abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 852 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    15.4.2006 22:13 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    mp3 po netu bych určitě kupoval. V podstatě se dá říct, že je kupuju už teď. Prostě si to album odněkud stáhnu a když se mi líbí, tak si objednám CD. Ebuky ne, stačí, že musim několik hodin denně zírat do počítače. Nedovedu si představit, že bych pak ještě luštil zdeformovaná pidipísmenka z nějakého komunikátoru. Možná až bude elektronický papír..
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    15.4.2006 22:16 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Nevím, pokud to nebude vonět jako papír, šustit jako papír, tak pochybuji, že e-papír nahradí klasický. Snad pouze u technické literatury, kde se uplatní vyhledávání a podobné vymoženosti.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    15.4.2006 22:42 Voidless | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Jak u koho, spousta 'technojunkies' je dokonce schopna si poustet filmy na (mnohdy ani ne) dvoupalcovych displejich svych mobilu, tak proc ne si na daleko vetsich displejich (3.5" u PDA povazuju za minimum) cist knizky.

    Pokud jde o vuni a sustot skutecneho papiru, nemyslim si ze by se pres to vetsina lidi nedokazala prenest. Ja osobne jsem toho z obrazovky monitoru a na PDA precetl za poslednich par let daleko vic nez z papiru.

    Na druhou stranu, nepredpokladal bych ze se knihovny pro nedostatek ctenaru budou hromadne zavirat uz v roce 2010... :)
    15.4.2006 22:46 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    To jsou samozřejmě závažné argumenty. Také věřím, že klasické knihy zcela nezmizní. Třeba budou jen dražší a tisknout se bude hlavně kvalitní literatura :-) Obávám se ale, že praktické výhody hrají výrazně ve prospěch e-knih na e-papíru (fuj). Můžete sebou nosit celou svou knihovnu, to se hodí při cestování. Můžete číst víc knih najednou a přepínat se mezi nimi podle aktuální nálady a situace. Můžete si nastavit velikost písma. Při čtení cizojazyčné knihy si můžete nechat některá slova přeložit a vytvářet si třeba slovníček. Můžete v nich vyhledávat, dělat si poznámky aniž knihu poškodíte, zvýrazňovat, mít více záložek, ukládat si citáty z knih. Organizovat knihy (kdo z vás má v knihovně pořádek?). Šetříte lesy.

    První vlaštovky jsou už komerčně dostupné. Těším se až cena klesne na rozumnou úroveň.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    LuFa avatar 15.4.2006 23:09 LuFa | blog: LuFa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Jako velké + čtení ebuků spatřuji v tom, že je mohu číst po tmě. Narážím na situaci, kdy jedu například ráno, či večer ve špatně osvětleném dopravním prostředku. Dříve pro mě toto znamenalo problém. Nyní, pokud mám knihu v elekronickém formátu již ne a tak nejsem nucen zírat do blba. V ročním souhrnu pak toho přečtu daleko více, než co jsem četl v papíru.
    LuFa avatar 15.4.2006 22:24 LuFa | blog: LuFa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    V současné době si kupuji CD i knihy. Bohužel, CD si pak vždy do MP3 převádím a téměř výhradně i takto převedené poslouchám. Raději bych si ho již tedy rovnou koupil v MP3. Papírové knihy zatím neskenuji. Přetrpím. Ale pokud mám na výběr, raději pro čtení použiji komunikátor.
    15.4.2006 22:21 RTOS | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Pokud bude schopna ctecka e-booku, tak si to urcite koupim. Za schopnou ctecku povazuju:
    - format A4
    - lehka
    - tenka
    - alespon 20 hodin vydrz baterii
    - kapacita minimalne 1x 500-strankova kniha
    - nesmi svitit

    Nic takoveho zatim neni, ale jsem presvedcen, ze casem bude urcite. Takze zatim mam mnohem radsi papirove knizky. A podle pruzkumu oblibenosti papirovych a elektronickych knih nejsem sam. Proc vydavatele nechteji elektronicke knihy? Protoze:
    - maly trh - prodelavani
    - kopirovani - usle zisky
    - mensi naklady - zvyseni konkurence a vznik knih udelanych (temer) kompletne jenom autory - rapidni snizeni zisku
    In God We Trust, Inc.
    16.4.2006 00:18 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Formát A4 bych bral snad jen, kdyby to šlo ohnout napůl (jako knížka)

    Jinak s požadavky souhlasím, kapacita by snad mohla být bez problému několikanásobně vyšší...

    elektronická knížka mi připadá jako dobré nouzové řešení, když chci mít hodně textu, co nezabírá moc místa, takže by to taky mohlo mít odpovídající nízkou cenu.
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    16.4.2006 00:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Myslíte, že toto má cenu? Kupovali byste si knihy a muziku v elektronické podobě za přijatelný peníz?

    Myslim, ze v tom je jeste jeden aspekt, a to, ze spousta knih, muziky i filmu se prodava nikoliv proto, ze by to tolik lidi potrebovalo nebo i jen chtelo: prodava se podle toho, jak se povede reklama.

    Ucel je tedy jak pro prodavajiciho tak pro zakaznika splen v momentu, kdy si "konzument" knihu precte, film zhledne, pisnicku poslechne. Protoze pak prijde na to, ze je to srot a ze se mu to spis nelibi nez libi. Takze je treba prodavat zajice v pytli...

    Internetovy prodej s vicemene dobrovolnou platbou (protoze tezko se pak asi brani dalsimu elektronickemu sireni takovych "koupenych" dat) nebo jako shareware (napr. tretiny knizky zdarma na ukazku, celou pisnicku v horsi kvalite nebo zkracenou verzi apod.) jsou asi opravdu nedocenene oblasti.

    Asi by se tak tezko dala reklamou vypumpovat nakupni horecka - platili by pouze fandove jako uznani autorovi, prip. vydavateli za jeho skvelou praci, podobne jako se dnes plati za "krabicove verze" distribuci Linuxu.

    Viz ale treba akci "Nohavica - Prazska palena". Vsadil bych se, ze diky tomu, ze dal na web par mp3, zajistil si skvelou reklamu ve vsech mediich, zajistil si sympatie publika (ktere se pak hrne na koncerty, protoze jaksi "komediant" jeho druhu neni tim zadanejsi, cim je vzacnejsi, naopak) - a to vsechno s minimalnimi naklady, protoze to jsou zive strihy z koncertu, (h)ruzne kvality BTW.

    Kdyz nejaka PR-agentura vybicuje marketing pro nejakou hudebni skupinu, tak to podle me stejne "umeni" a hudbe skodi: nakonec totiz vsude hluci zvukove konzervy (byt dokonale) naprosto stejne studiove nahravky a hudba se ztrati do playbacku.

    A v cene hudebniho "nosice" pak platite nikoliv autorovi a interpretovi, ale hlavne cele te obchodni masinerii, ktera ten nosic "donesla" az k vam. Cim mene donasecu, tim lip ;)
    16.4.2006 09:39 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    a pak má čloěk věřit v boha...
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    16.4.2006 12:50 micks | skóre: 4 | blog: Old_School | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Hm, toto mi vadí tiež. Síce na nákup väčšinou využívam internetové obchody, ale aj tak je výber pre Linux obmedzený. Problémom je jednak samotná dostupnosť zo strednej Európy, jednak DRM (čo je mimochodom jedna z vecí, ktoré mi naozaj pijú krv). Hudba sa dá získať legálne a bez DRM z emusic.com, tam je ale výber obmedzený väčšinou na alternatívnejšiu resp. menej známu tvorbu (nehovoriac už o niektorých podobných stránkach, ktoré sú kvantitatívne aj záberom ešte omnoho slabšie), resp. z allofmp3.com, čo je kontroverzný ruský predajca. Podľa všetkého je nákup od neho u nás legálny (dokonca ponúka rôzne formáty vrátane ogg vorbis a flac, pričom je uvedené, či ide o kódovanie priamo z pôvodnej stopy alebo krížovo z iného formátu), ale zanecháva to v ústach trochu pachuť, keďže allofmp3 v podstate využíva dieru v ruskej legislatíve a úplne férový nákup to rozhodne nie je.

    Ešte horšie je to z e-knihami, zatiaľ som neobjavil softvér, s ktorým by sa dali stahovať a prezerať priamo na Linuxe (jedine Adobe E-book Reader cez Wine), a pri nezmyselných obmedzeniach, ktoré vyplývajú z DRM by som nad kúpou aj tak veľmi uvažoval (pri de facto rovnakej cene, ktorá pri odbornej literatúre vyskočí aj na 500$, majú tlačené knihy v takomto prípade neporovnateľné výhody).
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.4.2006 16:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    z allofmp3.com, čo je kontroverzný ruský predajca
    Tak buď ty peníze půjdou ruské mafii, nebo jiné mafii (OSA a spol.). To si moc nevyberete.
    16.4.2006 21:46 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Nevyberete? Klidne si nevybirej, ja si ale vyberu to levnejsi. A v tuto chvili je 50 Kc za CD ve slusne kvalite levnejsi u ruske mafie (chces-li allofmp3 tak oznacovat). Kam ty penize jdou je mi sumafuk. Ja nakupuju legalne. Zvlastni je, ze nadavame na OSA, kdyz ale nekdo podnika podle znacne liberalnejsich ruskych zakonu (neni to o zadne dire), tak je to mafian. Myslim lidi, ze nekteri z Vas nevedi co chteji.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.4.2006 22:32 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Pozor, já kdybych nakupoval, tak taky u těch Rusů... já je za mafiány nepovažuju.

    Ale když už se o nich micks takhle vyjadřoval, tak jsem naznačil, že OSA není lepší.
    16.4.2006 23:34 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    OK, spatne jsem te pochopil.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    16.4.2006 18:29 právě nejsem k dispozici | skóre: 2 | blog: Na odpočinku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    Kupuji si hudební nosiče, knihy si půjčuji z knihovny (nějaké si i kupuji).

    Když si něco koupím, chci to mít (i) v "hmotné" podobě (hudba). A zírat ještě déle do počítače, to ne (knihy).
    kotyz avatar 17.4.2006 10:00 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    ja bych to kupoval, ale ten prijatelny peniz by musel bejt par korun, ne par stovek. a to asi nebude ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    17.4.2006 12:14 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Empétrojky,ebuky a zamrzlé myšlení vydavatelů.Co s tím?
    ja bych to urcite kupoval, ale nesmela by tam byt DRM ochrana. to povazuvuju do budoucna za potencialne velmi zavazny problem, jak u e-knih, tak u e-hudby.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.