abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (25%)
    Celkem 403 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI

    7. 11. 2014 | David Ježek | Hardware | 2889×

    Dnes se podíváme opět na několik novinek uplynulých dní, jimž dle mého názoru jednoznačně vévodí vpravdě historický počin společnosti MSI. Ta se totiž rozhodla odlišit svoje herní notebooky opět o něco více, a tak po vynikajícím 2.1 zvukovém systému DynAudio, tak trochu výrazně méně impozantních síťovkách Killer či podsvícených klávesnicích SteelSeries, přichází s novou úrovní spolupráce s tímto výrobcem. Srdcem nového notebooku GT80 jsou sice skvělé vnitřnosti, ale teprve pohled na jeho klaviaturu rozehraje srdce každého hráče, stejně jako psavce.

    Obsah

    MSI GT80 s klávesnicí se spínači Cherry MX

    link

    Klávesnice, tedy její hlavní část bez numerického bloku, je totiž tvořena spínači typu Cherry MX. Přesný typ není znám, osobně bych to tipoval na Red, tedy spínače s lineárním chodem, bez hmatové odezvy a s držením sepnutí i při větším nadzdvihnutí klávesy.

    Nemohu než MSI za tento počin pochválit. Nijak neomezuje nabídku běžných herních či jiných notebooků této společnosti, jde opravdu o výtvor v rámci nové řady, takže pro odpůrce této konstrukce stačí prostě se dívati jinam. Ani mi nijak nevadí, že numerická část klávesnice je kombinovaná s dotykovou plochou. Ani mi nevadí, že je klávesnice vyvedena v dolní části (ano, zvykli jsme si na předložky a já osobně na svém notebooku Latitude D430 kupříkladu oceňuji, že jako přídavná zkosená předložka slouží předsunutý velkokapacitní akumulátor, ale to vem čert). Hlavní je, že tohle je po klasických ThinkPadech či několika lepších typech klasických klávesnic na strojích jako Dell revoluční změna. MSI GT80 posouvá hranice zpět ke kvalitě, kterou nesly velké tlusté notebooky před více než 20 lety.

    HW novinky

    GT80 kromě toho jako správný herní stroj postavený na platformě Intel/Nvidia obsahuje 2.1 zvukový systém DynAudio (ten je fakt, fakt skvělý, doporučuji jej všem). Z dalších nepodstatných parametrů si ke GT80 dodejme, že srdcem je výkonné Haswell čtyřjádro Core i7-4980HQ doprovázené až dvojicí GeForce GTX 980M, možnosté osadit až 4× SSD (že by M.2?) a v neposlední řadě je tu 18,4palcový displej. Rozlišení MSI neuvádí, jistě to ale bude minimálně 1920×1080, ale v této megakonfiguraci bych nevylučoval ani cokoli vyššího až po 3840×2160.

    Tohle je notebookový počin roku. Apple nechť si o dalšího 0,1 milimetru ztenčí Macbook Air. Lenovo nechť si o další kus karbonu vylepší mechanické vlastnosti šasi současných Thinkpadů. Jiní ať si dělají cokoli, ale GT80 naprosto vybočuje z řady. Zvukový reprosystém DynAudio je tím nejlepším, co jsem kdy v notebooku slyšel (a překonává konkurenci o celé řády) a ani na spínače Cherry MX nedám dopustit jakožto na vynikající běžně dostupnou technologii. Ano, rád bych viděl v každém krámě ve výloze IBM Model M, ale sny patří do nočních hodin. A nyní předávám slovo davkolovi :-)

    APU AMD pro Xbox One přechází na 20 nm, neví se ale, u koho

    link

    Únik informací na svém LinkedIn profilu si Dan W. McConnell z AMD nedá za klobouk. Velice rychle informaci stáhl, ale jednou na internetu, navždy na internetu. Takže tedy nyní nově víme, že AMD minimálně v nějaké menší prvotní sérii již vyrábí u některého ze svých partnerů x86 APU pro Xbox One nikoli 28nm ale 20nm technologií. Ta dá čipu o něco lepší energetickou bilanci, zlepší odběr a sníží velikost potřebného chlazení. Prostě samá pozitiva.

    HW novinky

    Jen se ale zatím neví, u koho to AMD vyrábí. Může to být TSMC, jejíž omezené 20nm linky ale výrazně až téměř plně vytěžuje Apple se svými ARM SoC. Může to být GlobalFoundries, ale kolem její 20nm výroby jsou určité nejasnosti a tak bych na ni tolik nesázel, protože že by pro AMD připravila nějaký exkluzivní optický shrink z 28nm čipu a adekvátně vybavila továrnu, se mi moc nepozdává. Pak tu s 20 nanometry máme už jen snad Samsung, nicméně to je spíš jen informace čistě do počtu. Ten jistě komplexní x86 SoC nevyrábí.

    Celou věc mohl podpořit přímo Microsoft, který mohl u TSMC zaplatit nějaké drahé RISC wafery, aby tak připravil půdu pro uvedení nové revize Xboxu One, který bude oproti Playstation 4 výrazně efektivnější. Absolutně nic nového ale na trhu nečekejme v tomto roce, předvánoční sklady již naplnily či naplňují „klasické nudné“ 28nm Xboxy One (a stejně tak 28nm Playstation 4), pokud bych si měl tipnout na 20nm Xbox One Slim verzi, tak bych to viděl na léto příštího roku, tedy na Computex, nebo někde poblíž.

    LG uvedla IPS monitor s rozlišením 4096×2160

    link

    Je pro vás 256 pixelů navíc tak zajímavých? LG totiž uvedla něco, co přesouvá monitor s kategorie „tuctové ultra há dé“ do kategorie plnohodnotného 4k, tedy přesněji 17:9 Digital Cinema 4k. Rozlišení 4096×2160 na 31palcovém IPS monitoru LG 31MU97 je navíc podpořeno 10bitovou barevnou přesností, pokrytím 99,5 % barevného prostoru AdobeRGB, vlastní LUT, dynamickým kontrastem 1 000 000:1, 4×USB 3.0 hubem, dvojicí DisplayPortů, dvěma HDMI a celkovou spotřebou do 49 W.

    HW novinky

    Monitor primárně míří na uživatele, kteří se prací na něm budou živit, ale nic samozřejmě teoreticky nebrání tomu, aby si jej koupil i běžný uživatel na takové to domácí hraní a podobné věci. Cena je stanovena na 1 400 dolarů, což je poměrně slušné, nicméně pokud jdete po ceně, tak je to přibližně dvakrát až třikrát tolik, co stojí nejlevnější 28palcové TN monitory s rozlišením 3840×2160.

    Acer Aspire s UltraHD IPS LCD

    link

    Když už jsme tu dnes měli notebook a také 4k monitor, tak si to v hrubých rysech spojme do jednoho. Acer se totiž připojuje do klubu extrémně vysokého dpi. Jeho nové notebooky Aspire V Nitro Black Edition totiž nabízejí kromě obligátních displejů s rozlišením 1920×1080 také možnost zvolit čtyřikrát víc, tedy 3840×2160.

    Displej je typu IPS (bez upřesnění) a z vnitřností jej doprovází Core i7-4710HQ, 16 GB RAM, GeForce GTX 860M, 256GB SSD a 1TB HDD, což je celkově konfigurace s cenovkou 1 500 dolarů.

    HW novinky

    15,6palcový displej o rozlišení 3840×2160 má tak extrémně malé body, že se na tomto místě sluší doplnit zmínku, že v podstatě žádný operační systém, ani žádné desktopové prostředí se všemi aplikacemi na to není plně připraven(o). Windows toto budou mít odladěno snad ve verzi 10, Mac OS - no, ten prostě k Aceru nekoupíte, a na Linuxu se tyto věci také teprve ladí. Protentokrát tak - a je jedno, jestli jde o 15,6 palců s 3840×2160, nebo 3200×1800 v 13 palcích apod. - platí, že výrobci zařízení předběhli vývojáře příslušného softwaru. Na druhou stranu, tohle je prostě budoucnost a když to udělá šťastným samotného Linuse, kdo bychom byli, abychom se na to tvářili škaredě, že…

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.11.2014 09:48 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Mac OS...
    7.11.2014 10:24 dizz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Myslim si, ze Mac OS neni na tak velka rozliseni pripraven... OS X je na tom urcite slusne.

    jen rejpu ;-)
    • System 1.0-7.6 (1984-1994)
    • Mac OS 7.6-9.2 (1994-2002)
    • Mac OS X 10.0-10.7 (2001-2012)
    • OS X 10.8-10.10 (2012-)
    7.11.2014 10:32 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Cherry MX klavesnice v notebooku zni jako hezky projekt, ale osobne verim v kombinaci tabletu bez klavesnice (a la Surface 3, ten ale udajne nema kvalitni vstupni vrstvu pro pero a v CR neni dostupny) + lehka odjimatelna cestovni klavesnice (neco jako Type Cover pro Surface) + externi mechanicka klavesnice na doma a v praci.

    Mate s nimi nejake zkusenosti, zvlaste co se Linuxu tyce?
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    Václav 7.11.2014 15:29 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Nevím jak Surface 3, ale Surface Pro 3 má přý digitizér skvělý a pod Linuxem plně funkční.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    7.11.2014 16:24 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Jojo, myslel jsem Surface Pro 3. Prave ze mne tento odkaz, respektive tenhle obrazek (Surface Pro 3 nahore) docela presvedcil, ze to uplne bezchybne nebude.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    8.11.2014 05:06 darm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Tak to je masakr. Víc mě teda osobně přesvědčily ty ukázky diagonál v dalších postech. Tak nic... Tohle asi nebude softwarová chyba.
    Fluttershy, yay! avatar 7.11.2014 15:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Cherry MX? Proč ne Alps jako ve starých laptopech? Matias má i tichou verzi. Navíc není problém s kapacitou produkčních linek jako v případě právě Cherry Corp.

    Ohledně šmatlaplacek jsem skeptický. Na mé X200T se mi líbí, že ta kovová vana slouží jako docela dobrý stojánek a chrání displej.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.11.2014 09:01 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    s rozlišením 1920×1080 také možnost zvolit čtyřikrát víc, tedy 3840×2160
    Já tam teda vidím jenom dvojnásobek, ale školy na to nemám...
    10.11.2014 09:19 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Dvojnásobek šířky a dvojnásobek výšky, to je přece čtyřikrát víc pixelů, nebo jiné pohádkové havěti.
    11.11.2014 16:33 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    No navíc Acer používá označení 4K velmi flexibilně:
    Acer has decided to offer a 4K Ultra HD (2,840 x 2,160) IPS display with the V Nitro Black Edition laptop.
    13.11.2014 02:27 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Takové panely asi ani neexistujou, to bude překlep z 3840x2160, čemuž se všeobecně 4K říká.
    Jendа avatar 13.11.2014 20:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Hm, škoda, že by zase někdo konečně udělal panel s normálním poměrem stran…
    Václav 11.11.2014 08:03 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    No jo, bez základky je to těžké :-)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    11.11.2014 16:54 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Jaké thinkpady mají cherry klávesky?

    Ostatně mám drobný návrh. V části hardware máme sice spoustu jednotlivých posouzení konkrétních HW komponent, ale to, co se obtížně hledá, je obrácený postup, chci nějakou funkcionalitu, a hledám výrobky, které ji poskytují. Co byste mysleli o tom, v sekci HW vytvořit podsekci přehledy a tam mít permanentně editované články k zajímavým funkcionalitám. To co mne jako možná témata napadá je právě přehled spínačových klávesnic (jak standalone tak na noteboocích), přesných myší, a Adobe RGB diplayů (přece jen, jak stárnu tak mě kvalita interačního rozhraní zajímá stále více, a naopak méně výkon procesoru a kapacita paměti, navíc tam je jsou vlastnosti zřejmé, ale u těch periferií ne.)
    Fluttershy, yay! avatar 11.11.2014 16:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Kdo to bude psát?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.11.2014 22:59 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Ten kdo toho bude schopen. Samozřejmě, díky tomu, že se na abíčku pohybuji léta, tak vím ž když si otevřu tvůj blog tak něco k spínačovým klávesnicím najdu, ale to neví někdo kdo tu nechodí, a patří to k informacím, které se velmi těžko hledají. takto by to bylo na jednom místě. Podobně to o myších.
    Fluttershy, yay! avatar 11.11.2014 23:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    S hw sekcí jsem chtěl něco dělat tak v roce 2010, na to jsem dostal adminovská práva, ale havarovalo to na backendu. S tou aktuální „wiki“ je PITA pracovat a vyhledávání stojí za psí štěk. Nemám energii s tím válčit a pochybuju, že by na tom byl někdo jiný jinak. Už jsem rezignoval na přispívání do Wikipedie a hlavně Deskthority wiki, protože MediaWiki.

    Navíc je to furt AbcLinuxu a ty moje kecy jsou tady mírně OT. Chystám o tom vlastní web – už dlouho – ale nevím, jestli to k něčemu bude.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 13.11.2014 12:23 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Chystám o tom vlastní web – už dlouho – ale nevím, jestli to k něčemu bude.
    Nebude, nechal bych to být tebou tady.
    Fluttershy, yay! avatar 13.11.2014 12:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Cherry MX v notebooku MSI
    Diametrálně odlišná cílová skupina.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.