abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů

    8. 6. 2016 | David Ježek | Hardware | 3647×

    Vedle nového neortodoxního nápadu Applu, kterým bude firma řešit problém s nevýkonnými čipy v produktech typu Macbooku Air, se dále podíváme na chystané grafiky Nvidia generace Pascal, nejnovější APU řady AMD Bristol Bridge a dvě zajímavé drobnosti. A slibuji, že dnes je to zcela bez foťáků.

    Příští Apple Thunderbolt Display ponese integrovanou grafiku

    Hodně vtipné vyústění neustálé honby za až nesmyslně tenkými výrobky podle všeho představí Apple v nepříliš vzdálené budoucnosti. Jak víme, firma si vedle spousty jiných produktů zakládá jak na iMacích integrujících do monitoru celý počítač, tak na samostatných monitorech, kde už pár let Apple využívá flexibility rozhraní Thunderbolt kombinovaného s DisplayPortem. Rozlišení 2560×1440 ani 3840×2160 už ale nedostačují, někteří výrobci PC periferií (Dell, HP, Philips) již představili či přímo prodávají 5k monitory s rozlišením 5120×2880 a Apple si nemůže dovolit zůstat stranou.

    Jenže jak to udělat, aby třeba i tenoučký Macbook Air s pomocí jednoho prťavého konektůrku na těle a poddimenzovaného Intel x86 CPU+GPU utáhl takové rozlišení s dostatečným refreshem a poradil si i s hardwarovou akcelerací videí v takto vysokých rozlišeních? Řešení je jednoduché: integrujeme do monitoru výkonnější GPU, do kterého bude data valit právě jediný kabel skrze ten jediný konektor, kterým mnohé stroje od Applu disponují.

    Má to své výhody. Ať již k monitoru připojíte jakékoli (připojitelné) zařízení Apple, bude mít k dispozici rozlišení 5120×2880 / 60Hz a hardwarovou akceleraci videa, 3D či desktopu jako takového. Jen se tak nějak nejde zbavit dojmu, že tohle je řešení problému, který je důsledkem marketingových snah o nesmyslně tenké přístroje, odkud muselo jednoho dne prostě být „vykastrováno“ alespoň nějak elementárně výkonné GPU (což opravdu to, co Intel integruje například do CPU řady Core M, není ani omylem).

    Lze předpokládat, že použité řešení bude stavět spíše na nějaké okousané variantě GPU AMD Polaris, neboť jde o báječně-14nanometrové řešení, navíc ve výkonnostním segmentu, kde podle všeho Nvidia počítá s určitým dožíváním 28nm generace čipů.

    Ono se to celé vlastně nijak neliší od těch neustále se vracejících snah o externí grafiky pro notebooky. Ale na rozdíl od Applu, který to použije pro specifické řešení, tohle nikdy nefungovalo. No, uvidíme s čím přijdou FinFET GPU, už teď se ví o jedné základní desce, která sice nemá moc slotů, ale zato přímo na sobě integruje plnohodnotnou GeForce GTX 970, což je popravdě asi ještě „úchylnější“ řešení než to, co vymyslel Apple pro své monitory.

    Nvidia nedá mobilním Pascalům M do názvu

    Ono to totiž celé dává až takový smysl, že už v závěru 28nm éry si Nvidia troufala do největších notebooků nabízet takřka plnohodnotnou desktopovou grafiku a s příchodem 16nm FinFET generace se z toho stává oficiální politika firmy. Mobilní grafická řešení generace Pascal již nebudou mít písmenko M v názvu. Půjde totiž o víceméně plnohodnotné ekvivalenty desktopových grafik, jen jejich řízení provozních parametrů bude nastavené přísněji, aby se udržely v mezích daných chladícími schopnostmi daného notebooku. Jak to bude v reálu vypadat, to se dozvíme na podzim, kdy se první notebooky s GeForce GTX 1070 a GTX 1080 mají objevit.

    GeForce GTX 1060 bude

    Jinak do nižšího segmentu skutečně zamíří grafická karta od Nvidie s novým 16nm FinFET GPU. Jak prozradil ve svých materiálech výrobce Inno3D, model GeForce GTX 1060 bude s výkonem někde mezi GeForce GTX 980 a GTX 970. Již delší dobu se ví o tom, že po světě koluje několik desítek vzorků této grafiky a vydána jistě bude v nepříliš vzdálené budoucnosti (možná podle toho, jak budou probíhat doprodeje adekvátně výkonných karet starší 28nm generace). Otázkou nezodpovězenou je, zdali řada GTX 1060 ponese nějaké vlastní menší GPU, nebo jak je u Nvidie již poměrně tradicí, naopak využije defektnější kusy z výroby GPU GP104, které nacházíme i v GeForce GTX 1070 a GTX 1080. Je možné, že dojde na obojí, přičemž GP104 se uplatní ve vyšším Ti modelu řady GTX 1060 a nižší GPU – říkejme mu GP106 – nalezne uplatnění v GeForce GTX 1060, případně později v nějaké té – no, název GeForce GTX 1050 je už obsazen. Tak se nechme překvapit. Každopádně GP106 by mohlo nést celkových až 1536 CUDA jader, což je shodou okolností počet, který využívala hi-endová GeForce GTX 680 před 4 lety.

    HWN

    AMD Bristol Bridge vyždímá z 28nm výroby x86 APU definitivně poslední maximum

    Téměř za celou éru x86 APU AMD jsme se nijak zásadně neposunuli v některých klíčových parametrech. Ano, původní 32nm Llano trochu vybočovalo svými 384 stream procesory ještě VLIW éry, ale od té doby dál (Trinity - Richland - Kaveri - Carrizo) to bylo o maximálně 4 CPU jádrech a GCN GPU s maximálně 512 stream procesory. Ani poslední, celkově 7. generace x86 APU AMD (poslední před příchodem prvních FinFET APU) nepřináší změnu. Jader CPU jsou čtyři kousky, GPU má 512 jadérek (a tváří se jako 8core), ale celkově jde opět o příjemnou malou evoluci.

    V tomto konkrétním případě to znamená použití CPU architektury Excavator („pre-Zen“ :-)) a GPU architektury GCN poslední generace, tedy například včetně hardwarové akcelerace 4k H.265 videa. Podporované jsou paměti typu DDR3 i DDR4, APU nese 12 linek PCI Express 3.0 a obslouží celkem tři nezávislé grafické výstupy. Oproti Kaveri je zde až 50% nárůst výkonu CPU jader, a to u 15W ultramobilních čipů – tím AMD poukazuje na všechny další optimalizace v energetické efektivitě a řízení provozních parametrů. Podařilo se ještě trochu optimalizovat 28nm výrobu tak, aby se čipy vešly do daného TDP při vyšších taktech. Dále je zde již z Carrizo známý AVFS (Adaptive Voltage and Frequency Scaling) a nově Reliability Tracker, s nímž lze dosahovat o zhruba 100 MHz vyšší takty. Z ultra-miniaturních APU je převzat STAPM (Skin Temperature Aware Power Management), který u desktopových čipů skýtá také velké možnosti, a konečně umí Bristol Bridge lépe zvedat takt při použití pouze 1 CPU jádra. Celkově tyhle drobnosti dávají v součtu něco, co se AMD rozhodla uvést na trh, přestože za zhruba půl roku bude uvádět novou, možná přímo revoluční nástupnickou architekturu s novými CPU i GPU jádry a na novém FinFET procesu.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Krátce

    • Pokud vás zajímá detailně fungování technologie SMR 8TB pevných disků Seagate, pak vám doporučuji WIFTův rozbor na DIIT.cz, protože nic lepšího pro představu o chování takového úložiště nikdo nesepsal.
    • Vypadá tak, jak jej prezentuje detail fotografie Lisy Su při prezentaci na Computexu, a už také víme, že AMD nadále využije piny, nikoli plošky. Mělo by jich být oněch 1331, o kterých se hovoří již delší dobu, jisté to ale z mlhavé fotografie zatím není. Každopádně pomalu ustřiháváme další a další dílky z metru, který odměřuje (doufejme) konec mrzutého období, kdy AMD neměla co postavit proti Intelu a ten si tak diktoval ceny, jaké chtěl.

    HWN HWN HWN

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.6.2016 00:47 Johny007
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    GeForce GTX 960? Vzdyt se to uz prodava.
    8.6.2016 08:12 Daniel Kozák (@kozzi11)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    JJ, mozna je to mysleno jako GTX 960 na 16nm a ne na 28nm
    David Ježek avatar 8.6.2016 08:36 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    eh, no samozřejmě tam má být GTX 1060 :-S...
    Fluttershy, yay! avatar 8.6.2016 13:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Z toho slajdu jsem myslel, že to bude znovu označené GTX 960, ale nakonec jsem to podle zprávičky na Diit opravil.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.6.2016 14:05 jayold
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Vidím, že člověk se stále učí. Vždycky jsem si myslel, že notebook je určený k nošení sebou a tím pádem čím je tenčí (přišlo mě to jako nejmíň potřebný rozměr), tím se mě líp vejde do aktovky a jeho přenášení bude pohodlnější. A jak teď vidím, byl to úplný nesmysl a podlehl jsem marketinkové kampani.
    8.6.2016 20:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Každá legrace něco stojí a ta tenkost je vyvážena řadou kompromisů. Kdo má tu smůlu, že potřebuje na notebooku opravdu pracovat, by často rád pár milimetrů oželel, aby těcho kompromisů nemuselo být tolik.
    9.6.2016 07:44 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Pracovat jakože hrát? :-)

    Ale vážně - pokud někdo potřebuje extra grafický výkon (hraní, nějaké kreslení atd.), tak pochopitelně nebude kupovat v ultramobilním segmentu. Já mám teď notebook s váhou 1.2kg, čtyřjádro i7, 16GB RAM a na vývoj jsem víc než spokojený. Na druhé straně spektra je výběr rovněž velký, ale pochopitelně s vyšší váhou/rozměry.

    Celkem chápu, že se Apple snaží zachovat tu ultramobilitu a zároveň pro ty náročnější přijít s výkonem navíc...
    Fluttershy, yay! avatar 9.6.2016 08:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Ani díra pro ethernetový kabel nebo starší projektor není zrovna tenká. Při zachování těchto se pod ~1,5 cm dostat nejde.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 9.6.2016 15:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Pracovat jakože třeba připojit různá další zařízení. Takhle k tenkému notebooku stejně musí ještě nosit pytlíček s redukcema. A vyměnit v tom klávesnici, procesor, disk, paměť, baterku… nebo třeba jenom vyčistit od prachu je mnohem větší pakárna nebo to spíš vůbec nejde (věci připájené přímo na desce).

    Já to nechápu, v čem ten notebook nosíte, že vás zajímá tenkost? Já ho mám v batohu, kde mám ještě spoustu dalších věcí, a je mi úplně fuk, jestli má 2 nebo 4 cm.
    9.6.2016 16:35 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Připojit jiné zařízení potřebuji jen opravdu vyjímečně. Ovšem nosit batoh se mi nechce. Air se vejde do větší kapsy u bundy.
    Bedňa avatar 13.6.2016 16:12 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Tu je debata o práci, ja mám NTB s 10,5" a je to tak, tak na prácu, do žiadneho vačku by som ho ale nenarval. Nehovoriac o kábloch, občas sa hodí aj nabíjačka, usbéčko a niekto nosí pravidelne myš. Subjektívne by som povedal, že sa na neultra tenkom NTB aj lepšie píše a HW mi príde ďaleko odolnejšie.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    9.6.2016 19:01 Sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    A to se vylučuje? Mně se to naopak líbí. Vezmete iPhone, připojíte přes USB-C k monitoru a získáte dostatečný grafický výkon na 5k. Vlastně by v tom mohl být i celý počítač, proč ne. Pokud to Apple cenově obhájí, mohla by to být bomba, která je pro jiné platformy neuskutečnitelná. Každé zařízení od Apple by tak nakonec mohlo fungovat jako klíčenka a flashdisk, prostě to připojíte k Apple monitoru jakožto dokovací stanici, a rozběhne se váš systém na odpovídajícím HW (od procesoru po reproduktory). Připojíte k autu, totéž. Přijdete ke kamarádovi, půjčíte si jeho dokovací stanici. Zároveň by to mohlo snížit požadavky na HW v iPhone.

    Nejsem zastáncem tudlectěch klaudů, ale lidi to chtějí, a tohle by klidně mohla být budoucnost.
    9.6.2016 11:19 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    AMD se činí. Je přinejmenším technologicky zajímavé, kolik výkonu a úspory energie navíc lze vytáhnout z nijak moderní architektury. Jaká je asi výrobní úspora takto udržovaných řad? Pro AMD to ekonomicky znamenalo jistě útěk před hrobníkovou lopatou, a to je moc dobře. Svět s jediným dominátorem je vždy náchylný k degradaci.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Fluttershy, yay! avatar 9.6.2016 11:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    AMD existuje jenom proto, aby se o Intel příliš nezajímaly antimonopolní úřady.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.6.2016 12:05 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Takže Intel získává křemík pro výrobu svých procesorů tak, že si koupí palety procesorů od AMD a ty nadrtí? :-)
    9.6.2016 16:38 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Jediný rozdíl mezi Intel a AMD je v nálepce, kterou tam nalepí čínský dělňoš ve fabrice. Podívá se na plán, dnes je úterý, měníme matrice + backdoory z AMD na Intel... :-)
    9.6.2016 19:12 Sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Tak to se tedy pletete. Procesory Intelu a AMD jsou diametrálně odlišné.

    Intel vyrábí procesory čisté, světlé, studené. Pro výrobu používá křemík a zlato. Při litografií osvetluje cestičky, prázdná místa jsou tmavá. Pouzdro procesoru je hladké a místo nožiček jsou požité plošky, aby se uživatel při montáži nezranil.

    Zato AMD dělá prcesory daleko drsnější, které se nebojí potu, a jdou do toho srdcem. Vyrábějí ho z pravého křemene a poctivé oceli. Při litografii osvětlují prázdná místa, cestičky jsou označeny tmou. Pouzdro procesoru má ostré hrany a nožičky se lámou - procesor od AMD se nikdy neohne.

    Je to vidět i z jejich názvů. Conroe, Nehalem, Skylake vs Bulldozer, Excavator, Steamroller.

    Všichni víme, že AMD vyrábí v podpovrchových továrnách temných jako noc, kde makají tvrdí chlapi od nevidím palicí a kladivem. Intel zase vyrábí v hermeticky uzavřených moderních centrech, kde je všude naprosto čisto, mezi stroji rostou stromi a pracovníci v kuklách si akorát dávají kafíčko.
    9.6.2016 19:15 Sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Omlouvám se za stromi, bolest v očích by po chvíli měla přejít.
    9.6.2016 19:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Někomu se lámou nožičky, někomu procesory. :-)
    10.6.2016 08:29 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Člověče, ze kterého devětsilového ándrgraundu jste vypadl...?!
    http://bandzone.cz/_90972
    10.6.2016 09:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů

    Tak jsem konečně našel ten původní text na toto téma:

    If your son has requested a new "processor" from a company called "AMD", this is genuine cause for alarm. AMD is a third-world based company who make inferior, "knock-off" copies of American processor chips. They use child labor extensively in their third world sweatshops, and they deliberately disable the security features that American processor makers, such as Intel, use to prevent hacking. AMD chips are never sold in stores, and you will most likely be told that you have to order them from internet sites. Do not buy this chip! This is one request that you must refuse your son, if you are to have any hope of raising him well.

    Odkaz nebude, zdá se, že web Shelley the Republican už to zabalil, protože proti Trumpovi by vypadali jako umírněné křídlo. :-)

    10.6.2016 08:26 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Na krabici s AMD procesorom bude napisane: Vyrobene z pravych intel CPU. :)))
    11.6.2016 15:53 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Možná jsem špatným prorokem, a možná naštvu nějaké ty ovocnáře, ale celé to na mě působí dojmem, že ta jablečná firma do deseti let skončí. Všeho moc škodí, i vykosťování.
    14.6.2016 21:41 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Ti maj takovejch peněz, že i kdyby se rozhodli, že všichni zaměstnanci budou odteď jenom v kanclech synchronizovaně prdět do nafukovacích bazenků a business model se změní na výkup mrtvejch koček a rozdávání bibliografií St. Jobse v metru a do hotelových pokojů, tak tu budou ještě sto let.
    20.6.2016 12:43 Jan Sedmík ml.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
    Snad by se mělo podotknout, že kódové jméno APU je ve skutečnosti Bristol Ridge. Opravte to.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.