Byl vydán Mozilla Firefox 141.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Lokální AI umí uspořádat podobné panely do skupin. Firefox na Linuxu využívá méně paměti. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 141 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
NÚKIB upozorňuje na kritickou zranitelnost v SharePointu. Jedná se o kritickou zranitelnost typu RCE (remote code execution) – CVE-2025-53770, která umožňuje neautentizovaný vzdálený přístup a spuštění kódu, což může vést k úplnému převzetí kontroly nad serverem. Zranitelné verze jsou pouze on-premise verze a to konkrétně SharePoint Server 2016, 2019 a Subscription Edition. SharePoint Online (Microsoft 365) není touto zranitelností ohrožen.
Společnost Valve zpřísnila pravidla pro obsah, který je možné distribuovat ve službě Steam. Současně řadu her ze Steamu odstranila. V zásadách a pravidlech přibylo omezení 15: Obsah, který by mohl porušovat pravidla a normy stanovené zpracovateli plateb a souvisejícími sítěmi platebních karet a bankami nebo poskytovateli připojení k internetu. Sem spadají zejména určité druhy obsahu pouze pro dospělé.
Dle analytics.usa.gov je za posledních 90 dnů 6,2 % přístupů k webových stránkám a aplikacím federální vlády Spojených států z Linuxu.
Jak si zobrazit pomocí Chrome a na Chromiu založených webových prohlížečích stránky s neplatným certifikátem? Stačí napsat thisisunsafe.
V repozitáři AUR (Arch User Repository) linuxové distribuce Arch Linux byly nalezeny a odstraněny tři balíčky s malwarem. Jedná se o librewolf-fix-bin, firefox-patch-bin a zen-browser-patched-bin.
Dle plánu by Debian 13 s kódovým názvem Trixie měl vyjít v sobotu 9. srpna.
Vývoj linuxové distribuce Clear Linux (Wikipedie) vyvíjené společností Intel a optimalizováné pro jejich procesory byl oficiálně ukončen.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).
V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.
Od toho jsem si jednou koupil "mlíko", brrr!
Jako docela me laka to zkusit, zajima me jestli je v tom opravdu tak velkej rozdil. Ale asi jsem tak trochu z vidlakova a ja jeste zadnej automat na mliko nepotkal :). Jsem z Nejdku a nejblizsi "velkomesto" jsou Karlovy Vary a ani tam jsem zadnej takovej automat nevidel.
Ono je dnes moderni nadavat na krabicove mleko, ackoliv tomu lidi houby rozumi, neznaji technologii upravy mleka. Popravde jste stejny troll jako clovek nadavajici bez hlubsi znalosti na linux, windows nebo mac. Takze doporucuji vam zjistit si neco o tom jak se vyrabi krabicove mleko, jaky je rozdil oproti tomu co si koupite v automatu.ROFL
Btw vase narikani na to ze se vam na mleku z krabice nevytvori smetana je podobne jako kdybych narikal za v dnesnich autech nemuzu radit s meziplynem a nemusim pouzivat sytic.vona ta kráva co nám mléko dává prošla nějakým technologickým vývojem podobně jako auta? kromě toho, to přirovnání kulhá na všechny čtyři nohy i na pátej vocas, především protože smetana je věc lahodná a žádoucí, kdežto řazení s meziplynem je pěknej vopruz tudíž věc nežádoucí
Z jednoho litru mleka co vam priveze cisterna vyrobite presne jeden litr krabicaku + kus smetany (maslo, slehacku)takže 1 - (něco nenulového) = 1, ok, to jsem chtěl slyšet
To co vam vadi na te chuti je proste tepelna uprava,mno, ponechme stranou, jestli to je jenom tepelnou úpravou ... takže ale tedy najednou mi může na té chuti něco vadit - hm, takže ovšem z toho plyne, že na "bílou vodu" nadávám po právu
stejne tak muzete nadavat na to ze rizek nechutna po syrovem mase.ovšem to po řízku ani nikdo nechce - čili správné přirovnání by bylo, kdyby tatarák nechutnal po syrovém mase ... krom toho navíc řízku se říká "řízek" a ne "syrové maso", takže proč mám bílé vodě, která se od mléka liší obdobně (ehm, za účelem analogie) jako řízek od syrovýho masa, říkat "mléko"?
Smetana se vam v mlece nevytvori protoze se homogenizuje. Homogenizace v podstate spociva v tom ze mleko pod velkym tlakem tryska proti zelezne desce, dojde k rozbiti kulicek tuku => tuk zustane v mlece. Kdyby mleko nebylo homogenizovano tak po mesici otevrete krabicak, kde budete mit spoustu smetany a bilou vodu (mlecnou plasmu). Takze napriklad to ze se vam nevytvori smetana je rozhodne kvalitativni plus.mno, jestli je to "rozhodně kvalitativní plus" by se myslím ještě dalo slušně polemizovat
Tu smetanu co byste si sebral z mleka si muzete koupit v krabicce.no to je rozhodně plus, že za jednu věc můžu zaplatit dvakrát
mleko z automatu ktere je hutne, drahe, plne virusnad bakterií ... i přes nepodařenou analogii s Windows :-p p.p.s. ohledně státní kontroly ... nahlídnul jsem zběžně do vyhlášky 77/2003 a souvisejících, a moc omezení na výrobní postupy jsem tam teda nenašel, tedy ve smyslu co se s tím nesmí dělat, je tam převážně jen co se musí dělat a že výsledek musí splňovat nějaký jakostní znaky ... ehm, opakuju, vyhlášky, jaký zákon zase?
… u nichž nedošlo k … smyslovým změnám …
O těch smyslových změnách by se dalo polemizovat. Některá méně kvalitní trvanlivá mléka mají zřetelnou podchuť podobnou tomu, když se za socialismu naředila Tatra (neslazené kondenzované mléko) vodou.
ale, to je jen ten Váš módní jazyk, co to takto vnímá, nesnažte se být "in" s tvrzením, že by vyráběné mléko nebylo némlich to samé, vlastně co to kecám, mnohem lepší a kvalitnější, než to čerstvě nadojené jen s minimální úpravou, jste se svejma módníma názorama akorát trapnej a nic o tom nevíte… u nichž nedošlo k … smyslovým změnám …O těch smyslových změnách by se dalo polemizovat. Některá méně kvalitní trvanlivá mléka mají zřetelnou podchuť podobnou tomu, když se za socialismu naředila Tatra (neslazené kondenzované mléko) vodou.
ps: V mlece jsou i viry, ...ovšem to není to, kvůli čemu se mléko při zpracování ohřívá, že ... no nic, to fakt nemá cenu - ten citovanej kus vyhlášky jenom potvrzuje, co jsem o ní napsal: jak mi to brání například v tom si mlíko rozseparovat a zpátky namíchat složky, když prohlásím, že tím nedošlo ke změnám? (ostatně, již výše popsaná homogenizace je fyzikální změna, takže s celou slavnou vyhláškou si lze tak akorát vytřít zadnici ...)
ten cenovy rozdil mezi polotucnym mlekem z krabice (12kc) a mlekem z automatu (15kc) odpovida cene toho tuku.Nepočítáte balení, které má význammný podíl na ceně. To mléko z automatu stojí totiž 25 Kč včetně obalu, a to si ho ještě "zabalíte" sám. Takže vyjde vlastně úplně stejně cenově, jako když si koupím nehomogenizované mléko třeba v Tescu za nějakých 26 korun. Velký podíl na celkové ceně hraje trvanlivost výrobku, jejíž délka snižuje cenu, takže totéž mléko bude vždy v trvanlivém provedení levnější, než v netrvanlivém (pominu dobu asi před 15 lety, kdy byla UHT technologie v mléčném průmyslu novinkou a krabicové mléko stálo několikanásobek mléka pasterovaného). No, prostě jsem chtěl jen říct, že vámi uvedený cenový rozdíl není v žádném případě dán rozdílem tuku.
hm, věřím, že bílá voda "Tesco mléko" a bílá voda "Euroshopper mléko" chutná stejně ... ale mlíko to není :-pSice si kupuji na pití výhradně jen Bio či Selské mléko, protože kvůli ušetřeným cca 300 korunám měsíčně (litr mléka denně, co vypiju) nestojí za to pít hnus, ale domů na vaření kupujeme levnější mléka. Pokud mají třeba v akci Tatru, či Bohemiamilk, jinak právě zmíněné Tescomléko. Jednou jsme koupili (naštěstí jen půl plata) Euroshopper. A musím s jistotou říct, že Tescomléko se s Euroshopperem nedá srovnávat. V ledničce po zmíněném nákupu totiž byl otevřený Euroshopper. Cestou kolem jsem se napil a letěl to vyprsknout do dřezu. Chutnalo, jako by bylo tak nějak částečně zkyslé a částečně zkažené. Vylil jsem ho, otevřel novou krabici a napil se. Pochopil jsem, že tomu vylitému "nic nebylo", že to tak standardně chutná. Všechno to skončilo v záchodě…
pokud zjistím, že mi nějaké mýdlo/distribuce/značka nevyhovuje, mám možnost jít jinam, k jinému mýdlu/značce/distribuciproblém je, že takové se snadno přejmenuje a moje negativní zkušenost mi zas k ničemu není, té záplavě značek, které se navíc neustále mění, není šance usledovat, co je dobré a co špatné tedy ono to ani tak není problém toho množství značek jako právě těch změn značek (anebo co hůř, změn kvality pod jednou značkou), ale to množství k tomu přispívá, neb vyzkoušet třebas 100 mýdel trvá déle než vyzkoušet 5, nehledě na to, že si to málokdo pamatuje, a to množství činí psaní a prohledávání nějakých seznamů dost neefektivním
A šunt je to všechno, tak aspoň za něj moc nedám.bohužel, v současnosti už to přivedli téměř k dokonalosti, takže toto kriterium, které jsem též používal, začíná být nebezpečné ... už jsem si koupil pár věcí s tím, že je to na jedno použití, a ono to nebylo ani na to jedno
Ba ba, ale nemají ji všude velkou, neřádi.
Z pohledu uživatele by bylo ideální, kdyby byl pro každý úkol pouze jeden kvalitní program
Problém vidím ve slově "kvalitní". Právě konkurence bývá tím hnacím motorem, který nutí výrobce ke zvyšování kvality.
kde tam bylo opravdu maso a dal se jíst i studený
Jenže za to mohou zákazníci. Uzené dnes nevidělo ani kouř ("udí" se to ve speciálním solném nálevu") ani maso (kůže, sója, tuk). A lidi to kupují, protože je toho za 40Kč kilo. Totéž s tím mlékem. Lidi chtějí bílou vodu za 12Kč a nikoliv mléko.
Jenže za to mohou zákazníci.pouze z části ...
Totéž s tím mlékem. Lidi chtějí bílou vodu za 12Kč a nikoliv mléko.... za 12 Kč, to už je dost nízká cena, běžná je přes 15, "plnotučné" (sic!) klidně přes 20, a za ty prachy se dá koupit to automatové mléko a kupuje se ale kterej supermarket si nechá nainstalovat automat? - radši prodává svoje krabice a já bych si rád občas (no, skoro pokaždý
ale kterej supermarket si nechá nainstalovat automat? - radši prodává svoje krabice
Nemusí být hned automat. Třeba Olma v lahvi (trvanlivost tři dny, ne půl roku) je běžně k dostání i v Hypernově nebo Intersparu a stojí zhruba o dvě koruny víc než slušné krabicové (Popular, Meggle, Madeta), někdy i stejně. Pokud je ovšem někdo tak bio, že to musí mít přímo z vemene, tak to holt musí jinam.
trvanlivost tři dny, ne půl rokumno, s tímto kriteriem si moc nepomůžete, co do šetrnosti výrobního postupu, ale nechci Vám kazit iluze ... každopádně jest pravdou, že mezi trvanlivými mléky jsem na nic slušného ještě nenarazil, v "čerstvých" se pár s nějakou chutí najde (pročež když už musím, tak se aspoň snažím kupovat "čerstvé")
Pokud je ovšem někdo tak bio, že to musí mít přímo z vemene, tak to holt musí jinam.na bio/nebio kašlu, a ve zmiňovaných automatech to "přímo z vemene" stejně není ale rozdíl mezi mlíkem, ze kterýho si seberu smetanu, utluču máslo nebo udělám sýr(*), když budu chtít, a homogenizovanou bílou vodou mi přijde dostatečně výraznej, abych kupoval to první, je-li možnost (*) pozn. nezkoušeno na mlíku z automatu nýbrž z družstva po základním zpracování ... už si nepamatuju, co nám slečna od výrobce automatů na Agrotechu říkala, že se s tím pak ještě dělá, ale už by to snad nemělo mít vliv
A lidi to kupujíNo nebo ještě klidně můžou chcípnout hlady. Tak dobrá volba. Trochu mi to připomíná tohle.
mlékonevidělo ani z rychlíku. Některé ty břečky můžu pít po galonech a žádná reakce, naopak u některých si dám šálek kakaa a už se svíjím v křečích. Zcela paradoxně tak mnohem lépe hodnotím ty barvené břečky, protože po nich se neudusím.
Krása života je v rozmanitosti. Každý nějak dospívá, na základě svých poznatků, voleb a spálených šancí.
Ja by som chcel väčší výber, hlavne u elektroniky:
Monitor -> Lacný pre programátora (robím síce aj grafiku, ale som totálny amatér) -> 1600x1200
Notebook -> (Odolný && Pomer strán) -> (4:3 || 5:4)
...
Ale pokud by chtěl navíc neširokoúhlý (tedy ne něco x 1200 ale 1600 x 1200) tak má asi smůlu.Tak ať si ty pixely u svislých stran zalepí černou samolepkou, když mu tam vadí…
Z pohledu prostého uživatele mohou být běžné linuxové distribuce i spousta průměrných svobodných aplikací vpodstatě totéž - vše nedodělky "DodělejDoma" od chaotické komunity.Jenže který operační systém dneska není DoDo? Možná tak Mac OS X.
Tiskni
Sdílej: