abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 859 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD

    16.1.2021 13:13 | Přečteno: 1752× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | poslední úprava: 10.1.2021 23:20

    V úvodním dílu jsem se zabýval čistě zvukovým médiem - kompaktním diskem, alias CD. Jestliže zde jsem si postěžoval na to, že nahrávky na CD jsou co do hlasitosti poměrně nesourodé, pak to co se dělo a děje v oblasti DVD již lze popsat pouze jako peklo.

    Za co, pane Bože, za co?

    DVD je již podle svého názvu všestranný disk, který je ale od začátku úzce svázán s videem, a kde je obraz, tam je i zvuk a tím může být i hudba. Pokud někdy existoval nějaký standard ohledně audiovizuálního záznamu na DVD, pak jediné, co se z něj kdy dodržovalo byl maximálně kodek zvuku a videa, protože s trochou nadsázky lze prohlásit, že co DVD, to originál. Co se týče kvality obrazu, jeho rozlišení, případného prokládání a tak dále...

    I toto jsou záležitosti značně poplatné době vzniku toho či onoho DVD. Stejně jako u televizí se přešlo postupně z poměru stran 4:3 na poměr 16:9, totéž můžete postřehnout i na záznamech na DVD. Vše je ale korunováno individuálním přístupem editorů daných DVD, takže můžete narazit na DVD vzniklé přepisem z VHS s hustým interlacingem, neostrými okraji a offsetem od všech krajů snímku, přes první pokusy s digitálním záznamem, které v lepším případě vyústily v letterbox s obrazem ve formátu 4:3 vloženým do snímku ve formátu 16:9 s černými okraji po stranách, či v horším případě v lettershit ve formě obrazu ve formátu 16:9 vloženém do snímku s poměrem stran 4:3 s černými okraji nahoře a dole (což na současných televizích vede na luxusní windowsbox), až po korektní využití celého snímku DVD. To vše pak bývá v některých případech kombinováno i na jediném nosiči (jako to kdysi udělali třeba Crematory).

    Všech těchto archaizmů se samozřejmě budeme chtít při zálohování DVD zbavit, což bude vyžadovat trochu silnější nástroj, nežli "jen" obyčejné ripovátko. Pokud mám mluvit z vlastní zkušenosti, zkoušel jsem řadu grafických nástrojů na zálohování DVD, ale jejich nastavení bylo většinou tak neobratné a výsledky sporadické, že jsem skončil v příkazové řádce s ffmpegem, který umožňuje vše, co je třeba, a to se znalostí několika málo přepínačů a zcela transparentně. Začněme ale od jádra věci - od zvuku.

    Převod DVD na hudební album

    Pokud v následujících chvílích budete mít dojem, že jde o déja-vu, pak vězte, že nejde. Toto téma jsem částečně načal už před pár lety v zápisku Není mplayer(2) jako mplayer (ostatně možná ještě delší dobu nosím v hlavě potřebu sepsat tuto sérii), takže půjde z větší části o reprízu. Motivace je též shodná - není výjimkou, že se na DVD objevují rozšířené verze koncertů, ať již o různá sóla či bonusové stopy, které na CD nejsou, ale také byste si je rádi poslechli. Naprostým extrémem v tomto oboru jsou audiobooky, kde je na CD jediný koncert, ale v celém balení jsou třeba tři (případ například Powerwolf ‎– The Metal Mass (Live), kde na CD je pouze koncert z Oberhausenu, ale na DVD je jedním z koncertů je pro našince velmi zajímavý záznam z Masters of Rock).

    Hudební obsah lze z DVD stáhnout v zásadě ve dvou formách - jako jednolitý záznam, a nebo jako jednotlivé stopy. V tom nám prakticky pomůže to, že koncerty bývají rozděleny do jednotlivých kapitol podle skladeb (i když setkal jsem se i s koncertem, kde kapitoly začínaly naprosto náhodně). Ty lze samostatně stáhnout za pomoci mplayeru (pozor na záměnu s mplayerem2!):

    mplayer dvd://X -benchmark -vo null -vc null -aid Y -chapter Z-Z -ao pcm:fast:file="vystup.wav"
    

    kde X je číslo titulu na DVD, Y označení zvukové stopy a Z číslo kapitoly. Volba "-aid Y" má své opodstatnění v případě, že na DVD je uloženo několik zvukových stop - může jít o hlavní koncert, jeho mix v 5.1 a nebo případné komentáře vystupujících. V případě filmů pak může jít o různé jazykové mutace. Kterou stopu je vhodné použít, lze zjistit z výpisu po spuštění daného koncertu v mplayeru:

    pushkin@pushkin-htpc:/$ mplayer dvd://2
    Failed to read /etc/mplayer/mplayer.conf.local: No such file or directory
    Warning unknown option include at line 177
    MPlayer 1.3SVN-r37931 (C) 2000-2017 MPlayer Team
    Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
    Can't init input joystick
    do_connect: could not connect to socket
    connect: No such file or directory
    Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
    
    Playing dvd://2.
    There are 2 titles on this DVD.
    There are 1 angles in this DVD title.
    
    libdvdread: Attempting to retrieve all CSS keys
    libdvdread: This can take a _long_ time, please be patient
    
    libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VIDEO_TS.VOB at 0x00000139
    libdvdread: Elapsed time 0
    libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_01_0.VOB at 0x00000200
    libdvdread: Elapsed time 0
    libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_01_1.VOB at 0x000002a8
    libdvdread: Elapsed time 0
    libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_0.VOB at 0x00009896
    libdvdread: Elapsed time 0
    libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_1.VOB at 0x0007c500
    libdvdread: Elapsed time 0
    libdvdread: Found 2 VTS's
    libdvdread: Elapsed time 0
    audio stream: 0 format: lpcm (stereo) language: en aid: 160.
    audio stream: 1 format: ac3 (5.1) language: en aid: 129.
    audio stream: 2 format: dts (5.1) language: en aid: 138.
    number of audio channels on disk: 3.
    number of subtitles on disk: 0
    

    Z výstupu se dozvídáme, že DVD má dva tituly a na titulu dva jsou tři zvukové stopy s ID 160, 129 a 138, přičemž ta první je uložená ve formátu lpcm a je stereo (naše cílová stopa) a ty zbylé dvě jsou v 5.1 (ty ignorujeme). Abychom nemuseli donekonečna opakovat výše zapsaný příkaz, je vhodné si jej pro potřeby stažení jednotlivých stop samostatně zabalit do jednoduchého skriptu:

    #!/bin/sh
    
    # ripdvd_audio.sh
    # a bash script for ripping dvd titles per chapter
    # syntax ripdvd.sh title aid chapters
    # requires mplayer classic
    
    for chap in $(seq 1 1 $3)
    do
       mplayer dvd://$1 -aid $2 -benchmark -vo null -vc null -chapter $chap-$chap -ao pcm:fast:file="$1-$chap.wav" 
    done
    

    který zavoláme pomocí

    sh ripdvd_audio.sh 2 160 17
    

    pro stažení prvních 17 kapitol zvuku s id 160 z titulu 2 do samostatných WAV souborů. Ty už lze snadno přejmenovat a překomprimovat do libovolného cílového formátu například za pomoci CDexu nebo lame (opět zabaleného do skriptu):

    #!/bin/sh
    
    # wav2mp3.sh
    # a bash script for mass conversion of WAV files into MP3
    # requires lame
    
    for file in *.[Ww][Aa][Vv]
    do 
    	lame -h -V 0 --resample 44.1 --abr 256 "$file" "`echo $file | sed 's/[Ww][Aa][Vv]/mp3/'`"
    done
    

    S volbami lame si lze samozřejmě hrát, ty uvedené aplikují -h pro zvýšení kvality, předvolbu -V 0 pro nejvyšší kvalitu ABR, které je nastaveno volbou --abr 256 na průměrný datový tok 256 kbps. Z důvodů kompatibility s některými zařízeními je začleněna i volba --resample 44.1 pro převod na 44.1 kHz, neboť na DVD bývá zvuk většinou samplovaný na 48 kHz.

    Zálohování celého koncertu

    V tomhle případě by asi bylo lepší se namísto obecného popisu podívat na nějaký konkrétní koncert, na kterém by bylo možné demonstrovat většinu potřebných úprav. Jako docela dobrý příklad toho, na co se dá na DVD narazit, může sloužit DVD Black Sabbath - Cross Purposes Live, což je DVD, které vzniklo prostou konverzí VHS z boxu Black Sabbath ‎– Cross Purposes - Live, čemuž výsledná kvalita patřičně odpovídá - po spuštění v mplayeru jsou zřejmé černé okraje po všech stranách obrazu, rozostřený okraj snímku z VHS i interlacing.

    Dobře osvětlený snímekInterlacing

    Všechny tyto vady jsou dnes přežitek, pojďme je tedy postupně za pomoci ffmpegu odstranit. V nultém kroku si ovšem stáhněme koncert z DVD na disk, abychom s ním mohli rychleji pracovat:

    mplayer dvd://3 -dumpstream -nocache -dumpfile "Cross Purposes Live.vob"
    

    Úpravy začněme ořezem. Ten je lehce nevyzpytatelný, protože téměř vždy dochází při přehrávání DVD ke změně poměru stran obrazu z formátu, ve kterém je uložený na DVD na jiný (zpravidla 4:3 nebo 16:9). To zjistíme z výstupu mplayeru:

    pushkin@pushkin-htpc:/$ mplayer "Cross Purposes Live.vob"
    .
    .
    .
    (zde je balast)
    .
    .
    .
    Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
    VO: [vdpau] 720x480 => 720x540 Planar YV12 
    A:   2.1 V:   2.1 A-V:  0.000 ct:  0.033  56/ 56 18% 14%  2.1% 7 0
    

    Vidíme tedy, že mplayer při přehrávání souboru mění rozlišení videa z 720 x 480 px na 720 x 540 px. Problém je, že ffmpeg samozřejmě pracuje s originálním rozlišením videa, tzn. je třeba si pořídit screenshot nějakého dobře osvětleného snímku, ten resizovat na původní rozlišení a v něm lze teprve začít měřit parametry pro ořez. Ten se ffmpegu zadává jako rozměr výběru, který chceme použít (v tomto případě zelený obdélník o rozměrech 696 x 414 px) a jeho posuv vůči počátku souřadné soustavy na monitoru (tj. vůči souřadnici [0; 0], která je vlevo nahoře). Ten můžeme opět odměřit jako obdélník o rozměrech 12 x 37 px (červený). Záleží samozřejmě na citlivosti každého soudruha, jak moc razantně chce oříznout rozostřené okraje obrazu, takže výsledek bude pro každého trochu jiný ;-)

    Prescalovaný obrazOriginál na DVDOřez

    Nyní již můžeme začít s konverzí. Tu provedeme do formátu x264 se zvukem v AAC. Pro optimalizaci datového toku provedeme dva průchody (přepínače -pass 1 respektive -pass 2) a do výsledného souboru si namapujeme první obrazovou stopu (-map 0:0) a první zvukovou stopu (-map 0:1). Přepínač -filter:v "crop=696:414:12:37,yadif=0:-1:0" provede jednak ořez na požadované rozměry obrazu (první dvojčíslí: 696:414), jednak posuv výběru v rámci celého snímku (druhé dvojčíslí: 12:37) a jednak spustí deinterlacing filtr, abychom se zbavili ohyzdného rozkladu sudých a lichých řádek v obrazu. Přepínač -aspect 4:3 je zde spíše pro doplnění, neboť se může stát, že nám výsledný poměr stran nevyjde takový, jaký by měl skutečně být (lze použít i pro opravu DVD s chybně nastaveným aspektem - klasické "dlouhé xichty"). Následuje volba použitého video kodeku (-c:v libx264) a zvolený datový tok pro obraz (-b:v 1024k, tedy 1024 kbps, což pro DVD s jeho rozlišením bohatě postačuje). Stejné volby se opakují i pro zvuk (-c:a libfdk_aac -b:a 256k; bitrate je zde 256 kbps), přičemž u prvního průchodu je příkaz uzavřen tím, že výstup má být do formátu mp4 (-f mp4) a je veden do /dev/null. Výsledkem jsou pomocné soubory ffmpegu, které se následně používají při druhém průchodu kódování.

    V druhém průchodu (-pass 2) se všechny volby opakují, pouze výstup je veden přímo do souboru "Cross Purposes Live.mp4". Nyní již vše nechme na ffmpegu:

    ffmpeg -y -i "Cross Purposes Live.vob" -pass 1 -map 0:0 -map 0:1 -filter:v "crop=696:414:12:37,yadif=0:-1:0" -aspect 4:3 -c:v libx264 -b:v 1024k -c:a libfdk_aac -b:a 256k -f mp4 /dev/null && ffmpeg -i "Cross Purposes Live.vob" -pass 2 -map 0:0 -map 0:1 -filter:v "crop=696:414:12:37,yadif=0:-1:0" -aspect 4:3 -c:v libx264 -b:v 1024k -c:a libfdk_aac -b:a 256k "Cross Purposes Live.mp4"
    

    Výsledkem komprese je jednak značně menší soubor (šli jsme z přibližně 4 GiB na cca 803 MiB) a jednak koncert s obrazem, který svými okraji a interlacingem netrhá oči. Fakticky se sice kvalita nezlepšila, subjektivně je ale pohled na takto zpracované DVD značně příjemnější, nežli v originále. Takovýto soubor je již možné umístit na svůj NAS server a pustit si na své TV. ffmpeg nám jako suvenýr zanechal soubory ffmpeg2pass-0.log a ffmpeg2pass-0.log.mbtree, které můžeme s klidem smazat.

    Výsledek

    Na závěr bych ještě doplnil jednu poznámku k mapovaní zvuku do výstupních souborů: jistě jste si všimli, že mplayer a ffmpeg používají odlišný způsob značení streamů. Zatímco mplayer označuje stopy zvuku jako 128, 129 atd. (a ani nemusí být sekvenčně), ffmpeg používá značení ve formátu <vstupní soubor>:<číslo streamu> a postupuje sekvenčně. Pokud tedy narazíte na DVD s více zvukovými stopami (první příklad), měla by nejnižší číslovaná zvuková stropa z mplayeru odpovídat 0:1, následující 0:2 atd. (stream 0:0 je vyhrazen pro video). Vybrání správného streamu lze ověřit při kódování ve ffmpegu, který vypisuje následující informaci:

        Stream #0:0[0x1e0]: Video: mpeg2video (Main), yuv420p(tv, top first), 720x576 [SAR 64:45 DAR 16:9], 25 fps, 25 tbr, 90k tbn, 50 tbc
        Stream #0:1[0xa0]: Audio: pcm_dvd, 48000 Hz, stereo, s16, 1536 kb/s
        Stream #0:2[0x81]: Audio: ac3, 48000 Hz, 5.1(side), fltp, 448 kb/s
        Stream #0:3[0x8a]: Audio: dts (DTS), 48000 Hz, 5.1(side), fltp, 768 kb/s
    

    a pro porovnání ještě jednou pro identické DVD výstup z mplayeru:

    audio stream: 0 format: lpcm (stereo) language: en aid: 160.
    audio stream: 1 format: ac3 (5.1) language: en aid: 129.
    audio stream: 2 format: dts (5.1) language: en aid: 138.
    

    Jak jste no tom se zálohováním DVD vy? Narazili jste na nějakou "lahůdku"?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD, obrázek 1 Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD, obrázek 2 Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD, obrázek 3 Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD, obrázek 4 Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD, obrázek 5 Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.1.2021 14:01 Zoomer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Tati, co je to CD?

    To je takovej stríbrnej kotouč ze kterýho mužeš poslouchat hudbu, koukat filmy...

    Ty vágo, něco jako Netflix a Spotify dohromady?
    pushkin avatar 16.1.2021 16:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Vlastně jo, jenom ti ho nikdo nevypne kdy se mu zachce ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 16.1.2021 17:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    CD používám prakticky denně.

    Jako podšálky.

    Na to Netflix ani Spotify nedosáhnou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 17.1.2021 12:18 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD

    já sem skrz ně koukala na sluníčko. musí se jich ale dát víc nasebe a musí se jakoby koukat skrz tu normálně neprůhlednou lesklou vrstvu ne skrz tu díru uprostřed :O :O :D ;D

    otasomil avatar 16.1.2021 15:43 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Co si zpominam tak jsem pomoci cat spojil ve spravnem poradi vob soubory na DVD do jednoho vob souboru a to bylo vse. Normalne to hralo, nic uz jsem nekomprimoval do zadnyho avi mkv aapod. U tech par DVD je sumafuk zabrany prostor na disku. Byla to nejaka DVD soukrome domaci produkce (svatby, slavnosti) Jinak bych se na to vys**l a vybral si na nejakem fileserveru rovnou ten film ke stazeni, DVD venoval do hospody jako podtacek na pivo.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    pushkin avatar 16.1.2021 16:18 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Jo, přes ten cat jsem to taky párkrát udělal, ale on pak zlobil index, takže to bylo dobrý stejně něčim prohnat a opravit. Proto ta odbočka přes mplayer.
    Agent avatar 16.1.2021 20:24 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Taky jsem to spojil do jednoho mpg souboru, otevřel v Avidemuxu, který obsahuje i nějaké ty deinterlace filtry, ořezy, doostření.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    18.1.2021 09:02 Vlasten3c
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Proč amatéři postižení hluchotou pizdí hifi?

    A proč to o tom ještě píšou paskvily do blogu?

    Proč dělají zvěrstva jako --resample 44.1

    A proč já debil stračím čas, že to ještě čtu?

    A proč já debil korunovanej ještě pláču v diskuzi?

    Protože se ZLEM je třeba bojovat a celá tahle série je ZLO!
    Heron avatar 18.1.2021 12:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Proč dělají zvěrstva jako --resample 44.1
    U toho jsem taky vyskočil, ale vzhledem ke kvalitě záznamu a požadavkům autora je to asi celkem jedno. Pro něj je důležité zachovat si koncert, který bohužel prošel cestou TV - VHS - DVD (blbě), s tím se dneska jen těžko něco udělá, tak si to uchoval v pro něj koukatelné kvalitě, čemuž rozumím.

    Spíše je zarážející, že se taková videa produkují i dnes. Krásně to popsal Captain Disillusion ve své sérii a je fakt, že z jednoho zdroje od jednoho autora se lze dočkat kombinací snad úplně všeho. Když vezmu jen framerate, tak od jednoho zdroje tu mám 24, 25, 29.97 (což někdo dokonce i doporučuje například pro export z Blenderu...), 30, 48, 50, 59.94, 60. Opakuji od jednoho autora. Vůbec nepočítám další kombinace jako točení na výšku, různá rozlišení, interlacing se dneska naštěstí moc často nevidí. Zřejmě má být každé jeho video unikátní i co se technických parametrů týče. Nechápu, nevím, jestli to ti lidi dělají schválně, nebo má každý mobil / kamera jiný default a nikdo to neřeší.
    otasomil avatar 18.1.2021 16:47 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Nechápu, nevím, jestli to ti lidi dělají schválně, nebo má každý mobil / kamera jiný default a nikdo to neřeší.
    Jo kdejaky zarizeni je defaultne nastavene poruznu, spoustu si toho rozvrtaj uzivatele. Hlavne ze maj full HD a 4K videa, fotky 20 MB a vic protoze cim vic megabajt tim vetsi kvalita... to da volovi rozum prece... a tak muzeme pokracovat. Proste lidi tomu technicky nerozumeji a jen vedi ze vic megabajt, megapixel framerate je proste lepsi, kvalitnejsi. Natocej video uploadujou na YT a tam si s tim nejaky ffmpeg, avconv... poradi. Veskere toto uci lidi akorat nepouzivat hlavu, neznat technicke parametry a vubec nicemu nerozumet hlavne aby si koupili novy kram ktery dela zase vetsi a vetsi fotky, videa, aby si mohli koupit vetsi a vetsi uloziste dat...
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.1.2021 09:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Pro zjištění, o kolik je obraz potřeba oříznout, má mplayer video filtr cropdetect -vf cropdetect
    Quando omni flunkus moritati
    pushkin avatar 18.1.2021 13:04 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudba na stříbrných kotoučcích II: Zálohujeme DVD
    Díky za tip, zkusím.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.