abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jabber III - Vize svobodného IM

    2.12.2007 23:53 | Přečteno: 1608× | IM

    Jabber rulezzz! Jabber je nejlepší IM! Jabber je svoboda... Ano, tohle všechno je pravda, ale je to málo, je potřeba se dívat do budoucnosti a mít vizi. Nebudu teď psát o profláknutých věcech typu VoIP, ale o tom, co je u Jabberu snad ještě důležitější než technologie - a tím je svoboda a konkurence.

    Co máme už dnes a je to super

    Výhodou Jabberu (kromě funkcí - viz Jabber I - Desatero/2) je to, že nám náš výběr poskytovatele služby neomezuje okruh lidí, s kterými si můžeme psát - bez ohledu na to, jakého poskytovatele si vybrali oni. Což tu ale nemá cenu rozepisovat, už jsem to napsal tady: Jabber II - Svobodný trh.

    Když se nám poskytovatel znelíbí (např. málo funkcí, výpadky, cena), založíme si účet jinde, kontakty si přeneseme na nový účet a jede se dál - nepřijdeme o komunikaci s žádným z kamarádů.

    Co bychom mohli mít

    Neříkám, že se my, uživatelé Jabberu, máme špatně, naopak, XMPP je super. Ale vždycky je možné udělat další krok dopředu. Prostor pro další zlepšení vidím tady:

    Identita: když měníme poskytovatele služby, mění se nám i část JID za zavináčem, podobně jako u e-mailu. Kontakty nám zůstanou (přeneseme si je), ale musíme se navzájem znovu autorizovat. Není to tragédie, jen trochu (málo) práce navíc - ale co když za třicet let budete chtít najít kamaráda ze školy podle jeho JID?

    Dostupnost: naše servery běží často v clusterech, takže dostupnost je obvykle velmi vysoká. Přesto může dojít k výpadku jednoho serveru (clusteru, např. domény jabber.cz), potom mají uživatelé dané domény smůlu a jsou odpojení, přestože na světě jsou tisíce jiných jabber serverů, které v pohodě běží. Není to škoda? Nešel by udělat roaming?

    Jak toho dosáhnout

    Trvalá identita

    Už dnes tu máme jednu možnost: mít vlastní doménu. Domény druhého řádu stojí pár stokorun ročně, domény třetího řádu nestojí prakticky nic, navíc jednu doménu může sdílet více lidí (rodina, skupina přátel). Vlastní doména nemusí nutně znamenat provozování vlastního serveru - lze nastavit virtuální hosting, tzn. nasměrovat svoji doménu na servery poskytovatele, jako to umožňuje např. Google. Toto je celkem snadné a elegantní řešení, pouze vyžaduje spolupráci provozovatele.

    Další možností by bylo vygenerování jedinečného ID. Uživatel by si (nezávisle na provozovateli) vygeneroval soukromý a veřejný klíč (které by se pak používaly i k šifrování zpráv). Dostatečně kvalitním hashovacím algoritmem bychom z veřejného klíče vypočítali ID. Uživatel by se potom přihlásil k libovolnému serveru a svoji totožnost by prokázal pomocí elektronického podpisu. Možné nedostatky:

    Vysoká dostupnost

    Pokud budeme mít vlastní doménu, není problém ji nasměrovat ji na nějaký fungující server. Ovšem aktualizace DNS záznamů nějakou dobu trvá a je klidně možné, že by se do té doby náš server už podařilo nahodit. Tudíž tudy cesta k HA nevede. Použití jedinečných klíčů / hashů (ID) by vyhovovalo, ale samo o sobě je dost problematické (jedinečnost, centrální registr).

    Možná by šlo obě tyto myšlenky skloubit a vytvořit jakéhosi kočkopsa:

    Otázkou je, jak ověřit totožnost uživatele při připojování na roamingové servery. Jednou z možností je to, že by se uživatel na roamingovém serveru neověřoval vůbec a jeho totožnost by se zkontrolovala až při začátku komunikace (chatu) pomocí elektronického podpisu (veřejný klíč by byl součástí profilu). Uživatel by mohl podepsat svůj status (jako se to dělá teď) a ">klienti jeho kamarádů by věděli, jestli je to skutečně on a mohli by své uživatele pravdivě informovat jeho o stavu (připojen, nepřipojen...).

    Takto bychom dosáhli dostupnosti služby blížící se ke 100% - musela by spadnout většina serverů, aby se někdo nemohl připojit. Řešení by představovalo i nějakou tu režii navíc (zkontrolovat přítomnost uživatele na dalších serverech) - ta by se ale projevila až ve chvíli, kdy je některý ze serverů nedostupný, do té doby by všechno běželo jako teď.

    Vedle toho existuje jedno, už dnes fungující, řešení: každý uživatel se zaregistuje na více serverch. Abychom ho neměli v rosteru několikrát, sjednotíme si jeho různá JID do jednoho metakontaktu, jako to umí např. Kopete. Tohle funguje celkem dobře, ale není to správné systémové řešení (máme vlastně kopu bordelu, kterou zakryjeme hezkým GUI, aby se to dalo používat).

    Shrnutí

    Bude dobré začít s větší podporou virtuálního hostingu ze strany provozovatelů serverů (vlastní doména = trvalá identita). Metakontakty v klientech nám zatím přinesou vysokou dostupnost - do doby než bude nějaké lepší systémové řešení. Uživatelé s vlastními doménami nedělají reklamu svým poskytovatelům už ani tím, že mají jejich doménové jméno za zavináčem v JID - otázka proto je, kdo bude provoz serverů financovat. Placené služby? ">Každému uživateli jeho ">server? Reklama mezi zprávami?

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Máte pro Jabber svoji doménu?
     (29 %)
     (0 %)
     (59 %)
     (11 %)
     (1 %)
     (1 %)
    Celkem 94 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.12.2007 00:13 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Vzhledem k tomu, že mám vlastní server uložený na hostingu (pro osobní potřeby), rozhodl jsem se, že si založím vlastní jabber server. Připadá mi totiž, že největší český jabber provozovatel tak nějak v poslední době kulhá (myšleno, že nestíhá pojmout objem uživatelů). Tak proč mu neulehčit že? Dokonce mně napadlo, že bych to rozjel i ve velkém, abych pro ten můj server našel nějaké větší uplatnění a zároveň udělal dobrý skutek, ale bojím se, abych si nezadělal na problém ;-)
    xkucf03 avatar 3.12.2007 00:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    To je správná cesta, ale chce to udržet spíš mezi rodinou / přáteli. Jak ti tam začne lézt kde kdo a budeš vlastně veřejný provozovatel, tak máš celkem velkou zodpovědnost - komu budou uživatelé nadávat, když server nepojede? No tobě.

    Kdyby měl každý svoje domény, tak by to nebyl problém - jen by se přesunuli jinam a pohoda.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 3.12.2007 13:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Tak, tak. Chce to hodně malých serverů. Tak do 100 uživatelů. Je to stabilní, nenáročné na údržbu a může to běžet na prakticky jakémkoliv kuse železa...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.12.2007 13:26 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    To je přesně ten důvod, proč jsem psal, že se bojím, abych si nezadelal na problém. Ten stroj, na kterém to běží je docela slušná paštika, ale pro kamarády to stačí. Dle mého názoru je toto výhoda jabberu a jeho decentralizace.
    xkucf03 avatar 3.12.2007 13:30 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Jenže to má i trochu nevýhodu: když tě přestane bavit starat se o server, tak kam pak ti lidé půjdou? Jasně, založí si účet jinde, ale to je komplikace... Proto by bylo fajn používat více virtuální hosting, nebo vymyslet jiné řešení, které by přineslo větší přenositelnost.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 3.12.2007 13:49 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Co uděláš, když si pořídíš dítě a přestane tě bavit se o něj starat? ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 3.12.2007 14:01 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Ono se to sice říká, že se někdo stará o svůj server, jako by to bylo jeho dítě, ale je to jen nadsázka, ve skutečnosti je takové srovnání (člověka s věcí) absurdní.

    Vraťme se ale k podstatě problému: uživatel se přece nechce spoléhat na to, že jeho kamarád Lojza z vedlejší ulice se o ten server bude hezky starat celý život. Jistým řešením je, že by tu doménu převzal někdo jiný a provozoval ten server, ale to jde jen v případě přátelských vztahů - adminovi taky může hrábnout a doménu prodá člověku, co tam chce provozovat úplně jiné věci než veřejný jabber server.

    BTW: používáte někdo doménu třetího řádu? Že bysteš měli JID: jméno@moje.jeho.naše
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 3.12.2007 14:19 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Ono to zas až tak absurdní není, jen nesmíš zapomenout, že to je jen srovnání a do kterých jeslí/školky jsi děcko odložil... ;-)
    BTW: používáte někdo doménu třetího řádu? Že bysteš měli JID: jméno@moje.jeho.naše
    Mám takle web a mail. Jabber server mám doma na doméně od dyndns.org.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.12.2007 14:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Vraťme se ale k podstatě problému: uživatel se přece nechce spoléhat na to, že jeho kamarád Lojza z vedlejší ulice se o ten server bude hezky starat celý život. Jistým řešením je, že by tu doménu převzal někdo jiný a provozoval ten server, ale to jde jen v případě přátelských vztahů - adminovi taky může hrábnout a doménu prodá člověku, co tam chce provozovat úplně jiné věci než veřejný jabber server.
    To má jenom dvě řešení – buď nějaké externí adresářové služby, které budou mapovat nějaké uživatelské jméno na aktuální kutečné JabberID. Jenže to pak zase bude problém, že se spoléháte na tuhle službu…

    A nebo k Jabberu přidat rozšíření umožňující podat zprávu „uživatel se přemístil, jeho nové JabberID je…“ (něco jako HTTP kód 303 See other nebo 551 User not local; please try <forward-path> ze SMTP). Což je varianta jenom pro případ, že Lojza od vedle s údržbou serveru nesekne hned, ale server mu bude umírat postupně.
    xkucf03 avatar 3.12.2007 15:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Nebo přecejen použít ty certifikáty, ale tu myšlenku trochu víc dotáhnout: uživatel by byl identifikovaný otiskem svého veřejného klíče. Většinou by se připojoval na jabber.cz, ale do svého profilu by napsal, že může být i na jabber.org nebo jabber.ru. Pokud by ho jeho kamarádi na jabber.cz nenašli, měli by nakešovaný jeho profil a věděli by, že mají hledat i na jiných serverech. Prakticky by neexistovalo žádné JID (něco@něco), ale jen hash. Uživatel by taky neměl žádný primární-domácí server, jen v nakešovaných profilech by se udržovala informace, kde byl spatřen naposledy a kde jinde by se mohl nacházet.

    Utopie? Asi ano, většině lidí by větší dostupnost a přenositelnost nestála za to, že by přišli o snadno zapamatovatelná JID a nahradili je nezapamatovatelnými hashi. Možná kdyby pak existovaly adresáře mapijící JID na hashe.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    3.12.2007 15:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Takhle by ale šlo komunikovat jenom s někým, s kým už jsem komunikoval. Kdybych si přečetl JabberID třeba na vizitce, měl bych smůlu – neměl bych nakešováno, kde byl uživatel spatřen naposledy.
    xkucf03 avatar 3.12.2007 18:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    jj, vlastně by ani nic jako JID nebylo, protože uživatel by nebyl pevně vázaný na žádný server, žádný server by nebyl jeho primární. Šlo by to řešit přes nějaké registry - telefonní seznamy, kde by si uživatel dohledal profil kamaráda (hash, veřejný klíč, často používané servery), na základě nějakých údajů. Registry by kešovaly profily uživatelů.

    Na vizitku bych si pak mohl dát: na serveru xyz mě najdete pod jménem abc. Oproti dnešnímu stavu by tam přibyla jedna vrstva, abstrakce: oddělení fyzického umístění (servery, přes které komunikuji) a logického umístění (jaká je moje doména, identifikátor).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 3.12.2007 18:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Tohle celé je příliš složité než aby to někdo používal... Napiš JEP na rozesílání updatů rosteru (informace o změně JID) s možností označení účtu na serveru za zastaralý (+ info o novém) a uvidíš, že to v 99 % bude bohatě stačit a to 1 % se s tím už nějak vyrovná.

    Vždyť stačí jednorázově rozeslat info o změně a pak jen nějaká automatická odpověď "Jsem pryč a už se nevrátím. Teď bydlím támhle." Zbytek je o hezkém GUI.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.12.2007 21:34 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Tohle se na standards at xmpp org / jdev mailing-listu probíralo cca před rokem, myšlenka to není nová, můžete ji oživit.

    Nic komplikovanějšího bych ale nezaváděl, přijde mi to jako mrhání časem. Protokol, jak je, funguje na poměrně jednoduchých principech velice slušně, až na problém se ztrácením zpráv, pokud dojde k nějakému výpadku c2s spojení a server si toho nevšimne včas.

    Nezapomeňte také, že není jen „Jabber“, ale i služby jako Google Talk, které se profilují víceméně samostatně, a do budoucna se dá počítat s tím, že nějakou spolupráci/XMPP konektivitu/propojení zavedou i velcí hráči na poli IM. XMPP není jen pro služby o 100-10k uživatelích…
    3.12.2007 16:07 K
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    To má jenom dvě řešení – buď nějaké externí adresářové služby, které budou mapovat nějaké uživatelské jméno na aktuální kutečné JabberID. Jenže to pak zase bude problém, že se spoléháte na tuhle službu…
    Pak by ale stačilo vyřešit přechody mezi poskytovateli adresářových služeb, nemuselo by se to řešit u každého protokolu zvlášť. Poštovnímu programu by se zadalo cosi jako contacts://jenda@geeks.cz a program by si od adresářové služby vyžádal e-mailovou adresu uživatele jenda (pokud by jich měl víc, tak by nabídl uživateli výběr mezi profily.. pracovní, domácí atd.). Zároveň by se mohl stáhnout i např. jeho veřejný klíč. Jen je potřeba vyřešit, aby všichni neměli přístup ke všem kontaktům (třeba jenom mail ale ne číslo na mobil).
    4.12.2007 15:53 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    To už existuje a v DNS se tomu říká NAPTR záznam. Konkrétní implementace např. ENUM.
    Luk avatar 3.12.2007 00:38 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    S těmi doménami je to zatím trochu problém. Podpora SRV záznamů není ještě moc rozšířená, proto by se musela buď používat doména 3. úrovně (příp. samostatná doména jen pro Jabber), nebo by musel Jabber server běžet vždycky tamtéž jako webový server, anebo by se musel používat port forwarding. Ani jedno řešení není čisté. Ideální by bylo, aby se do (nejlépe všech) implementací serverů a klientů natlačila podpora SRV záznamů, ale to je asi utopie.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.12.2007 07:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    V klientech to není tak zásadně důležité, ale myslím si, že u serverů ta podpora je. Dlouhou dobu jsem měl Jabber mimo hlavní server a alespoň já jsem problémy neměl. Paradoxně je mívám teď ve spojení s Jabbimem, kdy čas od času prochází zprávy jen jedním směrem (ale do 15 minut to přejde).
    Luk avatar 3.12.2007 13:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    V klientech to není tak zásadně důležité
    V klientech je to důležité pro BFU. Stačí pak totiž zadat jen JID (+ heslo) a je hotovo. Bez této podpory by se musela zadávat ještě zvlášť adresa serveru a to už je určitá komplikace.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.12.2007 10:30 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    A kteří klienti a servery nepodporují SRV záznam? IMHO klienta si můžete vybrat svobodně a servery mají plnou podporu. Takže já vlastně netuším, co tento blogpost řeší, prostě když chci z jakéhokoliv důvodu odejít od stávajícího poskytovatele jabber účtu, tak si najdu jiného, který je ochoten přidat mou doménu mezi domény na svém jabber serveru, nebo si mohu vždy zřídit vlastní server. A obejdu se v tom případě i bez SRV záznamu, pokud nasměruji prázdný doménový záznam na nový jabber server. Prostě systém XMPP je v tomto ohledu stejný jako u SMTP s tím nepodstatným rozdílem, že pro SMTP máme MX a pro XMPP SRV záznam.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    xkucf03 avatar 5.12.2007 11:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Problém je v tom, že zdaleka ne každý server ti dovolí nasměrovat si na něj vlastní doménu. Není to až tak technický problém, jako spíš nedostatek ochoty ze strany poskytovatelů - na druhou stranu se tomu ani moc nedivím, protože pak by poskytovatel byl pouhým otrokem a nic by z provozu služby neměl, uživatel by mohl kdykoli odejít a přesunout se jinam.

    Kromě toho jsem se zamýšlel nad tím, jestli by nějak nešlo oddělit fyzické a logické umístění uživatelů, tedy to, na který server se člověk připojuje od toho, jaké má JID, resp. pojmenování. Jedna věc je identita (dnes JID) a druhá věc je, k čemu se připojuji a čí servery využívám. Zatím to vypadá, že cokoli jiného než vlastní domény by bylo zbytečně složité.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    7.12.2007 00:16 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    jako spíš nedostatek ochoty ze strany poskytovatelů - na druhou stranu se tomu ani moc nedivím, protože pak by poskytovatel byl pouhým otrokem a nic by z provozu služby neměl, uživatel by mohl kdykoli odejít a přesunout se jinam

    Promiň, ale jak se to liší od situace na poli mailserverů? Na freemailu většinou vlastní doménu nedostaneš, ale u placených služeb je to běžné. A nikdo o tom příliš nešpekuluje. Chceš vlastní MX? Pak si zaplať, nebo si jej nainstaluj a provozuj.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    xkucf03 avatar 7.12.2007 10:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Od e-mailu se to moc neliší :-) Z pohledu uživatele by to bylo fajn a možná by to pomohlo i většímu rozšíření, ale jak jsem psal, chápu, že se do toho poskytovatelům moc nechce.

    BTW: mám vlastní server i doménu, takže osobně mě to vůbec netrápí, ať si to řeší někdo jiný.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Luk avatar 5.12.2007 12:16 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    A kteří klienti a servery nepodporují SRV záznam?
    Možná se už situace změnila, ale ještě nedávno to bylo tak, že ho podporovalo jen velmi málo klientů a serverů.
    IMHO klienta si můžete vybrat svobodně a servery mají plnou podporu.
    U klienta mě to příliš netrápí, protože si mohu adresu nastavit ručně. Je to jen mírná komplikace. U serverů je to mnohem důležitější a netroufal bych si tvrdit, že všechny (aspoň ty nejpoužívanější) mají podporu SRV záznamů.
    Prostě systém XMPP je v tomto ohledu stejný jako u SMTP s tím nepodstatným rozdílem, že pro SMTP máme MX a pro XMPP SRV záznam.
    A s tím nepodstatným rozdílem, že zatímco podpora MX je u SMTP serverů stoprocentní, podpora SRV u XMPP serverů stoprocentní není.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.12.2007 13:48 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Který server (myslím tím software) nepodporuje SRV? Nejsem si jistý jabberd2 a djabberd. O ejabberd, Openfire, jabberd14 a Tigase bych strach neměl.
    Luk avatar 5.12.2007 16:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Momentální situaci neznám. Ale mohu třeba citovat Pinkyho z jedné zhruba rok staré diskuse:

    byl by pro vas velky problem udelat ackovy zaznam pro softeu.com? nebo je to jina masina? pokud je to problem, pridam vas rucne, srv records momentalne nepodporujeme.

    Podle této diskuse je (byl) také nějaký problém s Erlangem, v důsledku kterého SRV záznamy v ejabberd nefungovaly.

    Jinak jsem se trochu rozhlédl, a jabberd2 už SRV podporuje, djabberd snad už také, Openfire rovněž (byť ještě nedávno chyběla podpora v Connection Manageru). Takže už se to pohnulo kupředu, to je chvályhodné ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.12.2007 17:15 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Rok je dlouhá doba, přibylo mnoho služeb, které pro korektní fungování vyžadují SRV, takže i pinky byl donucen s tím pohnout. :)

    Mimochodem, připravuje se vydání ejabberd 2.0 beta.
    5.12.2007 13:49 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Ještě jeden detail – pokud server neumí SRV, tak to není XMPP server. :)
    Luk avatar 5.12.2007 16:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    :-D:-D:-D

    Podle tohoto klíče by většina IMAP serverů nemohla být IMAP servery, protože nezvládá dokonale některou z částí protokolu. Totéž třeba SMTP servery (teď nehovořím o podpoře MX záznamů).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.12.2007 01:51 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Víceméně všechno co potřebujete mít pod palcem, je jeden A záznam té věci co máte za zavináčem, pokud si nechcete hrát s těma SRV věcma. Dovoluji si tvrdit, že ve světe netrpícím doménovým fetišem tak jako ten náš by to mohla být jedna z nejjednoduších věcí pod sluncem.
    xkucf03 avatar 3.12.2007 02:12 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Doménový fetiš?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    3.12.2007 08:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Neexistuje pro Jabber něco jako „jabber transport“? U e-mailů je běžné, když člověk mění e-mail, že si e-maily ze staré adresy nechá přeposílat na novou. Ale odpovídá pouze z nové, a tak používání te staré adresy časem tak nějak samo vymizí. Nejde něco podobného udělat i s Jabberem? Dokonce by to v budoucnosti ani nemuselo být nic na principu přeposílání, stačilo by protokol rozšířit o zprávu „uživatel se přesunul“, kterou by dostal klient při požadavku na komunikaci se starým JabberID.

    Virtuální hostování je sice hezká věc, ale kdo che mít vlastní doménu a starat se o ní… Navíc JabberID se nemusí změnit jenom změnou poskytovatele, stačí, že se někdo ožení, vdá nebo rozvede, a hned má důvod ke změně.
    xkucf03 avatar 3.12.2007 09:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    „jabber transport“ existuje jako plugin do OpenFire, zatím je to myslím stále beta. Funguje jako transporty do ICQ, MSN...
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    3.12.2007 10:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Zrovna OpenFire mne zajímá, dík :-) Asi to bude chtít přeci jen přejít na aktuální verzi a nedržet se starého ebuildu, který je v Gentoo…
    3.12.2007 11:01 Franta Gajdůšek | skóre: 15 | blog: co_me_prave_napadne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    je soucasti gateway pluginu. Ale funguje jen pro jeden prednastaveny server, takze neni mozne ho pouzivat libovolne. Resp. soucasti pluginu jsou dve jabber brany, jedna do gtalku a druha tusim predvolene do jabber.org, ale lze ji zmenit, ale vzdy jen na jeden server.
    xkucf03 avatar 3.12.2007 13:09 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    btw: transport pro ICQ používáš externí, nebo ten interní z OpenFire? V tom interním mi bohužel nešla čeština, takže tam mám pyICQ
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    3.12.2007 13:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Interní (verzi 1.0.2) s OpenFire 3.3.2 (novější v Portage není). V ICQ gateways mám nastaveno Encoding na Windows-1250. Zkoušel jsem to jen s originálním klientem ICQ jako protistranou a čeština byla vpořádku. Pokud je s jiným klientem na protistraně s češtinou problém, prohlásil bych to za problém toho klienta :-)
    5.12.2007 11:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber III - Vize svobodného IM
    Teď jsem zjistil, že proti ICQ transportu na jabber.cz mi čeština nefunguje. Ty dva ICQ transporty pro příště vynecháme ;-), ale tak bezproblémové, jak jsem si myslel, to tedy s češtinou nemám.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.