PSF (Python Software Foundation) po mnoha měsících práce získala grant ve výši 1,5 milionu dolarů od americké vládní NSF (National Science Foundation) v rámci programu "Bezpečnost, ochrana a soukromí open source ekosystémů" na zvýšení bezpečnosti Pythonu a PyPI. PSF ale nesouhlasí s předloženou podmínkou grantu, že během trvání finanční podpory nebude žádným způsobem podporovat diverzitu, rovnost a inkluzi (DEI). PSF má diverzitu přímo ve svém poslání (Mission) a proto grant odmítla.
Balík nástrojů Rust Coreutils / uutils coreutils, tj. nástrojů z GNU Coreutils napsaných v programovacím jazyce Rust, byl vydán ve verzi 0.3.0. Z 634 testů kompatibility Rust Coreutils s GNU Coreutils bylo úspěšných 532, tj. 83,91 %. V Ubuntu 25.10 se již používá Rust Coreutils místo GNU Coreutils, což může přinášet problémy, viz například nefunkční automatická aktualizace.
Od 3. listopadu 2025 budou muset nová rozšíření Firefoxu specifikovat, zda shromažďují nebo sdílejí osobní údaje. Po všech rozšířeních to bude vyžadováno někdy v první polovině roku 2026. Tyto informace se zobrazí uživateli, když začne instalovat rozšíření, spolu s veškerými oprávněními, která rozšíření požaduje.
Jste nuceni pracovat s Linuxem? Chybí vám pohodlí, které vám poskytoval Microsoft, když vás špehoval a sledoval všechno, co děláte? Nebojte se. Recall for Linux vám vrátí všechny skvělé funkce Windows Recall, které vám chyběly.
Společnost Fre(i)e Software oznámila, že má budget na práci na Debianu pro tablety s cílem jeho vyžívání pro vzdělávací účely. Jako uživatelské prostředí bude použito Lomiri.
Proběhla hackerská soutěž Pwn2Own Ireland 2025. Celkově bylo vyplaceno 1 024 750 dolarů za 73 unikátních zranitelností nultého dne (0-day). Vítězný Summoning Team si odnesl 187 500 dolarů. Shrnutí po jednotlivých dnech na blogu Zero Day Initiative (1. den, 2. den a 3. den) a na YouTube.
Byl publikován říjnový přehled dění a novinek z vývoje Asahi Linuxu, tj. Linuxu pro Apple Silicon. Pracuje se na podpoře M3. Zanedlouho vyjde Fedora Asahi Remix 43. Vývojáře lze podpořit na Open Collective a GitHub Sponsors.
Iniciativa Open Device Partnership (ODP) nedávno představila projekt Patina. Jedná se o implementaci UEFI firmwaru v Rustu. Vývoj probíhá na GitHubu. Zdrojové kódy jsou k dispozici pod licencí Apache 2.0. Nejnovější verze Patiny je 13.0.0.
Obrovská poptávka po plynových turbínách zapříčinila, že datová centra začala používat v generátorech dodávajících energii pro provoz AI staré dobré proudové letecké motory, konvertované na plyn. Jejich výhodou je, že jsou menší, lehčí a lépe udržovatelné než jejich průmyslové protějšky. Proto jsou ideální pro dočasné nebo mobilní použití.
Typst byl vydán ve verzi 0.14. Jedná se o rozšiřitelný značkovací jazyk a překladač pro vytváření dokumentů včetně odborných textů s matematickými vzorci, diagramy či bibliografií.
Ale na Kofolu nedám dopustit a je nás takových spousta. Když jsme teď organizovali susí víkendovku, jeden z hlavních požadavků na místo byl, aby tam byla dostupná točená kofola
Pivo čím čerstvější tím lepší.
Ještě teplé. ^_^
Použitelnost s léty stoupá, stejně jako chuť vína.
S mírou, s mírou. A Wokna nejsou nejmladší, ale určitě jsou aspoň trošku lepší než na začátku. ^_^
SUSE příchuť Magnesie.Pročpak?
< joke > ( kde 4 vynechme ) < /joke >
novy balicek v debianu stable opravdu pridava jen funkce a nepridava bugy :)Tak to bych chtěl teda vidět...
Ok, nenapadlo mě, že free distro má jiný vývoj než ent. Další důvod připlatit si.
A pár certifikacema, no...
Mnojo, ale ucel OS je drzet (hubu a) krok s dobou.
To je zajímavá definice
. Možná nemoc z povolání, ale serverový OS pojede min 6 let na stejném HW, tak bych rád OS, který pojede alespoň těch šest let.
Spis bych to prirovnal ke kvasenym vecem.
Kvašením se vyznačuje například... piva a víno!
napr.: $cd /pub ; more beer, alebo toto (aj v BSD prevedeni...)popripade toto ci uz dnes skor nostalgike toto...
)
Ale jo, vystizne (alespon pro vnejsiho pozorovatele).
. Ale Openkozel a Gambriware zní opravdu zajímavě
)
hm, tak mě tak napadá, ten příměr Gambrbuntu docela sedí, oboje je to sračka pro masy zblbnuté reklamou
Srovnávat Starobrno s Gambrinusem a Krušovicemi je naprosto mimo mísu.tak naokraj, že to napíšu v jednom výčtu neznamená, že to srovnávám ... včera jsem měl od SB tři dvanáctky, první bylo na žízeň (po volleyballu), druhý k jídlu ještě šlo, ale třetí, zvlášť ke konci, jsem do sebe tlačil už vyloženě s odporem ... ale co má člověk dělat, nasucho přece sedět nebude
a podobně hospoda, přes kterou občas chodíme venčit - točí SB 11, když si dám jedno, tak ho vypiju celkem s chutí, dvě ještě jdou, a při třech si nadávám, jak jsem nepoučitelnej, když to přece vím, že mi už nebude chutnat
takže já bych ho tak úplně neodsuzoval - když už tedy srovnávat, tak pokud jde o to dát si jedno pivo, SB 11 si dám bez problémů a raději než G 9 nebo cokoliv od Krušovic (kromě Mušketýra, ale zas na toho moc často chuť nemám)
nicméně se svými oblíbenými pivy to mám spíš naopak: po druhém-třetím mi teprv začínají pořádně chutnat
nicméně se svými oblíbenými pivy to mám spíš naopak: po druhém-třetím mi teprv začínají pořádně chutnatNo, u mně je to podobně, s tim rozdílem, že tak po sedmim, osmim už mi chutná všechno

[/flame]
No, zrovna Heineken není špatné pivo :)a který myslíš? - to co se vaří ve Starobrnu, ten co se k nám dováží z Polska, nebo originál?
) A zbytek? Proč ne? Dám čas od času nějaké to pivko. Záleží však na tom kde, kdo a jak ho čepuje. Někde následuje bolekul po jednom kousku, jinde, jindy a jiných člověk srkne osm a ráno je jak rybička. Ale ani to nejlepší pivo bych nemohl pít každý den, tak jako výše zmíněnou vodu.
), Slackware -- žádné pivo, silné kafe!
To je jako dneska s CD/DVD, kdy nejdrazsi je na tom ten ten obal 
Poznej sveho nepritele.
Mimochodem, znáte někdo Strakonickýho dudáka? měl jsem nedávno dvanáctku a chvíli jsem si zvykal na netradiční chuť, ale pak byl výbornej...samozřejmě známe
má však jednu chybičku: úsloví "Nektar - posereš hektar" se zakládá na pravdě, člověk netrénovaný má po něm obvykle poněkud řidší stolici ... což není problém kvality piva, je to prostě totéž co "cestovní průjem", akorát u Dudáka a Nektaru to nevímproč funguje spolehlivěji než u většiny jiných piv ... no, "nevímproč" - jedna teorie by tu byla, jelikož je celkem dobrej, tak se ho obvykle vypije víc, čímž se účinek násobí
každopádně Strakonickou produkci považuju za jednu z nejkvalitnějších v republice, a jsou mi osobně sympatický tím, že si na nic nehrajou, například nestyděli se nám přiznat, že berou vodu z Otavy (která je btw nesrovnatelně kvalitnější než co nám tu v Brně teče z vodovodu), narozdíl od takového Prazdroje s jeho směšnou báchorkou o artézských studních (které pochopitelně produkci plzeňského pivovaru zdaleka nepokryjou)
Debian -- Plzeň 12°hm, jestli Plzeň myslíš Prazdroj aneb Pilsner Urquell, tak mi prosím prozraď, kde se dá koupit dvanáctka, strašně rád bych ji (zase po letech) ochutnal ...?
Linux Beer - Like Unix beer, Linux beer is intended for expert beer drinkers only.
Tiskni
Sdílej: