abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 209 hlasů
     Komentářů: 14, poslední dnes 15:03
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"

    4.5.2008 14:44 | Přečteno: 1680× | Nevědecké pokusy | poslední úprava: 4.5.2008 17:37

    Středočeský kraj nechal za necelých 60 milionů (získaných především z EU) vytvořit aplikaci pro elektronickou komunikaci s úřadem. I když tuto aplikaci momentálně k ničemu nepotřebuji, ze zvědavosti jsem tam nahlédl.

    Pokud se vám zdá, že to stálo dost peněz, nejste sami. Ovšem podle Viléma Žáka, náměstka hejtmana, nejde pouze o vytvoření aplikace, ale především o úplnou změnu organizace práce úřadu, kdy místo oběhu papírových dokumentů má být vše elektronické. Kromě toho jsou součástí projektu i veřejná přístupová místa, takže snad nebyly peníze tak úplně vyhozeny z okna.

    Pro přístup do aplikace je potřeba se zaregistrovat. Než se k tomu člověk dostane, musí nejdřív řešit certifikát serveru. Ten je totiž podepsaný sám sebou (self-signed) a navíc je vystaven pro jinou doménu, než na kterou se klient přihlašuje. Není mi jasné, proč se u projektu za 60 melounů šetřilo zrovna na této věci.

    Registrace obsahuje uvedení spousty osobních údajů. Vyžadováno je však jen uživatelské jméno a e-mail (plus klasické opsání znaků z obrázku). Heslo systém vygeneruje a pošle, což není dobré řešení, protože jde pochopitelně nezašifrované. Naštěstí ho lze změnit, což je v tomto případě naprosto nezbytné a aplikace by to podle mého názoru měla hned vynutit (když už se heslo posílá).

    Po odeslání údajů systém oznámil "Registrace proběhla v pořádku.", ale současně také "Při registraci došlo k chybě.". Tak nevím, co z toho je pravda. Ovšem heslo opravdu za několik minut dorazilo, takže jsem se úspěšně přihlásil a nastavil nové heslo (podmínky pro to, jaké znaky musí obsahovat, jsou poměrně přísné - už vidím ty papírky nalepené na monitoru). Opět jsem se dočkal kombinace hlášek "Heslo bylo úspěšně změněno." a "Při změně hesla nastala chyba!". Zajímavé.

    Systém umožňuje podávat různé standardizované formuláře (namátkou třeba "Žádost o poskytnutí informace dle zákona č.106/1999 Sb o svobodném přístupu k informacím" nebo "Připomínka k závěrečnému účtu Středočeského kraje"), celkem jich je několik desítek. Většinu z nich běžný člověk nikdy nebude potřebovat, jsou spíše pro obce nebo pro speciální organizace (nemocnice, provozovatele vodovodů apod.).

    Dále lze sledovat stav konkrétního podání. To jsem nemohl vyzkoušet, protože jsem nic nepodal. Zajímavější (z mého pohledu) je část "Otázky", kde lze pokládat dotazy na úřad. Prostřednictvím této funkce jsem ohlásil chyby v aplikaci. Pak už jsou tu jen sekce pro změnu osobních údajů, změnu e-mailu a změnu hesla.

    Ještě si rýpnu - u osobních údajů jsou mezi možnými kontakty uvedeny také ICQ a Skype. Možnost uvést něco dalšího (např. Jabber) zde není. V této souvislosti by mě docela zajímalo, jestli každý úředník používá oficiálního ICQ klienta hýřícího reklamou, nebo zda má některého z nelegálních klientů (Miranda apod.). Poslední funkcí je přehled všech požadavků zaslaných úřadu prostřednictvím systému. Funguje to trochu divně, protože se požadavky zobrazí až po použití filtru, před tím tam je jen "Nebyly nalezeny žádné záznamy.".

    Celý portál běží samozřejmě na ... hádejte. No samozřejmě, Microsoft IIS 6.0 s ASP.NET. Kdo by také čekal něco jiného, že? Ale na druhou stranu nejsou použity žádné IE-only špeky, takže funkčnost v běžném prohlížeči (testováno v Opeře 9.27) není omezena. Jinak aplikace jako taková je samozřejmě prospěšná, to s technologickým pozadím nemá nic společného. Co se týká výše uvedených chyb, ty jsem ohlásil, protože takhle rozhodně aplikace úřadu vypadat nemá. Co si má totiž uživatel myslet, když dostane současně zprávu o úspěchu i o chybě?

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.5.2008 15:01 pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    to je presne ono, daji 60 milionu za to co by banda studentu udelala za 60 tisic a jeste k tomu lepe.
    Luk avatar 4.5.2008 15:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ona je otázka, co všechno v těch 60 milionech je (třeba kolik hardwaru apod.). Proto to nechci moc pitvat, když to nevím přesně. Navíc zrovna Středočeský kraj si nechal svůj vizuální styl navrhnout od studentů VŠUP.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    4.5.2008 15:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Banda studentů, která by to zvládla lépe, už je asi dávno někde zaměstnaná a nebude to dělat za 60 tisíc. A banda studentů, která by to v PHP napsala za 60 tisíc, by to zase nejspíš nenapsala lépe.
    4.5.2008 16:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    A co když to psala banda studentů, který je zastřešena nějakou komerční firmou. Banda studentů dostala kolem 60kkč a zbytek je provize. :D Kdo umí, umí. :-)
    4.5.2008 16:55 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ten, kdo ví, jak by měla vypadat webová aplikace a kolik asi tak stojí, je už asi někde zaměstnán a nedělá na státním úřadě za pár šupů.
    4.5.2008 18:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Za prvé, tu aplikaci asi nepsali zaměstnanci úřadu, ale nějaká externí firma. Za druhé, takový úřad je z pohledu IT už větší firma, a někdo třeba bude raději dělat v takovémhle IT oddělení, kde se dostane k zajímavým věcem, než by někde programoval sklady nebo blog.
    4.5.2008 19:05 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Nemyslel jsem to tak, že aplikaci psali zaměstnanci úřadu, ale že její napsání zadávali. Osobně si myslím, že státní správa slouží čas od času jako dojná kráva pro některé IT firmy, kterým nezáleží na tom, jak napsat aplikaci co nejlépe, ale jak na tom co nejvíce vydělat. To jsou ale jen moje spekulace, nicméně, některé IT produkty sloužící státní správě vypadají opravdu "nádherně"...
    4.5.2008 19:15 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    napsat aplikaci co nejlépe, ale jak na tom co nejvíce vydělat.
    To je snad zájem každé firmy, ne? Kdybxch já měl firmu, chtěl bych aby se její zaměstnanci a management choval úplně stejně.
    4.5.2008 19:38 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Samozřejmě. A zájmem tvých klientů je vybrat si co nejvhodnějšího dodavatele. Pokud to udělají špatně, ztratí třeba konkurenční výhodu a budou s tím muset něco udělat. Pokud si dobře vzpomínám na své středoškolské učivo, je to základ kapitalismu, "neviditelná ruka trhu". A to právě v případě státní správy neplatí. Nemá konkurenci, ke které bych mohl jít v případě, že ta současná mi v něčem nevyhovuje, a zároveň má zajištěný tok peněz. Že má nějaký divný informační systém, který nikdo nepoužívá nebo dokonce nikdo nechápe? (Nemluvím teď konkrétně o tomto případě.) No a co, paragrafy splněny, dotace získána, všechno v pohodě...
    xkucf03 avatar 7.6.2008 16:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Asi tak, no. Taková úspora je nereálná. Ale i tak si myslím, že by bylo lepší zapojit do takových zakázek vysoké školy. Každý by si přišel na své - škola (peníze), studenti (zkušenosti a peníze), stát (úspora). Navíc by se dalo snadno vyjednat, aby ten vyvinutý SW byl buď open source, nebo aby zadavatel dostal i zdrojáky. To často při komerčním vývoji SW nebývá, protože dodavatel si chce práve zákazníka zavázat, aby mu neodešel ke konkurenci.

    Jenže ti naši politici budou radši vyhazovat* za nesmysly a pak bufou mektat, že je potřeba zavést školné, že nejsou peníze.

    *) případně z toho brát nějaké drobné do vlastní kapsy.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.5.2008 15:16 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Maj dobrej manual. Kdyz uz do toho vrazili sedesat mega, tak mohli vynechat tu reklamu hned na prvni strane.
    Jinak je ta manpage pekna, dokonce zminili i Turinguv test :-). Prijde mi to trochu geekovske, ale co by se bezny uzivatel nenaucil novou terminologii.
    Bohuzel opet zapomneli na pritomnost ISO standardu -- neberou ani OOXML, ani ODF
    A posledni stiznost -- elektronicky podpis vyzaduje placeni soukrome organizaci, ktera je timto naprosto ocividne zvyhodnena, zvlast, kdyz ma uzivatel na vyber jenom ze tri. Proc si zadost nemuzu podepsat sam mi zustava zahadou, asi nekam plavali kaprici (nebo to proste vymyslel blbec.
    Takze abych to shrnul: Napad dobrej, ale chce to jeste vypilovat
    4.5.2008 15:17 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Zase mi vypadla zavorka. Priste si to po sobe musim precist.
    Luk avatar 4.5.2008 15:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Bohuzel opet zapomneli na pritomnost ISO standardu -- neberou ani OOXML, ani ODF
    Souhlasím. To je dost zásadní chyba.
    A posledni stiznost -- elektronicky podpis vyzaduje placeni soukrome organizaci, ktera je timto naprosto ocividne zvyhodnena, zvlast, kdyz ma uzivatel na vyber jenom ze tri.
    Tomu nerozumím. Kde je řečeno, že to nesmí být od České pošty, což není soukromá organizace?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    4.5.2008 20:46 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    No dobre, CPost neni soukroma, ale stejne za to musis platit, aniz by to bylo nutne.
    Luk avatar 4.5.2008 21:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Proč aniž by to bylo nutné? Kdo tu práci zaplatí? Daňoví poplatníci? To by bylo lepší?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.5.2008 13:45 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ne aniz by bylo nutne platit, ale aniz by byla nutna autorita. Nejsem komunista, jenom nechapu proc musi byt muj podpis nekym schvalen.
    Luk avatar 6.5.2008 14:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Pro elektronický podpis je autorita nutná. Když komunikují dva lidé mezi sebou, tak buď důvěřují tomu, že ten druhý je opravdu ten, za koho se vydává (že to není útočník), anebo si ti lidé osobně vymění své veřejné klíče (resp. aspoň fingerprinty).

    U státní správy a samosprávy je to podobné. U některých podání není potřeba elektronický podpis. Ale někde potřeba je. A tam ten podpis musí být skutečně důvěryhodný, aby nemohlo dojít k podvodu nebo jinému problému. Proto je potřeba, aby někdo ověřil (typicky kontrolou totožnosti např. podle občanského průkazu), že příslušný klíč skutečně patří té osobě, za kterou se vydává. Ten někdo je (v našem prostředí) buď soukromá osoba splňující kritéria, nebo státní podnik Česká pošta.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 6.5.2008 14:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ještě dodám, že při té výše uvedené komunikaci dvou osob také může být osobní výměna klíčů nahrazena ověřením totožnosti třetí osobou, které obě osoby důvěřují.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.5.2008 20:30 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Pro elektronický podpis je autorita nutná.
    To ano. Ale to pořád nezodpovídá na otázku, proč nevydává certifikáty státní CA za "dotované" ceny, přestože u občanek a pasů se to tak dělá.
    6.5.2008 21:05 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    To by mohl stát za dotované ceny zachvíli dávat a dělat všechno. Tato praxe se ale příliš neosvědčila, východní Evropa s tím má zrovna své zkušenosti… Myslím si, že takhle je to daleko lepší – stát stanoví určitá pravidla, a v jejich rámci ať už každý dělá, co umí.
    Luk avatar 6.5.2008 21:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Zrovna pas není úplně nejlevnější. A za zapsání tří písmenek a jedné tečky do řidičáku (i v případě, že se ten řidičák stejně musí vyměnit a člověk by za tuto výměnu neplatil) si úřad vezme 50 Kč. Obecně nevidím důvod, aby se to dělalo za dotované ceny - už dnes se to dělá za ceny téměř nákladové (Česká pošta), těch 190 Kč nikoho nezabije.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.5.2008 22:17 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    OK, ale stále je rozdíl mezi 190 Kč/rok a 600 Kč/10 let - a to jak v ceně, tak v nutnosti na to každý rok myslet.
    Luk avatar 6.5.2008 22:37 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Jenže kdo koresponduje s úřady častěji, brzy těch 190 Kč "dostane zpět". Doporučený dopis stojí nejméně 26 Kč, po 8 kouscích to stojí víc než ten roční elektronický podpis. Nemluvě o času, který člověk stráví zbytečně na poště. A pro podnikatele je to bez diskusí, protože platí, že čas jsou peníze.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xkucf03 avatar 7.6.2008 16:45 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Při svobodném trhu to firmy budou dělat efektivněji, než kdyby měla vzniknout síť poboček, kde by státní úředníci kontrolovali občanky a rodné listy a vydávali elektronické podpisy. V tržním prostředí funguje konkurence subjekty se snaží efektivně hospodařit (jde jim o zisk, kdežto úředníkům jde o velikost jejich úřadu - mají naopak tendenci rozpočet nafukovat).

    Co se týče ceny, tak soukromé CA vítězí*. Ale je tu ještě otázka bezpečnosti. To je důvod, proč bychom nemuseli chtít, aby stát pustil z rukou vydávání elektronického podpisu. Ale na druhou stranu: v čem máš větší páky na státní úředníky než na zaměstnance soukromých firem. Prakticky v ničem, kontrolovat můžeš jak úředníky, tak soukromníky. V obou případech můžeš dělat inspekce, vyžadovat přísná pravidla, zkoušet provokace - úplatky.

    *) Jen je potřeba správně nastavit pravidla - požadavky na CA, aby z toho nebyl oligopol několika firem, které mezi sebe nechtějí nikoho pustit a které uplatily zákonodárce, aby udělali přísná pravidla, kterým vyhovují jen oni.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.5.2008 22:15 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Nic vám nebrání splnit příslušné podmínky a založit si akreditovanou certifikační autoritu, která bude poskytovat certifikáty zadarmo. Z čeho budete dotovat vytvoření a provoz takové autority nevím (připravte si na to minimálně miliony), ale jistě budete mít mnoho zákazníků, a můžete mít dobrý pocit, že přispějete k rozšíření elektronického podpisu v ČR.
    4.5.2008 22:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ale, mrška, ono se to stihlo odeslat ;-) Tak platí ta verze dole, to nahoře bylo nepřesné…
    4.5.2008 22:15 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Nic vám nebrání založit si akreditovanou certifikační autoritu a poskytovat certifikáty zadarmo. Z čeho budete dotovat vytvoření a provoz takové autority nevím (připravte si na to minimálně miliony), ale jistě budete mít mnoho zákazníků, a můžete mít dobrý pocit, že přispějete k rozšíření elektronického podpisu v ČR.
    6.5.2008 13:44 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ja nejsem proti placene certifikaci, ja jsem proti vyzadovani te autority kdyz to neni potreba.
    Luk avatar 6.5.2008 14:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Jenže ona někde potřeba je. Pokud například někdo žádá o údaje, které podléhají ochraně osobních údajů, tak je potřeba důvěryhodný elektronický podpis.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.5.2008 15:04 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    To je pravda. V techhle pripadech to fakt nutne je.
    onion avatar 4.5.2008 15:33 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Jste si jisty, ze Ceska posta je soukroma organizace? Je totiz mezi akreditovanymi poskytovateli, pokud vim je to statni spolecnost a navic podpis stoji snad jen 200Kc/rocne.
    onion avatar 4.5.2008 15:35 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Koukam, ze me nekdo predbehl :-D Nemohl by system pred odeslanim upozornit, ze ve vlakne ve kterem odpovidam byl odeslan novy prispevek?
    4.5.2008 15:38 pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    To je fakt geekovske jak prase.
    Turingův test

    Test pro odlišení počítačů a lidí. Spočívá v nutnosti opsat do kontrolního pole sekvenci znaků vygenerovaných systémem.
    Je to ve stylu jako by o tom mluvili na nove. Naproste nepochopeni myslenky, bezkontextove prizpusobeni situaci a krute ohnute do smeru podivejte jaci sme machri.
    4.5.2008 16:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Geekové by si měli něco zopakovat. :D Pak nebudou za turingův test označovat takovou blbost.
    4.5.2008 20:53 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    No prave proto to zminuji. Je to tam uplne zbytecne a jeste maji trochu zvlastni definici.
    4.5.2008 15:40 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    A posledni stiznost -- elektronicky podpis vyzaduje placeni soukrome organizaci, ktera je timto naprosto ocividne zvyhodnena, zvlast, kdyz ma uzivatel na vyber jenom ze tri. Proc si zadost nemuzu podepsat sam mi zustava zahadou, asi nekam plavali kaprici (nebo to proste vymyslel blbec.
    Spíš jste vy nepochopil princip elektronického podpisu a certifikačních autorit. Sám si to nemůžete podepsat z jednoduchého důvodu – kdo by ověřil, že jste to podepsal opravdu vy? Taky by mne zajímalo, před kým nebo čím je zvýhodněn poskytovatel akreditovaných certifikačních služeb. To je jako kdybyste napsal, že když si jdete koupit rohlík, musíte si ho koupit od nějakého pekaře, čímž jsou pekaři naprosto očividně zvýhodněni – asi někam plavali kapříci, nebo pekaře prostě vymýšlel blbec.
    4.5.2008 20:50 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ten podpis IMHO pracuje na principu asymetrickeho sifrovani, takze vam nic nebrani tam pri registraci nahrat svuj verejny klic. Zadna treti strana nemusi byt zahrnuta.
    Rohlik si muzu upect sam, nebo o to pozadat kohokoliv, kdo ani pekar byt nemusi.
    4.5.2008 21:19 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ano, ale taky by mi nic nebránilo zaregistrovat se jako vy, ale nahrát tam svůj veřejný klíč. Takže pak bych mohl dělat cokoli, ale dělal bych to vaším jménem. Právě proto existuje certifikační autorita, která nejprve ověří, že jsem ten, za koho se v certifikátu veřejného klíče vydávám. Jenomže já si klidně můžu udělat i tu certifikační autoritu, a můžu si zase podepsat certifikát, kde budu mít vaše jméno. Taková certifikační autorita by taky nebyla k ničemu. Proto stát stanovil (zákonem o elektronickém podpisu a příslušnými prováděcími vyhláškami) určitá pravidla, která může nějaká certifikační autorita splnit – a když je splní, stát jí pak udělí akreditaci. Certifikátům podepsaným touto akreditovanou autoritou pak můžou státní instituce věřit. Žádné zvýhodňování v tom není. Stačí, když splníte ty zákonem dané podmínky a můžete si akreditovanou certifikační autoritu provozovat klidně taky.
    Luk avatar 4.5.2008 21:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Je to tak. Ovšem ty zákonem dané podmínky (kromě jiného například bezpečnostní certifikace objektů, kde se data zpracovávají, jako pro práci s utajovanými informacemi na stupni "Důvěrné") jsou poměrně přísné. Proto je také autorit tak málo a je to tak drahé.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    4.5.2008 22:07 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Jistě, protože se musí s dostatečnou jistotou zaručit, že certifikátem akreditované autority nebude podepsán certifikát s falešnými údaji. Ale ty podmínky jsou technického rázu, takže pokud si alpha myslí, že si to dokáže zařídit sám a levněji, má možnost.
    6.5.2008 13:43 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Jako ja se muzete zaregistrovat tak jako tak, nahrani toho klice totiz neni povinne. Chapu, kdyz je certifikacni autorita vyzadovana pri operacich s tajnymi daty, financnimi castkami nebo napr. pri styku s policii, ale takhle akorat obycejny clovek prijde o jednu z moznosti autentifikace, ktera je velice spolehliva.
    6.5.2008 15:25 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    autentifikace
    Autentizace
    Luk avatar 6.5.2008 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Pozor, ono to není tak jednoznačné!
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.5.2008 16:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Kvalifikovaný certifikát dle zákona o elektronickém podpisu myslím nemůže být použit k ničemu jinému, než k podepisování. Takže k přihlašování tam snad neslouží.
    4.5.2008 16:59 Ses | skóre: 16 | blog: Nevím nic, ale zato to vím správně | Ivančice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Ve Firefoxu 3 se mě tam prostě nedaří dostat. FF odmítne spojení s touto hláškou: "Klíč certifikátu není dostatečný pro požadovanou operaci." A nedaří se mě přimět FF, aby se tam i přesto dostal...
    Nikdo mi nerozumí. Jsem záhadný.
    Luk avatar 4.5.2008 17:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Firefox 2.0.0.14 je bez problémů. Chyba je buď ve FF 3 nebo v aplikaci. Každopádně by to chtělo ohlásit.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    4.5.2008 18:04 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Není na konci malý odkaz, že přesto chcete pokračovat? Pak je potřeba potvrdit, že opravdu chcete jít dál, a nakonec si musíte nechat zobrazit certifikát a pak můžete stránku přidat do vyjímek. Aspoň takhle to funuje u certifikátu podepsaného certifikační autoritou, kterou nemáte v prohlížeči. Ale jestli nesouhlasí doménové jméno s tím na certifikátu, třeba vás FF nepustí dál vůbec (i když to už by bylo na můj vkus trochu moc).
    Luk avatar 4.5.2008 18:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Tak jsem si dal tu práci, nainstaloval FF 3 beta 5 a vyzkoušel to. Ohlásilo to chybu kvůli odlišné doméně certifikátu (ssl_error_bad_cert_domain). Jediné řešení je přidat výjimku, což jsem učinil. Pak už ale všechno fungovalo. Čili problém je jen v tom, jak ve FF nakládat s "podivnými" certifikáty - liší se to od verze 2.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    4.5.2008 18:28 Ses | skóre: 16 | blog: Nevím nic, ale zato to vím správně | Ivančice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    A jak jsi ji přidal? Zkoušel jsem Úpravy>předvolby>rozšířené>šifrování>certifikáty>servery>přidat vyjímku, tam jsem napsal server a stejně mě to ohlísilo (ještě to okno s tou vyjímkou), že nelze přidat (stejná chyba, jako v prohlížeči)...
    Nikdo mi nerozumí. Jsem záhadný.
    4.5.2008 18:35 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    No jo, přímo z té stránky nejde výjimku přidat, je tam jen možnost „Try Again“. Se mi zdá, že už FF z těch uživatelů dělá příliš velké blbce… Jak že to je? Uděláte-li svůj software absolutně blbuvzdorný, nebude jej chtít nikdo jiný než blbec používat?
    Luk avatar 4.5.2008 18:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Aha, tak už to vidím taky. Měl jsem totiž ten certifikát přidaný od předtím z FF 2, proto to hlásilo až tu druhou chybu. Když jsem ho teď vymazal, narazil jsem na stejný problém. Mělo by se to nahlásit jako chybu ve FF 3.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 17:11 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Tak tenhle krásný flame už tu dlouho nebyl, ale že tam řibude i Firefox jsem fakt nečekal. Nevíte někdo o používá Linus?
    4.5.2008 17:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Nemám slov. Jsem pevně přesvědčen, že lze vytvořit mnohonásobně efektivnější a kvalitnější aplikaci za pouhou desetinu této částky.
    5.5.2008 04:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Je pozoruhodné sledovat, kolik diskutujících při čtení přeskočilo hned druhý odstavec…
    5.5.2008 07:47 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    První věta však tvrdí:
    Středočeský kraj nechal za necelých 60 milionů (získaných především z EU) vytvořit aplikaci pro elektronickou komunikaci s úřadem.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Luk avatar 5.5.2008 08:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Tuto větu jsem použil záměrně, aby čtenáře vyprovokovala k rozkliknutí celého textu. Je jasné, že není úplně korektní, ale v dalším textu informace upřesňuji, takže kdo si přečte všechno, potřebné informace získá.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 09:31 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Aneb "Vítejte na bulvárním Abclinuxu." Hlavní je upoutat pozornost, ne šířit pravdu. Nelíbí se mi to, ale to je asi tak to jediné, co můžu s takovými blogposty dělat.

    Hmmm, docela by mě zajímalo, co vede lidi k tomu, psát zajímavě o nezajímavých věcech?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Luk avatar 5.5.2008 09:38 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Aneb "Vítejte na bulvárním Abclinuxu.
    Vidím, že ten Linuxbulvár budu opravdu muset spustit :-D
    Nelíbí se mi to, ale to je asi tak to jediné, co můžu s takovými blogposty dělat.
    Přesně tak. A protože se tady tímto stylem chovám už víc než tři roky, je překvapivé, že to ještě někoho překvapuje.
    Hmmm, docela by mě zajímalo, co vede lidi k tomu, psát zajímavě o nezajímavých věcech?
    ???
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 10:56 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Přesně tak. A protože se tady tímto stylem chovám už víc než tři roky, je překvapivé, že to ještě někoho překvapuje.
    No, mě taky. To je docela smůla, že jsem si toho, že tu píšeš bulvárně ještě nikdy dřív nevšiml. Možná bych si měl dávat pozor na to, co čtu od keho. Nemůžu se přece tak nechávat upoutávat článkama které nic neříkají.
    Hmmm, docela by mě zajímalo, co vede lidi k tomu, psát zajímavě o nezajímavých věcech?
    ???
    No, aby jsi upoutal, musíš napsat něco zajímavého. O ničem zajímavém však nevíš. Napíšeš tedy do perexu něco, co není pravda. Potom do článku napíšeš něco, co je docela proti tomu, co jsi napsal v perexu, jenom už to není tak zajímavé, aby to někdo rozklikl.

    Jakej to má smysl prostě nevím. Peníze se tu za blogposty nedávajou. Za shlédnutí taky ne. Kdyby jsi se chtěl jenom vypovídat, asi bys prostě-napsal-blogpost. Buď chceš bejt vidět, nebo nevim.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Luk avatar 5.5.2008 11:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Napíšeš tedy do perexu něco, co není pravda. Potom do článku napíšeš něco, co je docela proti tomu, co jsi napsal v perexu, jenom už to není tak zajímavé, aby to někdo rozklikl.
    To, co jsem napsal do perexu, je pravda. Není to sice celá pravda, ale je to pravda, nikoli lež. Jinak je faktem, že čtenáře obecně mnohem více zajímají bulvární zprávy. S tím se nedá nic dělat.
    Jakej to má smysl prostě nevím. Peníze se tu za blogposty nedávajou. Za shlédnutí taky ne. Kdyby jsi se chtěl jenom vypovídat, asi bys prostě-napsal-blogpost. Buď chceš bejt vidět, nebo nevim.
    U blogpostů jsou nejzajímavějí diskuse. Když nikdo nediskutuje, není to ono ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 11:09 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    To, že je to v perexu pravda snad nemyslíš vážně. Jak by zněla v tom případě zněla lež? Můžeš mi napsat, jak by tesy zněla "celá pravda", když tohle je jen její "část"?

    Řekl bych, že tvoje definice pravdy je docela k ničemu. Jelikož zjevně uznáváme jiné definice pravdy, asi se shodnout nemůžeme.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Luk avatar 5.5.2008 12:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    V perexu je toto:
    Středočeský kraj nechal za necelých 60 milionů (získaných především z EU) vytvořit aplikaci pro elektronickou komunikaci s úřadem.
    Lež by byla například:
    Středočeský kraj nechal za 200 milionů (získaných především z EU) vytvořit aplikaci pro elektronickou komunikaci s úřadem.
    nebo
    Středočeský kraj za necelých 60 milionů (získaných především z EU) nenechal vytvořit aplikaci pro elektronickou komunikaci s úřadem, peníze použil na volební kampaň hejtmana.
    Kdežto "celá pravda" (v kontextu mně známých informací) by byla například:
    Středočeský kraj nechal za necelých 60 milionů (získaných především z EU) vytvořit aplikaci pro elektronickou komunikaci s úřadem. V ceně projektu je i změna způsobu práce úřadu (elektronický tok dokumentů místo papírového) a vytvoření několika desítek míst pro veřejný přístup.
    Vidíš ten rozdíl?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 12:53 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Teď jsem si všiml slova "necelých". Aha. Nevim, jestli to tam bylo, nebo nebylo i předtím, ale takhle máš hmm,... částečně pravdu. Tvoje první věta se dá považovat i za pravdu.

    Ty si hraješ s interpretací slov. Necelých 60 milionů si představím jako asi 59 milionů, protože se to tak prostě dělá. Jestli "necelých 60 milionů" znamená moje "něco kolem 2 milionů", pak musím říct, že zřejmě oplýváš tím, co mnozí lidé asi pokládají za komunikační schopnosti. Já bych tomu však řikal schopnost mystifikovat, protože schopnost komunikovat je, podle mě, schopnost předat informaci tak, aby nebyla interpretována špatně.

    Napsal jsi to prostě schválně velice nepřesně.

    Nejsi náhodou od marketingu?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Luk avatar 5.5.2008 13:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Teď jsem si všiml slova "necelých". Aha. Nevim, jestli to tam bylo, nebo nebylo i předtím, ale takhle máš hmm,... částečně pravdu. Tvoje první věta se dá považovat i za pravdu.
    To "necelých" tam nemá žádný podstatný význam.
    Ty si hraješ s interpretací slov. Necelých 60 milionů si představím jako asi 59 milionů, protože se to tak prostě dělá.
    Těm mých "necelých 60 milionů" je přesně 59 587 530 Kč. To jen pro pořádek.
    Jestli "necelých 60 milionů" znamená moje "něco kolem 2 milionů", pak musím říct, že zřejmě oplýváš tím, co mnozí lidé asi pokládají za komunikační schopnosti.
    O hru s částkami tady vůbec nejde. Podstatou "problému" je to, že v perexu hovořím pouze o vývoji aplikace (což je to, co je vidět navenek), kdežto celý projekt zahrnuje také změnu organizace práce a instalaci 47 počítačů (kiosky + PC) pro veřejný přístup. Tyto detaily uvádím v textu.
    Nejsi náhodou od marketingu?
    Ne.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 13:14 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Podle mě, by pravdivá měla být věta, nebo spíš odstavec. Čím věší úsek tvrzení mám však hodnotit, tím méně snadné to pro mě je.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    5.5.2008 16:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Nicméně to však nemění nic na tom že tu cenu považuji za přemrštěnou.
    Luk avatar 5.5.2008 18:11 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Jak se říká - z cizího krev neteče. Úředníkovi na těch penězích v podstatě nezáleží, nedává to ze svého.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.5.2008 09:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    Nelíbí se mi to, ale to je asi tak to jediné, co můžu s takovými blogposty dělat.
    Můžete blogpost záporně ohodnotit, můžete autorovi vynadat v diskuzi, můžete si autora zablokovat. Takových možností ;-)
    5.5.2008 10:57 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Středočeský kraj - aplikace "Můj úřad"
    OK. Něco s tím udělám. Muhehe
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.