abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 39
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (14%)
    Celkem 115 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Střípky současné fantastiky

    29.1.2008 21:58 | Přečteno: 1374× | na (pseudo)renesanční téma

    Původně jsem doufal, že tenhle zápisek budu psát někdy v září, říjnu minulého roku. Jenže člověk míní a milí pánové z nakladatelství Laser-books mění, a tak jsem se toužebně očekávaného Olympu dočkal až teď. Takže: pohodlně se usaďte, protože fantastice se daří a já bych v následujícím rád řekl pár vět o třech knížkách, které mě za poslední půlrok vážně vzaly.

    J.R.R. Tolkien: Húrinovy děti

    „Vodo, vodo! Vezmi si Níniel Niënor, dceru Húrinovu; Truchlení, Truchlení, dceru Morwen! Vezmi si mě a odnes mě do Moře!“
    „Zdravím tě, Gurthangu, železo smrti, ty jediný nyní zůstáváš! […] Necouvneš před žádnou krví. Vezmeš si Túrina Turambara? Zabiješ mě rychle?“

    Loňský 1. červen byl u nás vpravdě zásadní událostí, tedy alespoň pro obdivovatele nesmrtelného díla pana Tolkiena – vyšly totiž v češtině Húrinovy děti. Z dostupných zdrojů sestavil Christohper Tolkien, do češtiny přeložila Stanislava Pošustová, tedy žádné překvapení. Mimochodem, překrásné ilustrace (Alan Lee).

    Nirnaeth Arnoediad, Bitva nespočetných slz, byla velkým triumfem Morgothovým. Mnoho bojovníků padlo, Húrina Thaliona však poručil Temný pán zajmout, mučil ho a proklel, takže všichni Húrinovi milovaní budou bloudit tmou a zoufalstvím, činit zlo a zemřou bez naděje, proklínajíce život i smrt. Pak ho upoutal na kamenný stolec na vrcholku Thangorodrim, kde na něj vložil svou moc, takže viděl Melkorovýma očima, slyšel Melkorovýma ušima a nemohl se z toho místa pohnout ani zemřít, dokud ho Melkor nepropustí.

    Túrin, Húrinův syn, opustil pak na přání své matky Morwen rodný dům a stal se na čas hostem krále Thingola, v srdci však toužil po pomstě. Krátce poté, co Túrin odešel z domova, narodila se Morwen dcera, kterou pojmenovala Niënor, což značí Truchlení. Túrin se stal obávaným bojovníkem a ničitelem služebníků Temného pána, avšak jeho činy byly plné zla. Přijal pak jméno Turambar, to je Pán sudby, a prosil své přátele, aby zapomněli jeho staré jméno a jeho rod…

    Tolik stručně pouhá částečka složitého příběhu, stěsnaného typickým Tolkienovským stylem do dvou set stránek. Praví se, že Húrinovy děti jsou nejtragičtějším příběhem z Tolkienovy mytologie, a kupodivu to není marketingový blábol.

    Túrina Agarwaena, Zkrvaveného, i jeho sestru Niënor Níniel, dostihne Bauglirova kletba – mě u toho dostihly slzy.

    Susanna Clarková: Jonathan Strange & pan Norrell

    „Může mág zabít člověka magií?“ zeptal se lord Wellington Strange. Strange se zamračil. Ta otázka se mu očividně nelíbila. „Mág by nejspíš mohl,“ připustil, „ale gentleman nikdy.“

    Tak tohle je vážně zvláštní dílko, ale geniální jak ve své nápaditosti, tak ve svém provedení. Původně jsem se ho trochu obával, protože na ně byla masivní reklama, ale neodolal jsem – a nelituju. Mimochodem, výše uvedený citát naleznete snad v každém textu o téhle knížce. Ono taky není divu, když ji tak výborně ilustruje.

    Neoddělitelnou součástí anglické historie jsou mágové, největším z nich byl pak Král Havran, člověk vychovaný na elfím dvoře, který se stal otcem anglické magie. Bohužel, na počátku devatenáctého století z proslulé anglické magie nezbývá nic než spousta teoretických žvanilů, kteří nejsou schopni nejmenšího kouzla. Anglie je navíc ve válce s Napoleonem. V této situaci se objevuje na veřejnosti samotářský pan Norrell, mág samouk, který nechá obživnout sochy v yorské katedrále.

    Pan Norrell je samozřejmě patriot, takže se vydá do Londýna pomoci vládě ve válce, jenže… jak? Páně Norrellova opatrnost ve věcech magie příliš věci válečné nepomůže – objevuje se ale švihácký Jonathan Strange, který má kupodivu magický talent. Norrell ho vezme do učení, protože je to jediný praktický mág kromě jeho samotného, ovšem brzy se projeví Strangeův silný zájem o dávno zapomenutou divokou magii, Krále Havrana, nebezpečné elfy a další navýsost zajímavé věci. Za chvíli jako by Anglie byla pro dva mágy malá…

    Úchvatný jazyk (skláním se před umem překladatele pana Viktora Janiše), magický anglický humor a 700 pohlcujících stránek příběhu (či spíše několika příběhů naráz), knih v knize, faktických poznámek pod čarou a mimochodem také velmi vkusného písmového řezu opravdu stojí za to – i kdyby to měla být jediná fantasy knížka, kterou si kdy koupíte.

    Dan Simmons: Ílion & Olymp

    „Chceš něco říct, než ty a tvůj druh zemřete?“ promluví Zeus. Zeptá se konverzačním tónem, ale tak zesíleným, že je to slyšet do nejodlehlejších končin bojiště. […] „Vzdejte se teď hned,“ odpoví Achilleus, „a my ušetříme životy vašich bohyň, aby nám mohly dělat otrokyně a kurtizány.“

    Dan Simmons je přinejmenším od svého hyperionského cyklu žijící legendou science fiction, a romány Ílion a Olymp tuto svou pozici bez potíží prokazuje. V součtu 1600 stránek monumentálního díla nikoliv náhodou vyšlo v edici New Space Opera, a můžu vás s klidným svědomím ujistit, že do soap opery má tenhle dvojromán hodně daleko.

    Thomas Hockenberry, na přelomu dvacátého a jednadvacáteho století profesor klasických studií se specializací na Iliadu, je nyní služebníkem olympských bohů, pro které denně spolu s dalšími scholiky sleduje dění na pláních okolo Tróje a zpravuje je o odchylkách vůči Homérově eposu. Zdá se, že tentokrát totiž všechno neprobíhá úplně tak, jak je psáno…

    Moravci, inteligentní, poloorganičtí tvorové stvoření postlidmi k práci v prostoru Jupitera, zjistili enormně vysokou kvantovou aktivitu v prostoru planety Mars, která byla za posledních 150 let prakticky kompletně terramorfována. Protože hrozí nebezpečí celé Sluneční soustavě, vydávají se na expedici, která má za účel umístit do centra kvantové aktivity, kalderového jezera na vrcholu sopky Olympus Mons, zařízení, které… které udělá co?

    Na Zemi žije vždycky přesně jeden milión lidí. Cestují faxem mezi přibližně třemi stovkami faxových uzlů, od kterých se nevzdalují dále než několik kilometrů, veškerou práci obstarávají robotiční služebníci a tajemní voynixové. Jedinou zábavou kromě nekonečných večírků je turínkové drama, příběh války o Tróju přenášený přímo do mozku obvody turínského plátna. Člověku je vymezeno pětkrát 20 let života, pak se odeberou na prstence, které okolo planety Země vybudovali postlidé. Jenže brzo se začne ukazovat, že tady něco nesedí – skupinka lidí, mezi nimiž je jediný člověk na planetě, který umí číst, se setkává s Věčnou Židovkou Savi, jediným člověkem, který přežil finální fax před 1400 lety…

    To jsou tři základní linie, které se na stránkách tohoto ohromného díla vzájemně proplétají a v duchu tradice kvalitní sci-fi vytvářejí vždycky víc otázek, než na kolik odpovídají. Už to samé by stačilo k výbornému románu, jenže Autor si nás vychutnává organickým začleněním řady citátů z klasických děl; namátkou od Shakespeara, Prousta nebo Roberta Browninga. Završením je pak metafantastická myšlenka o tom, jak vznikly vesmíry, ze kterých postlidé svými experimenty s kvantovou teleportací nedobrovolně přivolali hodně, hodně nepěkné věci.

    Dodat už můžu jenom jedno: každou z těchto dvou knížek jsem přečetl během víkendu. Nejde jinak.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    =^..^= AmigaPower® avatar 29.1.2008 22:33 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Ku*va, ta práce mně ničí, musim zase začít číst...
    junckritter avatar 29.1.2008 23:18 junckritter | skóre: 3 | blog: Laying_Circus | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Tak Strange-a práve po pol roku dočítavam (30 strán do konca) a môžem sa pripojiť k odporúčaniu. Okrem iného je to aj pekný výlet do londýnskej spoločnosti plnej gentlemanov, dám a ich sluhov a samozrejme pätolízalov. Preklad je naozaj výborný, humor pravý britský (občas trochu nenápadný ale o to viac poteší). Prosto zábava na večery počas celej zimy.
    2008 All Human Rights Reserved
    =^..^= AmigaPower® avatar 29.1.2008 23:27 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    (občas trochu nenápadný ale o to viac poteší)
    jj, to je přesně to, co to mu dává takovou tu "štávu" narozdíl od jiných, určitě víte co tím myslím... ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2008 05:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Já doporučuji Jana Jíchu --- je to něco úplně jiného, ale totální nářez.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.1.2008 07:32 Marek Rychlý | skóre: 5 | Pohořelicko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Poradite nekdo, kde se v CR daji koupit knihy zanru sci-fi&fantasy v anglictine (tj. vetsinou v originale)? Zatim mam zkusenost s vltava.cz a www.academiaknihy.cz, ale obe knihkupectvi nemaji moc velky vyber, pripadne u techto knih nemaji zadne exemplare skladem a vse objednavaji od dodavatelu az pri objednavce od zakaznika (takze napr. u Vltavy je bezne cekat pul roku na knihy, ktere jsou v katalogu oznaceny s expedici "do tri tydnu", a pak je stejne nedostat, protoze je nesehnali). Mate nekdo zkusenosti s nakupem z e-shopu ze zahranici (Amazon, atp.)? Vyplati se to? U "kamennych" knihkupectvi samozrejme odpadaji problemy s dostupnosti nabizenych knih, ale jejich vyber byva opravdu skromny.

    "Jonathan Strange & Mr. Norrell by Susanna Clarke" totiz vypada lakave. Diky.
    30.1.2008 08:25 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Mate nekdo zkusenosti s nakupem z e-shopu ze zahranici (Amazon, atp.)?
    Sci-fi jsem z Amazonu teda neobjednával (vlastně jo, tři knížky ze světa Starcraftu pro známého :-) ), ale nečekal bych, že v tom bude nějaký rozdíl proti počítačové literatuře. Nejlevnější poštovné s nejdelší dodací lhůtou vyjde tuším na necelých 20 dolarů a včetně celních průtahů (které se v případě "neobchodního zboží" omezí na jeden doporučený dopis a jeden email) jsem měl knížky do měsíce doma (vlastně v práci :-) ).
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    30.1.2008 11:11 micks | skóre: 4 | blog: Old_School | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky

    Čo sa týka rýchlosti a ceny, po pripočítaní poštovného z toho často vychádza najlepšie nemecký Amazon, kde je ponuka anglických kníh skoro identická s Amazonom britským (hlavne v oblasti beletrie), ale rozdiel v cene niekedy tvorí až 50% v prospech nemeckej verzie obchodu (je to samozrejme individuálne pre každú objednávku, nie vždy sú všade dostupné rovnaké edície, atď., ale moja všeobecná skúsenosť je takáto; objednávam približne raz za dva mesiace). Na rýchlosť a kvalitu dodávky sa dá spoľahnúť, oproti americkému Amazonu odpadajú tiež problémy s clom.

    Ak knihy nemusia byť nové, určite sa oplatí pozrieť aj na AbeBooks (teraz vidím, že tiež otvárajú nemeckú pobočku). Pre zákazníkov z USA bývajú ceny bezkonkurenčné (ceny, podobne ako pri Jonathan Strange and Mr Norrell spravidla začínajú na $1), kvalita použitých kníh takmer vždy zodpovedá popisu (je vhodné sa riadiť aj hodnotením daného konkrétneho predajcu zákazníkmi) a často, obzvlášť pri objednávke viacerých kníh z jedného miesta, je to najvýhodnejší nákup aj pre zákazníka z Európy.

    Strange-a & Norrella môžem pri všetkej úcte k prekladu Viktora Janiša v originále jedine odporúčať, je to jedna z kníh, kde hrá práca s jazykom podstatnú úlohu.

    31.1.2008 08:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Kromě AbeBooks, kde mají díky spolupráci se spoustou malých antikvariátů skoro všechno (kupoval jsem přes ně i české exilové knihy) je také zajímavé občas zabrousit na thriftbooks.com - mají tam sice menší výběr, ale bezkonkurenčně nejvíce knih za 1 cent. S poštovným do Evropy to sice vyjde na víc, ale pořád ještě je to velmi levné.
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2008 14:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    V Praze je nějaké knihkupectví (teď nevím, co a jak), kde ti cokoliv seženou --- mám tam objednané nové vydání 'On the road'.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 30.1.2008 21:54 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Myslím, že takových knihkupectví je víc; jedním z nich je Big Ben Bookshop (www.bigbenbookshop.com).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Pravák Bob avatar 30.1.2008 13:30 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Zkus ještě Terror od Simmonse, výborná knížka.
    knowledge brings fear
    31.1.2008 09:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky současné fantastiky
    Díky za pěkný zápisek. Zajímavé čtení o zajímavém čtení.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.