abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 859 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas

    12.6.2016 21:27 | Přečteno: 2993× | Debian | Výběrový blog | poslední úprava: 12.6.2016 21:27

    Globální oteplování progreduje a tak loni moji borovici na terase činžáku zachránilo od uschnutí během letní dovolené akvaristické čerpadlo ve vaně, 20m hadice, napuštěná vana a časovací zásuvka. Od těch dob ale na terase "urodilo" ještě pár kytek, co se mi nechce nikam převážet (např. vinná réva) a RPi, které vizuálně kontroluje, že je vše v pořádku a ke kterému plánuji čidla teploty a vlhkosti. Protože toho času přeci jen není tolik, rozhodl jsem se letos začít "základní verzí", která ve finále bude dělat to co ta loňská, ale mnohem elegantiněji a o vlhkostní čidla to rozšířím později.

    Hardware

    Otevírač vody

    Z původní alfa verze růstává běžná zelená hadice (BZH), kterou bych ale chtěl napojit přímo do vodovodního řadu - prostě v danou dobu to "pustí vodu", takže nemusím řešit klesající hladinu ve vaně. Po nějakém tom hledání jsem našel spínaný solenoid za 320 (pro šetřílky je i bakelitový za 240 Kč), který má závit jako je na konci sprchové hadice. Když nebudu doma, tak se sprchovat nebudu ;-) a když doma budu, tak holt ty kytky zaleju ručně. Elegantní řešení by bylo s pomocí instalatéra, ale to nechávám na případné další levely. Jenom musím myslet na to, že přívod vody musí končit půlcoulem.

    Vybíráme spínač otevírače

    Kde ale vzít těch 12V, co má ventil otvírat ? První varianta, co mne napadla je s 20m hadice natáhnout 20m dvojlinky a na druhou stranu nějaké optoelektrické relé. Tahat 20m GPIO zvenku dovnitř mi ale přišlo příliš drsné, ale alternativní cesta tahat 12V ven mi s ohledem na pana Ohma taky nepřišlo dvakrát chytré. Byt mám pokrytý wifinou, takže by řešením mohla být wifi zásuvka.Co jsem se ale díval po internetu, přijde mi, že "chytrá domácnost" si bez cloudu ani ... nevyčistí zuby. Ok, takže LAN.

    Ponořil jsem se do hlubin interfernetu a objevil krásné profi zařízení za cca 6000 vč. DPH, ale i srovnatelné spínače za již lepší cenu asi 1500 bez DPH, v kteréžto cenové relaci se pohybuje i docela vzhledná jednozásuvka (mimochodem "ovládání spotřebičů IP protokolem" mi vyloudilo úsměv na tváři) nebo pak finalista za 1230, specifikací by odpovídalo, ale žere 1W :-/, což se mi moc nelíbilo. A v tom jsem si uvědomil, že mi vlastně něco leží na dně skříně a teď by se to mohlo hodit.

    Šuplíkový spínač IPOWER IP9258

    Tuhle věcičku jsem kdysi (před 8 lety) dostal od kamaráda jako resetátor pro CzFree krabičky. Nakonec jsme krabičky vyměnili za stabilnější řešení a resetovátko nebylo potřeba, takže jsem ho nikdy neoživil. A dnes přišla jeho hodina.

    Na plechové krabičce je pár elektrických dírek, tlačítko s nápisem reset, sériový konektor a RJ42ka, která hlásá, že zvládá až 10MBit. Takže pokus č 1., sériová konzole. Ačkoliv se na netu píše ledacos, přes klasický terminál se to nespojí a nespojí. Takže buď je to s TTL logikou, nebo nějaká jiná perverznost. Pokus č. 2, ethernet. Jak to měl kamarád nastavené netuším a tipuji, že on už také ne. Takže chvíle hledání po netu a nakonec nacházím informaci, že by to mělo poslouchat na 192.168.1.10 (jinde píšou 192.168.0.50). Každopádně ani na jedné z těchto adres to neposlouchá. Hmmm. Když všechno ostatní selže, zkuste si přečíst manuál (mimochodem, existuje několik verzí manuálu, které jsou zjevně každé pro jiný model - soudruzi v Číně si s tím očividně moc starostí nedělají. Moc to nepomohlo, vím stále to samé.

    Takže řešíme problém "mám zařízení a nevím jakou má IP adresu ani subnet". Je zřejmé, že buď mělo adresu z našeho cloudu, nebo nějakou 192.168.x.x. To už je začátek celkem slibný, potřebujeme vyzkoušet "jen" cirka 130 tisíc adres, Chytré nápady, co jsou po netu, jako pustit wiresharka jsou na old-school zařízení, které nevolá domů a má statickou IP adresu je dost k ničemu. Na supersuser.com jsem našel radu použít netdiscover -S -f -i eth0. Chvilka štelování parametrů a ejhle, našli moji rádcové, MACovka i s IP adresou. Takže hurá do webového rozhraní, default heslo (ještě že byl předchozí majitel security lemra, fakt jsem nenašel jak to ohnout zpátky do factory default) a zapnout DHCP klienta.Testovací udhcpd sice řve "bad packet, malformed option field", ale adresu přidělí. Tak ještě ověřit, že to půjde s mikrotikovým routerem. A nešlo, ROS prostě to políčko nezkousnul. Taže pokorně zpátky ke statické IP adrese. Nakonec ten privátní rozsah není blbý nápad, na tiku udělám nat a alespoň si s tím nikdo zvenku nebude hrát.

    Podle návodu i internetových fór by k sepnutí zásuvky mělo stačit http://admin:defaultheslo@ip_adresa/SetPower.cmd?p60=1, řešili to třeba tady.Jenomže wget řve, že nedostal odpověď od serveru, a po chvíli manévrů přiznává, že neprošla autorizace. Prý něco s koláčky. Po chvíli mordování se s tím jsem dostal spásný nápad zvaný CURL. A voilá - chodí to, jenom to neseje. Když jsem zjistil, že "zcela logicky" zásuvku zapnu nastavením 0 a vypnu 1, hlasitě jsem zakřičel. Takže to chodí a seje to.

    Jak ale ověřit stabilitu, než systému svěřím své květinky ? Na Mikrotiku jsem udělal dnat a přesměroval port na 80ku (mimochodem, avizovaný telnet neběží !). Na RPI jsem připravil testovací skriptík:

    
    
    #!/bin/bash
    case "$1" in
    "on")
    	cmd=0
    	;;
    "off")
    	cmd=1
    	;;
    *)
    	echo "USAGE: $0 on|off"
    	exit 1
    	;;
    esac
    curl http://admin:heslo@ip_routeru:port/SetPower.cmd?p60=$cmd
    
    A k němu udělal testovací use case
    #!/bin/bash
    cd
    ./rele.sh on
    sleep 60
    ./rele.sh off
    

    Takže máme skriptík, co zapne na minutu zásuvku a pak ji vypne, do crona dáme, ať se to spustí každých 6 hodin. Jak ale zjistit, že to opravdu proběhlo ? Uvědomil jsem si, že mám ještě stařičký router od Edimaxu, který když taky připojím k Mikrotiku, tak - ano, správně, mikrotik zahlásí, že port je up, zapíše to do logů i to, že je down. Takže šup s edimaxem k routeru, otestovat a uvidíme. Pokračování před odjezdem na dovolenou ;-) a zatím se těším na dnes objednaný solenoid !

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.6.2016 21:48 Ulrich Provalil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    nechápu, proč mají lidé neustále snahu pořád vymýšlet kolo?

    Otevírač vody už je přece dávno součástí systemd.
    12.6.2016 22:13 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    pššt, o tom, že to skončí implementací systemd-watermyflowersd (který konečně ze systému odstraní zastaralý a jednoznačně zbytečný jaderný modul ovladače i2c) jsem chtěl psát až v posledním díle ...
    12.6.2016 21:48 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Zajimavy clanek, diky.
    12.6.2016 22:25 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Nebolo by jednoduchšie kúpiť niečo takéto Two Dial Automatic Water Timer Garden Watering Irrigation Controller System?
    12.6.2016 22:39 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    A dá se to řídit podle vlhkosti půdy a předpovědi počasí ? ;-)
    12.6.2016 23:22 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Ten původní finalista jde o dvě stovky levněji sehnat tady. Výstupy jde normálně ovládat přes HTTP a je i dostupná zpětná vazba, zda je výstup sepnutý nebo ne, případně se tam může dát dvoujazýčkové relé a sledovat změnu na input kontaktu. Celé to jde ovládat přes HTTP, dokumentaci jsem k tomu žádnou nenašel, ale web rozhraní používá AJAX a přes webinspector v prohlížeči si jde odchytat přesně co je potřeba.

    A taky bych se bál, že ta hadice od sprchy pod trvalým tlakem povolí a po návratu z dovolené bude překvapení. :-)
    12.6.2016 23:24 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Jo aha, tu poslední větu ignorovat, žádné překvapení, už mi to došlo jak to bylo myšlené. :-/
    13.6.2016 08:14 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Tento přepych nebude tolerován...
    Jendа avatar 13.6.2016 08:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Ponořil jsem se do hlubin interfernetu a objevil krásné profi zařízení za cca 6000 vč. DPH, ale i srovnatelné spínače za již lepší cenu asi 1500 bez DPH
    Mně to přijde absurdní, když si člověk uvědomí, kolik stojí Arduino + Ethernet shield + relé. A ještě si tam člověk může opravit podivné bugy a dopsat úplně cokoli…
    15.6.2016 06:02 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Zapomel jsi zauctovat cenu prace, coz podle toho na kolik si sve prace cenis, muze rychle tech 1500 prerust. Nemluve o tom, ze kdyz si to za tech 1500 koupi, tak dostane produkt, ktery musel projit zkouskama a mel by splnovat bezpecnostni normy.
    Jendа avatar 15.6.2016 06:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    V jednom kusu ano, ve velké sérii mi to přijde přehnané.
    16.6.2016 22:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Nestačí dneska náhodou místo zkoušek jenom nějaké prohlášení o shodě?
    Quando omni flunkus moritati
    Josef Kufner avatar 16.6.2016 22:54 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Prohlášení o shodě je o shodě s tím kusem, který prošel zkouškama.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.6.2016 23:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Ok. I tak bych si ale nedělal velké iluze.
    Quando omni flunkus moritati
    13.6.2016 09:01 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Tohle se da resit i bez elektronickych bazmeku. Staci jen pozadat treba ochotnou sousedku.
    13.6.2016 11:37 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    A nebo ho to proste bavi?
    Bystroushaak avatar 13.6.2016 12:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    A nebo má jen neochotné sousedky.
    13.6.2016 13:53 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Ale muze prijit bourka a sousedku zasahnout blesk, a pak nebude schopna to zalivat. Zatimco kdyz si poridi ty bleskojistky..

    Mne mamka vzdycky doporucovala provazek namoceny do nejaky nadoby s vodou, jako takovy knot, ale jestli to opravdu funguje, nevim. Kazdopadne pokud ano, je to rozhodne jednodussi nez jakakoli elektronika.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    JiK avatar 13.6.2016 21:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    a pak prijde bourka, a blesk zasahne provazek...
    ⧠ A = 0 avatar 14.6.2016 01:01 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Nevím, zda provázek by stačil, ale větší kus hadru se osvědčil, když jsme byli tři týdny na dovolené.
    Nevolte zmrdy.
    PepaSFI avatar 13.6.2016 12:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    a až přijde bouřka, šůsne to někde kousek vedle baráku a všecky ty čudlíkátory se odebéřou do křemíkového nebe......... No ale já jsem ten případ co při bouřce všechno vypíná ze zásuvek a od antén a jiných kabelů a zatím se mi to dost vyplácí. Já bych takovou zalívačku řešil asi spíš jako co nejjednodušší, i za cenu že to bude mít nedostatky. Kdybych se chtěl vyhnout použití vany nebo jiné nádrže, použil bych ten solenoid a prostě ho ovládal časovanou zásuvkou. Někde se mi tu válí ventil z pračky na 230V (což by asi šlo snadno sehnat na sběrném dvoře zadarmo nebo koupit u servisáka)takže by šlo jen o kousek kabelu a nějaké ty kousky vodařiny. Jako přípojku vody bych se snažil využít něco pevného, ne hadici od sprchy. Přípojku na pračku nebo přívod ke splachovadlu. Buď dočasně přepojit nebo přidat rozbočku a udělat si výstup na trvalo. A pak už jen hadici vybavit nějakým systémem kropítek podle odhadované potřeby jednotlivých rostlin, což asi bude největší problém i pro teh computerizovaný systém. Pokud by teda neměla každá rostlinka svůj ventil a své sledování podmínek.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Bystroushaak avatar 13.6.2016 13:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    No ale já jsem ten případ co při bouřce všechno vypíná ze zásuvek a od antén a jiných kabelů a zatím se mi to dost vyplácí.
    Nebo si prostě pořídí bleskojistky (pokud má novější instalaci, tak už je tam dost možná má a ani o tom neví).
    PepaSFI avatar 14.6.2016 09:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    bleskojistky, nebo přesněji, přepěťové ochrany sice zmenší pravděpodobnost zničení zařízení ale může dojít k narušení dat. Někde přeskočí jednička a nula a kousne se to na povelu "zalíváme".
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Josef Kufner avatar 13.6.2016 14:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    A co se stane, když se to na nejblbějším místě podělá? Kam poteče voda? Kolik jí poteče? Koho to vytopí?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.6.2016 16:34 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Před tím solenoidem by měl být ruční uzávěr (kulový ventil) a za ním redukční ventil (tlak vody).

    Napouštět by se měla zásobní nádoba s přetokem do odpadu.

    15.6.2016 19:28 prohnuta nudle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Presne na to sem myslel - pulku toho udelatoru uz mame kazdej implementovanou v hajzlu.
    13.6.2016 20:10 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Místo netdiscover jde na rychlé zjištění IP adresy zařízení použít i arp-scan, který umí sice jen aktivní ARP scan, ale umí to dělat opravdu rychle, několikrát jsem ho použil i na rozsah 169.168.0.0/16 a to i na relativně pomalá zařízení.

    A ohledně bezpečného zdroje vody pro zálévání: místo vany či jiné nádoby, ve které je čerpadlo čerpající vodu na zálivku, by bylo možné použít už hotový zásobník na vodu, s automatickým doplňováním a bezpečnostím přepadem, který se nalézá v naprosté většině domácností - nejedná se totiž o nic jiného, než zásobník splachovacího záchodu.

    Bylo by jenom třeba poladit plovákový mechanismus tak, aby měl větši hysterezi, jinak se bude při odběru vody ventil zbytečně v krátkých intervalech otevírat a zavírat, což nebude dobré pro jeho životnost a navíc to bude zbytečně rušit.

    PS: Čerpadlo musí mít hlídač nízké hladiny vody (protože i splachovací záchod může mít race condition :-) ) a pokud není ponorné, tak i zpětný ventil, ale to by stejně muselo mít i pro provoz v běžném zásobníku nebo ve vaně.
    PepaSFI avatar 15.6.2016 12:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    jo, použít splachovadlo mě taky napadlo ale než jsem o tom napsal, napadlo mě pár zádrhelů. Novější splachovadla bývají zastavěná ve stěně a není k nim moc dobrý přístup aby se dal nějak vyvést výstup vody. Ten plovákový ventil bych neřešil, jednak ani jeden typ co znám by nebylo jednoduché nějak upravit pro větší hysterezi, taky bych se obával že by tím mohla utrpět spolehlivost a hlavně, to zařízení toho zas nenaběhá tolik aby tím utrpěla životnost ventilu. Já při běžném užívání hajzlíku měním ty gumičky možná tak jednou za rok, možná za dva a čistím to po pár měsících. Důvod je tvrdá voda a z ní vznikající usazeniny zhoršující funkci ventilu. Čerpadlo a jeho výbava, hlídání hladiny samozřejmě a mimo to by muselo mít ten zpětný ventil anebo, v případě že by nádrž byla výš než zalívací systém, přetlakový ventil zabraňující samovolnému protékání vody skrz čerpadlo "násoskou z kopce". Tím se to celé komplikuje a mechanicky nejjednodušší vychází ten elektrický ventil přímo z vodovodu. Kdybych chtěl jít na jistotu, dal bych dva za sebe. Kdyby se jeden zasekl a nezavřel, druhý ho jistí ale to asi nebude potřeba.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    14.6.2016 20:37 ow
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    https://pihrt.com/elektronika/248-moje-rapsberry-pi-zavlazovani-zahrady - už několikrát kytky utopil, ale stále se nevzdává :)
    14.6.2016 21:53 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    no, ja dám kľúč od bytu jednému človeku z práce, ktorý býva v susednom dome a on mi jednoducho občas poleje tie muškáty, begónie, klinčeky, petúnie a neviem, ako sa tie rastlinky, čo mi už po 2 roky kvitnú na balkóne, všetky volajú :)

    14.6.2016 21:58
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarity.

    Zobrazit komentář
    16.6.2016 01:11 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    očividne teba, ty idiot
    16.6.2016 01:42 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    nepatris na tenhle portal. uz sem nikdy nechod, nic nepis. jsi na obtiz.
    16.6.2016 15:40 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    ty nepatríš sem a najlepšie vôbec nikam, zavri sa do búdy, si hulvát a agresívny psychopat a už tu ani nikde inde nikdy nič nepíš
    15.6.2016 18:42 Filip Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Normalne natahnout s hadici 2x1.5 dvojlinku, SELF zdroj z gmka za 300 a jazyckovy relatko na 5V ktery se da pripojit primo na gpio a bude to chodit na 20 metrech bez problemu.
    15.6.2016 18:49 Filip Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Co je spis vetsi problem je, co kdyz se ridici skript sekne a solenoid zustane otevrenej?

    Josef Kufner avatar 16.6.2016 12:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Pak by to chtělo přímo na solenoid dát monostabilní klopný obvod, který ho po definované chvilce vrátí do zavřeného stavu. Sice se skript může zacyklit a posílat pořád příkaz k napouštění, ale řeší to situaci, kdy skript pustí vodu a spadne.

    Další ochrana by mohl být detektor příliš vysoké hladiny v květináči, který vodu na delší dobu vypne. Třeba tím, že fyzicky vynutí uzavření solenoidu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 16.6.2016 13:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Další ochrana by mohl být detektor příliš vysoké hladiny v květináči, který vodu na delší dobu vypne.
    Tenhle problém se imho řeší měřením vlhkosti v květináči. Na to stačí dva hřebíky a měřit odpor mezi nimi. Kdysi jsem takhle viděl nějaké kompletní řešení zalévání postavené asi s dvěma tranzistory v nějaké knize ve stylu 101 zapojení s tranzistory. Zároveň to funguje jako dobrý regulátor, protože nemusíš řešit nic víc, než tu vlhkost.
    Josef Kufner avatar 16.6.2016 22:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Spíš jsem myslel plováček a vypínač, který přímo odpojí ventil. Prostě něco, co se nemůže podělat.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dreit avatar 19.6.2016 14:51 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas

    +1

    Řešení za pár korun, má zpětnou vazbu a pokud se to udělá dobře, tak nás to všechny přežije....až na ty hřebíky v hlíně

    Nope
    Bystroushaak avatar 15.6.2016 19:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Joenash?
    15.6.2016 21:54 Filip Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    No jo, sem tam tady napisu nejakou chytrou radu :D
    15.6.2016 19:38 prohnuta nudle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Mas akvarko? To nejslozitejsi mas uz doma na hajzlu - nadoba ve ktery budes mit vzdycky dost vody, funguje to pomerne spolehlive. Tim usetris za elektricky ovladany ventil na vodovod a zaroven snizis riziko nestesti. Pak ti staci blbou casovaci zasuvkou spoustet ve spravny cas blbou pumpicku z akvarka. To cely sezenes za par stovek a doma sestavis za 20 minut bez jakyhokoliv naradi.
    15.6.2016 19:49 prohnuta nudle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Ha! Docetl sem diskuzi a koukam, jdu s krizkem po funuse... tak nic :-)
    regine2 avatar 15.6.2016 22:16 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše zlaté staré časy

    Naši předkové měli dobré :-) a špatné :-( sousedské vztahy. Ty dobré využili k tomu, že jim sousedé pohlídali domek, dobytek, zahradu - nakrmili, zalévali. ;-)

    Jinak - podporuji kutilství. Také jsem tím prošel. Znám lidi, kteří si koupí stavebnici auta a fáro je několikrát dražší.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    Dreit avatar 19.6.2016 14:57 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas

    Když pominu názor Bystroushaaka, tak mě napadá ještě řešení od Tuxgraphics, konkrétně první a druhý článek ;-)

    Nope
    20.6.2016 10:49 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Odpovědi na většinu podnětů shrnu v příštím blogpostu, díky za tuxgraphics, o tom jsem nevěděl. Jenom úplně nechápu ten nápad (v odkazu "první článek") s lakováním toho tišťáku - to je jenom proti oxidaci a na zvýšení odporu, nebo to má ještě nějaký hlubší důvod ? Fakt je, že takle by se možná dala dělat krásně levná vlhkostní čidla za cca 15 Kč/kus (trojžilový "zvonkáč", 555ka za 7,40, jeden kondík za 1,60 a dva odpory cca 5 Kč) s tím, že by se to napájelo jen když by se měřilo (na straně RPi nějaký multiplexer a frekvenci "pískání" buď přímo na GPIO nebo nějakým frekvenčním analyzátorem (což by při multiplexeru stačilo 1x). A s 4bitovým multiplexerem by to obsloužilo až 16 čidel, čímž bych měl pokrytou většinu květináčů (resp. jejich reprezentativní vzorek). Akorát koukám, že v e-shopech nevědí co chtít za ten drát, achjo, zase bude kabel dražší než elektronika ...
    Dreit avatar 21.6.2016 17:15 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas

    Budu se těšit.

    Hlavní myšlenkou bude nejspíš opravdu zabránit oxidaci a tím zajistit dlouhodobou stabilitu. I když, kondenzátor má mezi deskama vždy izolant, což by mokrá hlína nesplňovala -> nastříkal desky barvou, aby se zbavil stejnosměrného odporu.

    Hmm, to zní zajímavě. Jaká je přesně tvoje představa? Má malina jen sledovat (stačí stav kdy bylo sepnuto a kdy vypnuto), nebo má i řídit ventil? Možná bych měl nápad, ale dokud si to nenakreslím, tak nedokážu říct, jestli by to mohlo opravdu tak jednoduše fungovat.

    Nope
    23.6.2016 14:05 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zaléváme květiny I - jak otevřít kohoutek ve správný čas
    Ventil má řídit. Ostatní jsem napsal do Tvého druhého dotazu sem

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.