V Redisu byla nalezena a v upstreamu již opravena kritická zranitelnost CVE-2025-49844 s CVSS 10.0 (RCE, vzdálené spouštění kódu).
Ministr a vicepremiér pro digitalizaci Marian Jurečka dnes oznámil, že přijme rezignaci ředitele Digitální a informační agentury Martina Mesršmída, a to k 23. říjnu 2025. Mesršmíd nabídl svou funkci během minulého víkendu, kdy se DIA potýkala s problémy eDokladů, které některým občanům znepříjemnily využití možnosti prokázat se digitální občankou u volebních komisí při volbách do Poslanecké sněmovny.
Společnost Meta představila OpenZL. Jedná se o open source framework pro kompresi dat s ohledem na jejich formát. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.
Google postupně zpřístupňuje českým uživatelům Režim AI (AI Mode), tj. nový režim vyhledávání založený na umělé inteligenci. Režim AI nabízí pokročilé uvažování, multimodalitu a možnost prozkoumat jakékoliv téma do hloubky pomocí dodatečných dotazů a užitečných odkazů na weby.
Programovací jazyk Python byl vydán v nové major verzi 3.14.0. Podrobný přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Bylo oznámeno, že Qualcomm kupuje Arduino. Současně byla představena nová deska Arduino UNO Q se dvěma čipy: MPU Qualcomm Dragonwing QRB2210, na kterém může běžet Linux, a MCU STM32U585 a vývojové prostředí Arduino App Lab.
Multiplatformní open source voxelový herní engine Luanti byl vydán ve verzi 5.14.0. Podrobný přehled novinek v changelogu. Původně se jedná o Minecraftem inspirovaný Minetest v říjnu loňského roku přejmenovaný na Luanti.
Byla vydána nová stabilní verze 6.10 (YouTube) multiplatformního frameworku a GUI toolkitu Qt. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
Netwide Assembler (NASM) byl vydán v nové major verzi 3.00. Přehled novinek v poznámkách k vydání v aktualizované dokumentaci.
Taky mi chyběl, než jsem objevil Krusader. Nyní se mi TotalCommander (používám jej na Win v práci) zdá jako chudší bráška, ale chtělo to věnovat chvilku času nastavení kláves a chování.
ó proboha jen ne dalsi opensource pokus o cad!Mimochodem, a jak to dopadlo s tím zkoušením BRL-CADu?
Střižna v Linuxu by byla výborná. A nemusí to být ani free SW, klidně proprietární a za peníze. Ale hlavně musí fungovat ...já nevím ... onehdy jsem četl, jak prakticky celý Hollywood jede na Linuxu ... a tam si asi nemůžou dovolit nefunkční software ... takže něco existovat musí, a pokud ti nejsou proti srsti placené proprietární aplikace, tak teda asi pláčeš na špatným hrobě, že by se jako nějaká střižna měla udělat :-p
Jinak jsem narazil na open-source program Jahshaka, který sice vypadá hodně "omalovánkově", ale kdyby aspoň fungoval, bylo by to hodně zajímavé.o tom tu nedávno byla zprávička a v diskusi zaznělo, že to není zrovna soft na střih ...
grep
? gzip
, gcc
, gs
, groff
…
g
a ne na G
gqview
taky…
SSH protokol je zjavne navrhnuty triezvou a svojpravnou osobou, na rozdiel os FTP. Takze SSH si neotvara hado dalsich spojeni vsetkymi moznymi smermi.
Snažte se, prosím, nejdřív zjistit nějaké informace, o tom, jak a proč FTP funguje, než začnete vynášet podobně unáhlené soudy.
2David: Musim si spustat kwallet na to, aby si kio_ftp udrzalo heslo dlhsie, nez do 1. timeoutu riadiaceho spojenia? Neviem, co je lepsim dokazom toho, ze je to blbo napisane.Ne, to nemusíš. KDE wallet nepoužívám a heslo mi drží pořád... ale dříve AFAIK bylo třeba kwallet použít, jinak to skutečně dělal. To už je ale celkem dlouho...
Ze si nepamata heslo, ani ked mu zskrtnem aby si ho pamatal (naposledy skusane asi v 3.5.2).S tím kio slaves ale nemají nic společného. Raději by sis měl spustit KDE wallet.
Tiskni
Sdílej: