abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout

    21.8.2020 09:16 | Přečteno: 5348× | plky | poslední úprava: 4.12.2020 12:43

    Jsou TV, pak TV a pak jiné TV a všechno to tak nějak vypadá na pytel.

    Koupě Samsung TV

    Koncem roku 2011 jsem koupil domu Samsung UE40D6100 (40", 200Hz), tenkrát mně stála 16400,-Kč. Byl to dárek mámě a bráchům, tenkrát měli doma ještě klasickou CRT TV.

    Obraz byl tenkrát parádní, spotřeba stejná jako 40cm CRT TV, tj. reálně 60W (měřeno měřákem). Byl to velký skok kupředu. Aby to doma měli ještě lepší, koupil jsem k ní GENIUS Home Theater SW-HF 5.1 6000.

    TV umožňovala příjem DLNA streamu, web browser a pár věcí kolem. Tenkrát mně naštvalo, že usbhid naschvál nepodporuje, nebylo možné připojit myš, klávesnici, nic. Jediná možnost byl ofiko ovladač za těžký many. Při snaze najít řešení jsem narazil na projekt SamyGO. Tento projekt si kladl za cíl hacknutí systému v Samsung TV, dodání/povolení usbhid a další kouzlení. Jelikož byla TV v záruce, tak jsem si řekl, že si pohraji později a poté to utichlo.


    Samsung UE65RU8002

    Koncem roku 2019 jsem si říkal, že když jsem doma jednou za uherák, tak na titěrné 40" TV toho moc nevidím. Navíc mně štvalo, že to má šíleně slabý výkon, web aj. věci byla tragedie. Přehrávání streamů z DLNA bylo čím dál prapodivnější (dlouhé čekání na spuštění videa, problém s novými formáty atd.). Taktéž jsem si říkal, že je na čase trochu rozšířit počet TV v domácnosti (dostat mámu do postele znamená, že by musela mít nějakou menší TV v pokoji). Rozhodl jsem se jim to doma upgradnout a koupil jim opět Samsung, ale tentokrát nejvyšší edici v 65". Vyšší řada už byly jen QLED TV, což byla násobně dražší varianta, kde jsem věděl, že by to stejně neocenili. Držím se toho, že minimálně střední třídu, níž ne. U takto velké TV jsem se totiž bál tearingu, zasekávání a věcí okolo. Dost často jsem toto chování viděl u levných řad a nechtěl jsem riskovat. Tato TV už ale neměla jack konektor, jen optiku. Tak jsem koupil bazarově za pár šupů Logitech Z906. Byly za tak malý peníze, že jsem té ženské řekl, že jí tak málo peněz nedám a přihodil jsem. Měl jsem opravdu velký morální problém něco takového kupovat tak šíleně pod cenou.
    K TV byl zdarma Hoverboard (byla akce a Hoverboard jsem chtěl pro děcka mé sestřenky) a koupil jsem k ní Logitech K400 Plus (pro snadnější práci s youtube a webem, což se osvědčilo). Celkově to tedy vyšlo 28 000,- (TV) + 800,- (klávesnice) + 3000,- (repra Z906, původně chtěla 2500, ale to jsem odmítl)


    Problémy a jejich řešení

    Jojo, nové technologie, nová automatizace a vše špatně. Postupně začaly vybublávat ty idiotštiny, co Samsung implementoval do jinak dobrého Tizenu.


    H.264/H.265 only, oh, no no

    V roce asi 2018 se Samsung rozhodl, že nebude platit poplatky za DTS, divx a další starší kodeky. Výsledkem je, že 90% domácí sbírky nejde přehrát (nebo bez zvuku) a spoustu AV děl na netu (hlavně starších) také nepůjde. Smutnější je to ještě o to, že jsem zkusil přehrát jeden film v lepší kvalitě v h.265 a cukal se. Vedle na low cost (nejnižší modelová řada) LG TV šlo vše přehrát a vše plynule včetně toho h.265, co se na Samsungu cukal. Nehodlal jsem zkoumat, co se Samsungu na tom AV nelíbí. Prostě shit. O tom, že nedokáže DTS a věci okolo jsem před koupí věděl, ale že nedá plynule některé h.265, to mně dostalo. Kompletní seznam podporovaných AV formátů viz: 2019 TV Video Specifications


    Reklamy

    Koupíte si nejvyšší model, abyste zjistili, že vám tam Samsung tu a tam do panelu nacpe reklamu na nějaký produkt. Není to nějak otravné, není to vždy, spíš se to chová tak, že občas vedle ikonek Nastavení, Zdroje atd. přibyde další, což je náhled na reklamu. Objevuje se to opravdu velmi náhodně v delších intervalech. Každopádně není to nijak ospravedlitelné.

    Reklama Samsung TV

    Ikonka TV (Pozemního vysílání) nejde smazat z home screenu

    Kdo nepoužívá DVB-T, tak je mu ikonka TV na home screenu k prdu. Když jí ale smažeme, tak se po restartu TV opět objeví.


    TV se občas sama zapne

    TV se může náhodně zapnout, klidně hned po vypnutí se opět zapne. Toto nebude problém jen Samsungu.


    Ztrácí se nastavení HDMI portů / problém s autodetekcí

    Připojíte zařízení na HDMI, následně se spustí průvodce, který buď zařízení detekuje, nebo si vyberete manuálně nastavení, pojmenujete si port (třeba Satelit) a dáte si ještě zástupce na domovskou stránku. Naprostá bomba. Druhý den zapnete TV, vše funguje, třetí den zapnete TV a zástupce nikde, port nikde (nebo v režimu unknown), pojmenování nikde. Vytáhnete hdmi, zapojíte a znovu průvodce. Zcela náhodný jev. Napíšete na podporu, abyste se následně dozvěděli, že máte provést reset do továru a případně reklamovat TV.


    Samsung servisní menu

    Skrytá část OS, kde si lze hrát na větším písečku (a dodrbat spoustu věcí :D). Jak se ale dostat do takového menu?

    Starší TV:
    U starších TV se do servisního menu dá dostat jednou z těchto možností (vždy se provádí při vypnuté TV a jedná se o postupné pomalé mačkání jednotlivých tlačítek, žádné šílené desetihmaty):

    mute + 1 + 8 + 2 + power
    
    mute + 1 + 1 + 9 + power
    
    display/info + menu + mute + power
    
    display/info + p.std + mute + power
    
    p.std + help + sleep + power
    
    p.std + menu + sleep + power
    
    sleep + p.std + mute + power
    

    Jedna možnost se pak dělá při zapnuté TV:

    mute + 1 + 1 + 9 + enter
    

    Nové TV:
    U nových TV ale máte smůlu. Samsungu to asi přišlo moc jednoduché, tak sestrojil servisní dálkový ovladač. Tento ovladač obsahuje tlačítka navíc. To nejdůležitější je tlačítko FACTORY a pak ještě 3XSPEED.

    Hmm, když existují softwarové dálkové ovladače na IR, tak možná udělal i někdo servisní? A ano, autorem je AndreyMakarov. Pro Samsung má dvě varianty dálkového ovladače s tím, že jedna je zdarma, druhá je placená. Ta verze zdarma nefunguje, minimálně né s integrovaným ir v mém Huawei Mate 10 Pro. Utratit trapných 80,-Kč za placenou verzi je pakatel. A musím říci, že funguje parádně. Autor taktéž udělal servisní ovladač i pro LG, to jsem ale ještě nezkoušel (pár LG v okolí mám, takže mně to láká :) ). Další možností je pořešit si to přes Lirc, protože kódy servisního ovladače jsou již zdokumentované (zdroj).

    Do servisního menu se dostanete pak takto :

    1) vypnete TV
    2) přepnete si sw ovladač do modu "Compact"
    3) naťukáte v klidu v pořadí tyto tlačítka:
    info + menu + mute + power + factory
    

    Následně chvilku počkáte, TV nastartuje a zachvilku se objeví servisní menu.

    Samsung TV - Servisní menu

    Proč Samsung?

    Inu, Tizen je fakt dobré prostředí (i co se týče latencí při ovládání), přijde mi, že Samsung má hodně dobrou ergonomii ovládání. Další věcí je, že Samsung má dobré panely a technologie. Vždy měl navíc výbornou podporu pro HDMI-CEC. Pokud bych měl dnes pro sebe něco kupovat, tak asi opět Samsung a QLED pro lepší barvy. LG má NanoCell technologii, která vypadá, že je na tom hůře jak QLED od Samsungu. Dále má LG OLED panely. Ty mají hodně pěkné podání barev. Problém ale je vypalování. Všichni tvrdí, že to je ošetřeno a nedochází k němu. Když si ale pak člověk počte diskuse, tak lidi s OLED si spouští testy panelu (třeba celou TV v zelené, v červené atd.) a vidí při takovém testu duchy. TV si nekupuji na 4 roky, ale na delší období a nechci za 5-7 let řešit duchy, né u panelu, který má enormní cenu (oproti QLED). U ostatních výrobců nevěřím v Android. Někdo tvrdí, že ok, někdo zase, že ne. Navíc ta ergonomie ovládání mi nepřijde úplně ok. Pokud jde o FirefoxOS, tam mám nedůvěru k bezproblémové funkčnosti. U TV využívám HDMI-CEC, Netflix, Miracast z Androidu, Airplay z iPhone, občas youtube, počasí, net a přehrávání z dlna serveru. Pokud se mně někdo ptá na TV, co bych doporučil, tak mu doporučuji LG. Důvod je jen jeden, přehrávání AV děl, což využívá spousta lidí, které znám. Samsung má tedy smůlu. Pro sebe Samsung jen kvůli tomu, že mám možnost RPi a daších věcí, jinak bych se s ním také kvůli problému s AV rozloučil.

    Dále jsem nahrál video, jak nejnižší model LG TV je dodrblej (někdo řekne ok, ale já pěnil už při prvním držení ovladače), a to se prosím bavíme o té TV, co přehraje úplně vše včetně h.265 v hodně slušné kvalitě a pak to zabijou takovými hnusy jako šílené čekání na menu s kanály. Opravdu nechápu, co je to za šílenou operaci, že musím čumět na kolečko, co se točí. Čekat v dnešní době u elementárních operací je prostě úlet. Video viz:


    Závěr

    Kdy přijde doba, kdy člověk nebude muset dělat takové opičárny? A co máte doma vy?

    Zdar Max


    UPDATE: 4.12.2020

    Zakoupen model UE50TU8502U a zdá se, že problém s autodetekcí na hdmi portu zmizel. Taktéž zmizelo patřičné nastavení v servisním režimu. Již se také nevrací zástupce pozemního vysílání, není tedy nutné dělat obezličku s falešně naladěným programem. Reklama stále přetrvává a předpokládám, že problém s přehráváním AV také. Pokrok tedy nějakým směrem je.


    Zdroje:        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Co máte doma za železo (nejhlavnější z hlavních)?
     (28 %)
     (11 %)
     (5 %)
     (4 %)
     (7 %)
     (0 %)
     (6 %)
     (3 %)
     (36 %)
    Celkem 118 hlasů

    Obrázky

    Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 1 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 2 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 3 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 4 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 5 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 6 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 7 Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout, obrázek 8

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.8.2020 09:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    4K Sony 55” s androidem - a zrovna včera a předevčírem jsem si užil zjišťování co se děje, protože se od rodiny ozvalo obligátí “nejde to”

    Počáteční stav:

    1 x tv

    1 x NAS s debianem a SMB

    1x router s openwrt

    3 x dětičky s telefony/tablety

    V úterý jsem se rozhodl, že znova zprovozním vypínání Wi-Fi přes noc, aby děcka úplně nezvlčila a při tom jsem stáhnul nějaké aktualizace pro openwrt včetně aktualizace adblocku. Zároveň přišly aktualizace na TV a k TV jsem přidal prodlužovák se sonoff pow2.

    Druhý den: nejde to (Web prohlížeč se na net dostane, kodi na nas taky, netflix běží, kuki se ani nezapne, YT ani tuk, TV píše že není připojená, při tom připojená je - je jedno jestli zouším kabel, Wi-Fi, hotspot přes mobil)

    Druhý den večer: vypnutí adblocku na routeru, kontrola pravidel na firewallu, Restart všeho možného, vypnutí časování u Sonoff, nakonec factory reset u tv a její nové nastavení

    - vše běží

    Třetí den: nejde to

    Znova kontrola všeho, volání na alzu co s tím, smutek z toho, že budu muset tv sundat, nacpat do auta, odvézt a já nevím co ještě... - poslední nápad: zavolat na Sony, jestli neví o nějakém budu

    Odpověď: jděte do nastavení, u data a času zapněte “použít síťový čas” - vše běží jak má...

    Tzn - tv stáhla aktualizaci, která způsobila problémy se sítí. Při factory resetu se aktulizace smazaly, vše běželo, ale přes noc se stáhla zase ta problémová aktualizace a ráno smolík...

    Výsledek: vše běží jak má, dvě odpoledne mého života v prdeli...
    Max avatar 21.8.2020 10:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    A co ergonimie ovládání u toho Androidu? Jde to, nebo nějaké problémy? A co latence?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.8.2020 11:31 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Latence - nic strašnýho, čekal jsem to podle recenzí horší. Přirovnal bych to tak k telefonu za 5000 - a vzhledem k tomu, že tam mimo systém mam nainstaované akorát kuki, kodi a malltv a občas nějakou jednoduchou hru tak to fakt není žádná pakárna. I jsem k tomu koupil nějaký gamepad a dá se na tom i něco zahrát

    Ergonomie za mě ok - ale ostatní systémy znám jen z prodejen, tak neumím pořádně říct

    Plusy jsou: nepotřebuješ další krabičku (HTPC, set top box, přehrávač) o kterou se budeš muset starat - umí to o sebe nainstalovat kodi (včetně všeho co kodi umí - smb, NFS, galerie fotek, kodi doplňků), vlc a x dalších věcí. Má to chromecast, takže sdílení/prohlížení fotek z androidu je úplně bez problému. Dá se doinstalovat i apka, která umí komunikovat s AirDropem od iOS. Nemusí se na stole válet další ovladač. Přehraje všechno co jsem jí podstrčil, rozumí si na přímo s gopro (přes kabel) a spoustu dalších pro mě příjemných a čas šetřících věcí

    Má i vestavěné dlna a tím pádem k prohlížení třeba fotek z vekého počítače (archlinux) stačí n digikamu zapnout sdílení a jede to “samo”

    S touhle aktualizací to byl první zásek
    21.8.2020 11:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    obrazově to byla za ty prachy v té době asi taky jedna z nejlepších - jedná se o tuhle placku https://televize.heureka.cz/sony-bravia-kd-55xf7596/recenze/#section
    Max avatar 21.8.2020 12:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Abych byl upřímný, přemýšlel jsem kromě Samsungu ještě nad Sharpem a i očko jsem občas házel po Sony. Je dobré vědět, že Sony ten Android neomezuje.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 21.8.2020 12:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Jinak koukám, že podpora AirPlay přišla do Sony TV relativně nedávno. To byl asi důvod, proč jsem jí zavrhl, byla to jedna z věcí, co jsem používal / používám. Vím, že snad většina Android TV s tím měla problém a nejlepší podporu měl právě Samsung a LG.
    Osobně mně možná čeká nákup ještě jedné TV, tak uvidíme.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.8.2020 07:04 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    AirPlay tam má nějaké aplikace - většinou placené, ale je tam nějaká lite verze, kterou stačí jednou za čas reinstalovat, protože jí vyprší zkusšební doba ale funguje. Na druhou stranu až to budu potřebovat denně, tak ty 200 nebo kolik zaplatím a budu mít pokoj
    22.8.2020 07:01 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    a aby toho nebylo málo, tak samozřejmě přestal fungovat ten adblock - rozmysel si to až po:

    opkg update; opkg --force-reinstall install coreutils-sort
    21.8.2020 10:26 tlacenka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    taky jsem dosel k modelu TV jako zobrazovadlo a pred tim nejaka krabicka. Ale na porizeni TV jeste nedoslo, na tech par poradu mame HorizonGo a O2 tv na sport, takze si vystacime s ntb 15". V planu mam projektor, uz je pripravena krasne hladka stena se sedym naterem a zatemnovaci zavesy... jenom na ten projektor asi nikdy nedojde :D.
    Max avatar 21.8.2020 10:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Profíci projektor nekupují, ale staví: Building a TRUE 4k home cinema projector (it’s awesome) :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.8.2020 12:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Na stenu se nedava sedej nater, ale balotina - trebas https://sklenene-kulicky.cz/57-mikrokulicky-balotina . Potrebujes trideny (aby mely vsechny stejnej prumer). Normalne se to smicha a natahne v podobe omitky, kterou pak prepucujes houbou, abys ocitil ty kulicky.

    Kdyz si prohlidnes libovolny platno, zjistis ze vypada jako by tam ty kulicky byly. Zaridej ti mnohem lepsi kontrast.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 21.8.2020 14:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    O tom jsem nevěděl, pěkný.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.8.2020 10:13 tlacenka | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    vedet to pred malovanim, tak jsem to tam dal.Ted teda pockam, jestli nekdy nastane zaroven, ze budu mit projektor a k tomu zed ve stavu ze potrebuje vymalovat. Kazdopadne diky za tip.
    21.8.2020 10:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Samsung, ale ještě předtizenovský (UE55JU6072), koupeno v dubnu 2016, ale je to modelová řada 2015 (koupeno při zlevnění těsně před uvedením nové řady).
    Max avatar 21.8.2020 12:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    SamyGO je u Jéčkové řady podporováno, tak co, budeš hackovat? :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.8.2020 13:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout

    Asi ne. Co se televize týká, jsem člověk skromných potřeb, takže vlastně všechno, co od televize chci, funguje dobře: DVB-T(2), HDMI vstup z receiveru, další HDMI vstupy pro počítač nebo foťák, ARC (abych si mohl na bedny pustit i to, co pouštím v televizi), DLNA, nahrávání na a přehrávání z USB flashdisku … a to je vlastně asi tak všechno.

    V podstatě jediné, co mi opravdu vadí, je šifrování nahrávek na flashdisk, a to i ze zdrojů, které to nevyžadují.

    21.8.2020 12:43 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Zaverem by se dalo rict, ze si vyhodil prachy za funcionalitu, kterou nanic nepotrebujes, protoze tak jako mnozi pred tebou a mnozi po tobe ses jen presvedcil o tom, ze vyrobci TV funkcni televizi vyrobit neumej.

    Osobne sem tohle behem minulych let resil v pribuzenstvu vickrat a z 50% se mi je povedlo presvedcit o tom, at si koupi nejlevnejsi zobrazovadlo jehoz obraz jim bude vyhovovat, a na vsechny funkce at zapomenou, protoze si k tomu prikoupi krabicku. A jsou spokojeni. Ti co se presvedcit nenechali, nadavaji den co den na ty idioty, ktery nejsou schopny ... prehrat sekundarni audio, nezvladaji titulky pripadne kodovani, neumej prehrat video ve spravnym pomeru a 50% toho co se tak u lidi povaluje neprehrajou vubec.

    S androidem v TV mas aspon tu moznost (teda taky ne vzdy, ale vetsinou) ze vsechny nepouzitelny aplikace od vyrobce nahradis necim, co funguje. Neni to taky idealni, vykon nebyva nic moc, ale lepsi nez dratem do oka.

    BTW: Predpokladam, ze ty aktualizace to kontroluje jinde, nez ty reklamy, takze firewall a jeden radek by to mel posefovat.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 21.8.2020 12:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    To je myslím omyl, levnější TV mají horší panely. Takže pokud chce člověk slušné zobrazovadlo, tak musí koupit vyšší třídu a případně se smířit s tím, že SMART fce nevyužije.
    Takže o vyhozené peníze se rozhodně nejedná.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.8.2020 13:15 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Je to tak jak píše - já taky toužil po super panelu za pár korun bez smart funkcí a k tomu krabčice a po nocích strávených hackováním a nakonec jsem fakt rád za toho androida a večer se bavím jinými věcma.
    21.8.2020 14:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Pardon - je to jak píšeš - nějak mi dneska vypadávají písmenka
    21.8.2020 12:57 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Na televizi Samsung (starší, model a datum výroby neznám). Po několika (~2) letech začal být obraz lehce do fialova (magenta, #f0f) u HDMI vstupu. Na bílé to nebylo vidět. Pomohlo v servisním menu změnit nastavení v sekci popsané „ADC něconěco“. Tuším, že tam bylo něco jako „Offset“ a „Gain“ pro R, G a B pro každý vstup. Barvu jsem „zkalibroval“ od oka tak, aby šedá byla šedá, ne růžová. Naštěstí změna hodnoty (vše byl integer) o 1 byla dost velká na to, aby se šedá viditelně zbarvila do příslušné barvy. G offset zvýšil o přibližně, a možná i přesně, 16.

    Co může takovou zěnu způsobit? Proč je nastavení HDMI v sekci popsané ADC, když, chápu-li správně digitální televizi a tuto zkratku, není analogově-digitální převodník třeba?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    JiK avatar 21.8.2020 15:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Reseni? Koupit Raspberry Pi, HDMI kabel, KODI a hotovo. Nemusim hodiny klickovat v bludisti ruznych kurvitek, ktere mi nastrcil vyrobce televize. A jde to ovladat jak dalkovym tak primo z telefonu, treba.
    Max avatar 24.8.2020 08:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Nejdříve se nauč číst. Jak ti RPI, které mimochodem také mám, vyřeší problém s tím, že TV se pokouší stále dokola (třeba jednou týdně, nebo i třikrát denně) pouštět autodetekci na hdmi portu?
    Zdar Max
    PS: Kodi a Netflix nejdou dohromady, Kodi a Youtube nevykazuje moc stability... Takže pokud bych chtěl 100% náhradu za smart fce TV, tak asi jedině něco na Androidu, pro který jsou všechny app
    Měl jsem sen ... :(
    21.8.2020 17:14 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    U nás sme dlhý čas fungovali bez TV a filmy sledovali na laptope - nakoniec sme to kvôli pohodlnosti vyriešili pomocou displeja 43" a RPI s LibreELEC. Vysielanie neriešime vôbec - každá návšteva svokrovcov / našich nám potvrdí, že vysielanie nám nemá čo ponúknuť. TV tak vlastne nemáme, ale v ankete som klikol "niečo iné".

    Kúpili sme dispej, nie TV - myslím, že treba dať najavo výrobcom, že človek nemá záujem o ich produkty (reklama v menu - WTF?). Nerobil som si prehľad, ale myslím si, že pomer parametre-cena je lepší v prospech TV, čiže chápem, že niekto kúpi TV iba ako zobrazovadlo.

    RPI nie je out-of-the-box riešenie, ale je tak trochu aj o tom sa s tým pohrať. Tvoj blog ma však presviedča, že ani TV nie je out-of-the-box a kopa vecí je na zdĺhavé skúšanie a dolaďovanie, nehovoriac o kope obmedzení daných výrobcom (trebárs ta osekaná podpora kodekov) - na to by som asi nemal nervy. Celkom zaujímavo potom vyzerá hračka vzniknutá v rámci projektu OSMC Vero 4K+ - keby som mal niekomu (laikovi) odporučiť nejakú krabičku ako náhradu smart funkcií TV podobnú tomu, čo mám ja, poradím mu (na vyskúšanie) asi toto.
    21.8.2020 22:24 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Když se v tom tolik vyznáte, měl bych dotaz. Často mám puštěné jen rozhlasové stanice a u předchozí Sony bylo možné vypnout obrazovku. U Samsungu to nikde nemůžu najít, což mi v dnešní zelené době přijde dost divné. Snad jen při aktivaci HbbTv při rozhlasovém vysílaní obrazovka zčerná a běhá na ní logo stanice, tak snad díky aktivně řízenému podsvícení bude spotřeba menší, ale jistý si nejsem. Absenci audio výstupu jsem vyřešil převodníkem optika - 5.1 audio od číňana.
    22.8.2020 01:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Já to mám v menu "Obraz" / "Vyp. obrázek" (no, dokázal bych si představit srozumitelnější překlad).
    21.8.2020 22:34 A-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Mam UE40D6500. Povodne "smart" funkcie su po rokoch nepouzitelne (napr. zabudovany web browser) alebo ich Samsung na dialku zrusil (napr. YT prehravac). Takze sluzi uz iba ako zobrazovadlo. Podporu mu robi android krabicka za 40 EUR, ktora zatial prehrala vsetko potrebne (nejaka noname cina od aliho). Kym sa nepoberie do kremikoveho neba, tak ziadny upgrade neriesim.
    Max avatar 24.8.2020 08:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Samsung nic nezakázal, Google změnil API a Samsung už nevydal update.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.8.2020 07:59 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    To se pletes, Samsung, ale i treba LG klidne naopak vydaj aktualizaci, se kterou ti jednoduse zmizi cast funcionality. A protoze ty kramy maji prevazne aktualizace bydefault zapnuty automaticky, tak se proste jednoho dne probudis, zapnes telku, a zjistis, ze ti chybi prehravac videa.

    Kdyz mas kliku a soudruzi nepocitaj s tim ze se v tom nekdo bude nipat, tak se ti muze povist flashnout zpatky starsi firmware (a pak zakazes nebo firewallem znemoznis aktualizace).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 28.8.2020 09:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Já reagoval na ten příklad s YT. Nevím o tom, že by Samsung(nebo někdo jiný) toto někdy udělal, ale vím o tom, že google změnil API a na spoustě TV YT přestal fungovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    jose17 avatar 24.8.2020 22:05 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    na to servisne menu by nestacil lirc?
    Ja vim, on vi, ty nano!
    Max avatar 25.8.2020 08:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Určitě stačil, díky za link.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.8.2020 09:15 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Kdy prijde doba ... U?U nas doma uz prisla. Mame tohle - Philips 55PUS6551/12 - stala 16k (4k cashback), ma ambilight (z pocatku jsem bral jako zbytecnost, ale zmenil jsem nazor, je to opravdu skvele), Android, vestaveny Netflix (ptimo tlactiko na ovaldaci na spusteni je fajn). Tretim rokem bezi bez problemu, pouzivame v podstate jen Netflix, Kodi, Youtube a cast. Web na televizi me nikdy nepresvedcil, nevim k cemu by mi byl. Vedle lezi tablet coz je pro me v podstate vzdy lepsi varianta, eventuelne najit na mobilu/tabletu a cast do televize.

    Zatim prehrala vsechno (neco rovnou televize, ale vetsinou prehravam z Kodi). Ve stejnem rezimu funguji v rodine tri dalsi Philipsy a vsichni si je maximalne pochvaluji. Pro rodice bylo Kodi (+Sosac) vstupem do uplne noveho sveta a jsou nadseni. Rodinou sbirku maji na disku pripojenem pres USB a pres Kodi vesele prehravaji.

    Prave od Tizenu rodice i bracha presli - ten jim vzdy fungoval rok/dva a konec, sluzby se zacali vypinat, koncila podpora atd. Proti tomu je tady Android zlaty. V podstate bych to shrnul tak, ze Android nam tam nijak neprekazi, je to jen launcher aplikaci. Rychlost posoudit nedokazu, asi pro me neni zasadni (dovedu si predstavit rychlejsi reakci ale nijak me to neobtezuje). Dtto kvalita panelu.

    Jinak jsem prechazel z prastareho Samsungu s podobnym setupem - fungoval jen jako zobrazovadlo pro rPi s Kodi. To fungovalo uspokojive, ale preci jen obcas chtelo servisini zasah. Tenhle Philips proste jen funguje.
    Max avatar 26.8.2020 10:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Jak jsem psal, my používáme jak Miracast, tak Airplay a další věci (prostě online přenos obrazu z telefonů i notebooků). O tom si Android TV nechaly nedávno ještě zdát :-/.
    Pokud jde o aktualizace, tak souhlas. Samsung (a podobně na tom budou i jiní) má omezenou podporu a pokud někdo změní API nějaké služby, tak to na té TV umře. V tom mají Android TV velkou výhodu. Ale jak jsem nastínil, ještě nedávno měly problém s implementací docela běžných fcí a spousta lidí si stěžovala na problémy s latencama při ovládání.
    Já doufám, že má příští TV ale s Androidem bude.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.8.2020 13:14 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Nevim co je nedavno, ale tuhle mam 3 roky a casting nam funguje bez problemu od pocatku - zbytek doma je kompletne Apple, takze bud to bude airplay nebo google cast. Obecne Android fakt nemusim, ale prave u tehle televize me prekvapilo, jak moc mi jde z cesty a je nakonec v pohode (a blahorecim si, ze jsem nevzal nejaky proprietarni balast). Jinak rychlost je pocitove srovnatelna s rpi u minule televize. Samozrejme nevim, jak Android funguje u ostatnich vyrobcu, ale zrovna u Philipsu me to prijmne prekvapilo.

    Jeste dodam, ze na televizi nehraju a v podstate zadne dalsi aplikace moc nepouzivam. Tam chapu, ze neco funguje blbe, ostatne je to Android:)
    Max avatar 26.8.2020 13:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Zajímavé, díky za info.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.8.2020 11:04 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    A ja dekuju za info o Samsungu. Az budu vybirat priste, vim cemu se vyhnout:)
    12.10.2021 12:09 Preclikos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Koukam ze tu resite TVHeadend mel by nekdo zajem pomoct me s testovanim Tizen Clienta? Podpora by mela byt pro 2018+ Tizen 5.0+
    Max avatar 12.10.2021 13:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Můžeš poslat link ohledně té podpory Tizenu?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.10.2021 15:16 Preclikos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    No to moc nemohu pred 3/4 rokem se zrodila myslenka ze by to mohlo jit. Tak sem na tom zacal pracovat a ted se konecne podarilo ziskat dostatek informaci a dokonce vytvorit prvni POC. Prehravani volba audio titulkovy dekoder je hotov ostani zatim neni a schazi tomu dost prace

    Rad bych dal nejakou Alfu do Tizen Storu ale pojem Alfa tam znam neni a aktualne me blokuje papirovani na strane Samsungu Ale pokud by byl zajem budu jen rad kdyz se nekdo prida hlavne do hledani Crash stavu reportu ve vztahu k modelum atpd..
    Max avatar 12.10.2021 15:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung TV: Aby to fungovalo, chce to hacknout
    Aha, tak to jsem zprvu špatně pochopil.
    V tom případě ti doporučuji sepsat blog včetně postupu, co a jak naladit a určitě se někdo najde, kdo by se přidal k testování. Na druhou stranu, možná by to šlo pojmout i globálněji a zapojit do projektu i lidi od jinud.
    Zviditelnit to na tvfreak foru by také mohlo pomoci
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.