abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: první 3D HDTV tuner přichází na trh

    3. 12. 2010 | David Ježek | Hardware | 3474×

    Minulý týden nebyl rozhodně nezajímavý, vedle v nadpisu zmíněného TV tuneru s podporou 3D HDTV videa se podíváme na nové Atomy od Intelu, které na svých bedrech nesou i programovatelné logické pole Altera, dále na jednu hodně zajímavou desku pro všechny majitele procesoru Core v patici 1156 a nakonec dojde na novou digitální čtečku/záznamník Asus a pasivně chalzený hi-endový Radeon.

    Obsah

    Intel Atom E600C s programovatelnou logikou

    link

    Hodně moc zajímavou slepeninu křemíkových čipů konečně uvedla na trh společnost Intel. Slibovaný Atom s FPGA čipem je zde, jmenuje se E600C a vypadá moc hezky :-). Nová řada Atomů má na svém podkladu přilepeny dva čipy – prvním je běžný Atom šestistovkové řady, který doprovází větší čip, programovatelné logické pole od firma Altera.

    Vzájemné spojení obou čipů zajišťuje sběrnice PCI Express, vlastní jednojádrový 45nm Atom (s HyperThreadingem) od Intelu toto rozhraní obsahuje, další volné linky pak připojují Atom ke zbytku systému, velmi pravděpodobně „čipsetu“ EG20T. Část pole Altera dostává již v Intelu naprogramování do podoby řadiče PCI Express, zbytek pole je k dispozici vývojářům řešení, která budou tyto procesory využívat.

    Vzhledem k univerzálnosti produktů Altera, toto FPGA nevyjímaje, lze zbytek procesoru E600C naprogramovat prakticky na cokoli, od H.264 encoderu/decoderu přes síťovou kartu, až třeba po nějaký speciální zákaznický obvod. Řešení je nepočítaně, omezena jsou jen počtem logických bran v čipu Altera, první takové univerzální řešení nabídne firma Kontron ve formě pididestičky, kde je z Altery vyveden víceúčelový konektor. Do něj pak půjde osadit všemožné kartičky, jejichž spojení se systémem zajistí vždy správné naprogramování Altera čipu.

    Ještě pár slov k Atom čipu: ten nese integrovanou grafiku GMA 600, která si poradí s MPEG-4 Part 2, MPEG 4 Part 10 (alias H.264) a WMV/VC1 videem, na to není třeba programovat Alteru, stejně tak GPU podporuje encoding MPEG-4 Part 2 a H.264 (bliže nespecifikováno). Paměťové rozhraní je DDR2, v rámci řady E600C pak v nadcházejících měsících čekejme několik modelů s frekvencemi od 0,6 po 1,3 GHz s různými takty GPU, přičemž celková spotřeba bude záviset i na Alteře. Rozhodně je toto hodně zajímavý počin, mezi podporovanými OS jsou pak vedle Windows i MeeGo 1.0 a Wind River VxWorks.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    Intel P67 i pro S1156 procesory

    link

    Inžové z ASRocku opět potvrzují, že jim není nic svaté, a to základní deskou P67 Transformer. Nový čipset určený pro S1155 procesory Sandy Bridge je fajnová věcička, která na rozdíl od dosavadního P55 komunikuje se zbytkem systému nikoli po PCIe 1.1, ale po PCIe 2.0, a tak dává na něj navěšeným rozhraním daleko větší potenciální propustnost.

    ASRocku to asi bylo líto, a tak se rozhodli tento čipset osadit i na desku s S1156 paticí, tedy pro stávající procesory generace Nehalem. 6,0Gbps SATA či USB 3.0 na této desce tak má daleko snažší život, zejména při rostoucím počtu na ně navěšených zařízení. P67 Transformer nese dva 6,0Gbps SATA konektory a čtyři USB 3.0, pochopitelně také PCI Express ×16 slot pro grafickou kartu, GLAN, 7.1 zvukovku, čtveřici DDR3 slotů a další výbavu. Ale on už vám to Chris objasní ve videu. Deska se na trhu objeví ještě do Vánoc.

    Co překvapilo mě, byla přítomnost PS/2 pro myš i klávesnici, to už se moc nevídá.

    Intel P67

    Powercolor Radeon HD 6850 s pasivním chlazením

    link

    Powercolor patří mezi velké experimentátory na poli grafických karet, však je to kupříkladu snad poslední firma, která opouštěla AGP trh (byť Radeon HD 3850 AGP opravdu už za moc nestál), a tak by nemusel zrovna moc překvapit nejnovější chystaný počin, po kterém ale jistě zaplesá srdce každého hráče.

    Radeon HD 6850 v provedení se zcela pasivním chlazením je pochopitelně monstrózní záležitost co do rozměrů a nepochybně si také vyžádá aspoň trochu toho pohybu vzduchu ve skříni. Však Radeon HD 6850 má TDP 127 W a to chladit zcela pasivně v nějaké uzavřené skříni jednoduše není možné. Tak či onak je chystaná karta skvělou volbou pro výkonné herní PC.

    Frekvence firma zatím neprozradila, ale očekával bych referenční. Výbava konektory je poměrně standardní, dvojici DVI doplňuje HDMI a DisplayPort. Až se budete po tomto modelu rozhlížet, nese značení PowerColor Radeon HD 6850 SCS3 a nepochybně bude o něco dražší než běžné modely. Na trhu však ještě není.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    Čtečka knih a digitální poznámkový sešit od firmy Asus

    link

    Pod označením Asus Eee Note EA800 se na trhu objeví poměrně zajímavý hybrid. Asus jej oficiálně označuje jako digitální notepad kombinovaný se čtečkou elektronických knih a je jasné, že zejména jako náhrada sešitů mezi studenty je to celkem sympatická hračka. 8palcový displej rozlišuje 256 úrovní tlaku při 2540 dpi, přičemž nejde o e-ink, jak by se mohlo na první pohled zdát. Rozlišení je 1024×768, zobrazuje se 64 odstínů šedi

    Přístroj pohání jakýsi blíže nespecifikovaný Linux, data lze ukládat na 4GB interní flash rozšiřitelnou až o 16GB microSDHC kartu. Vedle USB rozhraní v podobě micro konektoru nabízí i WiFi 802.11b/g (online nákup knih, jako Amazon Kindle), 2Mpix webkamerku s mikrofonem, 3,5palcový jack pro sluchátka a další. Napájení má na starosti 3 700 mAh akumulátor, který přístroj uživí až 10 hodin s WiFi a až 13 a půl hodiny bez WiFi, celková hmotnost je přijatelných 520 gramů.

    Mezi podporovanými formáty Asustek zmiňuje vedle txt, PDF, ePub, MP3, JPEG, BMP, GIF a PNG také celou škálu MS Office formátů, které se v softwaru pro PC automaticky převádí do pdf. Prodávat se začne příští rok někde kolem 200 až 300 dolarů. Rozhodně jde o zajímavý koncept, který dokáže zastat úlohu čtečky knih stejně jako dalších přístrojů. Nemohu se ale zbavit dojmu, že tu již před téměř 20 lety byl. Jmenoval se Apple Newton. Eee Note EA800 má rozměry 22,24×13,9 cm a tloušťku 1,1 cm.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    Asus Eee Note
    Asus Eee Note

    AverMedia s tunerem pro 1080i 3D video

    link

    S TV tunery je to pod Linuxem nejen těžké, ale skoro bych řekl stále těžší, jak výrobci chrlí nové a nové modely s novými čipsety/čipy. AverMedia má tendenci se pak často chlubit věcmi zcela samozřejmými jako podporou 1080i videa u některých modelů, když takovou věc v principu zvládne daleko více karet, jejichž výrobci však nejsou tak „marketingově prozíraví“.

    Netroufám si tedy takto od stolu soudit, nakolik je podpora FullHD 3D videa u TV karty záležitost marketingu, softwaru, hardwaru či kombinace těchto faktorů, faktem pouze je, že společnost AverMedia takovouto kartu uvedla na trh.

    Jmenuje se Aver3D CaptureHD a podporuje jak klasické HDTV (1080i) vysílání, tak „3DTV“, taktéž až v 1080i. Vedle anténního a komponentového vstupu může nahrávat i signál z HDMI, AverMedia přímo zmiňuje podporu nahrávání z PS3 či Xbox 360, pochopitelně také videokamer ve formátech MPEG-2 a H.264.

    Karta je hybridní, tedy vedle DVB-T si poradí i s analogem, a to prý kdekoli na světě (vida, tak nyní, když je to už zbytečné, to konečně jde a člověk nemusí bastlit svůj Aver TV tuner s pájkou v ruce, aby mu dodal podporu českého sterea). Softwarová výbava v podobě ovladačů a programu AVer MediaCenter 3D je dle očekávání dostupná pouze pro Windows. Pro 3D to také pochopitelně bude chtít i „3D-ready“ monitor. Aver3D CaptureHD se již zabydluje v českých e-shopech, a to za zhruba 2 200 Kč.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.12.2010 11:31 Harvie.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první 3D HDTV tuner přichází na trh
    Škoda, že to FPGA nepůjde (jestli jsem to správně pochopil) naprogramovat softwarově pomocí nějakého ovladače. Bylo by to dost šikovný, když by na to byl nějakej standart... Pak by bylo možný na tom enkódovat video, crackovat nějaký blbosti nebo si tam připojit nějakou "hloupou síťovku bez čipu" a používat to jako tu zmíněnou (v tomto případě druhou) síťovku (nebo něco úplně jiného).
    David Ježek avatar 6.12.2010 13:31 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první 3D HDTV tuner přichází na trh
    tak tos pochopil spatne, ono bude programovatelny. jen v zakladu proste bude/muze mit nastaveny "neco".
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.