abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    12.3.2009 07:56 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Koukám na distrowatch.org a PCLinuxOS se stále drží mezi deseti nejpopulárnějšími distribucemi. Na to že to za ní nestojí žádná komerční firma ani milionář, je orientované netradičně na domácí uživatele*, a hlavně skoro půl roku se téměř nevyvýjející, je to docela překvapující zjištění a cosi to vypovídá o jejích kvalitách.
    O kvalitách distribuce nevypovídá počet přístupů na stránku Distrowatch o PCLinuxOS naprosto nic.
    12.3.2009 09:06 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Žebříček na stránkách Distrowatch skutečně asi nevypovídá nic o kvalitách distribucí jako např. Ubuntu (1. místo) nebo PCLinux OS (9. místo - last 30 days).

    Žebříček je jen jakýsi odraz popularity distribuce (měřeno počtem přístupů).
    13.3.2009 07:49 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Takže ještě něco ke kvalitě distribuce. Včera jsem chtěl PCLinuxOS 2009.1 zkusit, leč nepodařilo se ji nainstalovat na PC. Tvůrci PCLinuxOS 2009.1 asi něco zvorali, poněvadž Ubuntu, Debian, Puppy atd. jedou na stejném PC dobře. Takže bohužel, není to nic co by se blížilo distribuci pro každého, na které mohu pohodlně pracovat, a zároveň ji doporučit/nainstalovat bez obav přítelkyni, rodičům, babičce.
    13.3.2009 07:53 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Ještě dodám, že PCLinuxOS verze 2007 na stejném PC jede v pohodě.
    13.3.2009 17:07 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Existuje vůbec nějaká jiná *objektivní* metrika k porovnání kvality di

    Vypovídají volební preference o kvalitě politické strany? No o kvalitě můžeme dost diskutovat, ale pokud se jí popularita drží vysoko, úplní amatéři to asi nebudou  (a že dost pravděpodobně vyhraje volby a bude ovlivňovat chod celé země). Podobně jako vypovídá popularita zpěváka o jeho kvalitách je sporné, ale pokud je populární delší dobu, není to nějaká X-factorová rychlokvaška na mediálních steroidech po které příští rok pes neštěkne, vypovídá minimálně že nezpívá falešně.

    Pokud budeme tuhle metriku používat opatrně a s ohledem na ostatní skutečnosti, *má* výpovědní hodnotu. Těmi "ostatními skutečnostmi", už jsem je v článku zmiňoval, jsou že nikdo zvlášť PLOS nepropaguje, neprodává, neinzeruje, neobjevuje se ve zprávičkách, a teď dlouho ani nevyšla nová verze, to vždy doba kdy popularita distribuce popoleze. Přestohle všechno se PCLOS dlouhodobě drží mezi nejpopulárnějšími distribucemi. Za této situace údaj o popularitě o kvalitě vypovídá.

    Distrowatch je tak trochu z  nouze cnost. Existuje vůbec nějaká jiná *objektivní* metrika k porovnání kvality distribuce?

    13.3.2009 17:09 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existuje vůbec nějaká jiná *objektivní* metrika k porovnání kvality di

    Mělo tam být "dlouhodobě vysoko" u té politické strany, jakože dlouhodobě nad hladinou volitelnosti

    14.3.2009 09:57 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Existuje vůbec nějaká jiná *objektivní* metrika k porovnání kvality di
    Vypovídají volební preference o kvalitě politické strany? No o kvalitě můžeme dost diskutovat, ale pokud se jí popularita drží vysoko, úplní amatéři to asi nebudou
    Problém je především tom, že počet přístupů na informační stránku zaměňujete s průzkumem preferencí.
    Pokud budeme tuhle metriku používat opatrně a s ohledem na ostatní skutečnosti, *má* výpovědní hodnotu.
    Ale to vy právě neděláte. Vy používáte měření návštěvnosti informativní stránky jednoho portálu k usuzování na kvalitu distribuce.
    Přestohle všechno se PCLOS dlouhodobě drží mezi nejpopulárnějšími distribucemi. Za této situace údaj o popularitě o kvalitě vypovídá.
    Lze to vidět taky tak, že právě protože se nikde jinde neobjevuje, jdou se lidi na Distrowatch podívat, co je to zač. Zajímalo by mě například, jak by takto měřená "popularita" této distribuce dopadla, kdyby se její název neskládal z takřka obecných pojmů (PC Linux OS).

    Zajisté třeba nechcete tvrdit, že PCLinuxOS je o tolik kvalitnější než SLED nebo třeba Solaris - a že je populárnější (jak vyplývá z použití vašeho "měřítka").
    David Šmíd avatar 12.3.2009 08:58 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Je vidět, že máš vhled do situace.

    Trochu bych ty střípky informací poskládal a objasnil.

    PCLinuxOS je od začátku projekt jednoho muže - Billa Reynoldse (Texstara). Poskládal si kolem sebe jakýsi tým (Ripper Gang), ale tento tým nikdy nebyl stabilní. Model vývoje bych charakterizoval jako centralizovaný, utajený a direktivní. Nicméně potřebám domácího uživatele se vždy naslouchalo, nikdy nebyl obětován na oltář nějakého idealismu nebo business plánu.

    Díky tomu, že PCLinuxOS je osobním projektem jednoho muže, byl to vždy Texstar, kdo určoval priority a žádné hlasování to nemohlo změnit. Mezi priority nikdy nepatřila například internacionalizace a lokalizace - Texstar je Američan. Lokální varianty PCLOSu tak vznikaly spíše jako neoficiální hack, než jako uznávané varianty, tak trochu navzdory centru.

    Jelikož v týmu chyběla demokracie, členové často hlasovali nohama. Situace se ještě více zhoršila, když se Texstar na jaře 2008 náhle odmlčel kvůli nemoci. Nakonec hlavní tíha vývoje spadla v podstatě na jednoho jediného člověka, skoro všichni ostatní zakrátko vycouvali. Na hlavním fóru, což je jakési centrum komunity, se začaly množit případy cenzury - Texstar totiž předal vedení projektu jisté dámě, která zakrátko ovládla všechny servery a zdroje PCLOSu, a snažila se tvrdě upevňovat svoji kontrolu.

    Dovolím si malou odbočku:
    Ačkoliv se PCLOS může jevit jako malá distribuce, je základem pro mnoho dalších: SAM Linux, TinyMe, PCLinuxOS Gnome, Granular, PCe17OS, FluxFlux, eeePCLinuxOS, Caos, PCLinuxOS BE, ...
    Tyto distra začaly trpět absencí vývoje mateřské distribuce a neměly možnost situaci nějak ovlivnit.

    Těsně před vydáním liveCD PCLinuxOS 2009 vznikl konflikt ohledně grafiky. Dáma, která se cítila být nezpochybnitelným vládcem distribuce, vydala rozkaz, že grafika v liveCD, která byla celkem demokraticky odsouhlasena už před nějakou dobou, musí být vyměněna. A pokud hlavní a v podstatě jediný vývojář nesouhlasí, může si sbalit fidlátka. To byla poslední kapka.

    Onen motor vývoje distribuce oznámil svůj odchod a spustil tím dlouho zadržovanou lavinu. Začaly se k němu přidávat dceřinné distribuce, lidé, kteří dělali mnoho pro PCLOS, ale nikdy nebyli členy oficiálních struktur a nakonec i ostatní zbylí členové týmu - i ti, kteří byli dlouho neaktivní. V PCLinuxOSu toho kromě známé značky a Texstara, který dal o sobě znovu vědět, mnoho nezůstalo.
    MyPCLinuxOS je projektem jednoho z odštěpenců, proto v této podobě končí.

    Odpadlící v současné době připravují fork na zcela jiných základech, cílem je vytvořit komunitní a zcela otevřenou distribuci pro domácího uživatele.

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    12.3.2009 09:11 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Mohl by si prozradit, kdo je ta tajemná žena a co je vlastně zač? Sice se říká, že za vším musíte vidět ženu, ale také se říká, všeho dočasu.
    David Šmíd avatar 12.3.2009 09:13 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Cindy Solis AKA Linuxera

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    12.3.2009 09:24 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Dívám se, Linuxera a Windows Live...

    13.3.2009 17:45 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Dík za rozšíření mého vhledu. Sleduji dění jen tak po očku.

    Tak ono se to rozštěpilo (formálně) kvůli defaultnímu vzhledu live verze! Pradoxně nejméně podstatná věc na celé distribuci, první věc co měním po instalaci u snad všech distribucí.

    Mě nejvíc štvala uzavřenost probíhajícího vývoje. Nebylo odnikud stáhnout balíčky o kterých se vedla řeč na mail listu a testovat či rovnou používat. Žádné změny pozorovatelné v oficiálních repozitářích. Měl jsem za to, že přesně od tohodle je tam sekce testing. Dokonce ani teď po vydání ISO nové balíčky v repozitáři stále nejsou :(

    PCLOS mám stále na "starém" laptopu, který jsem věnoval přítelkyni. A zatím tam zůstává. Uvidíme.

    David Šmíd avatar 14.3.2009 19:59 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Ten spor o grafiku byl jen poslední kapkou a spouštěčem nečeho, co už dlouho vřelo pod povrchem.

    Přesně ta uzavřenost o které mluvíš, nejvíc vadila i mě. Jako by to ani nebyl open source projekt, ale uzavřená katedrála.

    Nové distro by mělo jít úplně opačným směrem, všechno by mělo být transparentní a otevřené. To je jeden z důvodů, proč jsem se přidal.

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    12.3.2009 11:23 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Nemyslím to nijak zle, ale on vážně existuje někdo, kdo si myslí nebo myslel, že to PCLOS může nebo mohl někam dotáhnout?

    David Šmíd avatar 12.3.2009 11:29 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Pokud by se byl změnil model vývoje v reakci na nečekaný růst distribuce, pak ano.

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    12.3.2009 12:25 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Objevily se názory, že to byla svého času jen módní vlna. Byl jsem dnes ráno překvapen malým počtem lidí, kteří si jej stahovali (torrent), i když je to teď - jak se ostatně píše v zápisu - úplná novinka ze včerejška.
    12.3.2009 14:36 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Opět to nechci říkat nějak urážlivě, ale Los nikdy nebyl ani vlna, ani vlnka, spíš takový cákanec, jako když někdo šlápne do louže. Jediným výzmamným úspěchem, kterého Sob dosáhl, bylo, že byl pár dní nebo týdnů na druhém nebo i prvním místě na DistroWatch. Ale ruku na srdce: DistroWatch je naprosto nezajímavá statistika nulového významu, o níž už nepíší ani redaktoři Root.cz...

    Za vlnu můžeme označit dřívější skvělý úspěch Mandrivy (resp. Mandraku). Nicméně nemyslím, že by to byla móda -- prostě byl tehdy Mandrake v nějakých ohledech nejvýhodnější volbou, takže jeho úspěch byl daný racionálními rozhodnutími uživatelů. To samé platí nyní pro Ubuntu.

    David Šmíd avatar 12.3.2009 14:54 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

     

    Jediným výzmamným úspěchem, kterého Sob dosáhl, bylo, že byl pár dní nebo týdnů na druhém nebo i prvním místě na DistroWatch.

    Proč mám z tvých příspěvků dojem, že ti PCLinuxOS obzvláště leží v žaludku ? Copak distra spolu nějak soutěží v nějakých závodech, kde se poměřují nějakým pomyslným úspěchem ? PCLOS dosáhl velmi významných úspěchů: poskytl spoustě domácích uživatelům systém, který prostě nainstalovali a on byl připraven pro použití se vším všudy - zkrátka fungoval. A pouhou aktualizací se dal udržovat up-to-date. Nevyžadoval k používání experta, vyznal se v něm i naprostý laik. Kolik dalších takových distribucí znáš ?

     

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    12.3.2009 15:47 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    > Proč mám z tvých příspěvků dojem, že ti PCLinuxOS obzvláště leží v žaludku ?

    Taky nevím, proč máš ten dojem.

    > Copak distra spolu nějak soutěží v nějakých závodech, kde se poměřují nějakým pomyslným úspěchem ?

    Podle mě ano. A i kdyby ne, tak by měla.

    > PCLOS dosáhl velmi významných úspěchů: poskytl spoustě domácích uživatelům systém, který prostě nainstalovali a on byl připraven pro použití se vším všudy - zkrátka fungoval.

    Myslím, že se neshodneme na té "spoustě".

    > Nevyžadoval k používání experta, vyznal se v něm i naprostý laik. Kolik dalších takových distribucí znáš ?

    No, ani celé slavné Windows údajně nevyžadují k používání experta -- a přesto se setkávám s lidmi, co nejsou schopni provádět nejzákladnější úkony (nebo dokonce číst chybové zprávy). Takže nevím, co se myslí tím expertem.

    A jinak, takových distribucí je docela hodně. Řekněme, že z těch "všeobecně známých" to mohou být tak čtyři. Pak je asi deset milionů těch s menším významem.

    12.3.2009 12:23 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Co znamená to "někam to dotáhnout" (v případě linuxové distribuce)? Díky.
    12.3.2009 12:28 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Nechci odpovídat za freshmouse, ale já bych v tom viděl vysoký počet uživatelů distribuce (je mi jasné, že počet se těžko zjišťuje).
    12.3.2009 12:32 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    A jak pak musí být ten počet uživatelů vysoký, aby se už dalo říct, že to nějaká distribuce "někam dotáhla"?
    David Šmíd avatar 12.3.2009 12:35 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Taky za něj nechci odpovídat, ale řekl bych spíše že úspěšná distribuce je taková, která si najde své uživatele, žije, má zajištěnou budoucnost a funguje tak nějak samospádem.

     


    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    12.3.2009 13:03 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    "Nekam dotahnout" to znamena, ze kdyz odpadne jeden "vudce" ci vyvojar tak, ze distibuce se to dotkne minimalne.
    12.3.2009 13:19 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

         No podle této definice, by to třeba Ubuntu nedotáhlo nikam ne ? Odpadnutí "vůdce-peněženky" by se asi dotklo "více než minimálně" , ale možná se pletu ...

    12.3.2009 13:23 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Myslim, ze by to byla minimalni zmena, protoze vetsinu prace se stejne deje v rodicovske distribuci.
    12.3.2009 14:16 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Podle této definice by to nikdo nikdy nikam nedotáhl.

    12.3.2009 14:15 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    "Někam dotáhnout" lze vyložit třeba jako "dosažení svých cílů". Takže ta otázka by šla přeformulovat takto: On vážně existuje někdo, kdo si myslí nebo myslel, že PCLOS může nebo mohl dosáhnout svých cílů?

    12.3.2009 14:23 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    On je totiž mezi Losem a jinými distribucemi jistý rozdíl. Někdo sice může spekulovat, co by se všecko stalo, kdyby Canonical (Red Hat, Novell, Linux Foundation, ...) odpadl. Jenže to jsou jen spekulace. Ale to, že Sob neuspěje, bylo (některým lidem, např. mně) zřejmé už od začátku. Naopak bychom mohli spekulovat o tom, co by se stalo, kdyby se Losa někdo ujal (někdo s našlápnutou šrajtoflí). Jenže to jsou opět jen spekulace "co by se stalo, kdyby...".

    12.3.2009 15:06 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Tak říkáš  "že Sob neuspěje, bylo (některým lidem, např. mně) zřejmé už od začátku." . No on ten PCLOS  http://en.wikipedia.org/wiki/PCLinuxOS  vznikl +- roku 2003 , ty sám pak  uvádíš, že linux používáš od roku 2005. Nezbývá tedy nic jiného, než obdivovat tvoji prozíravost . Původně jsem se chtěl zeptat i na ty rozdíly, ale už ne.

     

    12.3.2009 15:52 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Vzniknout klidně mohl v 15. století. Já ale nemyslel začátkem jeho vznik, ale dobu, kdy se stal více známým -- což není tak dávno. Nicméně uznávám, že jsem to napsal nesrozumitelně.

    Mimochodem, jak souvisí prognóza s tím, jak dlouho někdo něco používá?

    12.3.2009 16:11 terzeus | skóre: 3 | blog: PCLINUXOS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    snad tim znamym nemyslis to ze jsi se o jeho existenci dozvedel ty :-D.
    12.3.2009 18:22 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Ano, bude to jeden z faktorů. Kdy si myslíš, že se stane "všeobecně známým" třeba nějaký zpěvák nebo herec? ve chvíli, kdy jej znají i lidé, kteří jej znát nepotřebují a které nezajímá. Takže nechápu, čemu se šklebíš.

    13.3.2009 10:31 mil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    to ma blbe ten svet ze proto aby bylo neco slavny musi cekat na tebe :-D :-D
    12.3.2009 15:46 terzeus | skóre: 3 | blog: PCLINUXOS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    vzdyt sveho cile dosahl nasel si sve uzivatele.podle mne kazda distribuce ikdyz bude mit jen par uzivatelu tak je uspesna.pokud tohle nekdo neuznava tak ho povazuji za zaslepence.protoze tohle ja povazuji za hlavni vyhodu linuxu to ze mi dava svobodu toho ze si mohu vybrat to co mi vyhovuje.jinak nechapu co by mela mit distribuce jineho za cil nez si najit sve uzivatele?Treba ale ty znas cile pclinuxuos mozna lip nez mi ostatni treba se nam snima sveris :-D
    12.3.2009 18:18 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    > vzdyt sveho cile dosahl nasel si sve uzivatele.

    Tento zápisek mluví o nějakém jiném cíli (konci).

    12.3.2009 15:57 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Někam dotáhnout" lze vyložit třeba jako "dosažení svých cílů".
    Čehož lze triviálně dosíci vhodnou definicí těch cílů, že :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    13.3.2009 18:39 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Pokud pod pojmem vidíš spokojené uživatele, pak to někam dotáhl, alespoň co se týče mé osoby. K ideálu daleko, ale s ohledem na konkurenci, slušný výsledek.

    Pokud je to spíš počet nasazení, počet aktivních uživatelů, pak do desktopový linux nedodáhl zatím nikam obecně. Žádná distribuce.

    12.3.2009 18:35 terzeus | skóre: 3 | blog: PCLINUXOS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    ten zapisek mluvi jen otom ze dosvadni programatori opusteji tuhle distribuci nic vic textar zustava.takze zadny konec jen se podle mne obmeni lide a plus vznikne nova distribuce navic to jen vyvoj jako vse na tomhle svete.To vse ukaze cas ted je tu nova verze a co se stane v budoucnu to nikdo nevi.
    12.3.2009 19:10 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Boys don't cry
    =^..^= AmigaPower® avatar 12.3.2009 21:30 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Já jsem naopak do Mandrivy nabastlil nějaký balíky (ty hodně nestandartní záležitosti pro Beryl) pro PCLinuxOS a funguje mi to dodnes super, no a do dneska jsem je pro mandrivu, ani pro jiný rpm distro nikde neviděl :-D
    kotyz avatar 13.3.2009 11:13 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Myslis ten slavnej 3D Windows plugin? ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    =^..^= AmigaPower® avatar 13.3.2009 15:43 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    ne, ten je v berylu default ;-)

    PS: právě sem si dal kombinačkama do držky a teče mi krev do klávesnice... :-D :-D :-D
    12.3.2009 22:29 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    >Stručně, nemám v OpenOffice, kde píšu tyhle řádky, kontrolu české gramatiky. Ani po měsíci se mi ji v Mandrivě nepodařilo nainstalovat.

    Tak to děláte něco blbě, v základu (DVD) to totiž všechno je. Pomlčím o vylepšených českých balíčcích: http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9925.0, kteté toho mají docela dost navíc.

    13.3.2009 18:30 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Děkuji mrknu na to. Já nainstaloval anglickou Mandrivu. Z češtiny jsem jen chtěl dodatečně nainstalovat spellchecker. Vyhledávánív RpmDrake podle "cs" nebo "czech" zatím vysledky nepřineslo, buď to najde moc záznamů, nebo naopak málo a nerelevatní. Vyhledává RpmDrake podle description balíčku?

    Měl jsem za to, že linuxové "distribuční" OOo verze sdílí slovníky přes myspell, sdílí se i s ostatními aplikacemi jako Firefox. Alespoň v PCLOS to tak je, stačilo nainstalovat myspell-cz a kontrola českého pravopisu byla hned v několika aplikacích včetně KDE a OOo. V Mandrivě se tak nestalo.

    Děkuji za odkaz do diskuse. Česká komunita okolo Mandrivy je zdá se živá.

    Tajný externí repozitář http://www.bibri.net/ Mandirvy? Už jsem skoro získal dojem, že žádné externí repozitáře kromě PLF ani nenexistují.

    A dokonce openSusí builder ve službách Mandrivy ;)

    Balíčky pro MDV 2009 http://download.opensuse.org/repositories/home://jajk/Mandriva_2009/

    14.3.2009 00:15 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    >Už jsem skoro získal dojem, že žádné externí repozitáře kromě PLF ani nenexistují.

    No, když vlezete na www.mandrivalinux.cz, tak asi třetí blok v levém sloupci má nadpis Zdroje softwaru a v něm najdete toto:

    • PLF RPMS
    • SoS RPMS
    • MIB RPMS
    • MandrivaUser.de
    • RPMlinux.org
    • Thac RPMS
    • ZStenis.org
    • mandrivalinux.ic.cz
    • bibri.net
    • physics.muni.cz/~petos/

    Možná to není dost vidět, ale já opravdu nevím, jak to zviditelnit více :).

    19.3.2009 13:50 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Vida, na české stránky Mandrivy jsem se nedíval ;-) zdá se že mají úroveň, včetně fóra. Díky za upozornění.

    Hmm "Zdroje softwaru" nebylo by výstižnější dát externí repozitáře (external repositories) to je keyword podle kterého vyhledávám já.

    Vyhledávač na zarb.org taky vyhledává jen v hlavích a PLF repozitářích. Nebylo by marné přidat etrení repozitáře i tam.

    Thacs už nové balíčky nějakou dobu nedělá, ani pro Mandrivu ani pro PCLinux. Škoda. Vzpomínám si, jak pro mě vytvořil novou verzi xorg serveru kvůli jednomu patchi pro Radeona (r200) který xorg vytrvale a neodůvodněně asi dva roky odmítalo zařadit do releasu. Ubuntu mě s tím nejdřív rok ignorovali na launchpadu a pak bez odůvodnění zamítnuto :( Thacs mi releasnul to patchnuté xorg asi dva dny po žádosti do testing. Pane, to byl servis.

    Momentálně hledám jestli někdo neposkytuje updatované balíčky pro Kdenlive (0.7.2) ty už jsou jen cookeru, takže nějaký ten backort do 2009. Zatím hledám marně. Na cookera se mi kvůli jedné aplikaci přejít nechce.

    12.3.2009 23:09 spang
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1
    Když píšeš takhle dlouhé zápisky, nepiš prosímtě hvězdičkované poznámky až kdesi na konec... U jedné jsem se ztratil a už se mi nechce hledat kde jsem skončil, jinak bych to možná dočetl ;-)
    13.3.2009 18:31 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyšel PCLinuxOS 2009.1

    Nepíšu moc často. V člověku se to pak nahromadí :)

     

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.