Během tradiční ceremonie k oslavě Dne vzniku samostatného československého státu (28. října) byl vyznamenán medailí Za zásluhy (o stát v oblasti hospodářské) vývojář 3D tiskáren Josef Průša. Letos byly uděleny pouze dvě medaile Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, druhou dostal informatik a manažer Ondřej Felix, který se zabývá digitalizací státní správy.
Tor Browser, tj. fork webového prohlížeče Mozilla Firefox s integrovaným klientem sítě Tor přednastavený tak, aby přes tuto síť bezpečně komunikoval, byl vydán ve verzi 15.0. Postaven je na Firefoxu ESR 140.
Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 43. Ve finální verzi vychází šest oficiálních edic: Fedora Workstation a Fedora KDE Plasma Desktop pro desktopové, Fedora Server pro serverové, Fedora IoT pro internet věcí, Fedora Cloud pro cloudové nasazení a Fedora CoreOS pro ty, kteří preferují neměnné systémy. Vedle nich jsou k dispozici také další atomické desktopy, spiny a laby. Podrobný přehled novinek v samostatných článcích na stránkách Fedora Magazinu: Fedora Workstation, Fedora KDE Plasma Desktop, Fedora Silverblue a Fedora Atomic Desktops.
Elon Musk oznámil (𝕏) spuštění internetové encyklopedie Grokipedia (Wikipedia). Zatím ve verzi 0.1. Verze 1.0 prý bude 10x lepší, ale i ve verzi 0.1 je podle Elona Muska již lepší než Wikipedia.
PSF (Python Software Foundation) po mnoha měsících práce získala grant ve výši 1,5 milionu dolarů od americké vládní NSF (National Science Foundation) v rámci programu "Bezpečnost, ochrana a soukromí open source ekosystémů" na zvýšení bezpečnosti Pythonu a PyPI. PSF ale nesouhlasí s předloženou podmínkou grantu, že během trvání finanční podpory nebude žádným způsobem podporovat diverzitu, rovnost a inkluzi (DEI). PSF má diverzitu přímo ve svém poslání (Mission) a proto grant odmítla.
Balík nástrojů Rust Coreutils / uutils coreutils, tj. nástrojů z GNU Coreutils napsaných v programovacím jazyce Rust, byl vydán ve verzi 0.3.0. Z 634 testů kompatibility Rust Coreutils s GNU Coreutils bylo úspěšných 532, tj. 83,91 %. V Ubuntu 25.10 se již používá Rust Coreutils místo GNU Coreutils, což může přinášet problémy, viz například nefunkční automatická aktualizace.
Od 3. listopadu 2025 budou muset nová rozšíření Firefoxu specifikovat, zda shromažďují nebo sdílejí osobní údaje. Po všech rozšířeních to bude vyžadováno někdy v první polovině roku 2026. Tyto informace se zobrazí uživateli, když začne instalovat rozšíření, spolu s veškerými oprávněními, která rozšíření požaduje.
Jste nuceni pracovat s Linuxem? Chybí vám pohodlí, které vám poskytoval Microsoft, když vás špehoval a sledoval všechno, co děláte? Nebojte se. Recall for Linux vám vrátí všechny skvělé funkce Windows Recall, které vám chyběly.
Společnost Fre(i)e Software oznámila, že má budget na práci na Debianu pro tablety s cílem jeho vyžívání pro vzdělávací účely. Jako uživatelské prostředí bude použito Lomiri.
Proběhla hackerská soutěž Pwn2Own Ireland 2025. Celkově bylo vyplaceno 1 024 750 dolarů za 73 unikátních zranitelností nultého dne (0-day). Vítězný Summoning Team si odnesl 187 500 dolarů. Shrnutí po jednotlivých dnech na blogu Zero Day Initiative (1. den, 2. den a 3. den) a na YouTube.
Taky mi chyběl, než jsem objevil Krusader. Nyní se mi TotalCommander (používám jej na Win v práci) zdá jako chudší bráška, ale chtělo to věnovat chvilku času nastavení kláves a chování.
)
ó proboha jen ne dalsi opensource pokus o cad!Mimochodem, a jak to dopadlo s tím zkoušením BRL-CADu?
. Ale vážně, střižna by se docela bodla...
Střižna v Linuxu by byla výborná. A nemusí to být ani free SW, klidně proprietární a za peníze. Ale hlavně musí fungovat ...já nevím ... onehdy jsem četl, jak prakticky celý Hollywood jede na Linuxu ... a tam si asi nemůžou dovolit nefunkční software ... takže něco existovat musí, a pokud ti nejsou proti srsti placené proprietární aplikace, tak teda asi pláčeš na špatným hrobě, že by se jako nějaká střižna měla udělat :-p
Jinak jsem narazil na open-source program Jahshaka, který sice vypadá hodně "omalovánkově", ale kdyby aspoň fungoval, bylo by to hodně zajímavé.
Jinak jsem narazil na open-source program Jahshaka, který sice vypadá hodně "omalovánkově", ale kdyby aspoň fungoval, bylo by to hodně zajímavé.o tom tu nedávno byla zprávička a v diskusi zaznělo, že to není zrovna soft na střih ...
grep?
gzip, gcc, gs, groff…
g a ne na G
gqview taky…
)?
. Ano, bylo by to "barbarstvo", kdyby to tam někdo musel připsat, ale gwenview pouze používá kde pluginy a co umí přehrát ty, to dokáže i on.
Takže ano, barbaskému KDE skutečně víceméně stačí pro podporu nového formátu ve všech relevantních K aplikací napsat jeden nový plugin - jak zvrácené, to by se jinde stát nemohlo
Snad možná Ještě Lepší Scribus by to chtělo.
SSH protokol je zjavne navrhnuty triezvou a svojpravnou osobou, na rozdiel os FTP. Takze SSH si neotvara hado dalsich spojeni vsetkymi moznymi smermi.
Snažte se, prosím, nejdřív zjistit nějaké informace, o tom, jak a proč FTP funguje, než začnete vynášet podobně unáhlené soudy.
2David: Musim si spustat kwallet na to, aby si kio_ftp udrzalo heslo dlhsie, nez do 1. timeoutu riadiaceho spojenia? Neviem, co je lepsim dokazom toho, ze je to blbo napisane.Ne, to nemusíš. KDE wallet nepoužívám a heslo mi drží pořád... ale dříve AFAIK bylo třeba kwallet použít, jinak to skutečně dělal. To už je ale celkem dlouho...
Ze si nepamata heslo, ani ked mu zskrtnem aby si ho pamatal (naposledy skusane asi v 3.5.2).S tím kio slaves ale nemají nic společného. Raději by sis měl spustit KDE wallet.
A když to vezmu kolem a kolem, tak by to vůbec nemusela bejt KDE aplikace.
Tiskni
Sdílej: