Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Tuto omáčku znám od nepaměti a vždy se dělala jen na Vánoce. Důvodů asi bude několik, jednak je to celkem drahá sranda, resp. v minulosti asi byla, dále když se udělá, voní jak Vánoce. Za celou dobu mé existence jsem potkal jen opravdu pár lidí, co jí znali, jinak ticho po pěšině.
Tady je recept s mými poznámkami :
Osobně dám do hrnce vodu a v té studené vodě rozmíchám koření, perník, skořici atd. a až poté dám do hrnce veškerý zbytek surovin.
Hřebíček dávám do vajíčka na koření a nechávám ho v omáčce až do zchladnutí, poté ho až vyndám.
Ořechy ani mandle ani nic dalšího nesekám, nedrtím, prostě vše v celku.
Mandle i vlašské ořechy krásně změknou. Křížaly omáčku zahustí a úplně se rozvaří, takže ani není poznat, že to jsou křížaly. Ze začátku to nevypadá moc vábně, ale jakmile se vše zahustí a rozvaří, tak je vyhráno. Hlavně míchat, ať se omáčka nepřipaluje.
Vzhledem ke koření aj. věcem je dobré, když se omáčka nechá naležet do druhého dne. To pak dostává tu pravou dimenzi.
Omáčku lze podávat samotnou jen do misky se lžící, studenou, horkou, s vánočkou i bez. Je to jedno. Voní jak Vánoce, je sladká a opravdu vynikající.
Malá vsuvka, Švestková/Trnčená omáčka je něco jiného. Na internetu je receptů spousta a osobně jsem se s ní setkal poprvé na Moravě. Jedná se též o sladkou omáčku, ale je čistá, nejsou v ní další věci a podává se s knedlíkem a uzeným masem. Dává se do ní také hřebíček, takže krásně voní. Ta kombinace sladké+uzené zní strašně, ale ve skutečnosti je to opravdu moc dobré.
Osobně dělám Vánoční/černou omáčku 24.12., nebo 25.12., jelikož se hlavně podává až při sešlosti, která je většinou 27.12. Foto na konci blogu. Video před zahuštěním máslovou jížkou : Vánoční omáčka
Zdar Max
PS: příště (asi v úterý) zveřejním perníkovou chaloupku v4.0 s plně autonomní obsluhou...
Tiskni
Sdílej:
inteligentní perníhová chaloupka?? to ti jakože do perníkovýho těsta při hnětení spadlo arduino a už nešlo najít?? :D :D :D :D
na perníkovou chaloupku sem teda jako zvědavá nejvíc ;D
Tohle vařila babička z Most.
Tohle vařila babička z Mostu.
zajímavá apka jako!!!! jen je takový pitomí že maj pro linux jenom flatpack a binárky jenom pro osx hele :'(
hádám že to je jakože nějaká cloudová databáze. neni třeba jako klient ještě nějaká jiná apka??
jen je takový pitomí že maj pro linux jenom flatpackNe, nemají. Jinak je to Flatpak, ne Flatpack, už by si to ti trollové mohli konečně zapamatovat.
nemam vžitý jak se to piše protože to jako nepoužívám ;D
proč jako nemaj třeba aspoň web když to maj už v cloudu?? by měli receptů milión nejmíň už ;D a taky víc uživatelů těch receptů a taky teda uživatelů jakože toho flatpeku ;D
proč jako nemaj třeba aspoň web když to maj už v cloudu??/home/user/.var/app
bych si jako ten flatplak musela nejdřiv jakože nainstalovat :D :D
jestli v těch receptech jedeš proč tam máte jako jenom ten fletpluk a nic jinýho aspoň pro linux?? tomu fakt jako nerozumim a je to takový divný si myslim :'(
Kapr smažený i kapr s omáčkou je totální exotika! Kapr se odjakživa peče v troubě na másle a na šalvěji.
se dělaj až na velikonoce ne??
di si rychle nakoupit nějaký ty tvý výsekový kuřecí kůžičky dokaď ještě maj otevřený ať máš co večeřet na štědrej den ;D
neni to jako takový to syrový vajíčko jak se do něj ze dvou konců jakože udělá dirka a pak se do jedný tý dirky jakoby foukne a zustane +- nerozbitá skořábka?? jak se teda menuje tohleto velikonoční skořábkový vejce??