abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Petr Fiedler avatar 1.10.2020 21:51 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Přečteno: 1221×

    Zdravím,

    na přelomu roku si budu kupovat novou sestavu a tak už se poohlížím po netu a dívám se co a jak. Rád bych si o tom s vámi popovídal, protože jsem zjistil, že to zase až tak jednoduché nebude.

    První věc, se kterou bych potřeboval poradit je monitor. To je vlastně hlavní důvod, proč upgraduji. V současné době mám 27" monitor, ale je pro mě malý. Vzhledem k tomu, že velmi špatně vidím, mám vše podstatně zvětšeno. Měřítko textu mám nastaveno z 1,0 na 2,2 a všude mám buď font zvětšen, nebo si jej dle potřeby zvětšuji. Je to ale nepraktické, protože někdy třeba není vidět celé okno, takže nevidím "Budiž", nebo "Zrušit" a musím s tím pořád hýbat. V terminálu, když edituji např. /etc/fstab, tak některé řádky nevidím celé a musím se posouvat kurzorem. I výpisy jsou kvůli tomu nepřehledné (zalomené řádky). Do budoucna bych se chtěl věnovat Pythonu, což znamená mít nastaven větší font, ale nemůžu si v editoru posouvat řádky. To by se nedalo. Takže jsem si vybral tento SAMSUNG C49G95TSSUXEN a tento ASUS ROG Strix XG438Q. Nedokážu si ale vybrat. Koukal jsem na YT a oba monitory jsou skvělé. U SAMSUNGu je výhoda, že je 32:9, takže řádky by byly opravdu dlouhé a nemusel bych koukat ani moc nahoru. Otázka je, jestli by se vše zobrazovalo fullscreen (terminál, web, atd.)? Taky má lepší obnovovací frekvenci - 240Hz. Ten ASUS má "jen" 120Hz, ale to by stačilo. Níž ale jít nechci. Máte někdo zkušenosti s takhle velkými monitory? Nedokážu si představit jaké by bylo u toho SAMSUNGu pořád otáčet hlavu doleva, abych viděl začátek řádku. U ASUSu bych zase musel dost zvedat oči, ale zase na videa by byl lepší. Jak to vidíte?

    S tím úzce souvisí i výběr grafických karet, protože bych chtěl, aby zvládaly minimálně těch 120Hz. Vybral jsem si Gigabyte GV-R57XTGAMING OC-8G. Maximálně zvládnou 7‎680x4320@60Hz. Zajímá mě, jestli se dostanu snížením rozlišení na těch 120Hz? Ty karty bych koupil 2. Jednu pro hostitele a druhou pro VM (passthrough).

    Chtěl bych paměti s ECC. 4x16 GB DDR4 3200MHz asi RDIMM. Takže asi tyhle Kingston DDR4 16GB 3200MHz CL21 ECC Reg. KSM32RD8/16MEI

    CPU AMD EPYC 7252 100-000000080

    No, a problém je v MB. Ve formátu ATX (eATX nepotřebuji) s paticí SP3 je jich na Heurece jen 5 a ani jedna z nich nemá PCI-E 4.0 x16, jako ty GPU. A o IOMMU groups ani nemluvím. Myslíte, že situace se zlepší? Že se do konce roku můžou objevit desky s 3x PCI-E 4.0 x16? Pokud ne, tak to bude problém. Asi bych musel oželet ECC. Sice bych do jedné z těch desek (ASRock EPYCD8-2T) mohl dát např. mnohem starší GPU's Sapphire Radeon RX 550 PULSE 2GB GDDR5 11268-21-20G, ale problém je v tom, že ani jedna z těch desek nemá DisplayPort, který bych potřeboval kvůli obnovovací frekvenci.

    Ještě je spousta věcí k řešení, jako např. zdroj, case, disky atd., ale dokud nebudu mít jasno v tomhle, tak to nemá cenu řešit. Jak byste to vyřešili na mém místě, kdyby vám záleželo na obnovovací frekvenci 120Hz a ECC? A jaký ten monitor prosím?

    PS: pc bude na surfování, multimédia, programování, virtualizaci a objevování věcí spojených s GNU/Linux.

    Odpovědi

    1.10.2020 22:48 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    No nechci ti do tvého rozhodování házet vidle, ale mé připomínky.
    1. Vysoká frekvence je podstatné v jednom základním případě. A to když pracuješ s (rychle se) pohybující objekty. kdysi jsem k tomu napsal tady názor. Nicméně pokud nemáš primární situaci s rychle se pohybujícími objekty, tak bych to netlacil na frekvenci. Web nebo programing a běžná práce nepoznáš rozdíl.
    2. Z hlediska ECC souhlas pro procovní stanici, ale pořád mám dojem že AMD pořád podporuje ECC i na dektopových procesorech. Jen je třeba najít MB který to neuřízne. Do Epycu bych nešel. A trochu bych počkal. ZEN 3 se blíží. A uvidíme jak velký to bude skok. desku je třeba najít např. tahle ECC podporu má.
    3. Monitor jednoznačně 4k! Ten Samsung je nesmysl pro hráče. (a proto má těch 240. hra je plná velmi rychle se pohybujících objektů) výšku oceníš vždy při práci na dokumentu. už 15 let nechci monitor s menší výškou než 1200 px protože na té televizní 1080 není dobře vykreslená ani A4 PDF.
    Fakt se zamysli nad těmi 120 a spíš si běž prohlédnou dobré monitory 4k s 60 HZ a pořiď si třeba 2. (tou cestou bych šel já.)
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 14:22 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Díky za reakci.

    No nechci ti do tvého rozhodování házet vidle, ale mé připomínky.

    To je v pořádku. Proto jsem sem napsal, abych svůj úsudek vystavil kritice. Právěže jsem rád, když mi někdo dobře poradí.

    1. Vysoká frekvence je podstatné v jednom základním případě. A to když pracuješ s (rychle se) pohybující objekty. kdysi jsem k tomu napsal tady názor. Nicméně pokud nemáš primární situaci s rychle se pohybujícími objekty, tak bych to netlacil na frekvenci. Web nebo programing a běžná práce nepoznáš rozdíl.

    Já to nedělám kvůli kvalitě obrazu. Rozdíl bych asi ani nepoznal. Dělám to kvůli očím. Když jsem si nedávno hledal na netu nějaké info o obnovovací frekvenci, našel jsem krátký článek na Alze ve kterém se píše, "že monitory s vyšší obnovovací frekvencí méně unavují oči". Takže proto chci alespoň 120Hz monitor.
    BTW: Tohle je docela dobrý článek o obnovovací frekvenci u televizí.

    2. Z hlediska ECC souhlas pro procovní stanici, ale pořád mám dojem že AMD pořád podporuje ECC i na desktopových procesorech. Jen je třeba najít MB který to neuřízne. Do Epycu bych nešel. A trochu bych počkal. ZEN 3 se blíží. A uvidíme jak velký to bude skok. desku je třeba najít např. tahle ECC podporu má.

    Tou pracovní stanicí myslíš server?

    Já ECC chci hlavně proto, protože tato fce je tu často zmiňována a chválena. Vlastně přesně ani nevím, jak funguje, i když jsem o tom relativně dost přečetl. Já jí chci jen kvůli silent data corruption. Pomůže mi to s tím? Prostě když kopíruji data z datového oddílu v pc na externí disk, pomůže mi ECC proti silent data corruption? To je jediný důvod, proč to chci. Pád nějaké aplikace mě až tak netrápí. Ani reboot pc.

    Epyc jsem původně vůbec nechtěl. Původně jsem chtěl AMD Ryzen 9 3900XT. Ten mimochodem ECC podporuje. Nakonec jsem se ale rozhodl pro Epyc, protože jsem nemohl najít běžnou RAM s podporou ECC. Jen serverové. Tak jsem volil MB se soketem SP3. Dělají se běžné RAM s ECC?

    Ještě se chci zeptat. Úplně původně jsem chtěl Ryzen 7, ale L3 32 MB mi přišlo málo proti Ryzen 9 L3 64 MB. Říkám si teď ale, jestli to není zbytečné. Myslíš, že bych to na to, co jsem napsal, využil?

    Každopádně počkám na vydání Zen 3.

    Ještě jsem uvažoval nad tím, že bych místo CPU + 2x GPU koupil APU + GPU. Otázkou ale je, jestli nový APU zvládne 120Hz? Uvidíme.

    3. Monitor jednoznačně 4k! Ten Samsung je nesmysl pro hráče. (a proto má těch 240. hra je plná velmi rychle se pohybujících objektů) výšku oceníš vždy při práci na dokumentu. už 15 let nechci monitor s menší výškou než 1200 px protože na té televizní 1080 není dobře vykreslená ani A4 PDF.

    Fakt se zamysli nad těmi 120 a spíš si běž prohlédnou dobré monitory 4k s 60 HZ a pořiď si třeba 2. (tou cestou bych šel já.)

    Ano, vím že ten SAMSUNG je pro hráče. Chtěl jsem jej kvůli té šířce (font v terminálu atd.). Máš ale pravdu. Kupovat jej nebudu. Jsi už druhý, kdo mi to říká (ze dvou :-)). Ten ASUS je sice taky pro hráče, ale zatím to vypadá, že si koupím jej. Tedy pokud nebudeš mít rozumné protiargumenty viz. 120Hz je šetrnější k očím.

    Ještě jednou díky za tak rozsáhlou reakci a prosím tě, snaž se mi odpovědět na vše. Tedy pokud budeš vědět.

    2.10.2020 15:16 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    GK 5700XT (Navi 10 obečně) trpí reset-bugem, takže pro funkční passthrough se to musí workaroundem obcházet.

    Single socket SP3 s PCIe4 se snad již v nabídkách objevují. https://smicro.cz/supermicro-mbd-h12ssl-c-o https://www.abacus.cz/zakladni-desky-socket-sp3_c11778542.html?action=setcursetlng&lngid=2&curid=0&

    Taky bych počkal na Epyc Milan se Zen 3 (doufejme, že lepší IPC a vyšší takty base/boost smažou část ztráty na současná DE/HEDT CPU v absolutním měřítku).

    Co mi není u serverových MB dosud jasné je schopnost napájet GK (z PCIe). U serverových náročných karet bych předpokládal závilost na napájení přímo ze zdroje, u destopu karet si mohou vypomáhat ze PCIe slotu. Aspon Asrock na svůj MB ten pomocný napájecí PCIe 6pin dal.

    Problém ECC na desktop AM4 platformě je omezená dostupnost a ještě navíc pomalých unbuffered ECC DDR4 (2666MHz), zatímco RDIMM jsou až do 3200MHz. A jelikož AMD je citlivé na latence může se výkon CPU osazením pomalých pamětí zbytečně limitovat.

    Další nevýhodu serverové SP3 platformy je, že neobsahuje chipset takže řada rozhraní je limitována množství v CPU (USB) a v případě potřeby se musí doplnit formou samostatné PCIe karty(USB adaptéru), či může zcela chybět (SND, BT?).

    Využití serverových komponent pro WS má řadu úskalí, na které se může narazit až když je pozdě. Takže bych si předem zkontroloval průniku zamýšlených use case a success stories.

    EPYCy se v MB mohou zamknout, takže následně nejdou použít v MB jíných výrobců.
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 16:11 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Díky za reakci.

    Tak s tou GPU si mě moc nepotěšil. Naštěstí má brzy vyjít Radeon RX 6000 (Navi 2x, RDNA 2). Tak uvidíme co to bude zač.

    Z toho zbytku chápu, že je to docela problematické. Pokud máš klasickou MB, tak máš čipset, ale RAM je pomalá (unbuffered) a limituje to CPU. Když máš serverovou desku s SP3, tak máš sice RAM registered, ale musíš mít Epyc, nemáš čipset a kdo ví, jak je to s GPU? Jedno lepší, než druhé.

    Ono nejjednodušší by bylo oželet tu ECC. Jak už jsem se ptal dříve, pomohlo by to vůbec mít ECC proti silent data corruption? Např. při kopírování dat z datového oddílu v pc na externí disk, nebo i při jiných scénářích?

    2.10.2020 18:20 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Vzhledem k tomu, že reset-bug je tu s námi údajně již řadu let (Vega, Navi) tak bych se k jeho vyřešení v přicházející generaci až tak neupínal. Ale třeba AMD překvapí, ideálně podporou SR-IOV. :-(

    Ochrana proti Silent data corruption je zaklínadlem členů Kultu pokročilých filesystémů, kterým patrně zahání obavy ze systematických chyb v jejich návrzích a implementacích. ;-)
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 18:26 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    No, a jakou stávající GPU bys tedy poradil?

    2.10.2020 20:20 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Není moc co doporučovat. Geforce GK jsou pro změnu pro provoz ve virtuálním prostředí standardně blokovány v driverech (nechvalně známý Error 43), což (zatím!) lze obejít skrytím virtuálním prostředí před GuestOS. Profesionální NVIDIA GK řady Quadro tímto omezením netrpí, ale u nich pro změnu kromě špatného poměru cena/výkon (ve hrách) jsou ovladače svou podporou mířeny na profesionální aplikace. Určitě bych nákup odložil na dobu až ceny a dostupnost nových generací GK (RTX3x00,RX6x00),srazí ceny těch stávajících do zajímavějších hladin. GK .. její výrobce, řada a model se musí navrhovat s ohledem na nároky využívaných aplikací (podporované technologie, výbava, výkon) v kontextu dostupného budgetu.
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 21:02 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak počkám. Jak jsem psal v dotazu; chci si novou sestavu pořídit na přelomu roku. Zatím jsem se chtěl jen porozhlédnout a udělat si v pár věcech jasno. Holt jsem si na to vybral špatnou dobu - těsně před vydáním nových AMD CPU's a GPU's.

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.10.2020 23:09 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Já bych možná počkal ještě déle, až Intel vyjede se svými grafikami.
    2.10.2020 23:58 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Třeba u svých xE GK Intel bude také podporovat GVT-g, jeho diskrétní GK snad již budou mít výkon, který má význam dělit mezi HostOS a GuestOSy.
    Petr Fiedler avatar 3.10.2020 00:01 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Otázkou je ještě cena. Když vidím cenu disků, moc na optimismu to nepřidá.

    7.10.2020 17:39 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Sdílím tvé obavy, že Intel tu cenu přestřelí a bude výhodnější si koupit normální CPU a k tomu dGPU, ale uvidíme třeba Intel překvapí.
    Petr Fiedler avatar 10.10.2020 14:24 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak aby nakonec Intel nebyl levnější jak AMD.

    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 23:59 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak to je hodně zajímavé. Čekat na to ale nebudu, protože kdo ví, jak by to bylo s ovladačem.

    Petr Fiedler avatar 11.11.2020 14:42 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak jsme se dočkali i Čechách.

    12.11.2020 13:04 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Vypadá to, že single socket SP3 MB (s 3200MHz/PCIe4.0) je již dostupný ČR. Dual-socket SP3 (eATX) s těmi vlastnostmi asi nikoli. https://www.mader.cz/asrock-rack-romed82t-1x-sp3-8x-ddr4-eccreg-9x-sata-2x-m2221102280-7x-pcie4-x16-2x-10gb-lan-ipmi

    Počkal bych si na Epyc Milan (Zen3). I když neočekávám výrazný nárůst base/boost taktů (+200MHz?), s ohledem na zvýšené IPC bych se nedivil výraznému nárustu ceny.
    Petr Fiedler avatar 12.11.2020 14:25 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Po tom, co jsi tu napsal o serverových MB's a CPU's a taky na radu lertimira "určitě půjdu" do Ryzenu. Ale díky.

    14.11.2020 01:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Moje zkušenosti s Ryzenem, Gigabyte MB s X570 a ECC paměťmi jsou nevalné. Systém jednou za pár dní buď po probuzení z disku spadne - buď programy na segfault, nebo kernel na general protection fault, nebo jedno a pak druhé. Nebo aspoň start virtualizovaných widlí s passthrough grafikou systém sestřelí do úplného vytuhnutí.

    Krom toho - když mluvíme o tom passthrough - ten virtualizovaný systém "drhne". Nejvíc je to vidět ve hrách u posouvajících se scén, kdy se ten posun každou chvíli na malý okamžik zasekne. A trhají se videa na youtube, zejména zvuk.

    Podotýkám, že kromě jádra a té trojkombinace CPU-MB-paměť se jinak jedná o stejný hardware a software, na kterém jsem vše z výše zmíněného (kromě těch ECC pamětí) provozoval bez problémů.
    Quando omni flunkus moritati
    14.11.2020 12:24 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Systém jednou za pár dní buď po probuzení z disku spadne - buď programy na segfault, nebo kernel na general protection fault, nebo jedno a pak druhé.
    Když mně výjimečně počítač spadne (totálně vytuhne, že musím resetovat), tak nevím jak zpětně zjistit příčinu. Jak zjišťuješ jestli bylo příčinou pádu segfault nebo kernel general protection fault?
    Krom toho - když mluvíme o tom passthrough - ten virtualizovaný systém "drhne". Nejvíc je to vidět ve hrách u posouvajících se scén, kdy se ten posun každou chvíli na malý okamžik zasekne.
    Už před nějakým časem jsem na Redditu narazil na problémy s trháním. Nepodařilo se mu to vyřešit, takže těžko říct jestli to taky souviselo s Ryzenem nebo bylo příčinou něco jiného.
    14.11.2020 16:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Když to vytuhne úplně, tak nijak - ale segfault programu to nebude, ten by neshodil celé jádro. (Teoreticky to zjistit jde, prakticky se tím nebudu zabývat, protože i kdybych na to přišel, nikdo se tím nebude zabývat.) Když to nevytuhne úplně, tak dmesg.

    Na to USB3 kouknu...
    Quando omni flunkus moritati
    14.11.2020 17:42 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Keby to súviselo so spomínanou ECC RAM, tak tú chybu zaloguje BIOS.
    14.11.2020 21:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Hm, tak podle Google USB3 a Windows 7 není kombinace, se kterou by byly velké vyhlídky na úspěch. :-) Tak nic. A beztak Radeony 6xxx budou taky mít reset bug a nezbude mi než vyrobit oddělený počítač (s Windows 10, blé)
    Quando omni flunkus moritati
    Petr Fiedler avatar 14.11.2020 18:03 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak to je špatná zpráva, protože já si chci koupit Ryzen, RAM ECC a MB X570.

    Max avatar 14.11.2020 18:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Hele, asi bude dost záležet i na desce. Já bych třeba Gigabyte k Ryzenovi nekoupil. Ještě relativně nedávno toho gigabyte dost prznil. Bral jsem ho jako desku i jako GPU spoustu let. I za dob Phenoma II byla Gigabyte dost domrvená z hlediska biosu/uefi a stém spojená podpora v Linuchu.
    Ale to je jen tip. Já jsem teď skládal naposled asi 4 sestavy nad Ryzenem a vždy Asrock. Nicméně není to vypovídající, protože vše bylo pro Win. Asrcok jsem vybral na základě několika věcí včetně doporučení od známého, který už pár desek s Ryzenem vyzkoušel, dělal OC apod. a Asrock z technického hlediska skončil vepředu.
    Jak říkám, stále mámv plánu AMD sestavu, myslel jsem, že to stihnu teď do konce roku, ale nevypadá to na dobré dostupnosti CPU, tak to asi nechám na to Q1 2021.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Petr Fiedler avatar 14.11.2020 19:06 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak to se docela divím, že nemáš rád Gigabyte. Mě se právě Gigabyte docela líbí. Nemám ale tvoje znalosti. Kdybych měl, možná by se mi taky nelíbil. Co mám teď MB Gigabyte Z170-D3H, tak se mi dost líbí GUI s ohledem na můj zrak. Ale to ty neřešíš, to je jasné.

    Vlastně mám v úmyslu vyzkoušet Asrock. Lertimir mi tu někde Asrock linkoval jako jeden z mála x570+ECC. Jinak taky to vidím na Q1 2021. Snad se do té doby pár nových desek ještě objeví. Sranda bude s IOMMU.

    Max avatar 14.11.2020 20:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    No, ono neplatí "špatná" a "dobrá" značka. Co mám zkušenosti z doby dávné, tak to bylo tak, že jedna uměla líp intely, druhá líp AMD. S Gigabyte jsem u AMD skončil v případě Phenom II (970A chipset), tenkrát spousta desek od Gigabyte pro AMD nešla rozumně provozovat pod Linuxem (problémy s probouzením ze sleepu, tuny chyb s i2c, freeze při přebootování mezi dvěma Lin a Win apod., nebyl jsem v tom sám, řešilo se to po forech). Nicméně zkoumat desky a značky vhodné pro linux začnu až v prosinci, protože do té doby ještě něco vypluje.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.11.2020 21:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    problémy s probouzením ze sleepu, tuny chyb s i2c, freeze při přebootování mezi dvěma Lin a Win apod., nebyl jsem v tom sám, řešilo se to po forech
    To jste teda asi sáhl po špatných produktových řadách nebo nevim :-) Pravda je, že takhle zpátky jsem ještě kvůli probouzení ze sleep do jádra patchoval TuxOnIce, ale od jisté doby používám normální in-kernel software suspend a je pokoj. (Jestli mluvíte o probouzení s podporou hardware, tak to možná jo - tam fakt, že to nefunguje, považuju u ne-notebooků za vlastnost a ani to nezkouším.)

    Ty ostatní problémy si ale vážně nevybavuju.
    Quando omni flunkus moritati
    14.11.2020 20:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    I za dob Phenoma II byla Gigabyte dost domrvená z hlediska biosu/uefi a stém spojená podpora v Linuchu.
    To neodpovídá mojí zkušenosti: Gigabyte 990XA-UD3 s FX-6300 a předtím jiná Gigabyte deska s Phenom II (a ještě předtím Gigabyte deska s Athlon 64 X2) a všechno bez problémů. Na té první (v pořadí, jak jsem je vyjmenoval) dokonce fungovalo IOMMU a GPU-passthrough, což v té době byla relativně novinka.
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 14.11.2020 21:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    No, píšu 970A, je možné, že na tom 990XA bylo líp.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 18:35 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Ochrana proti Silent data corruption je zaklínadlem členů Kultu pokročilých filesystémů, kterým patrně zahání obavy ze systematických chyb v jejich návrzích a implementacích. ;-)

    Analýza CERN - silent data corruption.

    2.10.2020 16:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Dělám to kvůli očím. Když jsem si nedávno hledal na netu nějaké info o obnovovací frekvenci, našel jsem krátký článek na Alze ve kterém se píše, "že monitory s vyšší obnovovací frekvencí méně unavují oči".

    To tam nejspíš zapomněli z dob, kdy prodávali převážně CRT monitory, stejně jako tam dodnes mají upozornění, že platba bankovním převodem trvá zpravidla 1-3 pracovní dny. U CRT monitoru byl problém v tom, že vykreslující paprsek způsobil zjasnění luminoforu, které postupně sláblo, čímž obraz opravdu do určité míry blikal na obnovovací frekvenci. Částečně to šlo řešit luminoforem s větší setrvačností, ale to zase mělo negativní efekt u pohybujících se objektů nebo prudkých změn.

    LCD monitor, ať už podsvícený zářivkami nebo LED, funguje jinak. Podsvícení je konstantní a při překreslení se prostě v daném okamžiku změní propustnost barevné masky. Takže žádné "blikání" se nekoná a vysoká obnovovací frekvence má smysl jen pro akční hry, rozhodně ne na šetření očí při normální práci.

    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 16:20 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Díky za vysvětlení.

    Ano, pamatuji si dobu, kdy jsem na CRT po nocích hrával Quake 2, Half-Life atp. a ráno byl vždy "nablikanej". :-D

    2.10.2020 16:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Akční hry jsou na oči náročné na jakémkoli monitoru, to "blikání" u CRT bylo ale problematické i při koukání do (téměř) statického textu, zvlášť pokud někdo měl třeba 60 Hz. Za sebe můžu říct, že "VESA ergonomic" 72 Hz ještě nebylo ono, ale s 85 Hz už jsem byl v pohodě.
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 16:56 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Ještě jsem si vzpomněl, že můj současný monitor je "flicker free". To už jsou dnes všechny? Je to jen marketing?

    2.10.2020 23:24 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Já ECC chci hlavně proto, protože tato fce je tu často zmiňována a chválena. Vlastně přesně ani nevím, jak funguje, i když jsem o tom relativně dost přečetl. Já jí chci jen kvůli silent data corruption. Pomůže mi to s tím? Prostě když kopíruji data z datového oddílu v pc na externí disk, pomůže mi ECC proti silent data corruption? To je jediný důvod, proč to chci. Pád nějaké aplikace mě až tak netrápí. Ani reboot pc.

    ECC funguje jednoduše. Na modulu máš o pamětový chip více a v něm je informace, která kompenzuje možnou chybu v některém pamětovém čipu. Primitivně si mužeš představit paritu jako v RAID 5. ale tak jednoduché to není.

    Epyc jsem původně vůbec nechtěl. Původně jsem chtěl AMD Ryzen 9 3900XT. Ten mimochodem ECC podporuje. Nakonec jsem se ale rozhodl pro Epyc, protože jsem nemohl najít běžnou RAM s podporou ECC. Jen serverové. Tak jsem volil MB se soketem SP3. Dělají se běžné RAM s ECC?

    Ještě se chci zeptat. Úplně původně jsem chtěl Ryzen 7, ale L3 32 MB mi přišlo málo proti Ryzen 9 L3 64 MB. Říkám si teď ale, jestli to není zbytečné. Myslíš, že bych to na to, co jsem napsal, využil?

    Každopádně počkám na vydání Zen 3.

    Ještě jsem uvažoval nad tím, že bych místo CPU + 2x GPU koupil APU + GPU. Otázkou ale je, jestli nový APU zvládne 120Hz? Uvidíme.

    Tak on konce, za prvé žádné APU od AMD nepodporuje ECC. za druhé nemám přímou zkušenost, ale pro běžné použití mi 32 MB připadá dost. Jistě našly by se situace, kdy lze poznat že 64 pomůže, ale připadá mi, že ty při bežné práci v nich moc nebudeš, na druhou stranu možná to může být poslední systém, který si v životě pořizuješ a pak zainvestovat. Protože ten vývoj už nebude nijak moc rychlý. Stačí si spočítat rozměry. Máme 7nm, když to porovánáš s průměrem atomu křemíku/mědi dostaneš, že tyhle struktury jsou tvořeny cca 30 atomy, kolik se to dá zmenšit, aby výsledek byl stabilní, nevím, ale 10x to nebude.

    Desku kterou jsem uvedl máš s deklarovanou podporou ECC . Ještě musíš dát pozor na to, že jsou dva typy ECC pamětí. Unbuffered a registered Ryzeny pracují s unbuffered (to je na desce co jsem uvedl) a Epyc s registered.
    Petr Fiedler avatar 3.10.2020 03:13 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Já ECC chci hlavně proto, protože tato fce je tu často zmiňována a chválena. Vlastně přesně ani nevím, jak funguje, i když jsem o tom relativně dost přečetl. Já jí chci jen kvůli silent data corruption. Pomůže mi to s tím? Prostě když kopíruji data z datového oddílu v pc na externí disk, pomůže mi ECC proti silent data corruption? To je jediný důvod, proč to chci. Pád nějaké aplikace mě až tak netrápí. Ani reboot pc.

    ECC funguje jednoduše. Na modulu máš o pamětový chip více a v něm je informace, která kompenzuje možnou chybu v některém pamětovém čipu. Primitivně si mužeš představit paritu jako v RAID 5. ale tak jednoduché to není.

    A pomůže to tedy proti silent data corruption, nebo ne?

    Epyc jsem původně vůbec nechtěl. Původně jsem chtěl AMD Ryzen 9 3900XT. Ten mimochodem ECC podporuje. Nakonec jsem se ale rozhodl pro Epyc, protože jsem nemohl najít běžnou RAM s podporou ECC. Jen serverové. Tak jsem volil MB se soketem SP3. Dělají se běžné RAM s ECC?

    Ještě se chci zeptat. Úplně původně jsem chtěl Ryzen 7, ale L3 32 MB mi přišlo málo proti Ryzen 9 L3 64 MB. Říkám si teď ale, jestli to není zbytečné. Myslíš, že bych to na to, co jsem napsal, využil?

    Každopádně počkám na vydání Zen 3.

    Ještě jsem uvažoval nad tím, že bych místo CPU + 2x GPU koupil APU + GPU. Otázkou ale je, jestli nový APU zvládne 120Hz? Uvidíme.

    Tak od konce, za prvé žádné APU od AMD nepodporuje ECC. za druhé nemám přímou zkušenost, ale pro běžné použití mi 32 MB připadá dost. Jistě našly by se situace, kdy lze poznat že 64 pomůže, ale připadá mi, že ty při bežné práci v nich moc nebudeš, na druhou stranu možná to může být poslední systém, který si v životě pořizuješ a pak zainvestovat. Protože ten vývoj už nebude nijak moc rychlý. Stačí si spočítat rozměry. Máme 7nm, když to porovánáš s průměrem atomu křemíku/mědi dostaneš, že tyhle struktury jsou tvořeny cca 30 atomy, kolik se to dá zmenšit, aby výsledek byl stabilní, nevím, ale 10x to nebude.

    Tak uvidíme, s čím AMD přijde, ale jak to tak čtu, tak taky myslím, že by L3 32 MB měla stačit.

    Desku kterou jsem uvedl máš s deklarovanou podporou ECC. Ještě musíš dát pozor na to, že jsou dva typy ECC pamětí. Unbuffered a registered Ryzeny pracují s unbuffered (to je na desce co jsem uvedl) a Epyc s registered.

    No, nevím, jestli od ECC nemám upustit. Ryzeny pro AM4 totiž podporují jen UDIMM 2666 MHz, což by prý mohlo CPU vadit. A do Epycu nejdu. Sám si mi to taky radil a jak psal PetebLazar, bylo by to komplikované.

    BTW: Ten článek co jsi odkázal, který popisuje rozdíl mezi UDIMM a RDIMM jsem včera (předevčírem) celý četl i s diskusí. Ale ten strojový překlad, to je někdy taky výzva. Ne jako dánština, ale někdy to taky dá zabrat.

    3.10.2020 10:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Ryzeny pro AM4 totiž podporují jen UDIMM 2666 MHz, což by prý mohlo CPU vadit.

    Moc bych to nepřeceňoval. Před časem jsem zkoušel build jádra v tmpfs na stejném stroji s 2400MHz CL12 a 3200MHz CL16, rozdíl byl zanedbatelný. Určitě by se dal vymyslet nějaký workload, kde ten rozdíl bude významný, ale při běžné práci to nemáte šanci poznat.

    Petr Fiedler avatar 3.10.2020 12:57 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak to je super. Jak jsem psal, pc je zamýšlen na brouzdání, multimédia, virtualizaci ve smyslu učení se a objevování, Python a možná ještě něco a objevování GNU/Linuxu. Nevím, jestli budu v Pythonu, případně v něčem podobném něco kompilovat? Nemám s tím moc zkušenosti. Před časem jsem s ním začal a po pár lekcích přestal a teď se k němu chystám vrátit. Takže vlastně nevím, co za výkon budu v Pythonu potřebovat. Jestli vůbec něco extra.

    Ještě jsem si říkal, že bych si mohl koupit CPU s taktem, který by odpovídal taktu té RAM. Tedy např. 2,7 GHz, ale to je mi líto udělat, když můj současný desktopový CPU starý 5 let má takt 3,5 GHz. Při upgradu jít níže, to není úplně ono.

    5.10.2020 22:08 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    ECC funguje jednoduše. Na modulu máš o pamětový chip více a v něm je informace, která kompenzuje možnou chybu v některém pamětovém čipu. Primitivně si mužeš představit paritu jako v RAID 5. ale tak jednoduché to není.

    A pomůže to tedy proti silent data corruption, nebo ne?

    To záleží jak silnet corruption definuješ. Nebo jinak, jak definuješ bezpečnostní cíl. ECC tě chrání před chybou v paměti. Tedy před tím, že do paměti něco zapíšeš a když čteš je tam něco jiného. Nic víc, nic míň. chyba v paměti může nastat třeba porušeným chipem, nebo nějakou elektrickou událostí, nebo částicí přirozeného radioaktivní pozadí země či z vesmíru, která proletí chipem a nějakou buňku ionizuje a asi se dají najít i jiné příčiny. Nezachytí ti silent corruption, které se ti změnilo před tím než se zapisovalo do paměti. Tam musíš chránit data na přenosu mezi mediem a pamětí.

    Napřiklad v minulem roce jsem měl dvě události, kdy dva disky mi začaly reportovat chyby, (btrfs to zachytilo), příčina byl už dlouhý běh a špinavy konektor (disky s nájezdem přes 60000 hodin), pomohl kompresor a vyfoukání konektoru a isopropyl alkohol a čištění povrchů. Teď je vše v pořádku, ale to je, že data do paměti dorazily už chybná a to ECC neodchytí.

    Petr Fiedler avatar 9.10.2020 11:38 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Díky za vysvětlení.

    Tam musíš chránit data na přenosu mezi mediem a pamětí.

    Máš na mysli Btrfs/ZFS, nebo ještě něco jiného?

    10.10.2020 23:33 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Ano.
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 16:53 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak jsi měl pravdu. 60Hz bude stačit. Koukám teď na Heureku a v úvahu přicházejí tyto monitory. Vyplatí se podle tebe investovat do tohoto Dellu ~23k Kč, nebo by stačil např. tento Philips za ~14k Kč?

    2.10.2020 22:34 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    MYslím že oba jsou dobrá volba. Dell je IPS což je mnohdy kvalitnější podání barev, ale IPS trpěly na to, že neumí úplně ztmavit pixel (černá je jen tmavošedá) (ale možná je to lepší než před 10 lety, nemám nejnovější znalosti.) oba jsou 10 bit, což je dobře, protože jsou to dost pravděpodobně nativní 8bit panely. (levnější monitory se dělají jen s 6 bit panelem, kdy poslední 2 bity máš časovým a prostorovým multiplexem pixel bliká. kdysi když jsem hledal monitor jsem používal server který se speciálně věnuje panelům na kterých jsou monitory postaveny (tehdy byl jenom dánštině, tak to byla výzva.) Možná tam najdeš info které ti pomůže. Tak jsou dobré informace zde a trochu i zde i když tam už hoši končí.
    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 22:48 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Dík.

    Petr Fiedler avatar 2.10.2020 23:49 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Mě kupodivu přijde lepší ten levnější Philips. Dell se dá otáčet a výškově nastavit, ale Philips má podle mě některé parametry lepší, mnohem více fcí a jako bonus vestavěné reproduktory. Jen mě u něj zaráží 2 věci. Panel je MVA. O tom jsem dodnes nikdy nic neslyšel a je tam uvedená zajímavá obnovovací frekvence - 23Hz-80Hz. To mi přijde hodně divné.

    No, a oba tedy jsou 8 bits + FRC, což nevím, jestli je dobře, nebo špatně?

    BTW: Skvělá stránka. Přidávám do záložek.

    3.10.2020 00:27 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    MVA je zkratka Multi-domain Vertical-Aligned typů panelů. Zjednodušeně lze asi napsat, že VA panely poskytují lepší kontrast (~3000:1) než IPS(~1000:1) za cenu horšího barevného podání a horších pozorovacích úhlů. Často jsou využívány u TV, kde to asi tolik nevadí (poměr vzdálenosti/úhlopříčce je tam větší).

    Rozsah obnovovacích frekvencí je vhodný i pro přehrávání filmů (~24p je typická filmová snímková frekvence) bez nutnosti nepříjemného three-two pull down při zobrazení 24p na 60p(první snímek je zobran 2x, druhý 3x, třetí 2x...).

    Ideální je nativní 10-bit panel, u 8bit+FRC je jemnější škály dosahováno dynamickou změnou zobrazovaných barev. Takže vlastně obraz bliká, ale při tak malé změně že to asi nemá pozorovatelný negativní vliv.
    Petr Fiedler avatar 3.10.2020 01:10 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Co přesně myslíš tím horším barevným podáním. Já jsem si ten Philips našel na YT a docela se mi ten obraz líbil.

    Jinak tedy do přelomu roku ještě čas je, tak třeba se objeví nějaký 43" monitor s nativním 10-bit panelem.

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 3.10.2020 12:08 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Nedávno jsem tu jednoho Philipse měl, byl to vlastně první Philips, který měl být k počítači. Po dvouch dnech jsem jej poslal zpět. Nedalo se na něj dívat. Bílá byla vyloženě peklo. Pořád se snažila pohasínáním a rozsvěcením jakoby doladit a to i když byla automatika na bílou vypnuta. Philips zase dlouho nevyzkouším, jestli vůbec. Být kombinovaný s televizí, asi bych to toleroval, ale u "špičkového" monitoru tedy ne. Prostě velké zklamání.
    Max avatar 3.10.2020 12:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Samsung s QLED by na tom měl být líp, jak IPS.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.10.2020 13:48 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Nemá QLED obecně širší barevný gamut? Pro někoho kdo je zvyklý pracovat na sRGB to může být výzva.
    Max avatar 3.10.2020 12:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Nedávno jsem udělal upgrade na Samsung CJ791, pocity / dojmy / zkušenosti:
    • nevím, zda bych si ještě někdy koupil prohnutý display, kdybych třeba dělal víc grafiku, tak by mi to vadilo, jak to zkresluje
    • koupil jsem si tento model, jelikož podporuje FreeSync a zároveň jsem přešel i na GPU od AMD, takže FreeSync zapnutý
    • zatím bych nešel do 4k, protože toto rozlišení je koukatelné bez zvětšení DPI u nějakých 42" a výše, k čemuž jsem ještě nedospěl
    • dle slovy známého, co hraje hry, není 4k pro hry, prý v dnešní době stále ještě neexistuje rozumná GPU, co by hry dala v klidu na 4k (full detail apod.), nakonec veškeré své problémy vyřešil přechodem na QHD monitor
    • na mém monitoru nemám pocit, že by bylo něco kostrbatého, nebo byl s něčím problém (vidět konkrétní pixely apod.), jinými slovy nevidím ani důvod, proč bych chtěl mít na 34" monitoru 4k rozlišení
    • supluje dva monitory, takže je fakt široký, ale zároveň je docela nízký, na práci ideální v tom, že ho většinou využívám jako dva monitory, mám prostě dvě okna vedle sebe
    V případě Samsungu 49", u takto velké úhlopříčky dává prohnutí větší smysl a 4k také. Já šel do širokoúhlého Samsungu QLED, který mám panel s poměrem 21:9, to je pro nové filmy parádička (ten 49" už má ale 32:9, to už bude asi problém). Další věcí je, že trochu supluje dva monitory. Rovnou řeknu, že mít prohlížeč ve fullscreenu dává smysl jen v případě youtube apod., v případě textů a normálních webů jedu na 60% šířce displeje. Pokud jsi slepej a budeš zvětšovat, tak dává VĚTŠÍ SMYSL monitor s menším poměrem, tj. jako má ten Asus 16:9.

    Můj závěr pro tebe je tedy takový, že pokud jsi slepej a chceš zvětšovat DPI (což budeš muset, protože při 43" je písmo ve 4k pro spoustu lidí stále blecha) a nechceš suplovat dva monitory vedle sebe, tak pro tebe je vhodný monitor s poměrem 16:9.
    Je třeba si uvědomit, že spoustu AV děl je stále i v poměru 4:3, většina pak v 16:9 a něco nového ve 21:9. Tím chci říci, že extrémně širokoúhlý monitor (tj 32:9) není moc pro AV ok.

    Jinak pokud koukáš po rotačákách, tak zatím jsem spokojený se 4TB Toschiba MG04, je to hodně pěkná alternativa k WD Ultrastar hc310 4TB.
    Pokud jde o zdroj, tak dlouhé roky už beru jen Seasonic (né ten OEM).
    Jinak osobně také čekám na Zen3 a pak upgrade (zatím mně do něj nic netlačí). Tzn. snad Q1 2021.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Petr Fiedler avatar 3.10.2020 13:52 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Díky za přínosnou reakci.

    Do SAMSUNGu bych šel hned, ale jak jsem se teď díval, tak v podstatě jsou všechny vyhovující/dostupné smart a to moc nechci. Jak o tom tak přemýšlím, tak ten upgrade provedu taky až Q1 2021. Ono už bude na netu i více infa ohledně nových CPU's a GPU's a snad i nějaký ten hw.

    Prosím tě, co myslíš tím AV?

    Max avatar 3.10.2020 17:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    AV = AudioVideo díla, v případě monitoru tedy dostupná videa.
    Pokud si na monitoru v poměru 32:9 poustíš video 4:3, tak využiješ jen malou část monitoru a i s videem 21:9 budeš mít na stranách černé pruhy. Tzn. pro sledování filmů je monitor s poměrem 32:9 nevyhovující/nelze plně využít. Já mám monitor s poměrem 21:9 a u většiny filmů mám po stranách velké černé pruhy, protože většina děl je prostě v poměru 4:3 nebo 16:9.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Petr Fiedler avatar 3.10.2020 17:31 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    To mi bylo jasné, ale nerozuměl jsem té zkratce. Každopádně dík.

    Blaazen avatar 3.10.2020 21:38 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Mě akorát zaráží, že takový renomovaný výrobce dává jen dva roky záruku. Konkurence často dává o rok víc.
    5.10.2020 21:46 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    No já ti nevím. dlouhou dobu jsem 14" notobook s fullHD ted mám s 2500x1600 a ano ted už je to blecha ale 32" se 4k mi připadá zcela koukatelné. A na to notebooku už konečně nevidím černé linky mezi pixely jak vidím na 24" 1920x1200.
    Petr Fiedler avatar 10.10.2020 14:39 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Tak Seasonic ne Maxi. Určitě chci zdroj 1000 W+. Na Heurece lze vybrat účinnost mj. "90 - 91%" a "92% a více". Seasonic zdroje s 92% účinností ani nedělá a když vyberu "90% - 91%", tak max. je 750 W. Takže to zatím vypadá na starý dobrý Corsair.

    19.11.2020 14:36 kolík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    zatím bych nešel do 4k, protože toto rozlišení je koukatelné bez zvětšení DPI u nějakých 42" a výše, k čemuž jsem ještě nedospěl
    Tvůj má 3440×1440 ale UHD4K 3840×2160 tj. 2x FHD a 4K 4096×2160, nebylo by škálování na celé číslo třeba 2 už bez problémů? Nemám žádné 4K mám jen WQHD a tam to škálování na neceločíselnou hodnotu dělá problémy. Sám bych teda rád věděl jestli F4K s 2 by už bylo stejně použitelné jako FHD s 1?
    nakonec veškeré své problémy vyřešil přechodem na QHD monitor
    tam právě je problém s tou celočíselnou 2, objekty jsou teda příliš velké, i Windows upozorňuje že je to problematické, kde to funguje pořád lépe než v linuxu.
    Max avatar 19.11.2020 15:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Škálování nepoužívám, proč bych měl? Nechci si ubírat koukatelnou plochu.

    Tu druhou reakci jsem nepochopil, jaké celočíselné 2? On škálování nepoužívá a to, že hry ve 4k jsou výkonností problém nevyřeší škálování, pořád budeš mít 4k.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.11.2020 16:56 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Škálovanie je v dnešnej dobe asi jediný spôsob, ako si zabezpečiť rovnako veľké okná na obrazovkách s rôznou hustotou obrazových bodov. Výsledok je ale rozmazaný.

    Škoda toho dňa, keď do linuxových grafických rozhraní prebrali implementáciu DPI na spôsob veľkosti rezov písma. A zabudli čo znamená DPI.
    7.10.2020 17:37 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Co se týče zdroje, mohu doporučit Corsair RMx . Jelikož píšeš o dvou GPU, tak asi budeš potřebovat trochu větší výkon. Kupoval jsem ze dvou důvodů:
    • je tichý - ventilátor se netočí při nízkém odběru. Ani nevím jestli se mi např. při hraní her ventilátor točí, protože v tu chvíli slyším ventilátor GPU
    • 10 let záruka. TSbohemia nabízí (teda nabízela v době kdy jsem kupoval) záruku 10 let u nich. CZC nabízelo jen asi 3 roky a zbytek po zaregistrování na webu výrobce a v případě poruchy se musel zdroj posílat do německa, ale teď vidím, že na webu mají napsáno "10 let (u CZC.cz)", takže to asi mají stejně jak TSbohemia.
    Ze zkušenosti považuji zdroj jako nejkazivější a nejhlučnější komponentu a vrátit se zpátky k Sesasonikům a Fortronům v ceně kolem tisícovky bych se už nechtěl.
    7.10.2020 19:16 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    RM1000x mi přes tři roky pohání sestavu X399/1950X+GTX1080Ti+GTX1660Ti. Dnes jsou na trhu asi účinější zdroje, ale nejsem si jist zda mají stejnou(lepší) kvalitu.
    7.10.2020 21:32 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Díval jsem se na doporučované PSU pro nové Nvidie RTX 30xx a tam by ti na dvě GPU možná nestačilo ani těch 1000W. Já se svými 550W to budu mít na hraně i s jednou Nvidií (pokud se rozhodnu pro upgrade) - pro 3070 je doporučováno 650W.

    ... ale zas na druhou stranu, pokud je to pro VGA pass pro jednoho uživatele, tak je málo pravděpodobné, že obě Nvidie budou v jednu chvíli vytížené na max. Ale kdyby to bylo jako multi-seat pro dva uživatele, tak u RTX 30xx by byl potřeba pořádný PSU.
    Petr Fiedler avatar 9.10.2020 12:08 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor

    Už 5 let mám v pc tento zdroj a spokojenost.

    Ještě než jste ty i Max napsali, měl jsem vybraný tento zdroj. Taky je na něj záruka 10 let. Myslíš, že řada RMx je v něčem lepší, než řada HXi?

    Každopádně se chci ješě podívat i ten Seasonic, co psal Max.

    Vzpomínám si, že kdysi tu lertimir dával odkaz na zdroj, který si objednával v USA (myslím). Tenkrát jsem na něj koukal a vypadal zajímavě. Na značku už si ale nevzpomenu.

    @lertimir:
    Prosím tě, co to bylo za zdroj?

    9.10.2020 17:44 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Jak hodnotí dotyčné zdroje https://www.jonnyguru.com?
    9.10.2020 22:10 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nová sestava - obnovovací frekvence 120Hz+DisplayPort 1.4+PCI-E 4.0 x16 vs ECC a monitor
    Myslíš, že řada RMx je v něčem lepší, než řada HXi?
    HXi má také nulové otáčky a má trošku větší účinnost, takže by měl být lepší než RMx, ale je divné, že na CZC na něj mají záruku jen 7 let. V bohemce je 10 let.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.