Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.
Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.
Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).
Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.
Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.
Svobodný nemocniční informační systém GNU Health Hospital Information System (HIS) (Wikipedie) byl vydán ve verzi 5.0 (Mastodon).
Open source mapová a navigační aplikace OsmAnd (OpenStreetMap Automated Navigation Directions, Wikipedie, GitHub) oslavila 15 let.
Vývojář Spytihněv, autor počítačové hry Hrot (Wikipedie, ProtonDB), pracuje na nové hře Brno Transit. Jedná se o příběhový psychologický horor o strojvedoucím v zácviku, uvězněném v nejzatuchlejším metru východně od všeho, na čem záleží. Vydání je plánováno na čtvrté čtvrtletí letošního roku.
Tuto omáčku znám od nepaměti a vždy se dělala jen na Vánoce. Důvodů asi bude několik, jednak je to celkem drahá sranda, resp. v minulosti asi byla, dále když se udělá, voní jak Vánoce. Za celou dobu mé existence jsem potkal jen opravdu pár lidí, co jí znali, jinak ticho po pěšině.
Tady je recept s mými poznámkami :
Osobně dám do hrnce vodu a v té studené vodě rozmíchám koření, perník, skořici atd. a až poté dám do hrnce veškerý zbytek surovin.
Hřebíček dávám do vajíčka na koření a nechávám ho v omáčce až do zchladnutí, poté ho až vyndám.
Ořechy ani mandle ani nic dalšího nesekám, nedrtím, prostě vše v celku.
Mandle i vlašské ořechy krásně změknou. Křížaly omáčku zahustí a úplně se rozvaří, takže ani není poznat, že to jsou křížaly. Ze začátku to nevypadá moc vábně, ale jakmile se vše zahustí a rozvaří, tak je vyhráno. Hlavně míchat, ať se omáčka nepřipaluje.
Vzhledem ke koření aj. věcem je dobré, když se omáčka nechá naležet do druhého dne. To pak dostává tu pravou dimenzi.
Omáčku lze podávat samotnou jen do misky se lžící, studenou, horkou, s vánočkou i bez. Je to jedno. Voní jak Vánoce, je sladká a opravdu vynikající.
Malá vsuvka, Švestková/Trnčená omáčka je něco jiného. Na internetu je receptů spousta a osobně jsem se s ní setkal poprvé na Moravě. Jedná se též o sladkou omáčku, ale je čistá, nejsou v ní další věci a podává se s knedlíkem a uzeným masem. Dává se do ní také hřebíček, takže krásně voní. Ta kombinace sladké+uzené zní strašně, ale ve skutečnosti je to opravdu moc dobré.
Osobně dělám Vánoční/černou omáčku 24.12., nebo 25.12., jelikož se hlavně podává až při sešlosti, která je většinou 27.12. Foto na konci blogu. Video před zahuštěním máslovou jížkou : Vánoční omáčka
Zdar Max
PS: příště (asi v úterý) zveřejním perníkovou chaloupku v4.0 s plně autonomní obsluhou...
Tiskni
Sdílej:
inteligentní perníhová chaloupka?? to ti jakože do perníkovýho těsta při hnětení spadlo arduino a už nešlo najít?? :D :D :D :D
na perníkovou chaloupku sem teda jako zvědavá nejvíc ;D
Tohle vařila babička z Most.
Tohle vařila babička z Mostu.
zajímavá apka jako!!!! jen je takový pitomí že maj pro linux jenom flatpack a binárky jenom pro osx hele :'(
hádám že to je jakože nějaká cloudová databáze. neni třeba jako klient ještě nějaká jiná apka??
jen je takový pitomí že maj pro linux jenom flatpackNe, nemají. Jinak je to Flatpak, ne Flatpack, už by si to ti trollové mohli konečně zapamatovat.
nemam vžitý jak se to piše protože to jako nepoužívám ;D
proč jako nemaj třeba aspoň web když to maj už v cloudu?? by měli receptů milión nejmíň už ;D a taky víc uživatelů těch receptů a taky teda uživatelů jakože toho flatpeku ;D
proč jako nemaj třeba aspoň web když to maj už v cloudu??/home/user/.var/app
bych si jako ten flatplak musela nejdřiv jakože nainstalovat :D :D
jestli v těch receptech jedeš proč tam máte jako jenom ten fletpluk a nic jinýho aspoň pro linux?? tomu fakt jako nerozumim a je to takový divný si myslim :'(
Kapr smažený i kapr s omáčkou je totální exotika! Kapr se odjakživa peče v troubě na másle a na šalvěji.
se dělaj až na velikonoce ne??
di si rychle nakoupit nějaký ty tvý výsekový kuřecí kůžičky dokaď ještě maj otevřený ať máš co večeřet na štědrej den ;D
neni to jako takový to syrový vajíčko jak se do něj ze dvou konců jakože udělá dirka a pak se do jedný tý dirky jakoby foukne a zustane +- nerozbitá skořábka?? jak se teda menuje tohleto velikonoční skořábkový vejce??