzhledem k tomu,že oni si tam nejsou schopní dobře zapsat ani objednávku, tak mi nemůžou poradit ani s věcí ,která vůbec nesouvisí s jejich sítí :-D Takže tam jsem to vzdal a zkusím až si tam udělají pořádek. :-D

    Jinak bych chtěl všem poděkovat za pomoc při řešení problému. Moc mě to potěšilo. Do teď jsme zkoušel jen distribuční fóra a tam až na pár případů to bylo skoro vždy bez ohlasu.

    pavlix avatar 1.12.2012 17:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Na otestování, zda to vůbec funguje, stačí ten firewall vypnout.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.3.2013 21:22 Petr Tv Arcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení tiskárny v síti přes print server D-link
    Prosím všechny o shovívavost.

    Ale neboť jsem zrovna dneska přenastavoval, dvě svoje tiskárny a to HP LJ M1522n MFP a Xerox Phaser 3117 a následně se mlátil asi dvacet minut po hlavě jakej jsem ....**** když dělám věci po windowsovsku a hledám problém kde v linuxu neni.

    A to jsem tyto tiskárny napojoval na Print Server Belkin s 2x USB (sic ta HP má LAN ale chtěl jsem to tak)

    Řešení bylo tak jednoduché až prosté, jen jsem to mrv.

    Takže prvně řešení jak prosté:

    všechny HP tisknou přes socket

    Takže v třeba system-config-printer zadat sítovou tiskárnu, vybrat AppSocket/HP Jet direct (nebo zadat ručně) zadat IP nechat port (nebo změnit, dle nastavení)

    já zadal ručně pak na všech linuxech (Ubuntu + Lubuntu) socket://192.168.2.17:9100 pro HP které bylo na 9100 tisk pomocí RAW a socket://192.168.2.17:9101 pro Phaser

    a ejhle už to chtělo jen instalovat ovladače a pak to tisklo......

    Pak ještě to samé na Windech - proč mám doma tolik PC/NTB ? a systémů na nich ? ach.....

    A přitom toto řešení na windows systémech, kdy instaluji jen driver a zadávám IP port na tisk dělám už 10 let. A na linuxu hledám řešení, když to jede samo.

    Tím jsem se veřejně přiznal, že nic není nemožné, ale hlavně třeba tento návod někomu pomůže.

    Přiznám se, že se domnívám že jest pravdou u linuxu že vše jde minimálně 5ti způsoby. A většinou je to velmi jednoduché, jen my co používali jsme 20 let DOs a Windows prostě to nevidíme.

    A k těm chybějícím věcem u hlášky "FirewallD is not running. Network printer detection needs services mdns, ipp, ipp-client and samba-client enabled on firewall."

    Tam jsem zjistil, že stačí jen nechat třeba složku Veřejné sdílet a to všetně guesta, protože Ubuntu si nainstaluje vše potřebné včetně výše potřebného.

    Je to zajímavé, ale prostě nenašel jsem nic co by na Ubuntu (nebo jiném linuxu) prostě nešlo. Jen to prostě neumíme udělat, ale ono to jde.

    Prostě to nejsou windows kde to prostě nejde.

    Mějte se, a linuxu zdar.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.