abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 893 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    15.10.2004 22:02 fm
    Rozbalit Rozbalit vše uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    stale nove a nove frameworky, win-managery a buhvi co jeste. Zajimalo by me, jak se ma vyvojar orientovbat, pro co ma ted k sakru vyvijet, kdyz chce multiplatformni desktop aplikaci. Pro KDE, GNOME, Xfce ???

    Kde je nejaky prehled, doporuceni, coho je treba se vyvarovat - hledam a nic nenalezam...
    15.10.2004 22:17 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    XFCE není nic nového a používá zavedený toolkit GTK+.

    Přehled... asi na freedesktop.org.
    15.10.2004 23:12 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Já tedy slovu multiplatformní rozumím tak, že to jede na GNU/Linuxu, MS Windows, FreeBSD, Mac OS X, Solarisu, ... takže to není pro žádnou konkrétní plaftomu ani konkrétní desktopové prostředí.

    A pokud je o toolkit (sadu přípravků ... nebo jak by to nazval MSSM ;-) tak je nejlepší začátek ,nativní` toolkit pro tvůj oblíbený programovací jazyk.
    16.10.2004 18:02 fm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    takze ja to upresnim.

    prvni skupina (jak tomu rozumim) jsou KDE nebo GNOME. Zde je mozno vytvarek graficke programy, ktere jsou temto "prostredkum" poplatne. Aplikace, ktere se podle nich orientuji maji jakesi vyhody - nebo uzivatel ma vyhody - nebo programator ma vyhody - to jsem nikde presne nevycetl. Vseobecne je mozne se docist, ze kdyz budu programovat pro KDE( podle KDE, v KDE ?), tak budu pouzivate napr. nejake komunikacni prostredky, ktere mi umozni komunikovat "jednoduse" s jinymi, pro KDE napsanymi aplikacemi. Navic ma byt to uzivatelske prostredi jednotne, coz by support usnadnilo

    Otazka: bezi to pod windows? je KDE volne zamenitelne za GNOME?

    druha skupina jsou win-managery (fwm2,..). Zde neni zadne takove "prostredi" a proto pro "ne" nikdo neprogramuje. Velkou "vyhodou" je, ze vsechno vypada jinak a support u mych zakazniku, kdyz ma kazdy neco jineho na obrazovce by byl obtizny. Zde budu programovat pomoci wxwidgets nebo neco podobneho. Zde jsem si jisty, ze programy pobezi pod linux a i pod windows.

    Otazka: co ztracim ve srovnanim s KDE/GNOME. Uriznu si eventuelne vetev pod zadkem, tim ze si KDE/GNOME nevsimam?

    Reagoval jsem z toho duvodu, abych upozornil na to, ze ja s kazdym dalsim takovym prostredkem nejasam, protoze mam pocit, ze to moji praci jen zhorsuje.
    16.10.2004 19:36 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    OT1

    Pod windows? Myslíte-li XFCE, pak asi ne. (možná cygwin) Zaměnitelné? Pokud vím, existují nějaké mosty mezi odpovídajícími GNOME a KDE technologiemi, ale přímo to nejde.

    OT2

    To čemu říkáte KDE/GNOME.

    Přicházíte třeba o možnost použít součást GNOME zvanou Bonobo. Umožňuje vám například do vaší aplikace vložit spreadsheet GNumeric nebo prohlížeč PDF GPDF. Přijdete o možnosti použít GConf k uložení vašeho nastavení (ale to asi není minus, vzhledem k tomu kolik lidí to nemůže vystát :-)). Applet GNOME panelu se taky bez GNOME těžko napíše. A tak dále.

    Sranda pro zmatení nepřítele je ještě v tom, že grafické toolkity použité v GNOME a KDE (GTK, Qt) na nich nijak nezávisí, pouze ony DE závisí na nich :-)
    Copak toho není dost?
    16.10.2004 20:06 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Applet GNOME panelu se taky bez GNOME těžko napíše. A tak dále.

    To by dneska neměl být problém, viz XEmbed. Teoreticky by to mělo řešit i to, co dneska řeší kparts / bonobo, ale to je asi budoucnost.
    16.10.2004 20:21 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Gaim, Gnomemeeting (navíc běžící na jiném počítači) a Klipper na panelu icewm. U klipperu jenom nějak zlibí pozadí, ale to se mi nechce zkoumat.
    16.10.2004 19:45 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Jo, ještě bych doplnil. XFCE je založené na GTK, ale nijak nezávisí na GMOME. Jinak taky přináší nějaké další možnosti pro programátory, ale takové věci jako třeba KParts nebo Bonobo nemá. (jde o nějaké extra GTK widgety, trošku pro lokalizaci plus dalších pár drobností) Dokumentace mi taky nepřišla moc všeobjímající.
    Copak toho není dost?
    16.10.2004 20:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Ad zhoršování. Freedesktop.org. Teoreticky by to bylo vše, co k tomu stačí říci.(*)

    Neřeší samozřejmě otázku, zda to pojede po MS Windows (nepojede). Kterou moc nechápu. Desktopové prostředí pro MS Windows jsou MS Windows. Kde jsou v nich ty ostatní aplikace, s nimiž chceš lépe komunikovat? Nativní MS Windows aplikace? Pak se ale musíš podřídit MS a používat jakoukoli technologii (.NET, Avalon, ...), kterou borci z MS vyvinou. Jakou jinou odpověď jsi čekal? Jaký vliv by na ni mohlo mít XFce či Fvwm? Totéž pro Mac.

    Pokud je o ,každý na obrazovce něco jiného`, tak každý má na obrazovce něco jiného, protože tam něco jiného mít chce. To je základní teze, doporučuji přečíst ještě alespoň dvakrát. Ať uděláš cokoli, třeba zavedeš ráj na zemi, někdo s tím nebude spokojen a bude chtít něco jiného. Svoboda spočívá (mj.) v tom, že lidem nenařídíš, co mají chtít.

    Tvůj ideální stav z hlediska podpory -- všichni mají totéž -- je extrémní a neudržitelný, protože mají-li všichni totéž, pak má většina něco, co jí nevyhovuje. Opačný extrém, kdy má každý všechno na míru, a nemůže proto používat nic cizího, samozřejmě také není udržitelný. V praxi proto existuje něco mezi tím, a to vrstevnaté standardy -- s čím nižší vrstvou se spokojím, tím jsem více kompatibilní, méně vázaný a mám k disposici méně specifických featur, a vice versa.

    Můžeš s tím (kromě redukce svobody) dělat jen dvě věci: 1. Stanovit si cílovou skupinu; ta určuje, co můžeš o platformě předpokládat, a co už předpokládat nemůžeš. 2. Prosazovat standardy a standardizaci, kde to je možné, aby nedocházelo k tříštění většímu, než je nutné pro přirozenou diversitu.

    (*) Teoreticky. Skutečnost je taková, že borce z KDE to příliš nezajímá, protože podle nich je práce vložená do společných standardů ztracená, lepší je napsat si všechno znovu speciálně pro KDE. Lepší spolupráce programů pro různá desktopová prostředí se proto asi hned tak nedočkáme. Tak to je, já to tu konstatuji, ale nehodnotím. Prosím všechny KDE fanatiky, aby si nejprve vygooglili něco o KDE vs. freedesktop, než zase začnou zmateně vykřikovat cosi zcela mimo mísu o zlém a škaredém GNOME (které mimochodem nepoužívám, abychom to o jedno kolečko zkrátili)...
    18.10.2004 11:44 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Teď by mě ale vážně zajímalo, o jakých standardech to vlastně mluvíte? Nepoužíváte-li ani KDE ani GNOME, co vám vadí? Chápal bych, kdyby vás např. štvalo, že GNOME applet v KDE nefunguje jak má, že aplikace z balíku KDE a GNOME office mají problémy se vzájemnou komunikací či že klávesové zkratky jsou v jednom z prostředí jiné, než by měly být. Ale když ty aplikace nepoužíváte, v čem je sakra problém?

    Ačkoliv tvrdíte, že nehodnotíte, implicitně podsouváte druhým tvrzení, že v KDE nefunguje nic, tak jak má, a jeho vývojáři nedodržují žádné ze standardů navržených lidmi kolem freedesktop.org. To samozřejmě není (a nikdy ani nebyla) pravda. Navíc předpokládám, že KDE tu bylo o něco dřív než freedesktop.org a některé ze "standardů", vznikly čistě účelově v době, kdy žádné standardy de facto nebyly dány. A skutečně stačí zagooglit, aby člověk dohledal, že vývojáři KDE mají zájem na přijetí změn a standardů, které považují za účelné.
    18.10.2004 16:29 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Používám jiné. A nechtějte vědet, jak mě štvalo, že takové ty tray ikony u programů z KDE se mi zobrazovaly (narozdíl od třeba GAIMu) v malém okénku. Bylo to ve Fluxboxu 0.14 (možná je ta verze malinko jinak) a teď už je to asi opraveno, ale příklad snad stačí.
    Copak toho není dost?
    18.10.2004 20:51 fm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    diky za vycerpavajici odpoved. Se vseobecnymi poznamkami jsem srozumnen, chapu ze s extremy se daleko nedojde. presto je mi to moc akademicke. Proto konkretni situace a otazka.

    jeden nas zakaznik pouziva nas system rizeni vyroby - zhruba 70 aktivnich uzivatelu. Server linux, klient - windows od win95 - winxp. Sdelili jsme adminovi, ze pracujeme na novem klientu, ktery bude pracovat jak pod win, tak pod lin. To se mu velmi zalibilo a hned nam sdelil, ze si to jiz nakoukl a zhruba u 40 pracovist by mohl prejit na linux, protoze tam je v nasazeni pouze nase software a nic jineho. Na ostatnich pracovistich je page-maker a jine veci, tam zustane win.

    A nyni prisla samozrejme otazka - admin by rad nyni nainstaloval to graficke software , pod kterym to pobezi. Aby se s tim jako predem seznamil. Ten dobry clovek se informoval a zjistil jako my, ze existuje "znacny" vyber. Kupodivu na rozdil od free-sw fanatiku to nepovazoval za najakou svobodu a pozadal nas, abychom mu neco doporucili.

    Nu a proto jsem se zde na specialisty obratil a minimalne vim, ze to, ze nebudu moci gnumeric zaimplementovat do nasi aplikace mi nejak nevadi - ocekavanm totiz , ze by to slo pouze pod lin a ne pod win.

    Ja jsem si zpocatku myslel, ze mu doporucim slack s x-windows a fwm2 a bude to. Nepotrebuje to moc pameti, jazykove to snad ve vsech beznych recech a nainstaluje se to z jednoho CD za 10 minut.

    Otazka: je nase doporuceni OK?

    Podotazka: cemu stale nerozumim je skutecnost, ze kdyz neco naprogramuji pod kdevelop nebo s gnome , tak to pod win nejede. Vi nekdo, kde je mozne se docist, co si u toho vyvojari techto produktu zpocatku mysleli? Nebo je alespon v budoucnu nejak zajisteno, ze se to software bude psat pouze jednou a bude pouzitelne na min. tech dvou nejrozsirenejsich platformach?
    18.10.2004 21:46 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Ačkoliv nejsem programátor, mám obavu, že směšujete dvě věci - aplikační rozhraní (API) a grafické uživatelské rozhraní (GUI). Tvůrci KDE ani GNOME nemysleli vůbec na nic, kromě kompatibility se stávajícím standardem zvaným POSIX. Jejich API tedy běží na jiném API zvaném POSIX (doufám, že neplácám nesmysly). Windows používají své vlastní API, tzv. WinAPI (či jak se to...). Tyto dvě API nejsou kompatibilní, i když se MS chlubí tím, že jeho WinAPI (do určité míry) s POSIX kompatibilní je. Problém WinAPI je nejen v tom, že vzniklo později než POSIX a nikde (bohužel) není plně zdokumentováno (tzn. včetně chyb, které v něm jsou). Existuje pokus o implementaci WinAPI v Linuxu zvaný WINE, který by mohl skutečně umožnit regulérně napsané aplikaci pro WinAPI běh pod Linuxem. To slovo "mohl" bych si dovolil podtrhnout.

    Grafické uživatelské rozhraní pak můžete mít jaké chcete, důležité totiž je to, co není vidět, tzn. např. způsob, jak spolu jednotlivé aplikace komunikují apod. WINE například umí spustit windows aplikaci v nativním okně vašeho window manageru, takže tlačítka a rámeček okna vám klidně může "vyrobit" i to fvwm.

    No... a možná je všechno jinak...;-)
    18.10.2004 21:52 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Podotazka: cemu stale nerozumim je skutecnost, ze kdyz neco naprogramuji pod kdevelop nebo s gnome , tak to pod win nejede. Vi nekdo, kde je mozne se docist, co si u toho vyvojari techto produktu zpocatku mysleli? Nebo je alespon v budoucnu nejak zajisteno, ze se to software bude psat pouze jednou a bude pouzitelne na min. tech dvou nejrozsirenejsich platformach?

    Gtk (a GLib) je dostupné pro jak Windows tak Linux pod LGPL. Ta windowsí verze má navíc skin wimp, který napodobuje vzhled ostatních Windows aplikací. Takže když v KDevelop nebo čemkoliv naprogramujete Gtk apliakci (a budete používat Gtk a Glib kde to půjde), tak to bude pouzitelne na min. tech dvou nejrozsirenejsich platformach.

    U Qt je trochu problém s licencí :-(
    18.10.2004 22:13 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Jak bylo vyřčeno, otázka v čem (jaký grafický toolkit) bude psána váš klient NEsouvisí s tím, jaký použijete WM. Zákazníkovy proto můžete doporučit libovolný (pokud na tom má běžet jen jediný program, tak to může být cokoliv).

    To v čem váš klient poté napíšete už zásadní je. Předpokládám, že už ho píšete, takže už asi máte vybráno.

    Otázka: Ano, nezáleží na tom. Nepředpokládám, že by někdo psal klient pro systém řízení výroby jako KDE nebo GNOME program.

    Podotázka: Kdevelop je pouze IDE. Nezáleží na tom, že programujete s Kdevelop. Stejně jako neovlivňuje výsledný program, jestli ho píšete ve vi, neditu nebo notepadu. S GNOME znamená použít jmenované GNOME knihovny jako Bonobo nebo ORBit a to už znamená nepoužitelnost pod windows. (pokud nepoužijete nějakou cygwin šílenost, ale to by u programu vašeho typu snad soudný člověk neudělal).

    Jak píše twofish, pokud nemáte už zvolený nějaký způsob jak na Linuxu budete realizovat GUI, uvažujte o GTK+ a Qt. Obé je poměrně kvalitní a použitelné jak pod linuxem tak pod windows. (i když za windows verzi Qt se tvrdě platí)

    Myslím, že pokud budete mít další otázky, tak by mělo smysl uvažovat o založení vlákna přímo v diskuzi - nezmizí jako zprávička za pár dní pod okrajem a všimne si toho více lidí.
    Copak toho není dost?
    18.10.2004 23:17 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Když už jsme u té multiplatformovosti, je dobré se inspirovat projekty jako je Azureus http://azureus.sourceforge.net/, neboť běží ve všech třech nejrozšířenějších operačních systémech a chová se v nich (a hlavně vypadá) fakticky stejně. Je sice napsán v Javě, ale myslím, že to na trochu slušném hardware ani nepoznáte.
    19.10.2004 09:26 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompatibilita win x linux
    cemu stale nerozumim je skutecnost, ze kdyz neco naprogramuji pod kdevelop nebo s gnome , tak to pod win nejede
    Linux neni odvozen od windows, stejne jako Windows nejsou odvozeny od Linuxu. Jsou to proste dva nezavisle operacni systemy, kazdy ma jinou architekturu, knihovny atd. A hlavne binarni formaty se lisi (EXE vs ELF). Proste a jednoduse neni duvod, aby zkompilovany text z jednoho systemu fungoval na tom druhem. (Existuji ale cesty, napriklad vmware).

    Pokud vam jde o kompatibilitu na urovni zdrojovych kodu, pak mate stejne velky problem. Bud zustanete u zakladnich knihoven jazyka C, ktere jsou u obou systemu stejne a nebo zacnete pouzivat platformne zavisle extenze. V druhem pripade na nejakou prenositelnost zapomente. V prvnim si vyhrnte rukavy a stravite more casu psanim ruznych kusu kodu, ktere resi zavislost na platforme (to se tyka hlavne slozitejsich GUI aplikaci).

    Pokud chcete psat vasi aplikaci, aby bezela pod Linuxem i pod Windowsy, doporucuji koupit si licenci knihovny QT. I pak je samozrejme nutna disciplina, resp. dobry navrh, ktery umozni vyuzivat vyhody jednotlivych platforem, aniz by na nich zavisela.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    18.10.2004 22:40 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Ještě: Velkou "vyhodou" je, ze vsechno vypada jinak a support u mych zakazniku, kdyz ma kazdy neco jineho na obrazovce by byl obtizny.

    1, 2, 3, 4 -- jsem asi free-sw fanatik, ale jaký je u těch čtyř okýnek problém vysvětlit zákazníkovi, v jakém políčku si má nastavit default výšku obrázku?
    18.10.2004 11:53 MSlunečný-sněžný muž | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    Toolkit je sada nástrojů.;)
    I'm trying to find any valuable info on the Internet.However,something is constantly blogging my way
    Daniel Kvasnička ml. avatar 18.10.2004 11:11 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz mi jde z toho vseho hlava kolem
    to je sranda koukat, co vsechno clovek vyvola, kdyz prilepi zpravicku :))))
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.