abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia

    21. 1. 2016 | David Ježek | Hardware | 7195×

    V posledních letech byly na poli pevných disků tři stabilní věci. Tou první bylo neustálé odsouvání uvedení disků s HAMR technologií, tou druhou skutečnost, že výrobců ubývá a máme de facto duopol, a tou třetí, že Seagate nemá rád helium a raději jde SMR / HAMR cestou. A tohle poslední padá.

    AMD uvádí APU A10-7890K a představuje staronové základní desky pro rok 2016

    Na začátku loňského září jsme si „řekli“ pár slov o chystaném nejnovějším přírůstku mezi x86 APU firmy AMD. Tento model zvaný A10-7890K byl konečně oficiálně představen a v dohledné době se objeví v prodeji. Potvrzují se tak některé parametry, jiné zpřesňují. Nový model je tím nejlepším a patrně posledním, co AMD nabídne v 28nm generaci. CPU část, tedy čtyřjádrový procesor rodiny „Godavari“ (někdy též označované za „Kaveri Refresh“) má základní takt 4.1 GHz a Turbo takt 4,3 GHz. GPU část je obligátní Radeon R7 s 512 stream procesory, jehož takt roste z dosavadních 866 MHz (u APU A10-7870K) na 900 MHz. Dá se tedy říci, že nejnovější APU je o zhruba 5 % rychlejší než dosavadní top model A10-7870K, a to při zachování TDP 95 W. V tuto chvíli už asi není podstatné, jestli AMD tento model uvádí díky nějaké další dílčí optimalizaci výroby na 28nm procesu, nebo se jí prostě nashromáždilo ve skladech dostatek kvalitních čipů, které dané parametry utáhnou při dané hodnotě spotřeby. Důležité je, že tento upgrade nepřichází sám, ale i s novými základními deskami, vedle socketu FM2+ přichází také inovované modely pro obstarožní AM3+.

    HWN

    Novinky pro AM3+ a FM2+

    Nové základní desky nejsou nijak nové čipsetově, ani procesorovou výbavou. Procesory x86 od AMD jsou stále totéž, tedy řada FX pro patici AM3+ a APU pro FM2+. Čipsety se také nemění, špičkami svých řad jsou AMD 990FX pro AM3+, resp. AMD A88X pro FM2+. Jakkoli tedy zaostává výbava, například v (ne)podpoře PCI Express 3.0, přesto je zde velký prostor pro inovace., Mnohé letošní desky od výrobců pro tyto starší patice tak letos přinesou (a již přinášejí) podporou sběrnice USB 3.1 Type C, realizovanou pochopitelně přídavným řadičem od ASMedia, tak sloty typu M.2 pro současná moderní SSD.

    V tomto kontextu se sluší doplnit, že AMD se i nadále trápí, firma opět vykázala výraznou ztrátu a trápit se bude i minimálně v Q1 2016. Jestli se jí podaří udržet na vlně vývoje, který směřuje ke grafickým procesorů generace GCN4 vyráběných jen tak mimochodem 14nm FinFET procesem u GlobalFoundries/Samsungu, a také k x86 procesorům řady „Zen“ vyráběným tamtéž, je otázka. Doufejme že ano, protože zatím se všeobecně očekává, že zejména Zen bude pro AMD podobná vzpruha jako svého času architektura K7 (Athlony). Jestli ne, bude to hodně, hodně špatné.

    Mushkin a jeho 4TB SSD realizované JBOD polem

    SSD řadič Silicon Motion SM2246EN je fajn, ale má jeden nedostatek: dokáže řídit chod maximálně 2TB SSD, což je hranice, která bude letos prolomena. Někteří velikáni jako Samsung na to jdou vývojem vlastního řadiče, Mushkin volí cestu jinou, výrobně složitější, ale konstrukčně levnější. Jeho technologický demonstrátor 4TB SSD je tvořen dvěma 2TB SSD s uvedeným řadičem, spojeným do JBODu. Zatím není jasné, jestli a případně za jakou cenu tohle SSD půjde do prodeje, mělo by to snad být někde kolem čtvrt dolaru za gigabajt. SSD trpí na nízké hodnoty IOPS, 10k pro náhodný zápis, nicméně i tak je to daleko více než běžné spotřebitelské pevné disky. Tak se nechme překvapit, jaká letos bude nabídka 4TB SSD (ať již PCIe/M.2, nebo prostě SATA) a kteří z menších / „fab-less“ výrobců takové modely skutečně uvedou do prodeje. Výhledově by ale měly zlevnit kapacity doteď tolik nekupované, tedy 0,5 TB a vyšší (podobě jako se loni staly lukrativnějšími 240/256GB SSD).

    HWN

    Seasonic Prime s 80Plus Titanium a 10letou zárukou

    Když se řekne Seasonic, mnozí nemají ani potřebu hledat detailní rozbory konstrukce a automaticky takový zdroj považují za kvalitní. Seasonic jim k tomu dává důvod i u nové řady zdrojů s dosud nejvyšší certifikací 80Plus Titanium, která jako první garantuje danou účinnost i pro pouze 10% zatížení. Na trh zamíří modely s výkony 650, 750, 850 a 1050 W, které v rámci stejné řady doprovodí 550W a 1200W zdroj s certifikací 80Plus Platinum. Záruka v délce 10 let snad garantuje kvalitu, ve výbavě pak nechybí věci jako semi-pasivní chod, kdy se ventilátor ve zdroji roztáčí až od 45% zátěže. To dává šanci, že běžné dnešní PC, které umí být velmi úsporné v klidovém chodu v desktopovém prostředí, tak bude napájeno zdrojem de facto „pasivním“. Jednu věc bych ale z toho aktuálního nedostatku informací Seasonicu vytkl: kompletně odpojitelnou kabeláž včetně napájení základní desky.

    HWN HWN HWN

    Seagate uvedl 10TB disk se 7 plotnami a heliem

    Když HGST (dnes divize Western Digital) uváděl první heliové disky - tehdy 6TB disk He6 s technologií HelioSeal - nechala se společnost Seagate slyšet, že v tom nespatřuje budoucnost. Vedly se řeči o náročnosti technologie, kdy helium je velice prchavé a má tendenci unikat cestami, které prostě výrobce pevného disku nemůže uhlídat. HGST zatím dokazuje, že to asi zvládli na první dobrou, dnes má v nabídce více disků včetně 10TB modelů a zdá se, že z helia, které umožňuje umístit hlavičky a plotny blíže k sobě, a tedy jich do šasi disku nacpat víc, se stane běžná technologie.

    Dnes je jasné, že zástupci Seagate v podstatě lhali, protože pokud nevyvinuli vlastní heliovou technologii „přes noc“, tak na ní museli buď přímo pracovat, nebo práce plánovat už v době, kdy se od helia distancovali. Ale to jim jistě rádi odpustíme, pokud jim helium umožní uvádět kvalitnější pevné disky a udržet konkurenceschopnost vůči Western Digitalu / HGST.

    HWN HWN

    Velice zajímavé, až podezřelé je i to, že se nyní Seagate s HGST přesně shodují v některých parametrech. Oba nyní mají na trhu 10TB 3,5palcové disky se 7 plotnami, 14 hlavičkami a heliem uvnitř. A jen tak mimochodem, Seagate těmto svým heliovým diskům první generace přiřazuje hodně nadstandardní hodnotu MTBF (střední doba mezi poruchami), celých 2,5 miliónu hodin. Nový disk je každopádně tady, míří primárně na datová centra a spolu s ním Seagate také uvádí 8TB disk, který je hodně zajímavý tím, že se obejde bez SMR. To je dobrá zpráva, jelikož se SMR a nutností při zápisu řešit ovlivňování okolních překrývajících se stop výrazně klesla rychlost zápisu dat.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.1.2016 09:56 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    "sklapl krovky"...?
    http://bandzone.cz/_90972
    22.1.2016 13:49 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    "...zástupci Seagate v podstatě lhali..."

    To je snad jejich práce. PR jsou od toho, aby vytvářely co nejlepší obraz společnosti navenek a "manažovaly očekávání". Být upřímný by znamenalo dávat konkurentům insiderské informace. Taková společnost by dlouho nevydržela.
    22.1.2016 16:20 486
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Ano, a zlodějova práce je krást. To ale ještě neznamená, že bych to měl tolerovat.

    To je podobný argument jako že firma se může chovat neeticky, protože jejím jediným cílem je maximalizace zisku. To je sice hezké, ale mě jako zákazníka nezajímá co je cílem firmy, ale co je dobré pro mě. A firmu, která se chová neeticky, nehodlám podporovat.
    Conscript89 avatar 23.1.2016 08:54 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    To je samozrejme tvoje volba. Otazkou je, jestli neskoncis tak, ze si od nikoho nekoupis nic, protoze kazdy bude mit nejaky ten skraloup. Napr. ze dnes se temer veskera elektronika vyrabi v cine a nedelam si iluze o tom, ze dost casto na ukor zamestnancu. Rad bych kupoval elektroniku odjinud, nebo jen takovou u ktere bych mel jistotu, ze je o zamestnance dobre postarano, ale ani jedno neni prakticky mozne. Jo, jeste mam zalozni plan jit past ovecky, ale to jeste nehrozi.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    25.1.2016 11:32 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    No jestli to Hélium bude unikat hodně pomalu a přitom předvídatelně, tak to je dokonalé kurvítko.

    A jestli se kapacity disků v budoucnosti nebudou dramaticky zvětšovat, jsou kurvítka pro výrobce disků jedinou nadějí na přežití.
    Conscript89 avatar 26.1.2016 23:52 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Pokud bude ta doba predvidatelna a garantovana treba na 30 let, tak neni problem, ne?
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    27.1.2016 00:06 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Proč vlastně používají hélium, proč ne třeba vakuum?
    Blaazen avatar 27.1.2016 00:26 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Oni vybrali helium, aby mohli nacpat víc ploten do disku a nepřehřívalo se to. Na té wiki se píše: "Tepelná vodivost helia je tři milionkrát větší než u mědi při pokojové teplotě", takže ve vakuu by se jim ty disky tuplem přehřívaly.
    Prý další blbá věc na vakuu je, že se odpařuje mazivo z ložisek.
    28.1.2016 09:12 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    "Tepelná vodivost helia je tři milionkrát větší než u mědi při pokojové teplotě"
    Pochybuji že v těch discích mají supratekuté helium o teplotě jen pár stupňů nad absolutní nulou :-P Plynné helium samozřejmě nemá takovou tepelnou vodivost.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    1.2.2016 10:34 ByCzech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Na Wikipedii píšou stejně jako v článku, že tahle tepelná vodivost je při pokojové teplotě

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Helium

    Máte nějaký jiný relevantní zdroj informací?
    1.2.2016 11:36 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Chtělo by to zapojit mozek a nepřijímat informace z Wikipedie zcela bezmyšlenkovitě. Jak by asi tak plyn mohl mít větší tepelnou vodivost než kov?

    Pokud chcete fakta, tak tepelná vodivost mědi při pokojové teplotě je 401 W/(m·K) a helia v plynném stavu 0.1513 W/(m·K).

    Na té české Wikipedii píší:
    Tepelná vodivost helia je tři milionkrát větší než u mědi při pokojové teplotě.
    Porovnávají měd při pokojové teplotě, ale teplota helia tam zmíněná není. A světe div se, měli namysli supratekuté helium (teplota jen pár stupňů nad absolutní nulou) ;-) Ostatně níže se tam píše:
    Navíc má supratekuté helium největší tepelnou vodivost ze všech doposud známých látek.
    Jinak doporučoval bych nespoléhat se na českou Wikipedii, ale rovnou používat anglickou. Články na ní jsou téměř ve všech oborech mnohonásobně kvalitnější, rozsáhlejší a přesněji vyjádřené.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Jendа avatar 27.1.2016 13:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Seagate sklapl krovky a jde do helia
    Za mých mladých let se říkalo, že hlavička levituje na vzduchovém polštáři.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.