abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 884 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    A je to za mnou...

    23.5.2010 13:43 | Přečteno: 1310× | Novinky | poslední úprava: 23.5.2010 13:47

    Konečně jsem se dočkal a je to za mnou. Konečně jsem odmaturoval (na SPŠ Teplice).

    Málokdo si dovede představit co je to za hnus maturovat až poslední (třetí) den a to jako úplně poslední ze všech. V pondělí jsem udělal praktickou z kontroly a měření ozubených kol (nevěděl jsem, jak to dopadlo, jen že určitě nebude 5). Pak jsem čekal na čtvrtek, abych zmáknul ústní.

    Ve středu, po tom co mi kámoš řekl, že to je kravina a zmáknul to s vyznamenáním, jsem byl nervózní asi nejvíc během celý doby. Bylo to naprostý peklo. Zmáknul to zatím každej až na týpka, kterej totálně podělal slohovku a ještě jednoho maníka, kterej měl matiku, která se mě netýkala. Tím větší bych byl pitomec, kdybych to neudělal :-D

    Ve čtvrtek ráno mě trochu uklidnili angličtinou, kde patrně nikdo neočekával nic jinýho než 1. Sice jsem si říkal, že to je docela na prd, bejt takhle pod tlakem, ale nakonec jsem si vytáhl Tomáše Edisona, přací věty a job interview a bylo to úplně v klidu. Potom jsem chvíli čekal a šel jsem na literaturu, který jsem se hodně bál, i když jsem měl 1 z maturitní slohovky na téma "život je hledání" (úvaha o vl. životě). Vytáhl jsem si ale národní obrození, takže to bylo naprosto skvělý a i z jazyka českého jsem získal za 1, protože se tam dal zakomponovat do třetí fáze i celej romantismus a počátky realismu. Čirou náhodou jsem si asi před týdnem četl tři nejvýznamnější díla K. Havlíčka Borovského, protože mě to nějak zaujalo a nasmál jsem se u toho. Znalost těchto děl mi hodně pomohla. Zrovna tak to, když se mě zeptala na Olivera Twista z mýho seznamu povinný četby - díval jsem se na filmový zpracování pár dní před zkouškou. No a pak jsem čekal asi 2 a půl hodiny na technologickou ústní zkoušku, ze který jsem měl taky docela vítr.

    Věděl jsem, že si vytáhnu trojotázku a o každý z těch otázek budu muset mluvit zhruba 10 minut (zkrátka dohromady půl hodiny). Další půl hodinu jsem měl na přípravu na potítku. Když na mě konečně přišla řada a vytáhnul jsem si číslo 8, ještě jsem netušil, co za hrůzu jsem to vlastně vytáh. Jeden by čekal, že když si vytáhne hlínu, tak to vykompenzujou ty ostatní otázky z trojice, ale že si vytáhnu hned tři co nechci, to jsem teda nežral. Tak jsem hned ukázal na přihlížející kámoše gesto, že jsem v prdeli a ponořil jsem se do strojnických tabulek, abych načerpal do nejvíc doplňujících informací. Vytáhl jsem si "výroba odlitků, organizace výroby ve slévárně", "kluzná ložiska", "lopatkové stroje hydraulické". Náš pan učitel technolog se ze mě snažil dostat maximum o slévání, což se mu víceméně povedlo a zbylo mi míň času (15 minut) na zbytek. O kluzných ložiskách jsem ze sebe taky něco dostal, i když jsem znal teda hlavně jen ty hydrostatický a hydrodynamický, ale pomocí tabulek jsem si odvodil i něco o samomazných pórovitých. Nejhorší byly právě ty lopatkový stroje. Moje třídní mi na potítku poradila základní rozdělení, který jsem potom řekl během několika sekund a najednou jsem měl mluvit dál a já nevěděl zhola nic. Plácal jsem úplný kraviny, mlčel a odpovídal na elementární záchranný otázky (např. kudy do toho čerpadla teče voda? :-D). Potom konečně došel čas, technolog upustil vtípek na můj účet (prej kdyby mi to náhodou nevyšlo s tou informatikou, tak můžu jít navrhovat čerpadla :-D) a maturita byla u konce. Čekali jsme chvíli na vyhlášení.

    V tu chvíli jsem očekával [ČJ, AJ, ústní odborná, praktická odborná] = 1, 1, 4, 2. Byl jsem úplně v šoku, když z odborných ty známky byly přesně naopak, než jsem čekal :-D Ozubený kola jsem teda nějak pořádně zmršil a na ústní při mě stáli všichni svatí.

    No tak se povedlo, zapil jsem to s rodinou a s přítelkyní. Normálně bych se touhle dobou šrotil matematiku jako blázen a měl bych pořád nervy, ale z ČVUT FEL mi přišel (to už je dýl) velice uklidňující dopis, že jsem přijat na STM a přijímačky nebudou. Takže mám před sebou víc než 4 měsíce volna.

    V praxi to znamená, že se teď zas budu moct víc věnovat zprávičkaření a hlavně článkům pro AbcLinuxu. Mimo kompa se budu učit matiku (integrály a derivace) a *možná* si i něco pěknýho přečtu. Taky určitě podniknem nějaký výlety a snad i dovolenou s přítelkyní. No zkrátka bude to super. Je to skvělej pocit :-)

    Dobrý taky je, že na tý škole nebudu "sám", ale budu tam mít pár kámošů (dokonce jednoho spolužáka ze SŠ). To se vždycky hodí. Navíc taky znám pár z vás, AbcLinuxáků :-)

    PS: můj maturitní web má od konce naší maturity méně návštěv, ale i tak o dost víc, než jsem čekal.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.5.2010 13:48 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Hmm, na STM, jo? Taky to jdu zkusit :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    23.5.2010 13:49 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Toz gratuluju :)
    23.5.2010 14:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Gratuluji!
    Dent avatar 23.5.2010 17:05 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Gratulace. Nakonec ta maturita není tak hrozná, jak se říká... ale nikdo mi to před maturitou nevěří.
    Bluebear avatar 23.5.2010 17:35 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Výborně, gratuluju.

    (Jen pak pozor na VŠ, nenech se ukolébat falešným pocitem bezpečí (jako já), učící křivka tam jde obvykle strmě nahoru, prvních pár týdnů v pohodě a pak se člověk nestačí divit, jak je to drsné (jako já).)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    23.5.2010 18:21 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Gratuluju, nakonec to bylo pro mne nejlepší období, i lepší než na VŠ, tak si to užij
    23.5.2010 20:48 Hovadko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Taky se přidávám ke gratulacím :-) Jakožto strojař si celý průběh (hlavně při vzpomínce na svou maturitu) dovedu dost živě představit :-)
    Bedňa avatar 24.5.2010 08:17 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Gratulujem, kuřva chcel by som si to ešte raz skusiť, myslím tie mladé kočky, nie maturu. A nezabudni nový život nová frajerka :-D
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    24.5.2010 09:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Málokdo si dovede představit co je to za hnus maturovat až poslední (třetí) den a to jako úplně poslední ze všech.

    Ale dovede. Když jsem maturoval já, tak se maturovalo 4 dny a pořadí k maturitě sestavovalo podle prospěchu. Vzhledem k tomu, že jsem měl bezkonkurenčně nejhorší prospěch (ovšem bez jediné basy!) nejenom ze třídy, ale dokonce i historicky z celé školy, měl jsem původně přijít na řadu až ten čtvrtý den.

    Podařilo se mi však s nějakou výmluvou dosáhnout toho, že jsem šel na řadu už v pondělí. Takže jsem odmaturoval mezi prvními hned ten první den za 13. V to pondělí vyhodili jednoho člověka. Ty co maturovali ve čtvrtek vyhodili naprosto všechny.

    Ještě trochu čísel. Do prvního ročníku nás nastoupilo 36, propadlo k nám cca 6 lidí, 2 přišli odjinud. Odmaturovalo nás 17. Na SPŠ strojní ve Vítkovicích r. 1987
    default avatar 24.5.2010 11:52 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    job interview a bylo to úplně v klidu
    Tak co děláš ještě v Čechách???
    David Watzke avatar 24.5.2010 13:38 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    :-D Na emigraci jednou možná taky dojde :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Bedňa avatar 24.5.2010 14:04 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    A čo Zajíček Ondra, ten nematuroval, keď si bol posledný?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    David Watzke avatar 24.5.2010 16:21 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Maturoval, ale nešlo to podle abecedy (bylo to "mírně" proházený).
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    default avatar 24.5.2010 16:23 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Čím dřív, tím líp. Dokud jsou otevřený hranice a stránky o emigraci necenzurovaný. :-D
    24.5.2010 15:43 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    Málokdo si dovede představit co je to za hnus maturovat až poslední (třetí) den
    Co je na tom tak zlého? Já maturoval taky poslední den. Dokonce to byl den pátý. Pět z ročníku nás zbaběle uteklo od cizího jazyka k matematice, tak nás odsunuli až na pátek.
    David Watzke avatar 24.5.2010 16:20 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A je to za mnou...
    No všichni už to maj, slavěj a rejpou...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.