abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 777 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)

    Gilhad avatar 12.1.2019 11:28 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    Přečteno: 652×
    Zdravím.

    Mám na síti server s Gentoo linuxem (a apachem, MySQL ...) a chtěl bych na něm mít i vlastní blog (= 1 autor - já), kde bych psal různé články (jak jednorázovky, tak série).

    Ty články by obsahovaly kromě textu i obrázky a další soubory ("Použil jsem tohle (obrázek1) a sestavil takto (obrázek2), nahrál tam tento kód (kod3.tar.gz) a takhle to vybouchlo (obrazek4)").

    Protože těch obrázků (a dalších souborů) bude hodně (spíš tisíce než stovky), chtěl bych je nějakým způsobem mít v různých složkách podle logiky (Série1, série2, dovolená, skripty, loga ...). Není nutné, aby to dělalo nějaké náhledy (pokud budu chtít náhled, klidně si ho udělám i sám a použiju jako odkaz na plnou verzi) a automatické resizovaní je spíš nežádoucí (zvláště u schémat).

    Chtěl bych tam mít tagy (volně přidavatelné), podporu sérií sice uvítám, ale nemám problém si je řešit taky přez ty tagy a odkazy v jednotlivých článcích dopředu a dozadu.

    Nějaký editor by potěšil, ale nemám problém tam sem-tam něco dodělat i v základním HTML nebo jiném markupu (třeba jako tabulky).

    Chtěl bych pod články diskusi, ideálně s možností moderování (spam a trolové).

    Chtěl bych hezká URL "....../jak_jsem_spalil_h-mustek" (ale klidně i obsahující nějaké ID, pokud to bude potřeba - ..../12345-jak_jsem_spalil_h-mustek nebo ../jak_jsem_spalil_h-mustek-12345 taky dobré), kdyby to umělo i adresáře, ještě líp ( ../zaklady_elektroniky/jak_jsem_spalil_h-mustek), nějaké koncovky (.html .php ...) či obaly (index.php?clanek=jak_jsem_spalil_h-mustek) nenadchnou ale neodradí.

    Chtěl bych taky RSS (aby si mě mohli lidi přidat do sledovaných)

    Chtěl bych, aby se to celé eventuálně dalo "vysosat" nějakým wgetem nebo tak něčím do relativně příčetného tvaru.

    Celé bych to chtěl hostované přímo na tom svém serveru (tedy ne v nějakém cloudu) a protože z toho nebudu mít žádné zisky, tak bych to chtěl bezplatně (ideálně open source) a updaty pouze volitelné (pokud se mi přestane líbit, kam to autor směřuje, tak to prostě zamrazit na nějaké vhodné starší verzi - rozhodně ne autoupdaty bez dovolení)

    Existuje něco takového, nebo mám přemrštěné nároky a budu si to muset napsat celé od základu sám? (čemuž bych se rád vyhnul, tolik času asi nemám)

    Předem díky za návrhy a komentáře.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 12.1.2019 12:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    Vezmi Jekyll nebo jiný generátor statických webů, web dej do Gitu a propoj to pomocí continuous integration (build i deploy; může to být i jen prostý hook bez cinkrlátek okolo). Až na prvotní konfiguraci to je velmi jednoduché na používání (pushneš do Gitu a ono se to propíše na web), je to spolehlivé a nikdo ti to nenaboří, neboť web server poskytuje statické soubory a na tom není co zkazit. Editovat takový web je možné i z mobilu – existují Git klienti pro Android. Nevýhodou je, že tam nebude diskuse, neboť je to prostě statický web.

    Pokud chceš i diskusi, je potřeba tam napojit nějaký samostatný nástroj (klidně hostovaný u tebe). Generovaný statický web v sobě klidně může mít fragmenty PHP kódu, který diskusi vloží. Prostě místo index.html necháš vygenerovat index.php (mám tak udělaný výpis adresáře s externě generovanou dokumentací). Nebo ji tam můžeš vložit pomocí Javascriptu, či jen odkázat na samostatnou aplikaci vedle. Možností je povícero a nebál bych se web a diskuse rozdělit.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 12.1.2019 16:42 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    generátor statických webů

    Koukám, že nejsem jediný, kdo si napsal vlastní generátor statických webů :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Gilhad avatar 18.1.2019 09:14 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    zdaleka ne, muj byl zalozeny na M4 a Makefilech, ale ted mam na mysli jinou koncepci a tak si rikam, proc se nepodivat, co uz vsechno je k dispozici, treba mi neco bude vyhovovat lip, nebo prinese nove napady
    Gilhad avatar 18.1.2019 09:12 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    Jekyll jsem zkusil, ale zacalo se to sypat na zavislostech, i kdyz jsem to instaloval z distribuce, tak si chtel tahat cosi dalsiho z webu a uz mu nesedely verze a nebyl schopny to poresit.

    Tak jsem se podival okolo a do oka mi padnul Nikola ( https://getnikola.com/ ) ktery mam taky v repozitari (www-apps/nikola) a ten bezel hned a ma i skvele udelane demo (ted se tim procitam).

    Diskuzi vyresim holt zvlast, to uz nebude takovy problem.

    Jeste musim domyslet par legraci s gitem, protoze chci zvlast zalohovat ty zdrojaky stranek (kvuli historii) a zvlast stranky samotne (kvuli automatickemu nasazovani, rychlym zmenam a nez se to nejak usadi, pak uz to asi budu jen generovat)
    xkucf03 avatar 12.1.2019 17:02 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)

    Dobře poslouží i různé Drupaly nebo Wordpressy. Mají plno funkcí, modulů, nemusíš nic programovat a vše si naklikáš přes web. Problém je, že si musíš důsledně hlídat aktualizace, protože pokud se v tom systému objeví chyba, tak máš víceméně 100% jistotu, že ji někdo u tebe zkusí zneužít.

    Z tohoto pohledu mi přijde lepší buď statický generátor, který je proti většině útoků z principu odolný, a nebo vlastní řešení, kde si implementuješ jen to, co skutečně potřebuješ, což výrazně snižuje komplexitu a pravděpodobnost chyby, a i kdyby tam chyba byla, tak se projeví maximálně při cíleném útoku na tvoji osobu (což je u běžných blogů dost nepravděpodobné, protože tam útočník nemá co získat, a naopak tím stráví spoustu času).

    Sám jsem si napsal oboje, jak generátor statických webů, tak blogovací systém, který ukládá články do databáze. Oboje mi dobře slouží už roky. V souvislosti s tím, kolik takových systémů už existuje, to bude možná znít jako divná rada, ale pokud tě programování baví a chceš osobité řešení s nějakou zvláštní funkcionalitou, tak si ho prostě napiš – není to až tolik práce. Můžeš to pojmout i jako úlohu, na které se naučíš nějakou novou technologii.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 13.1.2019 02:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    Lepší, než si psát vlastní, je dopsat si do existujícího generátoru nějaký plugin. Ono nejspíš stejnak nějakou drobnost bude chtít dodělat a existující základ mu ušetří kopec práce. Navíc někdy v budoucnu bude moct ukázat prstíčkem „Hele, tohle je populární a ověřená věc, použijeme to.“ a ušetří mu to kopec práce a přemlouvání až bude chtít v nějaké firmě něco podobného implementovat znovu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Gilhad avatar 18.1.2019 09:23 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    asi tak - ale jeste lip, aby to vetsinu takovych pluginu uz melo (treba ted jsem zjistil, ze me nekteri lidi sledujou prez RSS o kterem jsem ani nevedel, ze ho tam wordpress nacpal taky, ale jak tak koukakm, tak tam ta situace taky neni uplne prehledna, tak radeji vezmu neco, kde to uz autor vychytal)
    Gilhad avatar 18.1.2019 09:20 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    nejaky ten wordpress aktualne pouzivam, ale s nekteryma jeho vlastnostma je porad vic mrzeni nez uzitku (tak tam delam rovnaky na vohejbaky), cpe tam reklamy a blbe se to zalohuje. Navic aktualizace hrozi casem stejne vsechno rozbit.

    vlastni jsem si take kdysi napsal, tehdejsi situaci resil perfektne, ale z dnesniho pohledu se v nem nektere veci delaji dost nesikovne a prez ruku a spatne udrzuji.

    A ted bych zrovna rad neco a rychle, abych mohl psat o tom, co se ucim za technologie a ne to jen zajimave uceni odkladat, nez se naucim mene zajimavou cast, kterou castecne znam a castecne me nebavi.
    xkucf03 avatar 18.1.2019 10:24 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    BTW: hoď sem odkaz.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Řešení 1× (Gilhad (tazatel))
    Gilhad avatar 11.2.2019 04:02 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)
    Tak nakonec je vítězem Nikola, i když některé věci mi v něm stejně vadí a ke stránkám se chová dost macešsky, jsa hlavně, a skoro pouze, blogovacím systémem a diskuze sám neumí, nejnadějnější isso se zdá býti mrtvé a nefukční, disqus který jsem tam na zkoušku dal patrně funguje, ale moc se v něm ještě nevyznám a neumím ty diskuze zálohovat (i když by to určitě jít mělo, ale není čas).

    Grafika se dá upravit, jen to musím pochopit a chvíli si s tím pohrát (a udělat vlastní thema - už tam pár hacků mám a fungujou, ale celkově to bude chtít víc), tak jsem to taky dočasně odložil a nechal ve stavu aspoň použitelném, ale do roka a do dne tam nějaké změny určitě udělám.

    Obsah - zatím pár poznámek na zkoušku, ale dá se to a na rest/markup si asi nakonec taky zvyknu, i když to zatím drhne, jakmile chci něco složitějšího, ale to se poddá a pak budu opisovat sám od sebe.

    Přijemné je, že se ty blogy/stránky dají klidně vyjet z nějakého programu předvyplněné mnohem víc, než z defaultniho new_post a prostě tam vrazit správný texťák a ono ho to bez řečí sežere a přijme za svůj.

    Přijemné je, že si tam můžu hostovat co chci a jak chci, takže se v tom vyznám.

    Přijemné je, že se v tom nové blogy zakladají snadno a rychle, takže jsem rovnou udělal pár soukromých pro naší Shadowrunnerskou skupinu.

    Wordpress jde vyexportovat a naimportovat dovnitř (nějak, zatím tomu říkejme magie) a vypadá docela podobně, jako originál (drobné detaily grafického ražení neřeším), ale to znamená, že v pokusném adresáři si to udělám lokálně, pak to nějak přeberu a pročistím a použiju a tím to jednou pro vždy bude.

    Takže první nástřel je tady a časem ho rozvinu výrazně víc.

    http://micro-corner.gilhad.cz/
    18.1.2019 09:46 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký CMS/blog ? (s RSS, tagy, diskuzemi, obrázky a *.tar.gz v adresářích)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.