abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 792 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Začátečník a trápení v Ubuntu

    16.8.2013 09:11 Začátečník
    Začátečník a trápení v Ubuntu
    Přečteno: 9862×
    Dobrý den. Prosím o radu. Jsem windowsovej a s linuxem si moc nerozumim. Upozorňuju, že linuxovejch příkazů znám tolik, co je prstů na jedný ruce. Do rukou se mi dostal Fujitsu Siemens Lifebook S6120D 1,4GHz, 1,5GB ram, Ubuntu 12.04. Téměř nic mi tu nejde. Mám několik dotazů.

    1) Jak přimountuju disk aniž bych použil příkazovej řádek? V mnt nic namoutovanýho automaticky není a nevidim ani aplikaci kterou bych to provedl (v Puppylinuxu je rovnou na ploše klikací program Mount, v Ubuntu nic).

    2) Jak se připojim k internetu přes wifi? Nikde tu nevidim program co by ukazoval okolní sítě. (v Puppy Linuxu (live cd) mi wifi připojit normálně jde)

    3) Jak přenášet a instalovat programy/ovladače přes flešku, když se nemůžu připojit na internet (nejde mi ta wifi)?

    4)Jak a kde spravovat HW? Chci přidat ovladače pro infraport, foťáček (MD5139) a další HW co nefuguje.

    5) Jak vytvořit zástupce na soubor, složku, složku Počítač, jakýkoliv program z menu.

    Díky a doufám že mi budete ochotni trpělivě odpovědět. Nemám nikoho v okolí kdo by mě v linuxu zaučil.

    Odpovědi

    Jendа avatar 16.8.2013 09:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1) Na ploše nebo v „launcheru“ nebo ve file manageru by se to mělo ukázat, případně je to v /media, ne v /mnt (teda teď už to možná cpou někam do /run/user/blabla, módní výstřelky jsou nevyzpytatelné)

    2) network manager, případně jeho applet do lišty; možná ale nevidí tvou wifi kartu

    3) Synaptic umí vygenerovat seznam souborů pro stažení

    4) Většinou si pomocí lsusb/lspci zjistíš, co máš vlastně za HW, a pak hledáš, co doinstalovat.

    5) Kdysi to šlo prostě přetáhnout nebo kliknout pravým a dát Přidat na plochu/panel, v „moderním“ Ubuntu už ne? Hmm, to psychedelické GUI nepoužívám, dávám přednost rozhraní, co připomíná Windows 95 :-)
    19.10.2013 09:49 Pitryx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Boože, kolega má pravdu že linuxáci jsou vypatlanci a Ty to tu jen potvrzuješ. Píše že NEMA zkušenosti a ty ho zasypeš tady těma věcmy, píše, že nemůže na net a Ty mu dáš link kde si co stáhne. VOLE!!! J8 taky začínám s Ubuntu a z těch tvých rad bych se pos..al.
    20.10.2013 19:43 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu

    Zjevně je pro některé uživatele lepší nezačínat s Ubuntu. Tato reakce přesně ukazuje, kteří to jsou.

    16.8.2013 09:43 jeleniste | skóre: 13 | blog: Prokustovo lože
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1) zkus si pustit nautilus, tam bys měl ty disky vidět 2) nainstal si wicd, je ale možný, že nemáš na wifi drajvry, nebo něco takovýho 3) ty základní balíčky nutný na rozchození netu apod budeš mít na cédesu s distrem (jestli sis teda nevybral nějakou tu minimální instalaci). Nainstaluj si synaptic (jestli ho tam ještě nemáš), tam se daj i přidat zdroje, kdyžtak si vypal dvd, nebo něco s co nejvíc balíčkama a přidej si to do zdrojů a budeš moct instalovat z toho.
    Nejsem blbý, jen se hloupě ptám
    16.8.2013 11:57 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1)mám spuštěněj MC - mnt prázdná složka; media prázdná složka; /run/user/blabla - ???; Nikde NIC

    2)wicd hlásí "nebyly nalezeny žádné bezdrátové sítě". V nastavení je - drátové zařízení: eth0, bezdrátové zařízení: ____

    3) prosím o rozvedení, podrobnější postup

    4) lsusb/lspci - vypadne na mě hromada pro mě nesrozumitelnejch názvů a písmenek, nevim co s tim. Jak z toho výpisu zjistim, co je a co neni nainstalovaný? Jak doinstalovat? příklad jeden řádek z výpisu (01:0d.0 network controller: broadcom corporation BMC4318 [airforce one 54g] 802.11g wireless lan controller (rev 02))

    5) Když kliknu pravým tlačítkem, tak se program okamžitě spustí (žádná podnabídka). Když přetahuju tak to celkem i jde, ale třeba složku Počítač chce slučovat místo aby udělal zástupce.
    16.8.2013 12:38 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1/ zkus pustit ten nautilus nebo neco jako spravce souboru - tam je pak nalevo lista kde jsou dostupne disky a ta usb flashka by se tam mela ukazat. Kdyz na nu kliknes tak uz pak bude v mc aji v /media

    2/ ohledne te sitovky - je docela mozne, ze bude potrebovat nainstalovat firmware. Pokud vim, tak ubuntu tohle dela pri instalaci. Mozna by to chtelo pripojit ethernet pripojeni a nainstalovat system pres ethernet - on kdyz bude mit behem instalace internet tak mozna ten firmware pro wifi hned stahne.

    Co jsem googlil, tak tady je nejaky info k te sitovce:

    https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx
    19.8.2013 13:10 jadd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    když tomu nerozumím, tak to předám zkopírované na forum.
    16.8.2013 13:34 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1. Na připojování externích médií většinou slouží správce souborů (v Ubuntu je to Nautilus). V menu by se měla zobrazit ikona pro dané zařízení, když na ní kliknete zařízení se připojí. Mimochodem dnes se v Linuxu zařízení většinou nepřipojují do /mnt, ale do /media. Zařízení spravovaná službou UDisks (ve valné většině ta, která připojíte přes správce souborů), se připojují do /run/media/<username>.
    2. Pro WiFi adaptéry Broadcom je potřeba nainstalovat dodatečné ovladače. V Ubuntu na to existuje např. nástroj Jockey, který ovladač vyhledá na nainstaluje automaticky. Dost obsáhlý návod je např. zde. Nejjednodušší bude připojit se k Internetu drátem a nechat Ubuntu, ať ovladač nainstaluje.

      Někdo vám v diskusi trochu nešikovně poradil nainstalovat Wicd. Wicd je jednoduchý nástroj pro správu síťových připojení, ve většině distribucí včetně Ubuntu se k tomu používá NetworkManager. Doporučoval bych Wicd odstranit a používat NM. Ne snad, že by Wicd nefungovalo, ale většina návodů pro konfigurace sítí v Ubuntu bude předpokládat právě NM a ušetříte si tak trochu zbytečných starostí.

    3. Software pro Ubuntu se dodává v tzv. balíčcích ve formátu DEB. Tyto balíčky je možné používat stejně jako instalátory software ve Windows.
    4. Nejsem si jist, co si představit pod "správou HW". Pokud něco nefunguje, nejuniverzálnější postup bývá získat výpis připojených zařízení přes lspci či lsusb a podle názvu a ID hardware hledat řešení. Někdy může chybět firmware, jindy je třeba aktualizovat jádro, v krajních případech se musí ovladač instalovat ručně. Narazíte bohužel i na taková zařízení, která podporu v Linuxu nemají...
    16.8.2013 14:07 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1) /media je prázdná, /run/media neexistuje. Mě zajímá když mám třeba GnomeCommander nebo MC, jak to připojim a kde najdu disky, diskety, cd, flešky. Je přece hloupost otevírat nautilus pro připojení, pak ho zavřít, otevřít commander... moc komplikovaný.

    2) neco v češtině by nebylo?

    3) No hurá. Jsou někde volně ke stažení? Na www.ubuntu.cz se mi nedaří nic najít.

    4) moc obecná odpověď. Prosím krok za krokem ve stylu: otevři tohle, klikni na tamto.
    16.8.2013 15:52 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    1/ mc neumi pripojovat disky. Bylo by super kdyby to umel. Treba doublecmd to umi. Asi by slo nastavit aby se namountoval disk automaticky po pripojeni ale s tim nemam zkusenosti:

    https://help.ubuntu.com/community/Mount/USB

    2/ rozhodne bych nejdriv zkusil instalaci, kdy funguje ethernet

    3/ .deb balicky mivaji casto zavislosti a je potreba jich stahnout vic. Delat tohle bez internetoveho pripojeni je peklo. Je pravda, ze ten balicek s firmware by zavislosti mit nemusel. Balicky jdou stahnout i pres webovy prohlizec, adresy jsou v /etc/apt/sources.list napr. http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/

    4/ ta wifi by mela fungovat - preinstalovat s internetovym pripojenim je podle me nejjednodussi co jde udelat.
    16.8.2013 16:16 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Mas na tu wifi driver? Mozna ji system jenom nevidi, jinak bys ji videl jako neaktivni. Co ti vypise ifconfig?
    17.8.2013 14:45 jeleniste | skóre: 13 | blog: Prokustovo lože
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Máš tu wifi zaplou? Trochu debilní dotaz, pravda, nicméně, já mam na straně takovej vypínač, a už se mi stalo, že sem to tahal z futrálu, omylem jsem si to přepnul a pak dlouho a složitě koumal, proč mi nejde síť. Tohle je taková kravina, že člověka nemusí napadnout to ověřit (tj. nechci Ti tim naznačit, že seš debil, nebo něco takovýho, jen vycházím ze svý zkušenosti věčný lamy, která občas hledá složitý řčešení na trivka problémy).
    Nejsem blbý, jen se hloupě ptám
    16.8.2013 16:31 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Ad 2)

    Po českých návodech zpravidla nekoukám, ale skutečně potřebujete český překlad pro "Otevřete Dash, napište 'driver', klikněte na ikonu instalátoru 3rd party ovladačů?" Je tam k tomu dokonce i screenshot. (Předpokládám, že jste nainstaloval standardní Ubuntu s prostředím Unity)

    Ad 3)

    Software se v Linuxu instaluje téměř výlučně pomocí správce balíčků (v Ubuntu Apt s grafickými nadstavbami Synaptic a Ubuntu Software Center). Správce balíčků stahuje balíčky se softwarem rovnou z Internetu, např. pro instalaci grafického editoru GIMP stačí v USC napsat "GIMP" do vyhledávaní a kliknout na "Install". Instalace SW pomocí balíčků přinesených na flashce a podobně je dost vzácná a zřídkakdy nutná.

    17.8.2013 02:49 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu

    Hned na úvod bych asi zdůraznil, že na tak prastarém hardware se těžko dají čekat zázraky. Zatímco současné Windows by ho nepodporovaly ani náhodou, linuxové distribuce na něm alespoň normálně nabootují a poběží, nicméně bude to mít svá úskalí, zejména pokud jde o grafickou kartu a o akcelerovaný kompozitní desktop, který už je dnes v podstatě nutnou samozřejmostí. Pro rozumné vyzkoušení Linuxu by to chtělo nějaké novější železo, například běžný 64-bitový stroj alespoň z roku 2007 nebo pozdějšího, s grafickou kartou NVidia nebo ATI/AMD. Jmenovaný notebook je už skutečně muzejní kus. Grafická karta Intel 855GM, kterou takové stroje měly, má v sobě poměrně velkou spoustu bugů, takže někdy je vhodné místo OpenGL akcelerace zvolit pro kompozitní desktop „akceleraci“ XRender. V době největší slávy takových strojů byly drivery pro grafické karty Intel zcela jiné než dnes a kompozitní desktop, který něco akceleruje v podstatě nepřetržitě, byl tenkrát vzdáleným snem.

    Negativní zkušenost, kterou popisujete, je jeden z klasických a stále dokola se opakujících důsledků špatných distribucí (Ubuntu) a ostudy svobodného desktopu (Gnome). Právě takové systémy jsou důvodem velmi malé rozšířenosti svobodných systémů na desktopech. Uživatel, který se při svém prvním setkání se systémy založenými na Linuxu musí potýkat s něčím takovým, si často řekne: „No super, ovladatelnost je asi tak na úrovni Windows 95, ke kterým někdo přidělal 3D efekty... No tak já se na to vyseru a za 10 let to zase vyzkouším, třeba už to bude lepší.“

    Pro začátek je zkrátka nutné mít rozumně použitelné desktopové prostředí, které strčí Windows do kapsy — doporučoval bych Fedoru 19 v kombinaci s KDE, LiveCD s instalátorem je například tady. Obrovské plus je, že si lze přímo s tím LiveCD zběžně vyzkoušet, který hardware bude funkční hned a který ještě bude potřebovat trochu doladit. S použitelným desktopem se už pak odpovědi na uvedených pět otázek hledají překvapivě snadno:

    1. V jednom z panelů v KDE (implicitně v dolním) je ikonka, která vypadá zhruba jako logo USB. Skrývá se za ní menu, které ukazuje aktuálně připojené disky a jiná úložná zařízení. Tam lze disky jedním kliknutím přimountovat a poté automaticky otevřít například v souborovém manažeru (Dolphin), případně v K3b, jde-li o optická média k vypálení či zkopírování.
    2. Jeden z panelů KDE (implicitně dolní) má vpravo ikonku, za kterou se skrývá applet NetworkManagera. (Na první pohled nápadně připomíná léty prověřené ikony související se sítí.) Pokud je WiFi karta na seznamu a funkční, stačí se proklikat skrz několik menu a zkusit si vyhledat a přidat WiFi síť. Pokud WiFi karta nikde na seznamu zařízení není, je třeba problém nějak blíž diagnostikovat, tj. jaká přesně je to karta (což ukáže například KInfoCenter, pěkná grafická utilitka, nebo příkaz lspci) a z jakého důvodu nefunguje. (Může jít o chybějící kernelový modul (ač je to nepravděpodobné) nebo o chybějící binární firmware pro kartu či podobný problém.) Protože NetworkManager je poměrně značně buggy (bohužel v sobě má jakousi ošklivou Gnome-like filosofii), může se stát, že některé pokročilejší nastavení (například EAP-TLS či v podstatě EAP-cokoliv) nebude fungovat. V takovém případě je spousta jiných možností, jak se připojit, které souvisí jednoduše s napsáním konfiguračního souboru pro wpa_supplicant. Ale podrobnosti bych rozhodně nechal až na dobu, kdy to bude potřeba.
    3. To bych nedoporučoval. Například u ArchLinuxu je to triviální, protože balíček má jasně danou formu (prostě soubor) a dá se odděleně stáhnout, vybuildit a podobně. Balíčkovací manažer ve Fedoře (a nakonec i v Ubuntu) je o poznání sofistikovanější a taky složitější, takže nějaké přenášení balíčků je znamenitá možnost, jak si nechtěně vyrobit nefunkční systém nebo těžko řešitelné problémy se závislostmi. Doporučoval bych buď vyzkoušet WiFi připojení přímo v LiveCD nebo LiveDVD Fedory — pak je jasné, že vše funguje, a problém je vyřešen. Druhá možnost je připojit se ethernetem. Ten by měl ve Fedoře fungovat nikoliv na jedno kliknutí, ale bez klikání, protože NetworkManager bývá (alespoň u LiveCD) nastavený, aby se automaticky zkoušel připojit přes DHCP na všech ethernetových rozhraních. Konečně poslední možnost je stažení nějakého většího LiveDVD nebo live obrazu pro flashdisk, kde je ihned k dispozici velká spousta balíčků pro instalaci bez sítě. U nich je zaručeno, že budou vzájemně kompatibilní a že tedy nebude potřeba nic pokoutně přenášet.
    4. Infraport je zařízení, které už má svá šťastná léta za sebou, takže to nemusí být úplně snadné. Napřed je třeba z KInfoCenter nebo z lspci zjistit, o jaký hardware se jedná. Například na nějakém starém notebooku jsem měl infraport použitelný pomocí kernelového modulu (nebo „driveru“, chcete-li tomu tak říkat) nsc-ircc. Pak jsou k tomu utility irdaping, irdadump a pár dalších — pro základní diagnostiku a zprovoznění. Pro připojení konkrétního zařízení využívajícího infraport je třeba trochu googlit, ale všechny důležité protokoly kernel podporuje, například virtuální síťová zařízení nad infraportem a tak dále. Ve Fedoře je na takové věci dobré použít třeba yum search irda. (Koneckonců yum search je možná to nejdůležitější, co začátečník potřebuje. Nebo si to může pohodlně naklikat v Apperu, chce-li — terminál sice není nic děsivého, naopak je to nejúčinnější způsob ovládání počítače, nicméně i grafická klikátka jsou samozřejmě k dispozici.) Pokud jde o ten fotoaparát: Tohle se velmi liší případ od případu. Některé fotoaparáty mají protokol mass storage. Pak je zprovoznění tak triviální jako připojení flashky. Například můj Canon EOS 600D tohle nemá, nicméně software Digikam (opět související s KDE, byť vzdáleně) s ním umí komunikovat jinak, přímo příslušným proprietárním (byť známým) protokolem nad USB. Umí tedy s fotoaparátem komunikovat, získat fotografie a videa a tak podobně. (Nechme stranou, jak přesně tohle funguje.) Zkrátka hodně záleží na výrobci fotoaparátu a na tom, jak a kterými protokoly fotoaparát komunikuje. (Doporučuji googlit Linux a název fotoaparátu...)
    5. V KDE je tohle triviální operace typu vyhledání položky v hlavním menu (implicitně dolní pruh, tlačítko vlevo dole s logem Fedory, případně KDE, případně jiné distribuce) a přetažením této položky na plochu. Plocha v KDE může být buď kontejner pro různé drobné widgety (počasí, hodiny, kalendář, poznámky, rádio, instant messaging, pohledy do složek), nebo může být celá vyplněná jedním pohledem do složky, což (při volbě Výchozí plocha) trochu připomíná starou známou plochu ve Windows. Pak je ještě spousta dalších možných rozvržení a „aktivit“ (uložených uspořádání pracovního prostředí, extrémně zjednodušeně řečeno) — ve Fedoře jich najdete implicitně v KDE nakonfigurovaných několik. Nejlepší je trochu si v tom zaklikat (nebo spíš hodně) a vše si přizpůsobit přesně k obrazu svému. Rychlá a jednoduchá odpověď na tento bod tedy je: Nastavit si plochu do režimu Výchozí plocha a pak si tam prostě přetáhnout ikonky z menu. No a pokud mluvíte o tom obecném typu „zástupců“, který je specifický pro UNIXové systémy (a nesouvisí už tolik s plochou), pak doporučuji vyhledat si, co je to symlink a jak se tvoří pomocí příkazu ln -s. Symlink může ukazovat na složky i na soubory. Mimo ln -s je samozřejmě také dostatek klikacích možností, jak ho vytvořit.

    Uznávám, že moc trpělivý nejsem a na spoustu věcí říkám „Google“, ale tak to zkrátka je — je spousta faktů, znalostí a dovedností, které se nedají někomu nalít jen tak do hlavy, ať bych o nich psal seberozsáhleji. Nejlépe je vše si sám důkladně vyzkoušet, vyhledat a tak podobně. Tím se nakonec člověk naučí nejvíc.

    19.8.2013 08:31 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Díky za reakce, zkusim odpovědět.

    Andrej - Diky, ale nejsem schpnej téměř s ničím hnout, tak po mě nechtějte abych instaloval jinej Linux. Navíc tohle kolečko jsem už jednou při pokusu s jiným linuxem na jiným PC zažil - slabej HW, nevhodná distribuce, natvrdlej uživatel... - každej radil něco jinýho, svý oblíbený. Já vycházím z toho jak jsem počítač dostal, tj s Ubuntu.

    jeleniste - wifi zaplou mám, dokonce vypínač je zalomenej v zapnutý poloze, takže se vypnout nedá. NAVÍC V LIVE CD PUPPY LINUXU WIFI FUNGUJE (zajimalo by mě co ostatní mysleli tím firmwarem, když wifi jako taková jde)

    Petr - Teď NB nemám u sebe takže přesně nevím, ale vím že ifconfig wifinu nevypsal, vypsal jen LO a ETH0.

    pro ostatní - původní majitel používal externí wifi, protože za zabudovaná mu v ubuntu nešla.

    pro ostatní - výrazy jako "přeinstalovat s internetovym pripojenim" nebo "použij lspci" mi nic neříkají. Musíte mi to objasnit krok za krokem. To je stejný, jako kdyby uživatel win měl něco dělat v dosu. Taky nestačí říct "změň proměnou blaster v autoexecu" ale musí se mu říct" napiš do příkazovýho řádku edit autoexec.bat, pak najdi řádek blaster=A220 I5 D1 " atd....
    19.8.2013 09:19 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Co na tu wifi vypíše "rfkill list" ?
    19.8.2013 09:30 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Nejspíš nic, protože ji systém nevidí, protože namá natažený firmware.
    19.8.2013 09:45 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    To že Puppy s wifi pracovat umí znamená, že karta je funkční a má pro ni nainstalovaný a natažený firmware/ovladač. V Ubuntu tento firmware/ovladač v tomto okamžiku nejspíš nainstalovaný není, tudíž Ubuntu wifi nevidí.

    Tak jak ti tu stokrát psali, připoj se na drátovou síť, ta ti jede (eth0). Potom v tom Ubuntím menu, kde vybíráš programy, hledej něco jako "jockey", což je program pro automatické vyhledání a instalaci dostupných ovladačů a firmware. Pokud pro tvou wifi v Ubuntu firmware/ovladač existuje, tak ti nabídne jeho instalaci.

    19.8.2013 09:54 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Aha, takže firmwarem je myšlen ovladač. Já si firmware představoval jako SW nahrný někde v čipu toho HW.

    Díky za srozumitelnou odpověď, za ten postup. Zítra zkusím a dám vědět, jak jsem dopadl (musím ho dotáhnout někam na internet)
    Jendа avatar 19.8.2013 10:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Aha, takže firmwarem je myšlen ovladač.
    Ne.
    Já si firmware představoval jako SW nahrný někde v čipu toho HW.
    Ano.

    Ta karta potřebuje po každém resetu nahrát FW, protože nemá uvnitř flashku nebo nějakou jinou paměť, která by přežila reset. Nahrání FW většinou dělá ovladač. FW by měl být v nějakém balíčku, který má v názvu firmware.
    19.8.2013 10:53 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Pokud to funguje v takhle, jak to, že sem o tom v souvislosti s windows nikdy nic neslyšel?
    Jendа avatar 19.8.2013 10:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Ten ovladač, co instaluješ do Windows, má firmware v sobě. S linuxovými distribucemi většinou nejde z rozličných důvodů (např. licence) šířit rovnou.
    Punny avatar 19.8.2013 11:22 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    myslim, ze windows ti skryva spoustu veci, o kterych se dozvis az v jinych systemech :) holt to nekdy neni jen klikacka next next next finish (ikdyz ubuntu uz vlastne vetsinou je) nektere distribuce, treba jako mint si z licenci moc hlavu nedelaji a obsahuji rovnou vse :)
    Punny
    19.8.2013 11:34 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Firmware je sw v čipu hw, ale v tomto případě se nahrává při inicializaci zařízení prostřednictvím driveru. Vlastní soubor s firmwarem leží na disku (např. v /lib/firmware), odkud jej ovladač čte a posílá zařízení. Obvykle jsou součástí balíku s firmwarem (např. linux-firmware v ubuntu).

    Můj soukromý názor - instalace linuxu na starší notebook (ale i notebook obecně) úplným začátečníkem bez fyzického přístupu k někomu znalému a s řešením problémů jen přes internetové diskuse není dobrý nápad, který obvykle neskončí úspěchem. Nebo alespoň nevyžadovat funkční wifi, jejíž rozchození dost často vyžaduje přístup na net. Stejně jako při instalaci čistých windows, které také nebudou mít driver pro tu konkrétní wifinu přímo na CD. Prostě mi tohle pro začátečníka přijde jako moc velké sousto.
    19.8.2013 12:05 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Jo drivery mít nebudou a nic v nich nepojede. Jenže skočim s fleškou na internet, všechno postahuju, naistaluju a hotovo (taky si je vypálim pro případ že zmizou z internetu). V Linuxu jsou ale ty závislosti, který mi to znemožňujou (taky moje neznalost ((ten synaptic nechápu))). Tak počkejte do zítřka, já to donesu na kabel a pak se uvidí jesli s tim pohnu. Ještě že je to NB. Bejt to klasický PC, nechtělo by se mi někam tahat.

    Zatím diky všem.
    19.8.2013 12:32 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Jak víš že mít nebudou?

    Nic, opakuju NIC nestahuj na flešku a necpi to do noťasu, když nevíš co a jak tam máš nacpat a dělej to, co ti pořád radíme a nevymýšlej kokotiny.

    Aby sis nerozesral závislosti tak používej nástroje k instalaci určené (Synaptic). Ten si závislosti pohlídá. A co je ti na něm nesrozumitelné?

    Na instalaci ovladačů/firmware použij primárně Jockey, jak už jsem ti psal.
    Punny avatar 19.8.2013 12:41 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Synaptic nelze pochopit, pokud neni pripojen k netu :)
    Zapomen na zlozvyky z windows, ze si neco najdes na netu, stahnes na flash a nainstalujes...to v bubuntu neni v 90% pripadu potreba...takze pripoj to k netu pres kabel a potom pokracuj jak psali ostatni.
    Punny
    Punny avatar 19.8.2013 12:06 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    jak ktery NB, treba starsi IBM T4x-T6x jsou po instalaci plne funkcni :) ale to je asi vyjimka...a pokud se jedna o starsi kousek, urcite by bylo vhodne sahnout po mene narocne distribuci nebo alespon prostredi (Mate, XFCE, LXDE,...) jinak to bude take katastrofa
    19.8.2013 12:53 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Jasně, učit se linux na notebooku (drivery, wifi) a novém ubuntu (vše překopané a rozvrtané) není dobrý způsob. Jenže tohle samozřejmě nemůže začátečník vědět, proto k sobě potřebuje někoho zkušenějšího.

    Osobně bych doporučil začít s desktop PC a třeba linux mintem nebo i debianem stable, naučit se základy a pak jít dál.
    19.8.2013 14:49 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Petr - Teď NB nemám u sebe takže přesně nevím, ale vím že ifconfig wifinu nevypsal, vypsal jen LO a ETH0.

    Ifconfig -a ukaze i wifi? Mozna ji jen nemas zapnutou, jinak to fakt vypada na driver.
    19.8.2013 18:34 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu

    U Fedory není nezbytně nutné ji hned instalovat. Stačí nabootovat live CD, podívat se, zda WiFi funguje (případně další hardware, o který jde) a teprve pak se rozhodnout či zeptat na další detaily. Totéž LiveCD obsahuje taky instalátor.

    Systémy založené na Linuxu nejsou určené k tomu, aby je člověk používal „tak, jak je dostal“. Myslím si, že používat systémy, které jsou víc než rok staré (například Ubuntu 12.něco) nemá valný smysl. (Na desktopu tedy rozhodně ne.) Člověk se jen zbytečně potýká s chybami, které už od té doby dávno někdo vyřešil. Například já své systémy aktualizuji každý den a aktualizací bývá poměrně hodně. Nemá smysl mít systém starší než 1 měsíc a stěžovat si na problémy s WiFi. Každý na to řekne jediné: Zkuste to s aktuálním systémem a jestli to ani tam nepůjde, pak můžeme vymýšlet, co dál. Když to PuppyLinux umí, Fedora by to nejspíš zvládla taky. A Fedora s KDE je podle mě nejvyspělejší svobodné desktopové prostředí vhodné i pro začátečníky, které dnes může člověk mít.

    Musíte mi to objasnit krok za krokem.

    Nemusíme. Na vysvětlování pojmů je Google. Proč plýtvat úsilím na vysvětlování pojmů, které si lze ihned vyhledat? To nedává smysl.

    Každý, kdo se naučil používat Windows, do toho musel vložit nemalé úsilí. Proč si tedy lidé myslí, že Linux zvládnou nějak bokem levou zadní? Některé obecné principy jsou sice ve všech desktopových prostředích stejné, ale to neznamená, že není třeba se naučit spoustu nových věcí.

    Ještě bych rád napsal pár slov o hardware. Otázka je, proč si pořizovat tak šíleně zastaralý hardware, že s ním člověk bude muset každý den svádět zoufalý boj. Tudíž poznámky o zastaralém hardware jsou podle mě zcela správné. Pro plnohodnotné a bezpečné používání webu i dalších protokolů člověk potřebuje aktuální systém. O tom jistě není pochyb. Pak ale nechápu, proč si lidé nepořídí alespoň hardware typu „něco, na čem můžou běžet Windows 7“. Na takovém stroji poběží bez problémů i současné linuxové distribuce. Pokud ovšem máte počítač à la Národní technické muzeum a chcete na něj nainstalovat současný Linux, je to spíš zajímavé dobrodružství pro zdatné uživatele a nadšence. Není to rozumná volba pro někoho, kdo chce na tom počítači pracovat.

    5.2.2014 22:10 Arci | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu

    U Fedory není nezbytně nutné ji hned instalovat. Stačí nabootovat live CD, .....

    Systémy založené na Linuxu nejsou určené k tomu, aby je člověk používal „tak, jak je dostal“. Myslím si, že používat systémy, které jsou víc než rok staré (například Ubuntu 12.něco) nemá valný smysl. (Na desktopu tedy rozhodně ne.) ........Otázka je, proč si pořizovat tak šíleně zastaralý hardware, že s ním člověk bude muset každý den svádět zoufalý boj. Tudíž poznámky o zastaralém hardware jsou podle mě zcela správné. Pro plnohodnotné a bezpečné používání webu i dalších protokolů člověk potřebuje aktuální systém. O tom jistě není pochyb. Pak ale nechápu, proč si lidé nepořídí alespoň hardware typu „něco, na čem můžou běžet Windows 7“. ............

    Andreji, v podstatě s tím co jsi napsal souhlasím, byť způsob jak jsi to napsal už se mi nesedí, a nesouhlasím s tím tak jak si to napsal...

    Navíc dávám úplným laikům Ubuntu v systému, tady ho máte tak jak je.... plně funkční, užívejte, až budete něco potřebovat ozvěte se ... nerýpejte do toho...

    Osobně můj názor je, že uživatel neznalý a pokládající takové otázky, by měl prvně najít místního "Guru" přes linux a aby mu tento vysvětlil věci přímo ... tak jsem to udělal já.

    Nesouhlasím s tvým názorem, že jen plně aktualizovaný a nejnovější systém je to nejlepší. Osobně používám 12.04 LTS protože to je LTS, navíc jak píšeš mnoho mých laptopů/desktopů jsou "aLá Technické Muzeum", jenže stále dávají ve výkonu, rychlosti a funkčnosti na prdel těm nový i5 laptopům s W8-8.1, v podstatě i ostatním s Windows...

    Takže asi tak... navím na mém Philips Freevent X52CZ ani jiný, vyšší, než 12.04 LTS už nepojede, to je pro něj konečná. Protože 64 bit systém prostě nedá CPU a MB, a na to moje servisování, to plně stačí.

    Nicméně, k věci. dne jsem řešil Wifi BCM4312 na starší Acer Extensa 5220, a nakonec jsem musel musel nainstalovat synaptic, a použít jeho instalaci STA ale společně s b43 ovladači...

    Byla to poslední varianta jak to rozsfungovat...

    Problém nebyl v tom, že by tu wlan0 nevidělo, a nebo nezaplo, ale ten HW odmítal scanovat sítě a připojoval se jen ke skrytým... (a poté milostivě byl ochoten dohledat ostatní sítě)

    Je pravdou, že na tou "stařečkovi" je 12.04 LTS 64bit, nicméně, při zkoušce vůči rok starém HP s i3 procesorem s Win7 to jelo dost rychle, a použitelně.... žádné aktualizace, antiviry, pády IE a jen a jen práce.

    Ale je pravdou, že linux je na práci, na klidnou pohodovou, rychlou práci, když si chci hrát, nastartuji si Windows :-)

    Takže možná by bylo rozumnější Andreji míti více trpělivosti s "nováčky" i my jsme začínali... byť by si nováčci měli prvně přečíst pravidla slušného ptaní, komunikace a diskuze. Protože pravdou jest, že nemusíš nic vysvětlovat ... od toho je Google

    Avšak stejně tak souhlasím s názorem, že pokud někdo chce systém click-click-click-finish, a hlavně u toho nemyslet, nic nehledat, a u všeho mít návod systém obrázky-čeština-automatické instalace, pak si má dát na stroj Windows odpovídající verze.

    Prosím nekamenujte mne, že se tak furt blbě ptám. Ale já jsem žil 20 let v nevědomosti pod křídly G.
    6.2.2014 17:46 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Takže asi tak... navím na mém Philips Freevent X52CZ ani jiný, vyšší, než 12.04 LTS už nepojede, to je pro něj konečná. Protože 64 bit systém prostě nedá CPU a MB, a na to moje servisování, to plně stačí.

    Je celá řada distribucí, které nadále podporují 32-bitové stroje a přitom jsou aktuální, bez fosilií typu LTS. Nějaký systém 12.04 tedy rozhodně není konečná; stačí jen zbavit se Ubuntu. :-) Ubuntu LTS je ztělesněním všech neduhů distribucí s releasy, navíc ještě zhoršených záměrným používáním zastaralého software. Vleče s sebou bugy, které nikdy nebudou opraveny a které jsou v ostatních distribucích dávnou minulostí. I releasy jako takové mají své problémy — představa, že se dá deset tisíc různých softwarových balíčků od různých autorů sesynchronizovat do release, je zkrátka mylná. Ale to už je trochu jiné téma.

    Zpět k mé původní pointě: Pokud někdo začíná s Linuxem zjevně pouze z toho důvodu, aby získal „Windows zadarmo“, myslím si, že je potřeba mu jasně říct, jak se věci mají: Linux není Windows zadarmo. Znalost klikání ve Windows neznamená automaticky zvládnutí Linuxu. Myslím si, že Linux předčí Windows v mnoha směrech a že pokud se například někdo učí poprvé v životě zacházet s počítačem, měl by začít s Linuxem — nemá smysl budovat si špatné návyky z Windows, když v danou chvíli uživatel žádné preference a předchozí zkušenosti nemá. Nicméně přechod z Windows na Linux znamená velkou časovou investici, která se nedá nijak snadno ošidit.

    Už pár let konzistentně tvrdím jednu věc: Pokud jde o zoufale malé rozšíření Linuxu na desktopu, podstatný díl viny nesou dva jevy: Gnome a Ubuntu. Možná se takové prostředí hodí někomu, kdo poprvé pracuje s počítačem. (V tom případě mu bude trvat možná i hodinu, než narazí na první nastavení, které mu tam citelně chybí.) Ovšem pokud někdo přechází z Windows na Linux, například Fedora s KDE mu dá příjemné a funkční uživatelské rozhraní, široké možnosti konfigurace a pozitivní dojem, že má svůj systém pod kontrolou. Naopak setkání s Gnome a Ubuntu velmi často odežene uživatele zpět k Windows, protože z možností nastavení, na které byl zvyklý, tam nevidí prakticky nic, a získá tak mylný dojem, že „to je všechno“, tedy že systém založený na Linuxu nenabízí nic jiného než zoufalství. Právě proto vždy vřele doporučuji, aby se uživatelé přecházející z Windows zdaleka vyhýbali Ubuntu nebo Gnome, alespoň zpočátku. Není samozřejmě vyloučeno, že se jim časem něco z toho zalíbí — nic proti tomu —, nicméně ve chvíli, kdy si uživatel potřebuje rychle, během několika dnů ujasnit, jestli s Linuxem dokáže totéž co s Windows nebo ne, měl by mít prostředí, které mu takové seznamování usnadní. Gnome a Ubuntu se k tomu nehodí.

    Pokud jde o hradware, tam existuje chronický problém s dvojím metrem. Uživatelé se například diví, že na stroji, na kterém nelze spustit ani Windows Vista, mají problémy se současnými distribucemi, s kompozitním desktopem a podobně. Zatímco Linux tam zpravidla nabootuje a něco smysluplného dělá, až na nějaké to zařízení, které se zrovna napoprvé nepodaří zprovoznit, současné Windows tam neběží vůbec. Přesto je pořád v módě pohoršovat se nad tím, že tam, kde Windows XP z roku 2001 fungují, Linux z roku 2013 občas trochu pokulhává... Jinými slovy, mylná představa „Linux je Windows zadarmo“ je tím rozšířena na „Linux je Windows zadarmo a pro deset let starý hardware“. Nemůžu si pomoct, ale je těžké na takovou přestavu nereagovat poněkud jízlivě. :-)

    20.8.2013 07:20 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Takže:

    - drátová síť je připojena

    - centrum sw pro Ubuntu: jockey-gtk je nainstalovaný

    - do příkazovýho řádku napíšu "jockey" - jockey: příkaz nebyl nalezen

    - lspci:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
    00:00.1 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
    00:00.3 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
    00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
    00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 83)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 03)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 03)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 03)
    00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
    00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 03)
    01:0a.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 02)
    01:0a.1 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 02)
    01:0c.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
    01:0d.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
    01:0e.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
    
    ifconfig:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWadr 00:0b:5d:22:61:81  
              inet adr:Všesměr: Maska:
              inet6-adr: Rozsah:Linka
              AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
              RX packets:7107 errors:86 dropped:91 overruns:86 frame:0
              TX packets:5230 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              kolizí:0 délka odchozí fronty:1000 
              Přijato bajtů: 6327899 (6.3 MB) Odesláno bajtů: 588978 (588.9 KB)
              Přerušení:11 Vstupně/Výstupní port:0x3000 
    
    lo        Link encap:Místní smyčka  
              inet adr:127.0.0.1  Maska:255.0.0.0
              inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
              AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
              RX packets:484 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:484 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              kolizí:0 délka odchozí fronty:0 
              Přijato bajtů: 47549 (47.5 KB) Odesláno bajtů: 47549 (47.5 KB)
    
    rfkill list: nevypíše nic
    20.8.2013 07:42 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Žádné "jockey" nepiš do příkazového řádku (myslíš tím okno terminálu?) a normálně to najdi v "dashi" to je to menu s nainstalovanými aplikacemi, když klikneš na ikonu Ubuntu vlevo nahoře. Klikneš na ikonu, otevře se okno, tam ti to vypíše dostupné ovladače.
    20.8.2013 07:57 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Nic takovýho tady není. Menu s aplikacema je vlevo dole a tam jockey nikde není. Proto jsem se pokoušel o to s tím příkazovým řádkem.
    20.8.2013 08:07 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Jaké máš vlastně distro? Psal jsi o Ubuntu.
    20.8.2013 08:09 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Ubuntu 12.04 LTS
    20.8.2013 08:18 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Takto vypadá normální rozhraní Ubuntu, máš toto nebo něco jiného?
    20.8.2013 08:29 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Spíš je to podobný tomuhle, ale panely jsou přehozený.

    20.8.2013 08:39 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Takto vypadalo Gnome2, na Ubuntu se používalo a bylo velmi dobré. Máš tam ty položky "Aplikace Místa Systém", byť by byly dole? Mohlo by to být spíš pod položkou "Systém" a nebude tam "jockey" ale spíš "Dodatečné ovladače".
    20.8.2013 08:47 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    nastavení systému -> dodatečné ovladače -> hlášení: "nepoužívají se nesvobodné ovladače"

    aktivní jsou jen tlačítka "Nápověda" a "Zrušit" na nic jinýho kliknout nejde.
    20.8.2013 09:07 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Začíná přituhovat... Broadcom bude sviňa. Obecně jsou s ním problémy. Dej jsem ještě výpis co vypadne z příkazu "lsmod" (stejně jako jsi to dělal s "lspci".
    20.8.2013 09:15 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Module                  Size  Used by
    nls_utf8               12493  1 
    isofs                  39553  1 
    wl                   3032542  1 
    rfcomm                 38139  0 
    bnep                   17830  2 
    bluetooth             158447  8 rfcomm,bnep
    snd_intel8x0           33455  2 
    snd_ac97_codec        110213  1 snd_intel8x0
    ac97_bus               12642  1 snd_ac97_codec
    snd_pcm                80916  2 snd_intel8x0,snd_ac97_codec
    pcmcia                 39826  0 
    snd_seq_midi           13132  0 
    snd_rawmidi            25424  1 snd_seq_midi
    yenta_socket           27428  0 
    snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
    pcmcia_rsrc            18367  1 yenta_socket
    snd_seq                51592  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    cfg80211              178877  1 wl
    pcmcia_core            21511  3 pcmcia,yenta_socket,pcmcia_rsrc
    lib80211               14040  1 wl
    snd_timer              28931  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14172  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    snd                    62218  11 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    i915                  428021  3 
    soundcore              14635  1 snd
    irda                  185517  0 
    psmouse                96718  0 
    drm_kms_helper         45466  1 i915
    shpchp                 32265  0 
    snd_page_alloc         14115  2 snd_intel8x0,snd_pcm
    serio_raw              13027  0 
    drm                   197641  4 i915,drm_kms_helper
    ppdev                  12849  0 
    fujitsu_laptop         18504  0 
    mac_hid                13077  0 
    crc_ccitt              12627  1 irda
    i2c_algo_bit           13199  1 i915
    video                  19115  1 i915
    parport_pc             32114  1 
    binfmt_misc            17292  1 
    lp                     17455  0 
    parport                40930  3 ppdev,parport_pc,lp
    firewire_ohci          40180  0 
    firewire_core          56940  1 firewire_ohci
    8139too                23283  0 
    crc_itu_t              12627  1 firewire_core
    8139cp                 22633  0 
    
    20.8.2013 09:30 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Nevidím zavedený modul pro tu wifi... Trošku je zajímavé, že jockey nic nenašel.

    Zkopíruj do terminálu tento příkaz:

    sudo apt-get install firmware-b43-installer

    Zdej heslo, potvrď volby, mohlo by to zabrat. Musíš ale být připojený na net, bude si to stahovat data. Potom restartuj noťas a uvidíme co dál.
    Punny avatar 20.8.2013 09:33 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Doinstaluj firmware-b43-installer a b43-fwcutter
    sudo apt-get install firmware-b43-installer b43-fwcutter
    Punny
    20.8.2013 09:58 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Nainstalovalo se to, potom restar a pořád nic.

    Ještě jsem zkusil ten druhej příkaz
    Čtu seznamy balíků… Hotovo
    Vytvářím strom závislostí       
    Čtu stavové informace… Hotovo
    b43-fwcutter je již nejnovější verze.
    b43-fwcutter nastaven jako instalovaný ručně.
    firmware-b43-installer je již nejnovější verze.
    Následující balíky byly nainstalovány automaticky a již nejsou potřeba:
      kde-l10n-cs language-pack-kde-cs language-pack-kde-en linux-headers-3.2.0-40
      linux-headers-3.2.0-41 linux-headers-3.2.0-44 linux-headers-3.2.0-45
      libminiupnpc8 libvncserver0 linux-headers-3.2.0-45-generic
      language-pack-kde-en-base kde-l10n-engb linux-headers-3.2.0-40-generic
      libtelepathy-farstream2 libfreerdp-plugins-standard
      linux-headers-3.2.0-41-generic libfreerdp1 language-pack-kde-cs-base
      linux-headers-3.2.0-44-generic
    Pro jejich odstranění použijte „apt-get autoremove“.
    0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.
    20.8.2013 10:17 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Co říká "lsmod"?
    20.8.2013 10:19 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Module                  Size  Used by
    nls_utf8               12493  1 
    isofs                  39553  1 
    snd_intel8x0           33455  2 
    snd_ac97_codec        110213  1 snd_intel8x0
    ac97_bus               12642  1 snd_ac97_codec
    snd_pcm                80916  2 snd_intel8x0,snd_ac97_codec
    bnep                   17830  2 
    snd_seq_midi           13132  0 
    snd_rawmidi            25424  1 snd_seq_midi
    rfcomm                 38139  0 
    bluetooth             158447  10 bnep,rfcomm
    wl                   3032542  1 
    snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
    snd_seq                51592  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    i915                  428021  3 
    snd_timer              28931  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14172  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    cfg80211              178877  1 wl
    pcmcia                 39826  0 
    snd                    62218  11 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    yenta_socket           27428  0 
    pcmcia_rsrc            18367  1 yenta_socket
    drm_kms_helper         45466  1 i915
    lib80211               14040  1 wl
    drm                   197641  4 i915,drm_kms_helper
    soundcore              14635  1 snd
    ppdev                  12849  0 
    pcmcia_core            21511  3 pcmcia,yenta_socket,pcmcia_rsrc
    psmouse                96718  0 
    i2c_algo_bit           13199  1 i915
    irda                  185517  0 
    fujitsu_laptop         18504  0 
    video                  19115  1 i915
    snd_page_alloc         14115  2 snd_intel8x0,snd_pcm
    serio_raw              13027  0 
    shpchp                 32265  0 
    parport_pc             32114  1 
    crc_ccitt              12627  1 irda
    mac_hid                13077  0 
    lp                     17455  0 
    binfmt_misc            17292  1 
    parport                40930  3 ppdev,parport_pc,lp
    firewire_ohci          40180  0 
    8139too                23283  0 
    8139cp                 22633  0 
    firewire_core          56940  1 firewire_ohci
    crc_itu_t              12627  1 firewire_core
    
    20.8.2013 10:30 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    No, není tam...

    dej sem výpis příkazu z terminálu

    cat /etc/modprobe.d/blacklist.conf
    20.8.2013 10:36 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    # This file lists those modules which we don't want to be loaded by
    # alias expansion, usually so some other driver will be loaded for the
    # device instead.
    
    # evbug is a debug tool that should be loaded explicitly
    blacklist evbug
    
    # these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred
    blacklist usbmouse
    blacklist usbkbd
    
    # replaced by e100
    blacklist eepro100
    
    # replaced by tulip
    blacklist de4x5
    
    # causes no end of confusion by creating unexpected network interfaces
    blacklist eth1394
    
    # snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
    # hardware on its own (Ubuntu bug #2011, #6810)
    blacklist snd_intel8x0m
    
    # Conflicts with dvb driver (which is better for handling this device)
    blacklist snd_aw2
    
    # causes failure to suspend on HP compaq nc6000 (Ubuntu: #10306)
    blacklist i2c_i801
    
    # replaced by p54pci
    blacklist prism54
    
    # replaced by b43 and ssb.
    blacklist bcm43xx
    
    # most apps now use garmin usb driver directly (Ubuntu: #114565)
    blacklist garmin_gps
    
    # replaced by asus-laptop (Ubuntu: #184721)
    blacklist asus_acpi
    
    # low-quality, just noise when being used for sound playback, causes
    # hangs at desktop session start (Ubuntu: #246969)
    blacklist snd_pcsp
    
    # ugly and loud noise, getting on everyone's nerves; this should be done by a
    # nice pulseaudio bing (Ubuntu: #77010)
    blacklist pcspkr
    
    # EDAC driver for amd76x clashes with the agp driver preventing the aperture
    # from being initialised (Ubuntu: #297750). Blacklist so that the driver
    # continues to build and is installable for the few cases where its
    # really needed.
    blacklist amd76x_edac
    
    Punny avatar 20.8.2013 10:54 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    sudo modprobe -r wl
    sudo modprobe b43
    20.8.2013 11:03 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    oba příkazy: po zadání hesla zareaguje jen blikáním kurzoru. Nic nevypisuje, dá se už jen zavřít terminál
    20.8.2013 11:08 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    tak dej znovu "lsmod"
    20.8.2013 11:11 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Module                  Size  Used by
    ssb                    69106  1 
    nls_utf8               12493  1 
    isofs                  39553  1 
    snd_intel8x0           33455  2 
    snd_ac97_codec        110213  1 snd_intel8x0
    ac97_bus               12642  1 snd_ac97_codec
    snd_pcm                80916  2 snd_intel8x0,snd_ac97_codec
    bnep                   17830  2 
    snd_seq_midi           13132  0 
    snd_rawmidi            25424  1 snd_seq_midi
    rfcomm                 38139  0 
    bluetooth             158447  10 bnep,rfcomm
    wl                   3032542  1 
    snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
    snd_seq                51592  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    i915                  428021  3 
    snd_timer              28931  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14172  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    cfg80211              178877  1 wl
    pcmcia                 39826  0 
    snd                    62218  11 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    yenta_socket           27428  0 
    pcmcia_rsrc            18367  1 yenta_socket
    drm_kms_helper         45466  1 i915
    lib80211               14040  1 wl
    drm                   197641  4 i915,drm_kms_helper
    soundcore              14635  1 snd
    ppdev                  12849  0 
    pcmcia_core            21511  3 pcmcia,yenta_socket,pcmcia_rsrc
    psmouse                96718  0 
    i2c_algo_bit           13199  1 i915
    irda                  185517  0 
    fujitsu_laptop         18504  0 
    video                  19115  1 i915
    snd_page_alloc         14115  2 snd_intel8x0,snd_pcm
    serio_raw              13027  0 
    shpchp                 32265  0 
    parport_pc             32114  1 
    crc_ccitt              12627  1 irda
    mac_hid                13077  0 
    lp                     17455  0 
    binfmt_misc            17292  1 
    parport                40930  3 ppdev,parport_pc,lp
    firewire_ohci          40180  0 
    8139too                23283  0 
    8139cp                 22633  0 
    firewire_core          56940  1 firewire_ohci
    crc_itu_t              12627  1 firewire_core
    
    20.8.2013 11:20 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Aha. Do souboru /etc/modprobe.d/blacklist.conf bych zkusil úplně nakonec přidat řádek
    blacklist wl
    
    a restartovat. Soubor je nutné upravovat s právy roota, sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf by mělo fungovat. Po restartu by se již neměl používat pochybný ovladač wl, ale b43.
    20.8.2013 11:14 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    To je normální, nástroj modprobe slouží ručnímu zavedení či odstranění ovladačů. Pokud vše proběhne dobře, nic nevypíše. V lsmod by pak měl být vidět ovladač b43. Ovladač b43 při zavádění nejspíš něco vypíše do logů, ve výpisu dmesg by mohlo být (ten výpis může být dost dlouhý, ale pokud spustíte dmesg hned po zavedení b43, bude to hned na konci).
    20.8.2013 12:01 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Po přidání toho řádku do souboru, se najednou v okně "dodatečné ovladače" objevil "bezdrátový ovladač Broadcom STA". Po kliknutí na "povolit" naskočí černá obrazovka se spoustou výpisů a čísel a sekne se. Do GUI vlezu zpátky CTR+ALT+F7. Pak je ale tlačítko "povolit" nepřístupný. Ifconfig pořád nic. Nevim jak ten seknutej výpis vykopírovat sem.
    20.8.2013 13:38 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Ten dodatečný ovladač, který se objevil v jockey je právě ten wl, který jste zakázal. Při pokusu o jeho spuštění dojde k chybě nejspíš proto, že je již zaveden b43. b43 by měl s BCM4318 fungovat zcela bez potíží, od wl bych se držel co možná nejdál:). Takže teď:
    1. Zkontroluje blacklist, jestli jockey při pokusu o použití wl nezakázal b43. Soubor nesmí obsahovat řádek
      blacklist b43
      
      Zároveň zkontrolujte, že se neodblacklistoval wl.
    2. Restartuje stroj a z výpisu lsmod zjistěte, jestli je zaveden b43 a zároveň že _není_ zaveden wl
    3. Pokud je to tak, zkontrolujte výpis rfkill list
    4. Je-li ve výpisu vidět WiFi adaptér, může být nutné ho odblokovat pomocí rfkill unblock <číslo>
    5. Teď by mělo být rozhraní v ifconfig vidět.
    Zcela mimochodem: výpisy chyb jádra se dají běžně zobrazit třeba nástrojem dmesg. Vypsat celý obsah dmesg do souboru v domovském adresáři jde třeba takto:
    dmesg > ~/vystup.txt
    
    21.8.2013 06:06 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Řádek "blacklist BCM43" jsem odmazal, "blaclist wl" nezmizel a je tam pořád.

    lsmod po restartu: nevidim ani wl, ani b43
    Module                  Size  Used by
    nls_utf8               12493  1 
    isofs                  39553  1 
    snd_hrtimer            12648  1 
    snd_intel8x0           33455  2 
    snd_ac97_codec        110213  1 snd_intel8x0
    ac97_bus               12642  1 snd_ac97_codec
    snd_pcm                80916  2 snd_intel8x0,snd_ac97_codec
    snd_seq_midi           13132  0 
    snd_rawmidi            25424  1 snd_seq_midi
    snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
    snd_seq                51592  3 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    pcmcia                 39826  0 
    snd_timer              28931  3 snd_hrtimer,snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14172  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    i915                  428021  3 
    yenta_socket           27428  0 
    snd                    62218  12 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    pcmcia_rsrc            18367  1 yenta_socket
    psmouse                96718  0 
    pcmcia_core            21511  3 pcmcia,yenta_socket,pcmcia_rsrc
    irda                  185517  0 
    soundcore              14635  1 snd
    serio_raw              13027  0 
    shpchp                 32265  0 
    snd_page_alloc         14115  2 snd_intel8x0,snd_pcm
    rfcomm                 38139  0 
    bnep                   17830  2 
    bluetooth             158447  10 rfcomm,bnep
    ppdev                  12849  0 
    crc_ccitt              12627  1 irda
    drm_kms_helper         45466  1 i915
    binfmt_misc            17292  1 
    drm                   197641  4 i915,drm_kms_helper
    fujitsu_laptop         18504  0 
    parport_pc             32114  1 
    i2c_algo_bit           13199  1 i915
    video                  19115  1 i915
    mac_hid                13077  0 
    lp                     17455  0 
    parport                40930  3 ppdev,parport_pc,lp
    firewire_ohci          40180  0 
    8139too                23283  0 
    8139cp                 22633  0 
    firewire_core          56940  1 firewire_ohci
    crc_itu_t              12627  1 firewire_core
    
    21.8.2013 10:59 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    A ručně ten ovladač zavést jde?
    sudo modprobe b43
    
    21.8.2013 11:07 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Už to jde. Co mám upravit aby to tam bylo trvale?
    21.8.2013 11:28 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    V Ubuntu by měl existovat soubor /etc/modules. Tam by mělo stačit na nový řádek dopsat b43.
    21.8.2013 12:07 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Už to funguje! Díky moc. Ještě jsem se nepokoušel někam připojit, ale ifconfig jí vidí, a sítě jsou vidět i dole v panelu, tak to snad půjde, až bude možnost se připojit třeba v kavárně (internet doma nemám vůbec).

    Ještě bych poprosil o takovou rekapitulaci a utřídění toho co je tu v diskuzi, abych byl schopnej tu wifi rozjet sám, třeba na nový instalaci (snadná instalace HW to rozhodně není).

    Takže moc díky, mám velkou radost. (ještě nejsem u konce, protože tu mám spoustu dalšího HW co nefunguje, na to si ale asi založím jinou diskuzi)
    22.8.2013 06:57 začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    Prosím o to shrnutí postupu, abych to dokázal sám.

    Taky by se hodil program, kde by šlo sledovat sítě, jejich signál a výpadky (takže něco s grafem). Něco jako Networkstumler z windows. Něco jsem už zkusil (kismet a další), ale úplně jsem pohořel. Tak doporučte.

    Děkuju.
    Jendа avatar 22.8.2013 07:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu
    WiFi jsem nikdy neřešil nad rámec uživatele, takže o tom moc nevím, ale běžně se na to používá právě ten kismet a pak ještě Airodump-ng.
    24.8.2013 22:29 T0m!k | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Začátečník a trápení v Ubuntu

    ad 2)
    Možná chybí ovladače nebo firmware

    ad 4)
    Na to je jockey-gtk (Správce hardware) vypadá to nějak takto

    ad 5)
    Táhnout myši a stisknout alt, a poté pustit myš na místě. Nebo ln -s /cesta/k/souboru, může být relativní nebo absolutní.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.