abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (47%)
     (12%)
     (24%)
     (17%)
    Celkem 59 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Klávesnice v X

    23. 11. 2005 | Rastislav Stanik | Tipy a triky | 20712×

    Jak funguje klávesnice v systému X window, jak zjistit kódy nestandardních kláves, jak nastavit vlastní klávesovou mapu.

    Úvod

    Nedávno som v rámci upgradu prišiel k novej klávesnici. Pri tej príležitosti som objavoval, ako na nej rozchodiť "multimediálne klávesy". A keď už som bol v tom, rozhodol som sa urobiť si klávesnicu podľa svojich predstáv: primárne s anglickým rozložením kláves, s možnosťou prepnutia do slovenčiny, so znakom euro a s funkčnými multimediálnymi klávesami. O získané skúsenosti sa teraz s vami podelím.

    xev

    xev je nástroj, ktorý nám pomôže v samotnom začiatku. Dokáže vypisovať detailné údaje o udalostiach, ktoré zachytáva jeho okno. Medzi takéto udalosti patria pohyby myšou, zmeny polohy či veľkosti okna. Ale pre nás najzaujímavejšie sú udalosti od klávesnice. Stlačenie klávesy je jedna udalosť. Jej uvoľnenie je udalosť druhá.

    ...
    KeyPress event, serial 31, synthetic NO, window 0x3200001,
        root 0x131, subw 0x0, time 8119928, (48,-173), root:(52,413),
        state 0x10, keycode 38 (keysym 0x61, a), same_screen YES,
        XLookupString gives 1 bytes: (61) "a"
        XmbLookupString gives 1 bytes: (61) "a"
        XFilterEvent returns: False
    
    KeyRelease event, serial 31, synthetic NO, window 0x3200001,
        root 0x131, subw 0x0, time 8119995, (48,-173), root:(52,413),
        state 0x10, keycode 38 (keysym 0x61, a), same_screen YES,
        XLookupString gives 1 bytes: (61) "a"
    ...

    xkb xev

    V tomto výpise je nás v prvom rade bude zaujímať údaj keycode 38 a tiež (keysym 0x61, a). Ten prvý hovorí o tom, aký kód vyslala klávesnica pri stlačení, resp. uvoľnení klávesy, ktorú som stlačil. Ten druhý hovorí, aký symbol dostane aplikácia na spracovanie. V našom prípade dostane symbol a, čo vo väčšine prípadov znamená písmeno "a". Než sa ale od 38 dostaneme po "a", je to ešte kľukatá cesta.

    Keycodes

    Keď X dostane z klávesnice keycode 38, tak najprv nazrie do tabuľky, ktorú môžete nájsť v /etc/X11/xkb/keycodes/xfree86:

     ...
     <CAPS> =  66;
     <AC01> =  38;
     <AC02> =  39;
     ...
    

    Tam sa číslo 38 prevedie na označenie AC01. Toto označenie sa použije pri definovaní symbolov.

    Symbols

    Aplikácie v X pracujú so symbolmi. Stlačená klávesa a môže znamenať napísanie písmena "a", ale tiež napísanie písmena "A". O význame klávesy hovorí súbor definujúci mapu symbolov, ktorý nájdete napr. v /etc/X11/xkb/symbols/pc/us. Pre účely svojich pokusov som si vyrobil jeho kópiu /etc/X11/xkb/symbols/pc/sk_rastos. Aby o ňom systém vedel treba ho pripísať do zoznamu v /etc/X11/xkb/symbols.dir:

    ...
    --p----- a------- sk_qwerty(basic)
    --p----- a------- sk_rastos(basic)

    V súbore s definíciou symbolov nájdeme niečo takéto

    default
    partial hidden alphanumeric_keys modifier_keys
    xkb_symbols "basic" {
    
        name[Group1]= "US/ASCII";
    
        include "pc/pc(common)"
    
        // Alphanumeric section
        key <TLDE> { [ grave, asciitilde ] };
        key <AE01> { [ 1, exclam ] };
        key <AE02> { [ 2, at ] };
        ...
        key <AC01> { [ a, A ] };
        ...

    Ako vidíte, v tomto súbore sa označenie AC01 prevedie na symbol. Oblasť medzi hranatými zátvorkami sa označuje pojmom skupina (angl. group). V rámci jednej skupiny sú vymenované všetky symboly, ktoré môže dané označenie klávesy vrátiť aplikácii. V predchádzajúcom príklade vidíme, že klávesa ktorá posiela kód 38 môže poslať symbol a, alebo A. To, ktorý z nich to konkrétne je, rozhoduje stav modifikátorov. Najčastejšie používaným modifikátorom je klávesa Shift. Kód 38 bez stlačenej klávesy Shift spôsobí poslanie symbolu a. So stlačenou klávesou Shift je to A. Ak je uvedený len jeden symbol, použije sa bez ohľadu na to či je Shift (alebo iný modifikátor) stlačený alebo nie.

    Jedna skupina môže priradzovať aj viacero symbolov jednej klávese:

     ...
     key <AD03> { [ e, E, EuroSign ] };
     ...

    Takýto riadok zariadi, že klávesou s označením AD03 môžeme napísať e, E ale aj znak €. Prirodzene na to potrebujeme "ďalší shift". Bežne sa na tento účel používa klávesa Alt vpravo od medzery. Aby sme ju takýmto spôsobom mohli použiť, musí súbor s mapovaním symbolov obsahovať nasledovné 2 riadky:

     key <RALT> { type="TWO_LEVEL", [ ISO_Level3_Shift, ISO_Level3_Shift
    ] };
     modifier_map Mod5 { <RALT> };

    Skupiny

    Systém X-windows umožňuje definovať viacero skupín prislúchajúcich jednej klávese. Využiť to možno napríklad na prepínanie lokálnej klávesnice. Ja používam najčastejšie anglickú klávesnicu, ale občas potrebujem aj klávesnicu slovenskú. Preto som si vyrobil vlastný súbor s mapovaním kláves na symboly:

     ...
     key <AE02> { [ 2, at ], [lcaron, 2] };
     key <AE03> { [ 3, numbersign ], [scaron, 3] };
     key <AE04> { [ 4, dollar ], [ccaron, 4] };
     key <AE05> { [ 5, percent ], [tcaron, 5] };
     ...

    Zoznam použiteľných názvov symbolov možno nájsť napr. v súbore /usr/include/X11/keysymdef.h:

    ...
    #define XK_scaron              0x1b9
    ...
    #define XK_ccaron              0x1e8
    ...

    Mnohé z nich sa dajú uhádnuť. Písmená s mäkčeňom sú nesú v sebe označenie caron (napr. lcaron, dcaron, Rcaron), písmená s dĺžňom nesú v sebe označenie acute (aacute,iacute,Eacute). České u s krúžkom je uring, resp. Uring. Klávesy mäkčeň a dĺžeň, ktoré symbol generujú až po stlačení ďalšej klávesy sa nazývajú mŕtve (dead) klávesy: dead_caron a dead_acute.

    Multimediálne klávesy

    No a keď už sme sa prehrýzli až sem, vrátime sa naspäť k multimediálnym klávesám. Klávesa, ktorá nemá priradený symbol, spôsobí nasledovný výstup z programu xev:

    KeyRelease event, serial 31, synthetic NO, window 0x3400001,
        root 0x131, subw 0x0, time 17288868, (75,22), root:(79,608),
        state 0x10, keycode 176 (keysym 0x0, NoSymbol),
    same_screen YES,
        XLookupString gives 0 bytes:

    Ako vidíte, klávesa s kódom 176, nemá priradený žiaden symbol. V súbore /etc/X11/xkb/keycodes/xfree86 sa dočítame, že klávesa dávajúca kód 176 má označenie I30. Keďže na klávese je namaľovaný symbol označujúci pridávanie hlasitosti, tak hľadám niečo podobné v /usr/include/X11/keysymdef.h. Tam však nič také nie je, ale niečo sa dá nájsť v /usr/include/X11/XF86keysym.h (uznávam, že to nie je moc koncepčný krok, ale párkrát grep mi pomohl ;-)):

    #define XF86XK_AudioRaiseVolume 0x1008FF13

    No a tak do súboru s definíciou pridávam riadok:

    key <I30> { [ XF86AudioRaiseVolume ] };

    Tento postup som použil na všetky klávesy na mojej klávesnici.

    Ako to pasuje dohromady

    Prv než sa pokúsime nové mapovanie kláves použiť, môžeme urobiť syntaktickú kontrolu pomocou xkbcomp (ono to vlastne nie je nástroj primárne na to určený, ale poslúži):

    $ xkbcomp /etc/X11/xkb/symbols/pc/sk_rastos
    expected keysym, got Eurosign: line 42 of /etc/X11/xkb/symbols/pc/sk_rastos
    last scanned symbol is: Eurosign

    Chyba v tomto prípade je v tom, že písmeno s v Eurosign má byť veľké: EuroSign.

    Nové mapovanie kláves možno použiť pomocou programu setxkbmap a prepínača -layout:

    $ setxkbmap -layout sk_rastos

    setxkbmap pozná tiež prepínač -option, ktorým môžeme okrem iného bližšie určiť spôsob prepínania medzi grupami. Nasledovný príkaz napríklad umožní prepínanie medzi grupami súčasným stlačením oboch kláves Shift. Prepnutie do druhej grupy je indikované zapnutím LED-ky ScrollLock.

    $ setxkbmap -layout sk_rastos -option grp:shift_toggle,grp_led:scroll

    Alternatívne môžete definovať želané rozloženie kláves v konfiguračnom súbore X-windows: /etc/X11/xorg.conf resp. /etc/X11/XF86Config (podľa toho či používate X.Org alebo XFree):

    Section "InputDevice"
            Identifier  "Keyboard0"
            Driver      "keyboard"
            Option      "XkbRules"   "xorg"
            Option      "XkbModel"   "pc105"
            Option      "XkbLayout"  "sk_rastos"
            Option      "XkbOptions" "grp:shift_toggle,grp_led:scroll"
    EndSection

    Xmodmap

    Doteraz popisovaný spôsob definovania významu kláves je vhodný skôr pre definovanie klávesnice, ktorá sa výrazným spôsobom líši od klávesníc, ktoré sú dodávané s inštaláciou X-Windows. Vhodnejší je tiež tam, kde chceme definovať rozloženie kláves pre viacero používateľov. Okrem tohoto spôsobu máme ešte k dispozícii program xmodmap. Ten takisto dokáže meniť význam kláves (a dokonca aj tlačidiel na myši). Zmenu definície jednej klávesy môžeme urobiť napr. takto:

    xmodmap -e 'keycode 229=Find'

    Takýmto príkazom necháme vykonať výraz, ktorý modifikuje mapu rozloženie kláves. Konkrétne klávese, ktorá posiela kód 229, priradzujeme symbol Find. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade kód klávesy získame pomocou programu xev a symboly, ktoré môžeme použiť opäť nájdeme v keysymdef.h resp. XF86keysym.h. Pochopiteľne táto zmena sa nezachová pre ďalšie sedenie. Kompletný popis schopností xmodmap nájdete v manuálovej stránke.

    Záver

    Na záver by som rád vyjadril poďakovanie Yetimu, za inšpiráciu a nakopnutie správnym smerom a tiež nádej, že vám informácie z tohto článku k niečomu budú.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.11.2005 01:10 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    23.11.2005 07:23 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Vyborny clanek :-) Jen se chci zeptat, co presne dela KDE pri prepinani klavesnice? Pouziva tyto standardni klavesove mapy nebo si to nejak hakuje samo?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    23.11.2005 09:57 Keson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    KDE (IMHO) pousti neco jako: setxkbmap -model pc104 -layout cz_qwerty -variant basic. Parametry jsou v ~/.kde/share/config/kxkbrc a naklika se to nekde v control centru v kbd layout
    23.11.2005 13:56 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Doplním, že pre použitie štandardných skratiek definovaných v konfigurácii X stačí neinštalovať kxkb a použiť namiesto toho napríklad kkbswitch
    23.11.2005 07:52 Petr Jelínek | skóre: 17 | blog: Vyprovokovanej | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Šikovné. Zkusím rozchodit takové ty podivné klávesy na notebooku. Děkuji autorovi za práci, kterou si dal s napsáním tohoto návodu.

    Jinak první příspěvek k tomuto článku doporučuji vymazat, protože je úplně mimo mísu.
    Nemám rád NVidii!
    23.11.2005 08:32 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    vote kick
    never use rm after eight
    23.11.2005 08:29 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Otázka
    Po upgradu (pracovního počítače) z Fedory 3 na Fedoru 4 mám problém s používáním klávesy 'wokenice'. Ve Fedoře 3 jsem si naklikal nastavení, které aspoň trošku připomíná moji klávesnici z Debianu (Yetiho klávesnice mi na Fedoře nefungovala s KDE ani GNOME). Nástroj pro nastavení klávesnice v KDE ukazuje tyto příkazy:
    setxkbmap -model pc105 -layout en_US -variant basic  (anglická)
    setxkbmap -model pc105 -layout cz_qwerty -variant basic (česká)
    setxkbmap -option grp_led:scroll,grp:shift_toggle,altwin:meta_win  (nějaké doplňující volby)
    
    Ve Fedoře 3 jsem používal 'wokenice' jako modifikátory a nerozlišovalo se mezi pravou a levou wokenicí. Po upgrade funguje už jen levá wokenice a pravá se chová nějak podivně. Chtěl bych, aby obě wokenice byly použitelné jako modifikátor. Neví někdo, co s tím?

    Výpis z xev: Levá wokenice:
    KeyPress event, serial 26, synthetic NO, window 0x3000001,
        root 0x60, subw 0x0, time 2831381, (85,116), root:(763,168),
        state 0x10, keycode 115 (keysym 0xffe7, Meta_L), same_screen YES,
        XLookupString gives 0 bytes:
        XmbLookupString gives 0 bytes:
        XFilterEvent returns: False
    
    KeyRelease event, serial 29, synthetic NO, window 0x3000001,
        root 0x60, subw 0x0, time 2831487, (85,116), root:(763,168),
        state 0x50, keycode 115 (keysym 0xffe7, Meta_L), same_screen YES,
        XLookupString gives 0 bytes:
    
    pravá wokenice:
    ButtonPress event, serial 29, synthetic NO, window 0x3000001,
        root 0x60, subw 0x0, time 2835273, (85,116), root:(763,168),
        state 0x10, button 4, same_screen YES
    
    ButtonRelease event, serial 29, synthetic NO, window 0x3000001,
        root 0x60, subw 0x0, time 2835273, (85,116), root:(763,168),
        state 0x810, button 4, same_screen YES
    
    23.11.2005 10:08 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázka
    Jako první bych zkusil vyhodit altwin:meta_win
    23.11.2005 10:51 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázka
    Tak to nepomohlo, leva porad funguje, prava se neda pouzit jako modifikator.
    23.11.2005 08:42 Q
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X

    Moc pekne. Rad bych doplnil, ze multimedialni klavesnici lze v Linuxu rozbehat pomerne komfortne take s pomoci projektu LinEAK.

    Ja mam jiny problem: co delat, kdyz ta klavesa na klavesnici vubec negeneruje udalost ... cili zjevne ovladac klavesnice to neumi. Existuje nejaky jednoduchy zpusob, jak to rozbehnout, nebo by se musel upravit ovladac?

    23.11.2005 11:32 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Tiež mám také :-( Copy/Cut/Paste - chystám sa zbúchať nejaký programík pod Windowsy, ktorý by mi povedal aké kódy sú posielané tam.

    Tiež by sa oplatilo pozrieť, čo povie na tie klávesy program showkey v konzole.

    No a posledná vec, čo ma napadá: kedysi sa tu vyskytla debata o "evdev" a X. Nie som si tým istý, ale myslím, že to možno nejako súvisí.

    24.11.2005 11:27 VlK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Kdysi jsem mel stejny problem, nekdo v diskusi/dokumentaci LinEAK radil,ze spravne reseni je prikompilovat podporu "raw devices"(overit, mozna to bylo neco jineho!) v kernelu. Tak jsem se na to tenkrat vy..., protoze tak palcive jsem to nepotreboval. Ale mozna to ty potrebujes vic ;-)
    23.11.2005 09:02 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Moc pekny clanek... az sem pod jeho tihou stahnul yetiho klavesnici a nakopiroval si ji do sveho gentoo. Velmi se mi libi jeji koncept, ale nektere veci mi zase vadi... no treba se kokopu ji nekdy zmenit k obrazu svemu
    never use rm after eight
    23.11.2005 09:02 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Len dve pripomienky:

    1. Na slovenskej/českej klávesnici sa dajú napísať všetky anglické (programátorské) znaky (napr.: @ = AltGr+V). Ale kto chce špeciálnu (ani anglickú ani slovenskú/českú) klávesnicu, prosím. Nevýhodou však je, že ju nebude mať k dispozícii na inom počítači (len vtedy začne nadávať).

    2. Multimediálne klávesy sa dajú nastavovať oveľa jednoduchšie. V Gnome v systémovom nastavení ako "Klávesové skratky". Je to oveľa pohodlnejšie a rýchlejšie. KDE má určite niečo podobné.
    23.11.2005 09:51 dan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    re 2.
    to je ovsem mocny nastroj - behem par vterin mam rozchozene mrtve klavesy na nb, diky!
    23.11.2005 11:15 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    re 1:

    No, ja si radeji vystacim s AltGr+(znak na anglicke klavesnici) ; @ je na AltGr+2 ... je to napsane na vetsine klavesnic a clovek netrenovany pak nehleda tak dlouho. :-) ... stejne pouzivam spis anglickou klavesnicu.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    23.11.2005 11:46 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    To je prostě setrvačnost nás, co jsme původně tyhle zkratky používali na MS Windows. Tam AltGr+v fungovalo, ale AltGr+2 holt ne, a člověk už to pak dělá tak nějak automaticky, zvlášť když v práci s MS Windows stále přichází do styku. ;-)

    Je fakt, že AltGr+v pro změnu (narozdíl od AltGr+2) nefunguje textovém režimu, alespoň na běžné české qwertz klávesnici.
    23.11.2005 13:12 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Zajímavé, mně ve Windows AltGr+čísla fungují. ;) (cz-qwerty)
    23.11.2005 16:24 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Asi rozdíl mezi qwertz a qwerty. Vyzkoušel bych to, ale k tomu mi tu momentálně chybí ty MS Windows.
    23.11.2005 17:53 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    No, já vím, že v qwertz to nefunguje. Jeden z mnoha důvodů, proč používat alespoň qwerty.
    23.11.2005 21:11 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Věřím, že pokud bych dělal jen na svých počítačích, qwerty by asi bylo lepší řešení. Ovšem já velmi často přicházím pracovně do styku s Windowsy na počítačích běžných uživatelů, kteří samozřejmě používají qwertz, a pak bych v tom měl guláš. A protože i na Linuxu mám standardně spuštěny X, je pro mě jednodušší si pamatovat že AltGr+c je '&' a AltGr+f je '[' apod. a používám to prostě automaticky, bez přemýšlení.

    Holt je to jen zvyk a cesta nejmenšího odporu. :-)
    23.11.2005 15:41 bhe | blog: paseka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    k tomu nastavovani v gnome: nevis jak nastavim aby to po stisku klavesy udelalo libovolnou akci? tak je nekolik prednastavenych akci v kategoriich tusim sprava oken, zvuk a plocha.....ja bych si chtel ale nekterym multimedialnim klavesam priradi vlastni akci (treba skript).....jde to nak jednoduse v gnome?
    24.11.2005 09:17 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    V GConf sa pozri do /apps/metacity/. Sú tam dve časti. V jednej definuješ vlastné príkazy, v druhej ich klávesové skratky.
    24.11.2005 20:10 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Ukážku (otočenie obrazu o 90% na ctrl+alt+p) som napísal sem:

    http://www.abclinuxu.cz/forum/show/103325;jsessionid=1hzwui1jyin70#11
    26.11.2005 12:45 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    ad 2. já hodně cením, že autor popsal obecný způsob, který nevyžaduje KDE ani Gnome.
    25.3.2006 15:48 miro277
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    No tak take nieco podobne by som chcel najst! Uz to hladam dva tyzdne... V kontrolnom centre sa da nastavit akurat region klavesnice, kolko je klavesova a su tam aj predvolene najpouzivanejsie klavesnice. Moja tam nie je, takze mam hlavu v smutku, dokonca moja distribucia, neobsahuje ani xev a ja netusim ako to do compu dostat... !!! ;(
    25.3.2006 15:51 miro277
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    to bola reakcia na druhu cast prispevku "23.11.2005 09:02 peter"
    23.11.2005 15:57 Tyfus
    Rozbalit Rozbalit vše Hnidopisska poznamka
    Super,
    jenom man X zada nazyvat X bez pomlcky a zaverecneho s ve slove window. Nekdy je dobre mit poradek v termitech. Nebo jde o uctu k autorum?
    23.11.2005 17:17 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hnidopisska poznamka
    Popravde moc som sa nad tým nezamýšľal; a v článku konzistentne používam X-Windows ;-), zatiaľ čo sumár napísala redakcia ako "systém X window". Mohol by si mi na mail citovať, kde to v tom man-e je? (z toho Tvojho komentára mi nie je celkom jasné čo myslíš)
    24.11.2005 08:14 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hnidopisska poznamka
    X(7x)                                                                    X(7x)
    
    NAME
           X - a portable, network-transparent window system
    
    SYNOPSIS
           The  X  Window System is a network transparent window system which runs
           on a wide range of computing and graphics machines.  It should be rela-
           tively  straightforward to build the X Consortium software distribution
           on most ANSI C and POSIX compliant systems.  Commercial implementations
           are also available for a wide range of platforms.
    
           The  X Consortium requests that the following names be used when refer-
           ring to this software:
    
                                              X
                                       X Window System
                                        X Version 11
                                 X Window System, Version 11
                                             X11
    
           X Window System is a trademark of X Consortium, Inc.
    
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    23.11.2005 21:31 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Používáte někdo ruskou nebo ukrajinskou, ale fonetickou (tzn. že klávesy jsou rozloženy jako na naší tj. б a b, й a j a další jsou na stejných místech) klávesnici? Do Windows takovou mám. Máte někdo takové rozložení i v Linuxu?
    24.11.2005 16:32 kar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Nějaká taková klávesnice je součást yetiho klávesnice (ru_czphonetic).
    24.11.2005 13:25 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Zvuková výstraha po stisku určitých kláves
    Omlouvám se za nepatrně off topic totaz, ale když už se nakouslo to přepínání klávesnic...

    Často přepínám klávesnice a bohužel stále patřím k těm co se musí víc dívat na klávesnici než na monitor a tak se mi často stává že místo českých znaků píšu čísla a obráceně. Jen mě napadlo, kdyby tak šlo namapovat na všechny akcentované klávesy, nebo naopak jen jen číslovky, zvukové upozornění. Něco jako spusť příkaz:
    aplay /usr/share/sounds/number_pressed_warning.wav
    
    .. přehraj a pak pokračuj jako obvykle. Tuším, je potřeba to namapovat nízkoúrovňově, tedy nejlépe přímo pro Xorg.

    Za nápady předem děkuji, věřím že nejsem jediný, komu by se taková zvuková výstraha hodila ;-)
    26.11.2005 12:48 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvuková výstraha po stisku určitých kláves
    :) ja se spis snazim vsechny zvukove vystrahy vypinat.
    25.11.2005 00:19 Dračík | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Tak za tenhle clanek velky dik! Jednou jsem se v tom uz taky hrabal, udelal jsem si vlastni klavesnici, ale ta se pak chovala trochu divne... Skoro ve vsem chodila, ale v GVIM se to nekdy chovalo, jako by nebyla prepnuta, nebo jen tak na pul. Nijak zvlast jsem na tom nelpel, tak jsem to nestudoval, ale mozna se na to diky tvymu clanku zase vrhnu :-)
    25.11.2005 13:45 J Feit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Diky za clanek, mam co zkouset.

    Nevite jak nejakou oficialni metodou zavest klavesnici us_qwertz? Je to divny pozadavek, ja vim; zatim toho dosahuju ne zrovna cistou metodou - ktera pochopitelne neprezije upgrade Fedory.

    Snad by to mohlo jit nejakym optionem v xorg.conf - nevite jak?

    JF
    25.11.2005 20:06 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Skvělý článek. Takhle bych mohl používat speciální klávesy na Asusu M2N i bez použítí démona asus_acpid. :-) Třeba to někdy zkusím.
    27.11.2005 23:59 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    V tomto výpise je nás v prvom rade bude zaujímať údaj keycode 38 a tiež (keysym 0x61, a). Ten prvý hovorí o tom, aký kód vyslala klávesnica pri stlačení, …
    xev hlasi dvojici <keycode, keysym>. keycode ovsem neni kod, ktery vysle klavesnice (tomu se rika scancode a casto je to pekne dlouha sekvence -- napr. u Pause), anybrz kod, kterym jadro oznacuje jednotlive klavesy. Zpracovani probiha takto:
               bin. sekvence                   scan code        
    klavesnice -------------> radic klavesnice --------->
    
          keycode           keysym
    jadro -------> X server ------> X klient
    
    Stanislav Brabec avatar 29.11.2005 15:22 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice v X
    Takto probíhá v linuxu 2.4. V Linuxu 2.6 probíhá takto:
               bin. sekvence                   scan code
    klavesnice -------------> radic klavesnice --------->
    
                       key name
    ovladač klávesnice -------> emulační vrstva klávesnice MS Multimedia
    
    simulovaný PS-2 keycode          keysym
    ----------------------> X server ------> X klient
    
    Ale mělo by to správně probíhat takto:
               bin. sekvence                   scan code
    klavesnice -------------> radic klavesnice --------->
    
                       key name         X key name
    ovladač klávesnice -------> X server ------> X klient
    
    V X je pomocí Option "CustomKeycodes" "on" zapnout MEDIUM_RAW mode (případně ještě kernel přepnout přepínačem atkbd_softraw). Ovšem v praxi je to zatím na nic, protože ovladač MEDIUM_RAW režimu v X stejně neumí zpracovat kódy kláves nad 240, které mu kernel posílá.

    Výsledkem je, že ne-MS multimediální klávesnice generují jiné kódy, než v kernelu 2.4, nebo negenerují nic. V případě AT klávesnic to lze nastavit, v případě jiných klávesnic je nutné se uchýlit ke změně kódů v kernelovém ovladači.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.