abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Game over

    1.1.2012 11:53 | Přečteno: 2080× | Solaris | poslední úprava: 1.1.2012 11:53

    Uplynula dvoutýdenní závěrečná dovolená a tak dnešním dnem jsem přestal být zaměstnancem společnosti Oracle a mohu se svobodně vyjádřit bez toho, že bych byl vázán zaměstnavatelem, či by mé vyjádření mohlo být chápáno jako vyjádření mého zaměstnavatele. Prostě mluvím sám za sebe, tak jak to vždy bylo.

    Pět let v SUNu a necelý rok a půl v Oracle a za ten čas se toho hodně změnilo. Těch pět let v SUNu bylo nenahraditelných, velmi pěkné roky. Když jsem tam nastupoval v létě 2005, měl jsem jen jednu velmi negativní referenci, špatné osobní zkušenosti s průběhem pohovoru na původní místo (kdo vzpomene na spamování kdekoho na českém Netu jednou headhunter agenturou v tom létě?), a krátce po nástupu další špatnou referenci. Jediný důvod, proč jsem tam tehdy šel, byl zajimavý pohovor s mým budoucím šéfem a také jeho velká snaha mi vyhovět. A rozhodnutí to bylo výborné. Tehdy jsem plánoval, že tam budu tak tři roky a málem to vypadalo, že tam zůstanu na furt. Naštěstí Oracle mi odchod ulehčil :-)

    Solaris sustaining tým se v Praze teprve tvořil (byl jsem devátým členem týmu, který tehdy neměl ani rok). Jsem šťastný člověk, že jsem měl možnost pracovat v tom týmu. Mám velkou úctu ke svým bývalým kolegům, nejen těm, kteří přišli přede mnou, ale i ti, kteří následovali. Povedlo se sestavit opravdu špičkový tým (který mimochodem je dnes nejlépe hodnoceným v rámci celosvětové organizace) a kdybych měl možnost se s nimi opět potkat, nebudu váhat. Zní to jako nabírací reklama, ale není (z Oracle jsem odešel sám, dobrovolně a rád :-) ). Pracovat s nimi jsou zkušenosti k nezaplacení a to i dnes a nemít nepříjemný pocit z některých pravidel a rozhodnutí v Oracle, byl bych ten tým stěží opustil.

    A do toho ještě Solaris a hlavně OpenSolaris projekt. Možnost potkat a debatovat s velmi zajimavými lidmi, proniknout do historie a zjistit důvody různých rozhodnutí, které určují, jak vypadá dnes Solaris a UNIX a v důsledku pak i Linux, podílet se na nich, vidět, jak systém nachází nové prostředí, jak pracovat s lidmi, přednášet, organizovat akce atd. To jsou pro mě osobně cenné znalosti.

    A ať si Linuxoví nadšenci trhnou (také jsem k nim patřil), ale stále ještě pár věcí Linux od Solarisu nezvádl dokopírovat :-) Ale je fakt, že se náskok zmenšuje a pod vládou Oracle se rozhodně těžko bude vyvíjet ve prospěch Solarisu. Ten poslední rok zvládl téměř pohřbít Solaris na pracovních stanicích, používat jej na něčem novém je často komplikované a protože to není priorita, tak se množí regrese chování na starších desktopech. A Oracle zároveň není zrovna inspirativní a inovativní pracovní prostředí, jak je viděť na odchodu mnoha zajimavých lidí v uplynulých 2 letech. Čistě osobně budoucnost Solarisu nevidím nijak růžově, Oracle podle mne svou strategií a obchodní politikou jej těžko na trhu udrží jako relevantní systém v dlouhodobém horizontu. Bude rozhodně zajimavé sledovat, jak těžkou vahou Oracle v oboru je.

    Nelituju ani toho roku a půl v Oracle, výborná životní zkušenost, možnost sledovat dění při slučování dvou velkých molochů s rozdílnou kulturou. Vidět, co není rozumné dělat v takovou chvíli, co naopak pomůže. Třeba se mi to bude někdy hodit :-)

    Jinak ze Solarisu zcela nemizím, aspoň doufám. Protože Solaris 11 je pro mě nepoužitelný, i kdybych platil Oracle za support, tak jsem migroval na OpenIndianu a začnu se rozkoukávat v Illumosu, pokud to čas dovolí.        

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.1.2012 12:51 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    pouzivas solaris na laptope? neviem o nicom co by som chcel vidiet skopirovane zo solarisu. skor tu spotrebu, ktora na xp klesa az pod 6 wattov
    1.1.2012 13:15 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Ano, používám, už šest let je to můj primární systém pro moje osobní počítače včetně laptopu. V oblasti toho desktopu toho Solaris Linuxu asi už moc nenabízí, ale je to systém, který vnitřně obstojně znám a na rozdíl od stále bídné úrovně "observability" Linuxu jsem celkem schopen říci, co se tam děje, když jde něco špatně, aniž bych musel přebuildit kernel. Ta poznámka ohledně toho, co Linux ještě nezkopíroval, se týkala enterprise světa.
    1.1.2012 16:05 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    stále bídné úrovně "observability" Linuxu jsem celkem schopen říci, co se tam děje, když jde něco špatně, aniž bych musel přebuildit kernel.
    Od ranych jader 2.6 (rok 2004) jsou k dispozici sondy, ktere lze instalovat z modulu. Takze uz asi tak 8 let kernel prekompilovavat nemusite.
    1.1.2012 16:38 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Kolikrát jste je v životě užil a k čemu? A jinak jasně, máme v Linuxu hromadu různých trasovacích mechanismů, jeden lepší jak druhý, a dokonce už i kernel debugger...
    1.1.2012 22:09 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Kolikrát jste je v životě užil a k čemu?
    V dobe, kdy jsem se zabyval spravou systemu, jsem to pouzil k vysledovani bugu v driveru sitovky. To bylo v dobe VS studia, ted pracuji ve vyvoji, takze takove veci nepotrebuji.
    A jinak jasně, máme v Linuxu hromadu různých trasovacích mechanismů
    Opravdu? IMO je jen jeden, ktery se da pouzit na produkcnim systemu (kprobes), nebo snad vite o dalsim?
    2.1.2012 12:37 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Super a jak pomocí sond budete řešit sledování průtoku dat z userspace až k ovladači? A to vám nevadí problematická implementace s pomocí trapu? Je zvláštní, že při vývoji nepotřebujete řešit nic takového řešit. Ano, dá se bez toho pracovat, ale proč se zbavovat mocného nástroje? A ano, vím o dalších trasovacích mechanismech, pokud se nemýlím, i SystemTap kprobes opustil. Kromě toho třeba dprobes, opakované snahy nějak dostat dtrace na Linux, LTTng, ftrace...
    1.1.2012 13:29 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    od te doby, co bylo mozno Solaris nasazovat i na firemni servry 'za rozumne penize' jsme o tom neustale u nas ve firme take uvazovali. Ale priznam se, nikdy jsme nenasli tolik odvahy-

    Ptali jsme se napr:

    - najdeme nejakou rozumnou isdn kartu pro faxovani ze servru

    - musime pouzivat SUN hardware - je to jistejsi oproti x86

    - databaze a jine software - je dostatek 'inputu na forech' pri problemech nebo budeme odkazani na placeny support

    - jak je to s licenceni skutecne? - u linuxu se neni treba zamyslet nasidit centos na tisici pocitacich

    - jako mail server pouzivame na linuxu kerio - co vezmeme na solaris?

    Vsechno tohle a mnoho dalsiho je takova podivna 'nejistota'. A proto jsem to ZFS museli ozelet, i kdyz bychom to vlastne potrebovali.
    1.1.2012 14:17 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    - najdeme nejakou rozumnou isdn kartu pro faxovani ze servru
    Nevím, nemám zkušenost, ale ISDN je tak stará technologie a v podstatě jen pro firemní prostředí, že bych nečekal problémy jiné než ISDN jako takovou. I Google odpoví téměř hned.
    - musime pouzivat SUN hardware - je to jistejsi oproti x86
    Tohle mi přišlo jako zvláštní argument proti firemnímu nasazení. Speciálně v době, kdy nejvíce Solaris x86 systémů bylo od HP.
    - databaze a jine software - je dostatek 'inputu na forech' pri problemech nebo budeme odkazani na placeny support
    Může a nemusí, těch "inputů" může být pro Solaris třeba i řádově více, takový sunmanagers mailing list obvykle nabízel možnost řešení (veřejným tajemstvím je, že na něm je i pár vývojářů Solarisu). Ano, může to být riziko, ale nacházíte tam vždy použitelné řešení i v případě Linuxu?
    - jak je to s licenceni skutecne? - u linuxu se neni treba zamyslet nasidit centos na tisici pocitacich
    Skutečně je to tak, že Oracle dostatečně jasně vysvětlil zákazníkům, že koupit si support pro jeden stroj a pak distribuovat patche na tisíce strojů je opravdu proti pravidlům komerčního supportu, speciálně, když pak zákazník chce řešit problém s jiným strojem než na který má support. Ono přece jen něco stojí udržovat systém 15 let a stavět vývoj čistě na studentech v případě enterprise systému také není zrovna ono. To není CentOS, žijící z RHELu. Ne, že by CentOS nebyl Red Hatu prospěšný, i když si možná Red Hat myslí něco jiného.
    - jako mail server pouzivame na linuxu kerio - co vezmeme na solaris?
    sendmail a postfix na SMTP straně, courier a cyrus a dovecot na IMAP/POP straně? Řekl bych, že to jsou opravdu spolehlivá a velká řešení, i když asi ne tak klikací.
    Vsechno tohle a mnoho dalsiho je takova podivna 'nejistota'. A proto jsem to ZFS museli ozelet, i kdyz bychom to vlastne potrebovali.
    Rozumím, je to cizí platforma, sice trošku podobná, a každá migrace je riziková, s otázkou, zda migrace přinese více výhody či nevýhod.
    pavlix avatar 1.1.2012 22:49 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Mno... konkrétní zkušenost s Keriem bohužel uplatnit nemůžu, ale ze základních údajů, co mám a zkušeností z téhle oblasti... bych za všech okolností nasadil radši postfix+dovecot než Kerio. Ty důvody jsou hlavně v otevřenosti, a pak už úplně subjektivně ve vyzkoušenosti daného řešení, na kterou došlo právě díky otevřenosti.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.1.2012 18:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Slyšel jsem, že poté, co se Oracle ukázal býti zlým, docela dost lidí z vývoje uteklo. Jak to s tím je?
    1.1.2012 19:05 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Někteří významní lidé odešli, viz třeba Illumos, ale ne každý - co člověk, to názor, ne každý vidí Oracle jako nesnesitelný, někdo je třeba spokojenější. Někteří odešli proto, že si řekli, že SUN už není a po 15-20 letech je na čase zkusit štěstí jinde a jinak. Také záleží na konkrétní pobočce a týmu. Třeba Praha jako taková měla dost těžké porodní bolesti při spojování, ale tým, který jsem opustil, má skvělé vedení a členy, což mnohé problémy značně utlumí.

    Oracle není SUN, tam je zcela normální změnit zaměstnání po letech a už se třeba ani nevrátit :-)
    2.1.2012 12:36 bb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Byl bych pro další podobné příspěvky se zajímavými informacemi. A třeba i náhled trošku pod pokličku ;-) Díky za post.
    2.1.2012 12:41 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Náhled pod pokličku čeho? Oracle? To rozhodně neplánuji, bylo by to nefér a krajně nevhodné. Takové věci se vždy debatují jen interně, v nejlepším případě na PQA (znalci vědí) :-)
    2.1.2012 12:59 bb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Ne, ne, Oracle mě nezajímá. Pod pokličku Solaris světa. Zajímá mě Váš pohled na (i budoucí) vývoj systému Solaris, včetně co očekáváte, kam půjde vývojem (když Solaris 11 je pro Vás nepoužitelný)? Včetně toho, jak vidíte vývoj v open source komunitě kolem post-OpenSolaris projektů (OpenIndiana,...)?

    2.1.2012 13:10 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Game over
    Ah, mno, uvidíme. Solaris 11 se mi osobně moc nelíbí, hlavně mnohé změny, které nastaly mezi Solaris 11 Express a Solaris 11 FCS. Jak je přijmou zákazníci, je jiná věc, některým určitě bude vyhovovat, pro jiné to bude asi šok. Pro mě je S11 nepoužitelný i proto, že FCS verze má zásadní problémy se stabilitou ovladače pro grafické karty od Intelu, což mi brání jej užívat. Navíc je problém najít desktop a laptop, pro který vám Oracle dovolí koupit svůj Premium support, který je navíc pro desktop systémy prostě drahý. Novější WiFi karty nemají ve FCS ovladače, degradace pro laptopy (časy, kdy Intel dodával ovladače pro Solaris prioritně, jsou zjevně pryč). Jak to bude okolo OpenIndiany, to netuším. Mám své obavy, ale o tom jindy. Nejdříve si chci najít čas na nějaké své příspěvky do Illumosu a dál se věnovat SFE.

    Prostě, uvidíme, když bude co komentovat a bude mít smysl vypsat se, tak tenhle blog neruším :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.