Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Mohl bys onu myšlenku více rozvést?Iste:
http://groups.google.com/group/comp.os.minix/msg/2194d253268b0a1b - konkretne mam na mysli vetu "I can (well, almost) hear you asking yourselves "why?". Hurd will be out in a year (or two, or next month, who knows)"
Hurd will be out in a year (or two, or next month, who knows)
Já teda nevidím nic o tom, že by Hurd musel být nutně za rok hotový... Mě to spíš zní, že jednou hotový bude, ale nikdo neví kdy...
Jo. S tímhle argumentem taky nesouhlasím. Ale tvrdit něco o člověku (a je jedno, jestli je to Linus nebo kdokoliv jiný) na základě pás slov totálně vytržených z kontextu je IMO ještě horší.
Tak prepac, ze som sa ti dotkol idola.
BTW: "just a hobby, won't be big and professional like gnu", ked uz tak velmi tvrdis na lepsom priklade ako nie vzdy ma Linus pravdu. Nic proti Torvaldsovi, ved cca 2% jadra, na ktorom teraz bezi moj desktop napisal on..
Tak prepac, ze som sa ti dotkol idola.
Koukám, že velmi rád věci překrucuješ. O žádném idolu nepadlo ani slovo. :-/
Chyba při získávání informací o '/Users/jardasmid/Dokumenty/Obr%C3%A1zky': není souborem ani adresářem
. Nějaké problémy s utf8. Už jsem to psal i autorovi (před půl rokem), ale nějak to asi neřeší.
Ten kurzor je záležitost tématu. Když dám do .Xdefaults
Xcursor*theme: Vanilla-DMZtak se mi xkill indikuje tlustým křížkem, když téma vyhodím, má xkill klasický kurzor lebky...
[noflame]Já taky neříkám, jak je KDE vobludný, pomalý, pro widláky a má hafo zbytečných nastavení.[/noflame]Jasně, lhát se totiž nemá
Now press Ctrl F2 and type xkill. Your mouse cursor just became a skull. The thing that’s pissing you off? Click it and it dies. XKill is the most user friendly method of killing apps on any desktop. No Gnome System Monitor, no Windows Task Manager, no, um, Mac Thingy. Just click the bad thing with the skull and it dies.Kde na to ti lidi chodí?
XKill is the most user friendly method of killing apps on any desktop.Hmm, tak to mně připadá, že položka Kill přímo v kontextovém menu okna je o něco málo user friendlejší.
v KDE
ctrl + alt + esc = xkill
ctrl + ecs = process table
Ačkoli pro tuto situaci mi alt + F2 přijde nesmyslné, jinak na tohle spouštění nedám dopustit ... klávesová zkratka + první tři znaky jména aplikace a enter, pro mne velmi pohodlné a rychlé, rozhodně rychlejší než nějaké hledání ikonek v menu.
Your mouse cursor just became a skull. The thing that’s pissing you off? Click it and it dies.a
No Gnome System Monitor, no Windows Task Manager, no, um, Mac Thingy. Just click the bad thing with the skull and it dies.Jenom mi to přišlo vitpně napsané. Nic víc.
Taky se mi Gnome file dialog nelíbí, ale se skřípěním zubů se používat dá. Stále ještě zobrazuje nepřehledně absolutní cestu k souboru, nelze sdílet "záložky adresářů" mezi KDE a Gnome, takže chci-li je používat, musím totéž nastavit nejméně dvakrát. A už prostě fakt, že dialog je jiný, je pro řadu uživatelů nepohodlný. Já se s tím smířím, ale když nainstaluju sekretářce do kanceláře distro s KDE a bude v něm používat něco od Mozilly, Gimp, Inkscape a OpenOffice, Konqueror tak to je lehce nekonzistentní.
Tak to trosku teraz nechapem.. KDE resp. qt opendialog dokaze pouzivat zalozky v GNOME? Ci to sa nerata? To je trosku na hlavu postaveny argument..
S tou neprehladnou absolutnou cestou si to rad necham vysvetlit.
A to ze je iny.. To uz snad ani neni argument. Na mojom desktope teda v tomto smere na inkonzistenciu nenarazam. Urcite nie u aplikacii ktore pouzivam denne.
Na druhou stranu, jsem si vědom pár chyb a nedokonalostí ve file dialogu. Ale o tom nemá smysl tlachat a raději s tím něco dělat.Ano, v bugzille maji uz nekolik let bug ohledne pouzitelnosti toho krapu, se kterym nikdo nehodla nic delat, protoze funkcni file dialog by 'zmatl uzivatele'. No comment.
Jestli někomu chybí ve file dialogu nějaké funkce, tak ať je tam dopíše a pošle patch.Něco ve smyslu, nahraď všechny GtkFileChooser za KFileDialog?
Například, když v KDE dialogu ukládám soubor a náhodou si vzpomenu, že chci jiný soubor v témže adresáři přejmenovat (například tím právě ukládaným nahrazuji již existující, ale ten starý chci zachovat pod jiným názvem), tak mohu klepnout pravým tlačítkem na soubor a změnit, co je libo. V Gnome dialogu to nejde. Musím se nejprve proklikat v něčem jiném do téhož adresáře a pak to teprve provést.
Z Gnome dialogu nelze prostě zkopírovat absolutní cestu a vložit ji např. do jiného dialogu v jiném programu a tím si ušetřit prolézání mnoha adresáři.
Nelze zobrazovat detaily o souborech. Nevadí mi, že to není defaultně, ale že to nejde zapnout přímo v tom dialogu. Jestli to je možné přes Gnome, které nepoužívám, tak mi to rozhodně nestačí.
S předchozím bodem souvisí to, že nelze soubory třídit podle velikosti, protože se prostě velikost nezobrazuje a tudíž chybí sloupec na nějž by se dalo kliknout.
Nelze skrz dialog měnit vlastnosti souborů, práva atd.. Nutno k témuž souboru přistupovat vícenásobně, třeba ještě z konzole. To rozhodně není uživatelsky přívětivé.
Nelze znovu načíst adresář. Např. u souborů na NFS se změna, která nastala při otevřeném dialogu neprojeví.
Nelze nastavit ikonky u záložek. Resp. nelze to udělat přes dialog, lze-li to přes specielní konfigurační nástroj Gnome, nebo někde v XML souborech, tak to nepovažuju za dostatečné.
Neexistuje historie adresářů s nimiž jsem pracoval nedávno, viz rozbalovací adresní řádek v KDE dialogu.
Nepochopil jsem proč není možné v Gnome dialogu vytvořit adresář při otevírání souboru. Většinou to není potřeba, ale to ještě není důvod to zablokovat.
A nakonec ... prostě to do KDE nezapadá, vypadá to jinak, chová se to jinak. A jak jsem psal nahoře, já si prskaje zvyknu, ale některým lidem to vadí docela hodně.
Jediné, co mi přijde relativně zajímavé je možnost jedním kliknutím přeskočit z vnořeného adresáře o mnoho úrovní výš, ale jednak to lze i v KDE (byť složitěji), druhak to nepotřebuju často a zatřetí to rozhodně nevyváží spoustu jiných nevýhod.
Už vám to stačí, abyste uznali, že někteří nemusí mít Gnome file dialog rádi? Nejde o to, že to má nějaké výchozí vlastnosti, ale o to, že není šance si ho rozumně přizpůsobit prostým nastavením v průběhu používání.
A nápady ve smyslu "tak si to naprogramuj" si můžete tak akorát strčit někam, když se vývojáři změnám brání a nelze je prosadit.
hm... toho jsem si nikdy nevšiml... fakt to nejde...Například, když v KDE dialogu ukládám soubor a náhodou si vzpomenu, že chci jiný soubor v témže adresáři přejmenovat (například tím právě ukládaným nahrazuji již existující, ale ten starý chci zachovat pod jiným názvem), tak mohu klepnout pravým tlačítkem na soubor a změnit, co je libo. V Gnome dialogu to nejde. Musím se nejprve proklikat v něčem jiném do téhož adresáře a pak to teprve provést.
hm... proč location tlačítko funguje jinak než v nautilu??Z Gnome dialogu nelze prostě zkopírovat absolutní cestu a vložit ji např. do jiného dialogu v jiném programu a tím si ušetřit prolézání mnoha adresáři.
Ne že by mi to nějak vadilo...Nelze zobrazovat detaily o souborech. Nevadí mi, že to není defaultně, ale že to nejde zapnout přímo v tom dialogu. Jestli to je možné přes Gnome, které nepoužívám, tak mi to rozhodně nestačí.
opět... ne že by mi to nějak vadilo... obvykle soubory pojmenovávám rozumně.. když hledám podle velikost, tak jinde a z jiných důvodůS předchozím bodem souvisí to, že nelze soubory třídit podle velikosti, protože se prostě velikost nezobrazuje a tudíž chybí sloupec na nějž by se dalo kliknout.
Na to ten dialog není, nebo snad ano?Nelze skrz dialog měnit vlastnosti souborů, práva atd.. Nutno k témuž souboru přistupovat vícenásobně, třeba ještě z konzole. To rozhodně není uživatelsky přívětivé.
Tohle bych považoval za bug při synchronizaci. Zajímavé, že jsem si toho nikdy nevšiml...Nelze znovu načíst adresář. Např. u souborů na NFS se změna, která nastala při otevřeném dialogu neprojeví.
hm... ikonky u záložek? To jde vůbec někde nastavit? Kde? Možná by nebylo od věci, kdyby se místo ikonky složky zobrazoval emblém, pokud ho daná složka má...Nelze nastavit ikonky u záložek. Resp. nelze to udělat přes dialog, lze-li to přes specielní konfigurační nástroj Gnome, nebo někde v XML souborech, tak to nepovažuju za dostatečné.
zabírá moc místa. Stačí strom ve kterém jsem.Neexistuje historie adresářů s nimiž jsem pracoval nedávno, viz rozbalovací adresní řádek v KDE dialogu.
Já zase nechápu, proč by někdo chtěl při otevírání souboru vytvářet adresář. To je jako byste po šroubováku chtěl aby měl i funkci kladiva...Nepochopil jsem proč není možné v Gnome dialogu vytvořit adresář při otevírání souboru. Většinou to není potřeba, ale to ještě není důvod to zablokovat.
Do KDE? Ten dialog má zapadat do GNOME ne do KDE. Tohle je úplně zcestná připomínka. KDE dialog v GNOME taky není téměř k ničemu a nestěžuji si. Prostě mám gnome a gnome dialog. tečka.A nakonec ... prostě to do KDE nezapadá, vypadá to jinak, chová se to jinak. A jak jsem psal nahoře, já si prskaje zvyknu, ale některým lidem to vadí docela hodně.
mno, kdyby tohle fungovalo jako v nautilu - tedy při kliknutí na tu ikonku vedle by se to přeplo na adresní řádek, tak by to bylo ještě lepší (a vyřešilo by to alespoň jednu z vašich připomínek)...Jediné, co mi přijde relativně zajímavé je možnost jedním kliknutím přeskočit z vnořeného adresáře o mnoho úrovní výš, ale jednak to lze i v KDE (byť složitěji), druhak to nepotřebuju často a zatřetí to rozhodně nevyváží spoustu jiných nevýhod.
Stačí mi to na to, abych pochopil na to, že ho někteří lidé nemají rádi, ale nestačí mi to na to, abych pochopil, proč někteří lidé říkají, že je k ničemu, neintuitivní a že se nedá používat.Už vám to stačí, abyste uznali, že někteří nemusí mít Gnome file dialog rádi? Nejde o to, že to má nějaké výchozí vlastnosti, ale o to, že není šance si ho rozumně přizpůsobit prostým nastavením v průběhu používání.
Oni jim brání? Jsou připomínky které jste zmínil a jsou velmi konkrétní a validní někde v bugzille? Kdyby mi jako vývojáři někdo do bugzilly napsal, že je můj program k ničemu, tak bych ho taky poslal víte kam...A nápady ve smyslu "tak si to naprogramuj" si můžete tak akorát strčit někam, když se vývojáři změnám brání a nelze je prosadit.
Ano, brani jim uspesne uz leta tzv. 'usability' komise, jejimz hlavnim poslanim je vytvaret GUI pro debily.Oni jim brání? Jsou připomínky které jste zmínil a jsou velmi konkrétní a validní někde v bugzille? Kdyby mi jako vývojáři někdo do bugzilly napsal, že je můj program k ničemu, tak bych ho taky poslal víte kam...A nápady ve smyslu "tak si to naprogramuj" si můžete tak akorát strčit někam, když se vývojáři změnám brání a nelze je prosadit.
Ano, brani jim uspesne uz leta tzv. 'usability' komise, jejimz hlavnim poslanim je vytvaret GUI pro debily.Ani ne tak pro debily, jako podle představ a potřeb Usability komise
zabírá moc místa. Stačí strom ve kterém jsem.Historie v KDE dialogu žádné místo navíc nezabírá, protože je prostě schovaná v roletkovém menu. Ano, je možné, že by Gtk implementace šíleně byla náročná na místo, ale ta v KDE je vyhovující.
No prostě open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.Tak tohle sis dovolil jenom jednou!
S pomalostí mám stejný problém a to i na docela rychlých strojích (více než 1GHz, více než 512MB RAM atd...)
Naprostý souhlas, přiřazování asociací ve Firefoxu je katastrofální. Chci-li jednorázově k otevření PDF použít Acrobat Reader místo KPDF, tak to je snazší uložit do home, spustit acrobat a jím otevřít soubor z home ...
open("/usr/bin/lessecho", O_RDONLY|O_LARGEFILE) = 15 fstat64(15, {st_mode=S_IFREG|0755, st_size=7648, ...}) = 0 mmap2(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7d2e000 read(15, "\177ELF\1\1\1\0\0\0\0\0\0\0\0\0\2\0\3\0\1\0\0\0\220\204"..., 4096) = 4096 close(15) = 0 munmap(0xb7d2e000, 4096) = 0Důkaz místo slibů
man 2 open
že z GNOME jde udělat KDEHehe, tak to opravdu nerozumím
Ja nechapu, proc se porad do GNOME navazite. Pokud vam styl GNOME nevyhovuje, tak ho proste nepouzivejte, vzdyt mate i jine alternativy.Pokial dobre vidim, tak tu sa neriesi GNOME, ale GTK+ file dialog ...
proc bych napr. mel resit dle meho nazoru naprosto uzivatelsky strasne nove "Start" menu v KDE kdyz ho nepouzivamNapr. preto, ze sa jednym klikom da prepnut do "stareho" rezimu. BTW mne vyhovuje (netvrdim, ze je lepsie, proste moj dojem), na notebooku bez mysky toho s kurzorom nepotrebujem tolko "nabehat"
Prostě to tvoří pro 89 % lidí.LOL
Nejde o to, že tvoří, ale že by mohli tvořit až 89 % lidí.He? To je teda logika.
Čím to tedy bude, že dle mých zkušeností Gtk dialog vyhovuje jenom uživatelům Gnome a zbytek lidí (třeba ti, kterým jsem místo Photoshopu nainstaloval Gimp na Windows - vesměs prototyp běžného uživatele) nadávají, jak je nepřehledný a hnusný? Nějak se mi nezdá, že by uživatelé Gnome tvořili těch 89% lidí, spíš udělali soudruzi z Gtk někde chybuNejde se zavděčit všem. Komu jinému by ten dialog měl vyhovovat, než lidem, co to prostředí používají?
BTW... nebyla nynější entita jm dříve entitou jk?Ne. Jo a gnome fileselector stoji za picu. S pozdravem Miru zdar!
Jinak od výhrad a připomínek je tu bugzilla GNOME, lepší než něco kvákat tady je se podívat jestli to tam někdo nevložil, případně to tam vložit a pokud to třeba nějak neprošlo (cojávím), tak navrhnout nějaké jiné řešení, pokud tedy nespočívá v přestavění celého desktopu.bugzilla? na tom nieco bude![]()
... prostě... není pravda, ačkoliv by si to tady někteří přáli, že názor uživatele KDE na GNOME je cennější než názor uživatele GNOMEcennejsi je nazor toho, kto ma lepsie argumenty a hovori/pise k veci
. Podle Marka Shuttlewortha kupříkladu si stáhlo (= pravděpodobně používá) Ubuntu (= s GNOME) cca 2 krát víc uživatelů než Kubuntu (= s KDE). (Zdroj: derStandard.at: „The GNOME-version is downloaded about twice as much as the KDE version.“) Takže pokud bychom se důsledně drželi představ KDEčkářů, tak věřím tomu, že by byl úspěch GNOME menší.Medzi riadkami tu citam, ze KDE-ckari je nejaka menejcena minorita a nema kecat do nicoho?
cennejsi je nazor toho, kto ma lepsie argumenty a hovori/pise k veciPíšu k věci a argumenty jsem zmínil.
Medzi riadkami tu citam, ze KDE-ckari je nejaka menejcena minorita a nema kecat do nicoho? ras-izmus, desktop-izmus?Ne. To znamená, že názor uživatelů KDE je cennější, hovoří-li se o KDE a názor uživatelů GNOME je cennější, hovoří-li se o GNOME. Přece snahou konkrétního desktopu by mělo být mimojiné i udržet si svoje uživatele, ne?
Já teda u nějakých z těch připomínek přiznávám moc nechápu, proč by něco takového měl někdo negeek zrovna z Open/Save dialogu dělatTo je fakt problem vymysliet nejake priklady? Ok, pokusim sa zo zivota
(třeba: „S předchozím bodem souvisí to, že nelze soubory třídit podle velikosti, protože se prostě velikost nezobrazuje a tudíž chybí sloupec na nějž by se dalo kliknout.“ - když něco otvírám tak snad co chci a ne podle velikosti, nebo jsem to jenom nepochopil...Upload fotiek z fotaku na web. Kvota je 2M (velkost) a nazvy suborov non-self-descripted (P2133424234.jpg).
nebo „Nepochopil jsem proč není možné v Gnome dialogu vytvořit adresář při otevírání souboru. Většinou to není potřeba, ale to ještě není důvod to zablokovat.“ - ehm, cílem dialogu otevřít je otevřít si soubor a ne všude rvát věci, které s tím co to má dělat nesouvisí)Nie som si isty, ale je ta moznost pri save? Tu asi ani netreba vymyslat priklad
Upload fotiek z fotaku na web. Kvota je 2M (velkost) a nazvy suborov non-self-descripted (P2133424234.jpg).No a příklad FTP klienta, který by tohle dělal přes dialog Open? Myslím, že většina lidí používajících GNOME se připojí na FTP nejspíš přes Nautilus a co tam chce nahrát si otevře v druhém okně Nautilu. A tam si to setřídit podle velikosti může. Nebo třeba přes GNOME Commander a tam políčko size taky je.
Prosim nereagovat vetami typu: nemam fotak, nikdy som to nepotreboval a pod.
v KDE něco nenastavíte, protože to nenajdete v extrémním přebytku množství volebAsi pouzivam ine KDE, ale na mojom mnozstvo funkcii != mnozstvo kadejakych checkboxov a radiobuttonov. Asi by bolo zaujimave pre GNOME usability pozriet sa na tvare ludi, ktori system pouzivaju dlhsie (radovo mesiace), pretoze to je imho smerodatnejsie ako "prvy dojem" a mozno by boli nemilo prekvapeni
No, na normální nahrávání věcí na Flickr by uživatel asi spíš použil nějaké udělátko (program), než tady ten způsob.Třeba Konqueror?
Nicméně když ten koncept KDE vs GNOME dovedu do konce, tak v KDE něco nenastavíte, protože to nenajdete v extrémním přebytku množství volebNo, i samotní vývojáři uznali, že jsou některé konfigurační dialogy (Konsole, Konqueror) velice nepřehledné a proto je také v KDE4 přepracovali. Ale v případě KDE se nejedná o nějakou oficiální doktrínu, tam jde o to, že jsou zdroje omezené a pokud už to někdo tak udělal, nechá se to většinou tak, jak to je. Možná je to škoda a nějaké uhlazení (teď mě napadá Kopete, nebo Kaffeine) by jim prospělo - na druhou stranu, o čem by pak probíhaly flamewary (něco jako KDE vykrádá Gnome)
a v GNOME to nenastavíte proto, že to tam prostě není.A proto mi přijde daleko sympatičtější prostředí Xfce, které si aspoň na nic nehraje.
No měl by přece vyhovovat asi 89% lidí, pro které byl, dle výroků vývojářů Gtk, navrženýJá si jen nejsem jistý, jestli to, že Windowsákovi nevyhovují je spíš důsledkem toho, že je špatně navržený, nebo toho, že je prostě jiný a Windowsáci jsou zvyklí na ten svůj, zvyk je železná košile.
jsou zvyklíJá bych spíš řekl, že proběhlo něco takového: "Hele, tak tady je ten Linux, jak sem řek. Ukážu ti tu pár věcí, dívej. Pak ti podle toho dám prostředí. Třeba tendlenc dialog je zrovna pěknej šmejd. Líbí se ti?" -- "Nó, já nevim, moc né..." -- "Tak ti tam dám teda KDE, no -- tam neni."
No měl by přece vyhovovat asi 89% lidí, pro které byl, dle výroků vývojářů Gtk, navrženýTo ovšem neznamená, že uživatel GNOME nemůže být v těch 11% opravdu inteligentních, chytrých a úspěšných.Já se už smířil s tím, že patřím do 11% skupiny, pro které Gtk dialog není (resp i celé Gnome, ale to mě tolik nevadí) a taky je to na něm bohužel až moc vidět.
I když uznávám, že KDE je víc pro geeky, zatímco GNOME víc pro normální lidi.Takže proto jde v KDE nastavit prakticky každý prd z grafiky, kdežto v Gnome je pro mnoho akcí nutné číst manuály a editovat gconf "registry"? Hmm, obávám se, že buďto špatně chápu pojmy, nebo někdo někde udělal obrovskou chybu, protože v konečném důsledku nemůže být pro lidi nic lepšího, než ratpoison, nebo fwvm2
... nemůže být pro lidi nic lepšího, než ratpoison, nebo fwvm2evilwm?
Ale je. Podle toho by to mělo vyhovovat devětaosmdesáti (nebo kolik tam psali) procentům lidí, přičemž experti a idioti tvoří zbytek do sta... Prostě to tvoří pro 89 % lidí.Me je naprosto nepochopitelna ta strategie (kterou pouziva nejen tym GNOME), ze se nekdo rozhodne delat "to" pro 89% procent lidi, tak si mysli ze k tomu dojde tak ze vezme par obycejnejch lidi, posadi je ke kompu a sleduje co delaj a pak podle toho udela system. Tak se nedela system pro obycejne lidi, tak se dela system pro zacatecniky... a vsechna neefektivita jejich chovani zustane v tom systemu zadratovana. Misto aby se premyslelo, jak delat system tak, aby se na nem dalo pracovat s maximalni ucinnosti, a pak se ti "obycejni" uzivatele naucili urcite jednoduche postupy, jak te ucinnosti dosahnout... Samozrejme, neni to cerne a bile... jde o spektrum, z nichz na jedne strane jsou ti, co jsou ochotni se hodne ucit, a pracuji s maximalni moznou efektivitou, a na druhe strane jsou ti, co nejsou ochotni se ucit vubec - ale tech rozhodne neni 89%, a pokud se system prizpusobi jim (k cemuz presne systemy, zalozene na pruzkumech chovani lidi, kteri ten system v zivote nevideli, smeruji), tak to znamena ze system nebude optimalni pro tu naprostou vetsinu lidi, kteri nechcou sice nad systemem hloubat, ale jsou dost chytri aby se behem prvnich par dnu uzivani naucili par jednoduchych triku. Priklad - mouse gestures. Pro mnoho lidi genialne jednoduchy a funkcni zpusob ovladani browseru. Primitivni a ucinny. Ovsem, zadneho pocitacoveho neznalce to samo od sebe nenapadne! Pokud budete prizpusobovat system pruzkumu chovani lidi, kteri to proste nikdy nevideli, tak smula - pripravite se o supr vec, kterou je ovsem treba se - byt naprosto rychle a jednoduse - naucit. Tohle neni flamebait proti GNOME, tohle je jen upozorneni proti modle poslednich let - pruzkumu pouzitelnosti; respektive proti vyvozovani nespravnych zaveru z takovychto pruzkumu.
Vaši kritiku nechápu.Ano, to je zjevne. A protoze bohuzel zjevne mluvime "ja o koze a vy o voze" (proc porad ta Opera? ja Operu vubec nezminoval, ani neporovnavam browsery, ani nebrojim proti usability studies, jen upozornuji ze se z nich daji velmi snadno vyvozovat nespravne zavery) a protoze uz nevim jak jinak na vas reagovat nez jen znovu opakovat to co jsem napsal, a co mi pripada vcelku srozumitelne takze nechapu proc vase reakce stale obsahuji "protiargumenty" ktere povazuji za zcela off topic... radeji to vzdavam.
Firefox? Když nahrávám fotky přes webové rozhraní, tak si musím pamatovat, která fotka je ta pravá.
Co vím, tak Gimp má svůj vlastní, upravený dialog (přidán náhled a progress bar), gqview má taky svůj vlastní dialog. Nechci být odkázán na to, kde mi to vývojáři dovolí. Chci mít možnost si to zapnout když to potřebuji. Kdykoli a v jakémkoli gtk programu.
Už tak poměrně komplikovaná věc se tím zkomplikuje ještě víc.No, jestli je ten nepouzitelnej klikaci dialog komplikovana vec, tak je asi nejvyssi cas to prepsat 'from scratch'. :-P Prosimte rekni na rovinu ze na uzivatele serete a tyhle pseudomarketingovy kydy si nech na koledu, uz je to trapny.
Jenze GKT file dialog je snad jedina vec, ktera tech 89%(prevazne windlaku) totalne mate. Vubec se totiz nepodoba a neovlada jako ve windows.Takze GNOME nema jit vlastni cestou a ma byt kopii Windows? Doufam ze se tak nestane. FLAME Na to tu mame prece KDE
Rozhodli jsme se, že uděláme základy pořádně.To jsou ale kydy.
Tiskni
Sdílej: