abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 814 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC

    3. 6. 2011 | David Ježek | Hardware | 2559×

    Intel posouvá „Ivy Bridge“ až na Q1/2012. Výroba pro jiné firmy u Intelu? První 64GB microSDXC kartička míří do prodeje. Nvidia uvedla GeForce GT 530 a GT 545 pro OEM partnery. Nové hi-end zdroje Enermax.

    Obsah

    Intel posouvá „Ivy Bridge“ až na Q1/2012

    link

    Pokud pomalu, ale jistě šetříte na Nadcházející Intelovu platformu, protože se vám zamlouvá jak soubor instrukčních sad, tak 22nm výroba „3D“ tranzistorů, pak šetřete ještě dále. Intel aktualizoval své plány a nástupce „Sandy Bridge“ se dočkáme nejdříve ke konci prvního čtvrtletí příštího roku. Pojmenování „odsouvá“ možná není tak přesné, vše se dá vyložit i tak, že konec tohoto roku byl spíše zbožným přáním, Intel takové datum oficiálně jako pevné a neměnné nestanovil.

    O něco dříve než „Ivy Bridge“ pak přijde již známý hi-end „čipset“ X79, o kterém už si ani vrabci na střeše neštěbetají, neboť vše je známo (řada toho zazněla v předchozích dílech tohoto seriálu). Uvidíme tedy, jestli se Intelu podaří opravdu dostát materiálům, které slibují nemalý skok jak ve výkonu, tak poměru ku spotřebě a dalších parametrech.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Výroba pro jiné firmy u Intelu?

    link

    Ještě chvíli u výrobních procesů zůstaneme. Ony náklady na vývoj potřebných technologií zrovna neklesají, ba naopak s každou generací utěšeně rostou a tak se i gigant jako Intel dostal do fáze, kdy zvažuje možnost nabídnout své výrobní kapacity a technologie vybraným partnerům.

    Samozřejmě ze sebe nechce udělat něco jako TSMC či GlobalFoundries, Intel je ochoten nabídnout své služby těm, kteří budou chtít stavět své čipy, SoC a podobné produkty kolem jeho procesorových jader, takže trhne peníze jak na výrobě, tak na licencích či technologiích procesorových jader/architektur. Svým způsobem jde o obdobu modelu, se kterým slaví úspěch na trhu architektura ARM, která je také u mnoha a mnoha výrobců SoC obalována dalšími jádry (GPU atd.) a následně vyráběna v jejich fabrikách. Zde by i výrobu zajišťoval Intel.

    Ze seznamu potenciálních zájemců si tak samozřejmě škrtněme AMD, kterému Intel jeho procesory bude vyrábět asi jen až zamrzne peklo. Ostatně AMD obdobný problém vyřešila před pár lety s „elegantností sobě vlastní“, kdy výrobní továrny oddělila do samostatné společnosti a sama řeší jen vývoj, prodej atd. V tomto kontextu je zajímavá i hypotetická myšlenka, jak by se třeba v GlobalFoundries tvářili, kdyby za nimi přišel Intel s tím, že si chce objednat výrobu CPU :-).

    Jak dodává Stacy Smith, CFO Intelu: „Kdyby za námi přišel Apple nebo Sony s tím, že chtějí dělat produkty zahrnující naši architekturu s něčím navíc, ani bych nemrkl. To by pro nás byl fantastický obchod.“

    První 64GB microSDXC kartička míří do prodeje

    link

    Bez ohledu na existenci 128GB CompactFlash karet se dá volně říci, že maximem na trhu (o kterém stojí za to normálnímu smrtelníkovi – amatérovi přemýšlet) jsou 64GB paměťové karty. Na tuto hranici se formát Secure Digital posunul až s verzí specifikace SD 3.0 zavádějící mimo jiné souborový systém exFAT od Microsoftu. Z hardwarového hlediska se pak nyní Kingmax stává prvním výrobcem, který pouští na trh SDXC kartu v 64GB micro variantě.

    Pokrok se zkrátka zastavit nedá a schopnost Kingmaxu vecpat tuto kapacitu do tak malého čipu, jaký se do microSDXC formátu vejde (15×11×1 milimetrů), je obdivuhodná. Řešení, které výrobce čipu použil, je obligátní vrstvení jednotlivých die na sebe, v tomto případě hned devíti. Celý slepenec má dohromady necelý 1 mm na výšku (musí se vejít do pouzdra). Karta je označena jako Class 6, i s ohledem na to, do jakých zařízení míří, u ní nejsou nutné extrémní rychlosti.

    Jediné, co chybí, je cena a konkrétní termín uvedení na trh, kartu v tuto chvíli Kingmax ukazuje na výstavě Computex, předpokládejme tedy dostupnost někdy v letních měsících. Pro cenovou představu snad jen, že běžné 64GB SDXC karty plné velikosti začínají od zhruba 2 200 Kč.

    Hardwarové novinky

    Nvidia uvedla GeForce GT 530 a GT 545 pro OEM partnery

    link

    Už je to opravdu nudná ohraná písnička a je vhodný čas začít se modlit, aby TSMC tu 28nm výrobu konečně dodělal a GPU se měla kam pohnout. Nvidia je tu totiž s dalšími kartami, které nejsou z 99 % ničím jiným než přeznačenou předchozí generací. Zatím jsou naštěstí určeny jen pro OEM trh, ale to se samozřejmě může (volitelně s další drobnou úpravou parametrů) změnit.

    GeForce GT 530 je vlastně shodná s GeForce GT 430. Obě mají shodné parametry, takže nemám nejmenší chuť je tady vypisovat, snad jen těch 92 CUDA jader zmíním. GPU je shodné, jen se místo GF108 jmenuje GF118, množství a typ pamětí je shodný, výkon je shodný, takty jsou shodné. Jinými slovy, na téhle kartě není zajímavého absolutně, absolutně nic.

    GeForce GT 545 přichází v pomalejší DDR3 a rychlejší GDDR5 variantě, ty se liší i takty GPU. Víceméně jde o náhradu za zoufalou GeForce GT 440 s níž sdílí 144 CUDA jader a další parametry GPU, nicméně pouhé navýšení frekvencí nemá šanci ani z tohoto modelu udělat něco, co by stálo za pozornost. Bohužel pro Nvidii trhy ale takto fungují, musíte prostě uvést „aspoň něco“, aby měli výrobci sestav na co lákat zákazníky. „Včerejší GT 430“ nikoho nezajímá, takže Nvidia uvedla „dnešní GeForce GT 530“. Čert vem to, že to je ve skutečnosti GT 430.

    Je velká škoda, že pokrok na poli GPU je brzděn faktem, že výroby velkých čipů je schopna prakticky pouze jediná firma na světě a ta se již pár let trápí s aktuálním výrobním procesem, natož s nadcházejícím. TSMC má smělé plány a snad nic neprozradím, když zmíním, že 28nm proces je nyní podstatně blíže realitě, ačkoli pochopitelně nebude startovat výrobou komplexních GPU nejvyšší třídy.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nové hi-end zdroje Enermax

    link

    Enermax „konečně“ dohání konkurenci, za kterou co se týče 1kW+ zdrojů lehce zaspal. Nová řada MaxRevo totiž nabízí hned tři šílená monstra o výkonech 1 200, 1 350 a 1 500 W, kde první dva již 80Plus Gold certifikaci získala a třetí na ni nepochybně jen čeká.

    Protože tyhle zdroje jsou sice hezké, ale drtivé většině z nás k ničemu, vezmeme to letem světem. Srdcem každého kilowattového a výkonnějšího monstra je samozřejmě 12V část. Zde dává 100, resp. 112, resp 125 A, tedy kombinovaně pro nejvyšší model 1,5 kW, obecně tedy plný výkon zdroje (ten je ale sdílen s dalšími větvemi). Na +3,3/+5V umí tyto zdroje dát 25+25 A, ale srdcem jejich činnosti bude samozřejmě živení ohromného počtu hi-end grafických karet.

    Enermax si již také nebere servítky, a tak je kabeláž plně odpojitelná včetně konektorů pro základní desku. Grafikám je k dispozici osm 8pinových konektorů, jinak je zde hromada Molex, SATA, něco FDD a samozřejmě napájení desky. O chlazení se stará 139mm ventilátor. Do budoucna jsou tyto zdroje, stejně jako předchůdci, vybaveny takovými připojovacími konektory, že bude možné dokoupit 10 a 12pin PCI Express kabely, jakmile si to situace vyžádá, každopádně zatím to vypadá, že si výrobci grafik vystačí s 8pinovými, vždyť na trh míří monstra s 3×8pin napájením.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2011 22:56 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Enermax nemusel zaspat, jen se nemusi hnat do extremnich wykonu. Pri jeho ucinnosti 85+% je jeho 700W zdroj stejne dobry jako bezny "noname" kilowattovy zdroj se 60% ucinnosti ... takze jeho zdroj 1200W je stejny, jako noname zdroj 1700W ...
    4.6.2011 13:33 rum
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    neudava se nahodou u zdroju vykon, nikoli prikon? Pak by ona ucinnost zhorsovala sporebu,ale garantovany vykon by mel zustat.
    pavlix avatar 4.6.2011 02:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Na tuto hranici se formát Secure Digital posunul až s verzí specifikace SD 3.0 zavádějící mimo jiné souborový systém exFAT od Microsoftu
    Doufám, že se na tohle téma roztrhne diskuze, protože to je věc, která pro linuxáky alespoň na první pohled vypadá jako pěkný průšvih.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.6.2011 12:32 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Pro linuxáky? Spíš pro lidi ze země svobody.
    pavlix avatar 4.6.2011 23:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Myslím z globálního pohledu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.6.2011 16:38 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Počkat - to jako že na tu kartu nejde použít jiný formát, než exFAT? Dosud jsem žil v domnění, že je jedno, co si na tu kartu dám, jen nebyl tlak na větší kapacity, když pro většinu uživatelů (windows) stejně neexistoval nežurnálový FS, který by takovou kapacitu zvládl.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    pavlix avatar 4.6.2011 23:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Někdy nejde pouze o to, co na tu kartu jde dát, ale i o to, co na té kartě je. Zvlášť v případě, že na té kartě jsou i data a zvlášť v případě, že chceš kartu používat ve Windows (bez doinstalace FS driverů) i v Linuxu (za stejných podmínek).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.6.2011 11:22 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 64 GB už i na kartě MicroSDXC
    Stal s z toho jakýsi standard, takže samotná zařízení budou vyžadovat, aby tam byla tahle patentovaná obživlá mrtvola.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.